Hur skulle du investera dina pengar kort och lång sikt?
Sök:

Hur skulle du investera dina pengar kort och lång sikt?

Söker lite hjälp med underlag till några läsarfrågor

Hur skulle du investera dina pengar kort och lång sikt?
Den här artikeln publicerades 2014-07-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag skulle vilja be dig om dina tankar med en fråga som jag har fått in flera gånger via mejl – hur skulle du investera dina pengar på kort sikt (mindre än 5 år) och på lång sikt (mer än 5 år)?

Under den kommande veckan tänkte jag skriva mina tankar, men jag är nyfiken på din input, och på hur du skulle göra eller resonera? Läsarfrågorna som jag har fått in på temat.

”Läsarfråga A”:

Allt på bloggen handlar om ökningar över ca 20 år. Men hur skulle du investera för att få maximal avkastning inom 4-5 år?
Långsiktighet lönar sig självklart men jag undrar om du har några tips för maximal utdelning på kortare perioder som då alltså ca 5 år.

och ”Läsarfråga B”:

Jag har en fundering, det gäller att ge sig ut på aktie/fondmarknaden. Köpte och sålde en del för några år sedan, men gjorde inga större vinster, hade nog för dåligt tålamod då.

Nu väntar jag snart ett arv på drygt 100.000 kronor. Min egen ekonomiska situation är inte bra, är sjukpensionär sedan drygt 10 år- är 57 år nu. Pga min ekonomiska situation har jag jag haft stora problem att spara. Ensamstående mamma + sjukpension- ingen ekonomisk höjdare.

Nu funderar jag på om jag ska gå in på börsen igen. Har väl skaplig koll på grunderna när det gäller aktier och fonder men känner mig osäker hur jag ska göra. Pengarna vill jag gärna binda upp i 7-10 år. Kanske inte allt men säg 75%.Att gå in i aktier eller fonder eller både ock?. Vill gärna öka mitt arv , dvs villig till en del risk.

När man tittar historiskt, om man sparar/sätter in pengar i aktier eller i fonder. Jag förstår att det finns många aspekter att ta hänsyn till, men åt vilket håll lutar det? Om jag vill öka min insatta och ev spara ytterligare pengar, vad ska jag då satsa på?

samt ”Läsarfråga C”:

Mina frågor är vad du tycker att vi ska spara pengar i fortsättningsvis? Vi lägger undan 5000:- på bra räntekonto (buffertsparet) varje månad (växer trots att man tar till renovering osv.). Men har 5000:- till varje månad som vi vill börja spara i aktier/fonder för att lämna efter oss en större trygghet till våra barn. Min dröm vore att om 25-30 år kunna bekosta båda barnens ev husköp t ex. Eller om man t ex tänker gå ner i arbetstid när att barnen flygit ut.

Tack! :)
//jan


Den här artikeln publicerades 2014-07-27 klockan 10:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.