Hur mina resonemang har förändrats från 2008 till idag…

En läsarfråga om Kiyosaki och mina artiklar från 2008 jämfört med idag...

Hur mina resonemang har förändrats från 2008 till idag…

All utveckling sker i små steg, så även min egen. En läsare Hannes, har läst alla tidigare inlägg här på bloggen och har bett mig att göra en jämförelse mellan mina tidiga artiklar från 2008 och de mer senare.

För en tid sedan fick jag ett mejl från läsaren Hannes enligt nedan:

Jag vill börja med att säga att jag är ett stort fan av din blogg, och tycker (näst intill) allt du skriver är vettigt. Jag tittade för skojs skull in några av de tidigaste inläggen du gjorde på bloggen. Vad jag genast märkte var att det var mycket mer fokus på enskilda investeringar, t.ex. ett visst lägenhetsprojekt i Turkiet, och mycket mindre gällande investeringar i fonder.

Som jag uppfattade så var du i alla fall då ett stort fan av R. Kiyosaki, som har uttalat säg och sagt att han inte tycker om t.ex. fonder, aktier, etc. utan föredrar precis sådana enskilda investeringar. Det var ju ändå så han blev rik. Hans råd består ju i mångt och mycket av ”Köp en fastighet med lånade pengar, hyr ut den, och se till att hyran är högre än utgifterna och räntan på lånet”. Medans han tycker att fonder tar alldeles för lång tid att spara ihop någon summa pengar med, så man alltid är fast i det så kallade ”rat race”.

Nu på senare tid så skriver ju du nästan bara om olika fonder, att spara långsiktigt och långsamt. Där verkar du har gjort näst intill en helvändning när det kommer till investeringar. Jag skulle jättegärna höra lite motivation bakom det, eller om jag kanske är helt ute och cyklar. Dessutom skulle det vara trevligt om du kunde berätta lite om vad du tycker om Kiyosaki idag, och hans investeringsstrategi, jämte mot t.ex. Bogleheads, eller din egna.

Jag uppskattar den här typen mejl och frågor, för det ger mig verkligen en möjlighet att få tänka till och reflektera över den utveckling som man själv har gjort under de senaste åren.

I grunden skulle jag säga att jag fortfarande uppskattar Robert Kioysaki mycket. Jag har läst alla hans böcker – eller rättare, jag har läst hans ena bok som är utgiven i 21 varianter. Ni som läst dem fattar vad jag menar. :-) Jag brukar alltid rekommendera boken ”Rich Dad, Poor Dad (annonslänk)” som en av de första böckerna man bör läsa om man vill få en annan förståelse för privatekonomi. Det är nog Kiyosaki som jag har att tacka för introduktionen till passiva inkomster, ekonomisk frihet och resultat- och balansräkning. Har du inte läst boken, gör det!

Precis som Hannes dock påpekar, var jag ett större fan 2008 än vad jag är idag. Den största anledningen är att jag upplever det ganska svårt att översätta hans mer konkreta tankar rakt av till svenska förhållanden. Vi har exempelvis inte samma lagstiftning som tillåter husaffärer. Vi har inte marknadsmässiga hyror, fastigheterna i Sverige är dyrare och vi har hela konceptet kring bostadsrätter som i princip inte finns någon annan stans. Jag skulle fortfarande rekommendera hans två böcker ”Rich Dad, Poor Dad (annonslänk)” och ”Cashflow Quadrant (annonslänk)”, men mer som förståelseböcker kring konceptet ekonomisk frihet snarare än böcker som man ska följa till punkt och pricka.

Skulle jag kort beskriva min resa så skulle jag säga att jag började investera i aktier och fonder runt 1996. Det gick skitbra fram till 2001 med IT-kraschen. Jag brände mig och ignorerade allt som hade med placeringar att göra, inte minst för att jag pluggade 2000 – 2005 och inte hade några pengar. Jag började spara igen runt 2005 när jag började jobba. Det gick jättebra fram till 2007 då jag förlorade en hel del igen. Jag har ju verkligen haft tur med timingen. 2008 började jag leta efter ”andra” sätt att spara på eftersom jag inte tyckte att fonder och aktier fungerade. Det var då som jag kom i kontakt med Kiyosaki och en mängd andra saker.

Jag testade på många alternativa investeringsformer under perioden 2007 – 2012. Bland annat med lägenhetsinvesteringen i Turkiet, onoterade investeringar, valutatrading, arbitrage och en mängd andra saker. Det behöver ju inte påpekas att det gick åt skogen i stora drag. Det är därför jag de senaste åren har svängt tillbaka till det som jag började med – aktier och fonder – det enda som jag mer eller mindre har kvar är träden i Afrika som verkar fungera.

Jag är således tillbaka där jag började, dock med mycket, mycket större erfarenhet. Så jag ångrar inte utflykten in i Kyosaki-land, men jag kan ju önska att den inte skulle kostat mig ett antal hundratusen (som jag dessutom hade lånat, eftersom hävstång pratas det mycket om). Jag upplever att jag har gjort många av de misstagen som man behöver göra – jag har chansat, jag har sett och hört det mesta, jag har blivit lurad, jag har förlorat en hel del pengar och ibland (fåtal) gånger även vunnit. Det gör att nu känner jag att vill göra något som fungerar, något som har fungerat över många år, något som är repeterbart och går i linje med det som är relativt ”mainstream” och framförallt inte kräver särskilt mycket tid eller kompetens.

Sedan får vi se om ökad insikt kommer leda till fler förändringar, men jag ser inte det i dagsläget i alla fall.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök