Hur skulle du investera dina pengar kort och lång sikt?

Söker lite hjälp med underlag till några läsarfrågor

Hur skulle du investera dina pengar kort och lång sikt?

Jag skulle vilja be dig om dina tankar med en fråga som jag har fått in flera gånger via mejl – hur skulle du investera dina pengar på kort sikt (mindre än 5 år) och på lång sikt (mer än 5 år)?

Under den kommande veckan tänkte jag skriva mina tankar, men jag är nyfiken på din input, och på hur du skulle göra eller resonera? Läsarfrågorna som jag har fått in på temat.

”Läsarfråga A”:

Allt på bloggen handlar om ökningar över ca 20 år. Men hur skulle du investera för att få maximal avkastning inom 4-5 år?
Långsiktighet lönar sig självklart men jag undrar om du har några tips för maximal utdelning på kortare perioder som då alltså ca 5 år.

och ”Läsarfråga B”:

Jag har en fundering, det gäller att ge sig ut på aktie/fondmarknaden. Köpte och sålde en del för några år sedan, men gjorde inga större vinster, hade nog för dåligt tålamod då.

Nu väntar jag snart ett arv på drygt 100.000 kronor. Min egen ekonomiska situation är inte bra, är sjukpensionär sedan drygt 10 år- är 57 år nu. Pga min ekonomiska situation har jag jag haft stora problem att spara. Ensamstående mamma + sjukpension- ingen ekonomisk höjdare.

Nu funderar jag på om jag ska gå in på börsen igen. Har väl skaplig koll på grunderna när det gäller aktier och fonder men känner mig osäker hur jag ska göra. Pengarna vill jag gärna binda upp i 7-10 år. Kanske inte allt men säg 75%.Att gå in i aktier eller fonder eller både ock?. Vill gärna öka mitt arv , dvs villig till en del risk.

När man tittar historiskt, om man sparar/sätter in pengar i aktier eller i fonder. Jag förstår att det finns många aspekter att ta hänsyn till, men åt vilket håll lutar det? Om jag vill öka min insatta och ev spara ytterligare pengar, vad ska jag då satsa på?

samt ”Läsarfråga C”:

Mina frågor är vad du tycker att vi ska spara pengar i fortsättningsvis? Vi lägger undan 5000:- på bra räntekonto (buffertsparet) varje månad (växer trots att man tar till renovering osv.). Men har 5000:- till varje månad som vi vill börja spara i aktier/fonder för att lämna efter oss en större trygghet till våra barn. Min dröm vore att om 25-30 år kunna bekosta båda barnens ev husköp t ex. Eller om man t ex tänker gå ner i arbetstid när att barnen flygit ut.

Tack! :)
//jan

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök