Hur mina resonemang har förändrats från 2008 till idag...
Sök:

Hur mina resonemang har förändrats från 2008 till idag…

En läsarfråga om Kiyosaki och mina artiklar från 2008 jämfört med idag...

Hur mina resonemang har förändrats från 2008 till idag…
Den här artikeln publicerades 2015-08-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

All utveckling sker i små steg, så även min egen. En läsare Hannes, har läst alla tidigare inlägg här på bloggen och har bett mig att göra en jämförelse mellan mina tidiga artiklar från 2008 och de mer senare.

För en tid sedan fick jag ett mejl från läsaren Hannes enligt nedan:

Jag vill börja med att säga att jag är ett stort fan av din blogg, och tycker (näst intill) allt du skriver är vettigt. Jag tittade för skojs skull in några av de tidigaste inläggen du gjorde på bloggen. Vad jag genast märkte var att det var mycket mer fokus på enskilda investeringar, t.ex. ett visst lägenhetsprojekt i Turkiet, och mycket mindre gällande investeringar i fonder.

Som jag uppfattade så var du i alla fall då ett stort fan av R. Kiyosaki, som har uttalat säg och sagt att han inte tycker om t.ex. fonder, aktier, etc. utan föredrar precis sådana enskilda investeringar. Det var ju ändå så han blev rik. Hans råd består ju i mångt och mycket av ”Köp en fastighet med lånade pengar, hyr ut den, och se till att hyran är högre än utgifterna och räntan på lånet”. Medans han tycker att fonder tar alldeles för lång tid att spara ihop någon summa pengar med, så man alltid är fast i det så kallade ”rat race”.

Nu på senare tid så skriver ju du nästan bara om olika fonder, att spara långsiktigt och långsamt. Där verkar du har gjort näst intill en helvändning när det kommer till investeringar. Jag skulle jättegärna höra lite motivation bakom det, eller om jag kanske är helt ute och cyklar. Dessutom skulle det vara trevligt om du kunde berätta lite om vad du tycker om Kiyosaki idag, och hans investeringsstrategi, jämte mot t.ex. Bogleheads, eller din egna.

Jag uppskattar den här typen mejl och frågor, för det ger mig verkligen en möjlighet att få tänka till och reflektera över den utveckling som man själv har gjort under de senaste åren.

I grunden skulle jag säga att jag fortfarande uppskattar Robert Kioysaki mycket. Jag har läst alla hans böcker – eller rättare, jag har läst hans ena bok som är utgiven i 21 varianter. Ni som läst dem fattar vad jag menar. :-) Jag brukar alltid rekommendera boken ”Rich Dad, Poor Dad (annonslänk)” som en av de första böckerna man bör läsa om man vill få en annan förståelse för privatekonomi. Det är nog Kiyosaki som jag har att tacka för introduktionen till passiva inkomster, ekonomisk frihet och resultat- och balansräkning. Har du inte läst boken, gör det!

Precis som Hannes dock påpekar, var jag ett större fan 2008 än vad jag är idag. Den största anledningen är att jag upplever det ganska svårt att översätta hans mer konkreta tankar rakt av till svenska förhållanden. Vi har exempelvis inte samma lagstiftning som tillåter husaffärer. Vi har inte marknadsmässiga hyror, fastigheterna i Sverige är dyrare och vi har hela konceptet kring bostadsrätter som i princip inte finns någon annan stans. Jag skulle fortfarande rekommendera hans två böcker ”Rich Dad, Poor Dad (annonslänk)” och ”Cashflow Quadrant (annonslänk)”, men mer som förståelseböcker kring konceptet ekonomisk frihet snarare än böcker som man ska följa till punkt och pricka.

Skulle jag kort beskriva min resa så skulle jag säga att jag började investera i aktier och fonder runt 1996. Det gick skitbra fram till 2001 med IT-kraschen. Jag brände mig och ignorerade allt som hade med placeringar att göra, inte minst för att jag pluggade 2000 – 2005 och inte hade några pengar. Jag började spara igen runt 2005 när jag började jobba. Det gick jättebra fram till 2007 då jag förlorade en hel del igen. Jag har ju verkligen haft tur med timingen. 2008 började jag leta efter ”andra” sätt att spara på eftersom jag inte tyckte att fonder och aktier fungerade. Det var då som jag kom i kontakt med Kiyosaki och en mängd andra saker.

Jag testade på många alternativa investeringsformer under perioden 2007 – 2012. Bland annat med lägenhetsinvesteringen i Turkiet, onoterade investeringar, valutatrading, arbitrage och en mängd andra saker. Det behöver ju inte påpekas att det gick åt skogen i stora drag. Det är därför jag de senaste åren har svängt tillbaka till det som jag började med – aktier och fonder – det enda som jag mer eller mindre har kvar är träden i Afrika som verkar fungera.

Jag är således tillbaka där jag började, dock med mycket, mycket större erfarenhet. Så jag ångrar inte utflykten in i Kyosaki-land, men jag kan ju önska att den inte skulle kostat mig ett antal hundratusen (som jag dessutom hade lånat, eftersom hävstång pratas det mycket om). Jag upplever att jag har gjort många av de misstagen som man behöver göra – jag har chansat, jag har sett och hört det mesta, jag har blivit lurad, jag har förlorat en hel del pengar och ibland (fåtal) gånger även vunnit. Det gör att nu känner jag att vill göra något som fungerar, något som har fungerat över många år, något som är repeterbart och går i linje med det som är relativt ”mainstream” och framförallt inte kräver särskilt mycket tid eller kompetens.

Sedan får vi se om ökad insikt kommer leda till fler förändringar, men jag ser inte det i dagsläget i alla fall.


Den här artikeln publicerades 2015-08-23 klockan 20:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor, Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  ”Vi har exempelvis inte samma lagstiftning som tillåter husaffärer. Vi har inte marknadsmässiga hyror, fastigheterna i Sverige är dyrare och vi har hela konceptet kring bostadsrätter som i princip inte finns någon annan stans”

  Tycker det här är intressant, skulle du kunna utveckla lite mer vad som skiljer Sverige och USA åt när det kommer hyresfastigheter? Har läst en del från Rich dad och vad jag tror han menar är att man ska ha fastigheten i ett AB (Limited Entity), göra nedskrivningar på 2% per år, höja hyror genom att förbättra fastigheten (svårt i sverige?)

  Som jag upplever det är det tufft att starta fastighets ab utan att behöva ha 40%-50% av egna kapitalet vid banklån, banken vill ju gärna att du ska gå i personlig borgen också. Då försvinner hela tryggheten med att ha ett AB. Kiosaky menar också att du betalar nära 0% i skatt, men då menar han att du ska ha så höga kostnader att det blir 0 samt att du inte får ta ut lön eller utdelning?

  Hur går dina tankar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Albert
 2. Vit pil

  Verkar ju helsnurrigt att ha Kiyosaki som guru inom investeringar. Av alla personer har du valt en som aldrig lyckats med något förutom att sälja böcker? ;)

  Istället för att fippla fram och tillbaka mellan olika strategier borde du ju ha långsiktigt investerat i aktier till sunda priser, det hade antagligen tjänat dig mer pengar. Att sälja när det går ner är ju motsatsen till det logiska.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nothing but return
 3. Vit pil

  Hej Jan, alltid lika roligt att läsa dina inlägg. Vill gärna ge dig en återkoppling på att du är läst och att din blogg har betydelse. Talade med Nordnets kundservice i förra veckan, bl a om guld och fick då det rådet att läsa din blogg och det nyhetsbrev du har publicerat ang investering i guld. Den skulle ”ge mig allt det jag behövde veta”.
  Tack för att du tar fram fakta för mig, men också dina synpunkter och reflektioner……….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  pia bak-frederiksen
 4. Vit pil

  Hejsan. Är det inte i tider då börsen är instabil, så som den är för tillfället, med nedgångar och ”ras” som man blir mer intresserad av att investera i punkt investeringar. Istället för att tänka att börsen återhämtar sig men att det tar några år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  johannes
 5. Vit pil

  Hur tänker du kring de pågående börsrasen i Asien och nu också Stockholmsbörsen? Har du även några tankar kring ekonomen Martin Armstrongs varning för att världsmarknaden smäller den 1 oktober?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Börsrasen och Marin Armstrong?
 6. Vit pil

  Tror du att förändrade familjeförhållanden samt att du har blivit äldre också har påverkat hur du resonerar? Jag menar t.ex. när man är yngre och bara är ansvarig för sig själv kan jag tänka mig att man är mycket mer villig att ta risker. Det värsta som kan hända är ju att man får ta konsekvenserna av sina handlingar. Men när man bildar familj får helt plötsligt andra ta konsekvenserna av ens handlingar. Har det varit en medveten faktor när du rört dig mot säkrare placeringar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Therese
 7. Vit pil

  Hej Jan!
  Vad hände med uppdateringarna av ditt experiment som du startade i början av 2014 med 100 000 i kapital? Blev det bara ett inlägg i det ämnet eller har jag missat uppföljningarna? Skulle vara intressant att se hur det gick!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.