Husbyte: ett dolt mervärde i ditt boende och ett sätt att resa mer för mindre

En intervju och introduktion till husbyten med JesseX i forumet som är en varm förespråkare för konceptet

Husbyte är möjligheten att du under en vecka eller två byter ditt boende med med någon annan i världen. Det är en möjlighet att uppleva saker som man annars inte hade upplevt, resa mer för mindre och därmed faktiskt även få ut ett mervärde utifrån sitt eget boende.

Dagens avsnitt är ett initiativ av @JesseX i forumet som är en varm förespråkare för husbyten. Han har gjort ett par husbyten och delar med sig av sina bästa tips, saker att tänka på, vanliga missuppfattningar och missförstånd. Ett stort tack till JesseX både för initiativet och för att du ställde upp. Jag och Caroline hade inte ens en aning om att det här fanns, eller har funnits sedan 50-talet.

Både JesseX och en undersökning på ämnet som gjordes 2013 av universitet i Bergamo pekar på att det det är mest populärt i 45 – 54 års-åldern och pensionärer. Bara mindre än 6% av dem som gör husbyten är under 34 år. Majoriteten av dem som gör det upplever sig själva som högutbildade och 25(!) är företagare och nästan hälften är barnfamiljer. Som jag skojar om i avsnittet, det är förmodligen inte så konstigt att jag upplever det här som ett spännande ämne eftersom jag är pang-på-målgrupp. :see_no_evil:

Nedan följer en kopia på den konversation som vi hade innan avsnittet. Jag tycker att den väl sammanfattar avsnittet:

1. Varför du tycker det är bra med husbyten?

 • Det ger större upplevelser på semestern
 • Man kommer till andra miljöer, dels genom boendet dels genom mer tid.
 • När man köper ett hus för 5 MSEK får man ett extra värde på kanske 500 TSEK i form av gratis semesterboende.

2. Vilka är dina bästa upplevelser med husbyte?

 • Jag har gjort tre byten och har varit nöjd med alla. Det enskilt bästa boendet var ett byte med Prag där vi bytte med en expat-familj från Nya Zealand. Vi bodde stort, fint och centralt.
 • Några saker som varit roliga har varit att besöka musikfestivaler på plats i Prag och Budapest.
 • En bra sak är att man kan unna sig längre vistelser än om man ska betala mycket för rejäla boenden. Jag har normalt tagit två veckors vistelse men haft samma program som jag hade haft för en vecka om jag bott på hotell. Då har vi kunnat besöka lokala sevärdheter eller bara sitta på altanen och slappa en dag utan att det gör något.

3. Vilka är vanliga misstag att undvika gällande husbyte?

 • Att se det som ett sätt att spara pengar
 • Att bestämma först vart man ska åka och utgå från en färdig plan.
 • Man behöver ha möjlighet att planera semester långt i förväg. De som är duktiga på husbyten gör upp sina byten i januari.
 • Man kan tro att om du får en förfrågan från någon som äger ett slott i Provence så är det bara att tacka ja och så är det klart. Sannolikt har hen skickat ut förfrågan till många och kommer i slutänden välja det bästa erbjudandet. Man får dock ibland förfrågningar från personer med väldigt fina boenden. Ofta bygger det då på att de vill komma till Sverige en viss tidpunkt. Är man flexibel och ställer upp på det så kan man få bo lyxigt.

4. Vem upplever du att husbyten är till för eller passar för?

 • Det är för alla men de två stora grupperna är barnfamiljer och pensionärer.
 • Man bör ha ett ägt boende som helst ska vara fint. Att det ser fint ut är viktigt medan vilken adress det ligger på spelar mindre roll.
 • Det är en stor fördel att ha en bil. I internationella husbyten är det normala att bil ingår. På många platser är det svårt att leva utan bil. När jag själv gjorde husbyten hade jag ingen bil och det begränsade möjligheterna väldigt mycket.

5. Farhågan med att låna ut sitt eget boende / försäkring

 • Det är skillnad på att byta genom en förmedling och via grupper på Facebook.
 • Vissa av bytarnätverken erbjuder komplett försäkring på liknande sätt som Airbnb.
 • Det handlar om tillit. Man bör kolla upp motparten men det går inte att bli 100% trygg. I ett bytarnätverk är det möjligt att enbart byta med erfarna bytare med många positiva omdömen. Det ger i min värld så mycket trygghet som man kan begära.
 • Man bör sätta upp husregler. Kanske ska något rum inte ingå eller viss utrustning inte användas. Saker som lätt kan gå sönder är bra att undanta. De som hyr läser normalt husreglerna. Det är standard att ha en skriftlig manual för boendet.

6. Vad ska man tänka på gällande husbyte?

 • Man ska inte förvänta sig att komma till kända turistområden. Undantag kan vara om man själv har en lägenhet på en turistort och vill använda den för byten.
 • De platser som är lättast att komma till är länder där lokalbefolkningen har gott om pengar och där det finns stor befolkning. I länder som Tyskland, Frankrike eller Nederländerna är husbyte betydligt vanligare än i Sverige.

7. Farhågan med att ingen vill ha ens eget boende för ett husbyte (typ: ”ingen vill resa till Malmö”)

 • Storstäder i södra Sverige är generellt populära och Malmö är väldigt lätt tillgängligt från kontinenten. Skåne är också en välkänd region.
 • Det sannolika problemet om du inte får napp inför semestern är att du antingen satt igång för sent på våren eller att du begränsat dig själv för mycket när det gäller vart du vill resa. Att dina bilder eller din beskrivning inte är bra nog kan förstås också bidra. Du behöver också själv vara aktiv. Du kan inte sitta passiv och väntar på att andra ska kontakta dig.

8. De bästa tipsen för husbyte

 • Är du nybörjare så gå med i ett bytarnätverk. Det minskar risken och du lär dig hur man gör på ett naturligt sätt.
 • Du behöver börja tidigt på säsongen, helst nära nyår. Mars är sent men fungerar. Efter mars får du mer vara öppen för lite vad som helst.
 • Man kan tänka att det fungerar ungefär som på en dejtingsajt. Det finns ett socialt spel och man har kontakt med många fler än de man slutligen gör upp om att byta med.
 • Undvik detaljerade planer. Tänk att husbyte är semesterplanen, snarare än att besöka en viss plats eller ett visst land. Det som inte blev av i år kan du testa igen senare.
 • Om du känner dig osäker kan du alltid ordna ett möte via Skype med den du vill byta med. Då kan du både berätta om ditt boende och ställa frågor. Du får också en känsla för den du byter med. Det ska kännas bra och tryggt.

Vanliga missuppfattningar kring husbyten

 • Att man gör husbyte för att man har ont om pengar. Den grupp som dominerar i bytarnätverken är övre medelklass och uppåt.
 • Att det är förknippat med stora risker. Jag har inte själv upplevt några tydliga risker och det är sällan det blir problem. Det område som det oftast blir problem med handlar om bilen. Det gäller då dels hur bilen får användas dels om någon viss buckla på bilen fanns där innan eller inte.

Hoppas att du gillar avsnittet,
Jan, Caroline och JesseX

PS. För undvikande av missförstånd: jag och Caroline har inte provat husbyten själva, flera av sajterna som nämns och länkas nedan har kostnadsfria prövoperioder, men kostar därefter 1.000 – 3.000 kr per år och ingen har fått någon ersättning för detta avsnitt.

Reklam för vår Patreon-community | Tack för ditt stöd 🙏

Det är tack vare sponsringen och stödet som vi får via Patreon som vi kan driva RikaTillsammans. För det här är vi väldigt tacksamma. Det är inget som vi tar för givet. Stort tack till dig som stödjer oss. 🙏

Men! Vi vill självklart även ge något tillbaka. Därför får du som blir en del av vår Patreon-communty bland annat följande:

 • Reklamfri podcast + forum - det minsta vi kan ge dig är att du får tillgång till podcast- och video-avsnitten samt forumet utan reklam.
 • Extra-material - redan idag finns det över 300 inlägg och ca 40 extraavsnitt i FikaTillsammans-podden som är exklusiva för dig på Patreon. Det är allt från inspirationsföreläsningar, bonusmaterial, intervjuer, analyser av investeringar och mycket annat.
 • Prioriterade svar på kommentarer - jag har ingen möjlighet att personligen svara på alla kommentarer och trådar på Youtube, Facebook, Instagram, bloggen, forumet - men här på Patreon, som t.ex. i "Ställ en fråga du har funderat på"-tråden svarar jag på alla kommentarer.
 • Förslag på spekulationer till Lekhinken - på Patreon unnar vi oss att från tid till annan komma med tips på "teckna-sälja"-spekulationer vid börsintroduktioner, alternativa investeringar (t.ex. vin) och annat som kan vara intressant jämte ens bassparande i en indexfond / fondrobot.

Du kan läsa mer och själv välja vilken nivå du vill stödja oss på:

Tack till dig som sponsrar eller överväger att sponsra oss via Patreon. Det gör det möjligt för oss att driva RikaTillsammans. 🙏

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Transkribering av intervjun om husbyte

Nedanstående transkribering är till viss del skapad med hjälp av virtuella AI-assistenter. Det betyder att den inte är ordagrann och kan innehålla fel.

Jan: Välkommen till RikaTillsammans! Detta är dagens avsnitt.

Caroline: Husbyten och fördelarna med det.

Jan: Idag ska vi prata om ett nytt koncept för att semestra – husbyte. Detta är inte bara ett sätt att spara pengar. Utan även möjligheten att tjäna pengar genom att få ut mer av sin egen bostad. Det ger också chansen att utforska nya äventyr och uppleva spänning på ett sätt som inte så många andra gör.

Caroline: Varmt välkommen till RikaTillsammans-kanalen som handlar om allt som är roligt med privatekonomi och livet. Varje vecka delar vi med oss av våra erfarenheter, vår livsresa, våra framgångar och våra misstag så att du ska kunna göra din ekonomi och ditt sparande och ditt liv lite rikare. Vi som driver denna kanalen heter Caroline och Jan Bolmeson.

Jan: Välkommen till dagens avsnitt 315! Idag har vi en intervju med Jens, även känd som JesseX i forumet. Han skickade ett meddelande till oss och föreslog att vi skulle prata om husbyten. Jag blev väldigt nyfiken eftersom jag aldrig hade hört talas om det tidigare, så jag var tvungen att googla. Ibland känner man att man borde vara målgruppen för vissa saker.

I korthet innebär husbyten att man byter boende med någon annan i världen. Vi semestrar i deras boende i en till två veckor, medan de semestrar i vårt boende under samma period. Det finns olika varianter av detta. En intressant aspekt som Jens nämnde är att om man äger ett hus värt cirka 5 miljoner, kan man på flera års sikt spara eller tjäna upp till en halv miljon. Det är då om man utnyttjar denna möjlighet ordentligt. Jag blev verkligen nyfiken och vill betona att detta samtal med Jens inte är sponsrat. Han har personligen genomfört detta några gånger tidigare och var väldigt entusiastisk över konceptet. Det lät som en väldigt rolig grej!

Caroline: Detta kommer vi kanske någon gång i livet att göra.

Jan: Jag tycker att det är värt att prova detta. Det finns några saker att tänka på. Vilka fördelar och nackdelar finns det? Finns det några vanliga missuppfattningar? Hur går man tillväga i praktiken? Vad kan man förvänta sig, vad bör man vara försiktig med? Vad tog du med dig från avsnittet?

Caroline: Jag kommer ihåg att han nämnde ett fantastiskt hus på en klippa i Leith. Det fick mig att inse att sådana boenden faktiskt finns tillgängliga inom detta nätverk för husbyten. Naturligtvis är det inte alla som skulle vara intresserade av att bo i vårt hus och byta med oss. Men det finns verkligen spektakulära boenden där ute. Å andra sidan finns det också vanliga hus i Gent som skulle vara perfekta för oss om vi ville semestra där och utforska området.

Upptäck fördelarna med husbyten

Jan: Det som verkligen lockar mig med det jag gör är att det är något annorlunda. Nu ska vi till exempel åka till Paris och försöka hitta boende. Det handlar inte om det vanliga turistresandet. Istället handlar det om att ta en veckas semester vid gränsen mellan Österrike och Ungern där man inte har någon aning om vad som kommer att hända. Man bor i ett relativt fint boende som man hittar genom att surfa på webben. Det finns faktiskt riktigt fina boenden att välja mellan. Det blir en mer autentisk upplevelse än att bo på en dålig Airbnb där någon bara vill tjäna extra pengar och kvaliteten är minimal. Detta är just husbyten.

Vi behöver egentligen inte prata mycket mer om detta. Men om du som lyssnar eller följer oss inte har märkt det ännu, älskar vi verkligen att ta upp ämnen som kommer från communityn. Om det är något ämne som du brinner för eller om du tycker att vi borde prata om det, hojta till. För två veckor sedan hade vi ett avsnitt om bostadsrättsföreningar där vi fick allt från positiva kommentarer som ”Jättebra att ni belyser detta ämne” till negativa som ”Detta är det sämsta avsnittet på RikaTillsammans”.

Det var över 120 kommentarer om bostadsrätts-avsnittet på bara fem dagar. Det är verkligen upp till er att ta initiativet och dela era åsikter. Vi kan inte vara kunniga om allt, men vi ser det som en möjlighet att starta diskussionen och hjälpa varandra. Det är ju det RikaTillsammans handlar om. Tack för den här veckan! Vi släpper in Jens och var inte rädd att kommentera om du också tycker att det här ämnet verkar roligt.

Nu är vi redo att köra. Varmt välkommen, Jens Thulin, även känd som JesseX i forumet. Jag måste erkänna att jag inte vet så mycket mer än det du har delat i forumet. Att du är cirka 45 år gammal, har två små barn och bor utomlands. Jag vet också att du har bott i Östeuropa. Du har lärt dig lite ryska och jobbat hårt för att få det jobb du ville ha. Så dagens tema är husbyten, som jag vet att du är passionerad för. Varmt välkommen!

Jens: Tack så mycket!

Jan: För någon som inte känner dig, fick jag rätt på den där presentationen? Finns det något mer du skulle vilja lägga till?

Jens: Det är nog ganska bra som det är. Jag hade en idé om att bo utomlands och nu gör jag det. Livet är ungefär som jag vill ha det. Det känns bra.

Jan: Får jag ställa en fråga? Vi båda har östliga rötter. Trots att vi är födda i Sverige, har våra föräldrar sina rötter i Östeuropa. Mina föräldrar kommer från det forna Tjeckoslovakien och Carros föräldrar är från Polen. Vad kan förklara vår fascination för Östeuropa?

Jens: Det är en idé som har följt med mig sedan jag var ung. Sedan tror jag det handlar om kulturella influenser. Jag blev fascinerad av filmen Doktor Zjivago när jag var 12-13 år gammal. Jag har också lyssnat på Vysotskij både på svenska och ryska, även innan jag kunde ryska. Sådana upplevelser har fungerat som inspirationskällor under min uppväxt. Senare, när jag blev äldre, tog jag steget och flyttade utomlands. Jag hamnade i Belarus och det har verkligen varit fantastiskt. Jag kände att jag hade kommit till rätt plats.

Jan: Hur hamnar man i Vitryssland?

Jens: Jag fick en inbjudan att delta i ett seminarium med en svensk organisation. Det var en slump att jag hamnade där, men mitt syfte var att lära mig mer om diktatur och förtryck. Ämnet var tråkigt, men när jag vandrade runt på gatorna kände jag mig på något konstigt sätt lycklig. Det var som att jag hade funnit min plats i världen. Det var oväntat, jag hade inte förväntat mig att det skulle bli så här. Men det är där jag är nu.

Jan: Jag tänker så här, vi ska prata om husbyten, och jag ska vara helt ärlig. Innan du skrev till mig om det och nämnde det på forumet, var husbyten något jag inte ens visste fanns. Jag hade kanske hört talas om det, men hade ingen djupare kunskap. Efter att ha rest en del insåg vi dock att det är billigare att hyra ett AirBnB än att boka två hotellrum för oss och min mamma. Men för någon som, precis som mig, aldrig hört talas om husbyten, kan du beskriva konceptet för oss?

Jens: Ja, det handlar om olika varianter, men den vanligaste och den jag själv har provat är samtidiga byten. Det innebär att jag genom ett nätverk får kontakt med någon i ett annat land och vi bestämmer oss för att byta hem under några veckor när det passar oss båda. Sedan följer en mängd praktiska diskussioner och när allt är klart bokar man biljetter och genomför bytet. Jag har gjort det tre gånger tidigare, för några år sedan, och det var bra. Jag ser fram emot att göra det igen i framtiden, även om det inte är möjligt just nu. Men det kommer nya möjligheter.

Caroline: Tänkte ni under semestern att ni kan byta med en annan familj och bo i deras hus medan de bor i ert?

Jens: Då när vi gjorde husbyte var det under semestern, men man kan göra det även andra tider på året. Det finns pensionärer som lever med husbyten som en livsstil, med perioder hemma och perioder borta, över hela världen. De kan vara borta i flera månader på olika platser. Vi bytte med ett pensionärspar i Berlin som levde på detta sätt. När jag kom i kontakt med dem var de någonstans i Asien och skulle komma tillbaka hem. Vi planerade då att byta med dem, och efter att de bytt med oss skulle de åka någon annanstans. Så det var konstanta husbyten, inte bara en kort sommarperiod.

En autentisk och kostnadseffektiv semester

Jan: Jag som är lite ekonomiskt intresserad fastnade för en mening i ett mejl eller meddelande du skickade till mig där jag frågade varför du tycker att det är bra. Du svarade då att om man köper ett hus för fyra eller fem miljoner så kan man få en semester som motsvarar en halv miljon eller 400 000 i gratis boende. Kan du utveckla vad du menade? Varför tycker du att det är en bra idé? Jag är också nyfiken på resonemanget bakom dessa siffror.

Jens: Jag gjorde ungefär en sådan här kalkyl när jag själv köpte hus. Jag hade tidigare rest mycket med Couchsurfing och Hospitality Club och haft gratis sommarsemestrar i flera år. Men med en familj fungerade inte de möjligheterna lika bra längre. Då behövde jag ett mer ”vuxet” alternativ, och då kom jag på att husbyte skulle kunna vara lösningen. Vid den tidpunkten kände jag ingen som hade gjort det här tidigare eller någon som kunde guida mig. Jag fick helt enkelt klara mig på egen hand.

Men i princip tror jag att detta fungerar. När det gäller besparingar är det lite beroende av ens egna vanor och preferenser. Personligen skulle jag välja något billigare om jag bokade boende under en semester, vilket i själva verket ger mig en bättre kvalitet på boendet än om jag betalade för det. Men om någon har dyrare vanor och är beredd att spendera 20 000-30 000 kronor på semesterboende kan det bli betydande besparingar. Om man gör detta systematiskt under flera år tror jag att det är fullt möjligt att spara några hundratusen kronor. Så jag räknar med att jag själv kommer att spara upp till en halv miljon kronor med tiden.

Jan: Tog du även hänsyn till detta när du köpte boende? Att du tänkte på att husbyten skulle vara en attraktiv möjlighet att utnyttja. Förstår du vad jag menar?

Jens: Naturligtvis är det attraktivt, men inte helt och hållet. Vad jag förstått när det kommer till husbyten är det viktigt att det ser bra ut. Det krävs snygga bilder och en attraktiv omgivning, gärna på en lockande plats. I Sverige är det vanligt att adressen spelar roll när man köper ett hus, men i detta fall spelar det ingen roll. Om du bor i det finaste huset i det billigaste området skulle det vara lika gångbart som ett vanligt hus i ett dyrare område.

Jan: Eller som vi brukar skämtsamt säga i Malmö, bo på rätt sida av Bellevuevägen. Vi befinner oss på fel sida, den billigare sidan.

Caroline: Men är det då ett nätverk eller hur funkar det?

Jan: Vi kommer till hur det fungerar och praktiska tips. En fördel med husbyten är att man kan spara pengar både på boendet och på sina resor. Dessutom nämnde du tidigare att du tycker det är bra eftersom det ger en ökad upplevelse på semestern, nya miljöer och mer tid. Kan du expandera lite mer på dessa aspekter?

Jens: Ja, så här är det: Vanligtvis när man åker på semester till ett annat land, så blir det att man ofta bokar ett hotell på en central plats i till exempel Paris eller London, eller någon annan plats nära turistattraktioner. Eller så söker man sig till en strand någonstans vid Medelhavet, vilket kan vara ganska stereotypt. Men genom husbyten hamnar man ofta i de områden där lokalbefolkningen bor, alltså bostadsområden som inte främst är förknippade med turism. Där får man en inblick i det normala vardagslivet i landet. Det är trevligt och man slipper trängseln som kan uppstå under högsäsong. På vissa platser slipper man känna sig besvärad av det tumult som ibland kan uppstå.

Jan: Kan du beskriva en av dina mest minnesvärda upplevelser när du har varit iväg?

Upplev friheten med husbyten

Jens: För ett par år sedan gjorde jag tre husbyten i Prag, Budapest och Berlin. Vi åkte tillsammans med vänner och bodde i det huset vi bytte till oss. Det var inte helt perfekt, men ändå bra eftersom boendet var tillräckligt stort för oss alla. Vi hade många aktiviteter på dagarna i staden. En rolig grej var att besöka musikfestivaler i både Prag och Budapest. När man vistas längre tid på en plats kan man unna sig att göra andra saker än de typiska turistaktiviteterna.

Det jag tycker är fördelen med husbyten är att om jag hade valt att bo på ett hotell, skulle jag kanske resa dit en vecka och ha ett intensivt program med att besöka alla kända platser och museer. Men med husbyten kan jag välja att stanna längre, kanske två veckor, utan extra kostnad. Då kan man ha samma typ av program som en vecka, men också ha tid att slappna av och upptäcka andra trevliga platser. Man kan besöka platser som inte är turistiska, det kan vara en strand i närheten eller ett litet lokalt kafé – helt enkelt olika trevliga smultronställen. På det sättet får man träffa lokalbefolkningen och upptäcka unika platser. Det är riktigt kul och berikande.

Jan: Jag fick ett bra tips från någon i forumet angående att resa med barn. Jag minns inte om det var du eller någon annan, men personen skrev att om man reser med barn bör man låta barnet få bestämma mer. Sen gjorde jag samma sak med vår dotter när vi var i Polen. Jag måste säga att jag upplevde precis det som du beskrev. Innan jag läste detta på forumet hade jag planerat allting själv och försökte få med så mycket som möjligt, som att besöka Kulturpalatset, slottet och följa ett strukturerat program från morgon till kväll. När jag var där med Freya bestämde vi oss för att äta frukost och sedan ville hon titta på Netflix i två timmar. Vi var inte i Warszawa för att spendera tiden på hotellet. Trots det hade vi en helt annorlunda och fantastisk utsikt från vårt boende.

Caroline: Upptäckte du då den där charmen med att ta det lugnt på semestern? Precis så som Jens beskriver det, man behöver inte fylla sina dagar till bristningsgränsen.

Jan: Ja precis.

Jens: Ta exemplet när vi bytte med Berlin. Vi hade hyrt en stor villa i Östberlin med en trädgård och en rymlig altan. Vi gick till den lokala Getränktemarkt som det heter i Tyskland, där det fanns ett stort utbud av ölsorter och köpte med oss olika sorter att prova. Sedan tillbringade vi en halv dag på altanen och njöt av att smaka på ölen och ha det soft. Det var verkligen en rolig grej att göra. Att sitta i solen och njuta av öl var inget fel alls, det var jättebra. Speciellt med den trevliga miljön vi hade.

Jan: Vem är det egentligen till för? Vem kan dra nytta av detta? Vi förstår ju att det inte riktar sig till studenter eller couchsurfing.

Jens: Om vi börjar med att säga så här: Om man är en person som verkligen värderar att allting ska vara precist och är beredd att betala extra för att få en exakt plan, då kanske detta inte är rätt grej. Man behöver faktiskt lätta på kontrollen och vara öppen för olika upplevelser. Själv kan jag se semestern som ett äventyr istället för en strikt plan att följa. När man tittar på vilka målgrupper som passar detta bäst, skulle jag säga att pensionärer och barnfamiljer är de största. Pensionärer har ofta möjlighet att göra husbyten när som helst på året, medan barnfamiljer kan dra nytta av att få ett bra boende utan att behöva spendera en förmögenhet. Många familjer har också behov av extra utrustning och barnrum, och i ett husbyte kan man hitta en annan familj med liknande behov där allting redan är ordnat.

Jan: När vi reste senast insåg vi att vår yngsta har vuxit så pass mycket att hon inte längre kan eller vill sova i en ihopfällbar barnsäng. Därför insåg vi att vi behövde boka två hotellrum.

Fördelar med husbyten på semester

Caroline: Vi behöver boka två hotellrum eftersom din mamma snarkar. Men jag tänkte på det du sa, att om man är van vid att sova på hotell och att ha bekvämligheter inom ett visst avstånd, då kanske husbyte inte är för dig. Kan du berätta mer om vilket äventyr man ger sig ut på?Men jag tänkte på det du sa, att om man är van vid att sova på hotell och att ha bekvämligheter inom ett visst avstånd, då kanske husbyte inte är för dig. Kan du berätta mer om vilket äventyr man ger sig ut på?

Jens: När man bor på hotell kan det ibland kännas lite sterilt och anpassat för turister. Men när man väljer att bo i en mer vardaglig miljö, till exempel i ett husbyte, kan det vara så att man behöver åka pendeltåg varje dag för att komma till centrum. Restaurangutbudet i närheten kanske inte är så omfattande, bara en lokal pizzeria eller en korvkiosk. Man får verkligen lära sig att anpassa sig till de lokala förhållandena på riktigt. Det kan vara både positivt och negativt såklart. Man måste vara öppen för att möta verkligheten och inte förvänta sig att allt ska vara perfekt anpassat för turister.

Caroline: Men det blir också mer personligt då kanske.

Jens: Absolut! När man kommer till någon annans hem förväntar man sig inte att hemmet ska vara som ett hotell, utan man förstår att det kommer att vara personligt inrett med bilder på barnbarnen och personliga föremål. Det är inte konstigt när man hyr ut sitt hem via Airbnb eller liknande, där finns det en implicit förväntan att man kan anpassa sig lite. Visst kan man ta undan väldigt dyra saker, men den personliga prägeln behöver man inte tona ner, den förväntas vara där. Jag har märkt att andra gäster har uppskattat när personen har haft smakfull konst eller trevlig inredning, eller om man har en fin trädgård eller andra personliga detaljer som gör hemmet speciellt. Det handlar inte bara om lyx, utan snarare att man skapat en unik känsla i sitt hem.

Jan: Personligen tycker jag att Airbnb-förmedlingar fungerar bra, men jag är inte alls förtjust i de som använder Airbnb som en hotellverksamhet.

Caroline: Nej, jag gillar inte heller det.

Jan: Vi uppskattar verkligen att hyra Airbnb. När vi bodde hos den här barnfamiljen i Paris, kände vi verkligen att vi var hemma. Det var inte som att bo i rum där någon hade gjort hotell lite, det var ingen hit.

Caroline: Ja, det finns olika typer av boende, men jag förstår precis vad du menar med att det blir mer personligt när man ser att någon faktiskt bor där. Jag tycker också mycket om den typen av boenden.

Jan: Jag förstår att jag är en person som är rädd för det. Jag oroar mig över att när jag lånar ut mitt hem kan det uppstå massor av problem. Förstår du vad jag menar?

Jens: Absolut. Det är helt naturligt att känna så. En viktig insikt är att man inte kan köpa sig trygghet. När man bokar ett hotell är risken för något problem minimal. Men när man gör affärer med privatpersoner ökar risken automatiskt. Men det finns mycket man kan göra för att begränsa risken. Husbyten kräver mer förberedelse och engagemang än en vanlig betald semester. Om man lånar ut sitt dyra boende bör man vara försiktig och vaksam. Det är fördelaktigt att använda pålitliga bytesnätverk där man kan känna sig säker och byta med människor som har positiva recensioner och förstår hur det fungerar. Den främsta risken är egentligen inte att bli utsatt för brott eller bedrägeri, utan att bli besviken. Det kan också hända att den andra personen blir besviken om du inte har städat tillräckligt väl eller beskrivit ditt hem på ett korrekt sätt i annonsen.

Maximera ditt husbyte

Det är viktigt att tänka på ömsesidigheten. Det är lika viktigt att vara en bra värd som att ställa rätt frågor till den andra personen under Skype-samtal och diskussioner för att få all information man behöver. Inte allt du kan vilja ha kommer att finnas i deras annons, men genom att ställa frågor kan du få en bättre bild av om det här är rätt för dig. Du har kontakt med fler personer än bara den du kommer att byta med i slutändan. När det gäller att ta risker finns det en annan risk att överväga – risken för att någon i den andra familjen blir akut sjuk eller något annat inträffar.

Denna typ av risk brukar normalt täckas av bytesnätverket. Om du har bokat en resa till Australien och kommit överens om att byta boende med någon, och sedan händer något oförutsett som påverkar deras möjlighet att byta, kommer nätverket ofta att hjälpa till att lösa det genom att hitta en annan bostad i Melbourne under samma period, så att du inte står utan boende, till exempel.

Jan: Man kan säga att man kan göra detta på två olika sätt. Antingen så kan man vara ”hardcore” och använda Facebookgrupper för att hitta byten. Eller så kan man istället använda sig av ett specialiserat hembytenätverk. Vad tänker du?

Jens: Jag har inte personligen provat att använda Facebook för att göra hembyten, så jag vill inte avråda dig från att prova. Men en sak att tänka på är att på Facebook ser du inte direkt vem du gör byten med. Det kan finnas en teoretisk risk för bedrägeri, men jag tror inte att den risken är enorm. Däremot kan du bli besviken om beskrivningen av hemmet inte stämmer överens med dina förväntningar. Eller så kanske personen du byter med saknar den kompetens som man lär sig med erfarenhet.

Om du gör byten med personer i ett specialiserat nätverk kommer du förmodligen få bättre kvalitet på boendet och du kommer också lära dig mycket om hur man genomför ett framgångsrikt byte. Det finns principer, rutiner och modeller för hur man gör det här på ett organiserat sätt. Så om du bara gör byten inom Sverige och under en kortare period, som en helg, kan du testa att använda Facebook. Det är inte fel. Men om det handlar om ett längre byte som ska täcka en hel semester, då tror jag att det är fördelaktigt att undvika problem och undvika besvikelse genom att använda ett specialiserat nätverk.

Jan: Ja, det är bra att fokusera på de praktiska aspekterna och de rutiner som behöver följas. När det gäller bilen så har du rätt, det är en viktig fråga. Hur brukar det fungera när man byter bil? Har du några särskilda tankar eller önskemål angående det?

Jens: Ja, många boenden kräver att man har tillgång till en bil för att kunna bo där. Ofta ingår bilen i själva bytet. Om jag lånar ut mitt hem så får min bil stå kvar på garageuppfarten och när jag kommer till det andra landet eller platsen finns det en bil tillgänglig för mig. Det är verkligen smidigt. När jag själv bytte utan att ha en bil vid den tiden fungerade det också. Men jag märkte att det fanns många boenden som jag var intresserad av men var tvungen att avstå från eftersom bil inte ingick. Jag kunde inte förvänta mig att de skulle erbjuda en bil. Så om man har tillgång till en bil blir det mycket enklare att byta till många fler platser helt enkelt.

Jan: Min första tanke är att vi bor i Malmö, men vem vill egentligen åka till Malmö?

Caroline: Det är mycket turister här nu.

Jan: Vad gör de här? Vad gick det snett i deras planering?

Utforska ovanliga platser och öka din flexibilitet

Jens: Malmö är en stad i Skåne, en attraktiv region i Europa som har fått mycket positiv uppmärksamhet i artiklar och tidningar internationellt. Jag anser att Malmö är en fantastisk plats som dessutom är väldigt lättillgänglig från kontinenten. Man kan flyga till Malmö eller ta bilen dit själv. Om ni skulle byta med någon i Europa skulle ni kunna ta bilen från Malmö till till exempel Tyskland utan större besvär. Ni behöver inte lämna bilen, utan ni kan enkelt resa med den till er destination. Enligt min uppfattning är Malmö betydligt mer attraktivt än genomsnittsplatsen, för att uttrycka det enkelt.

Caroline: Vad menas egentligen med ”genomsnittsplatsen”? Är det så att man syftar på något specifikt? Vad kan man säga om det? Kanske att det mer syftar på landsbygden?

Jan: Jag registrerade mig på en hembytessajt efter att du mejlade mig och jag måste säga att jag verkligen är genuint intresserad av detta. Min första reaktion var ”Wow, vilka fina hem!” Det var verkligen min initiala känsla. Sedan tänkte jag att det fanns många roliga och lite udda platser tillgängliga, som till exempel Transsylvanien, gränsen mellan Slovakien och Österrike, och så vidare. Det fanns också mycket att välja mellan i Tyskland. Vad har du erfarenhet, Jens?

Jens: Ja, det stämmer nog ganska bra. Jag måste säga att det har blivit fler ovanliga platser att välja mellan. När jag började intressera mig för hembyten var det inte så många användare i länder som Ungern eller Polen, vilket begränsade valmöjligheterna där. Men nu har det normaliserats och tillväxten inom hembytessystemen har ökat betydligt. Det har varit en stadig tvåsiffrig tillväxt varje år under lång tid, så idag finns det mycket mer att välja mellan och det har blivit en mycket större grej än när jag själv började byta. Infrastrukturen har också förändrats och blivit större helt enkelt.

Men samtidigt måste man komma ihåg att man också måste hitta någon som vill komma till Sverige, och det är inte alltid självklart att folk är intresserade av att besöka Sverige. Man måste ta in detta i beaktning. Det är säkrare att prova med en plats där det finns många användare, eftersom det ökar chansen att hitta någon som passar med de udda platserna. Det finns kanske enstaka välbärgade familjer som ägnar sig åt hembyten, men det är ingen garanti för att man kommer att hitta något där.

Jan: Precis som du nämnde tidigare, är det viktigt att komma ihåg att bara för att du får en fråga från någon som äger ett slott i Provence betyder det inte automatiskt att du kommer att få bo på ett slott i Provence. Det kan mycket väl vara så att de har skickat ut många förfrågningar och har flera alternativ att välja mellan.

Jens: Ja, det här är verkligen en speciell grej. När jag gick med i detta nätverk för länge sedan insåg jag att man faktiskt kan få riktigt spännande förfrågningar. Trots att jag hade ett ganska vanligt hus fick jag förslag på lyxiga hus i Kanada med en stor båt inkluderad, och fantastiska hus med vidunderlig utsikt i Pyrenéerna i Spanien. Dessa förslag verkade vara mycket intresserade av att byta med mig. Men det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig.

Dessutom, i fallet med huset i Spanien, ingick bil vilket inte passade mig då. Det är ofta de som äger dessa speciella och premiumobjekt som kontaktar andra. Dessutom kan det vara så att de behöver byta precis under en specifik tidpunkt, som till exempel vecka 27 då de ska vara på ett bröllop i Sverige. Om du är flexibel och kan säga ja till just den veckan, då är de garanterat mer villiga att fortsätta diskussionen med dig. Men om du har planerat din semester på en annan vecka, kan det inte vara lika intressant för dem längre.

Jan: Det här belyser en spännande sak som jag tycker är intressant. Istället för att bara fundera och diskutera vart vi ska resa, som jag och Carro brukar göra, kan vi istället överväga att göra ett husbyte. Om vi har planerat att ta semester nästa år och vill utforska platser som Pyrenéerna, Kanada, Albanien eller dylikt, kan detta vara den perfekta lösningen. Vem vet, kanske universum föreslår att vi ska åka till Georgien genom ett möjligt husbyte.

Caroline: Man får vara lite äventyrliga.

Jens: Ett intressant exempel är Paris, eftersom jag själv tittade på det när jag var aktiv. Det fanns betydligt fler medlemmar i Paris än i hela Sverige eller Skandinavien. Paris är verkligen ett supercentrum med otroligt många användare. Om du vill åka till Paris kan du säkert hitta en match där eftersom det är en så stor och attraktiv plats.

Exklusiva möjligheter

När det gäller länder som Albanien och Georgien är det ofta så att de som äger boenden där inte är vanliga lokalinvånare. Det kan vara antingen en lokal oligark eller någon person i Sverige med mycket pengar som har köpt en lyxvilla vid en strand. Det är möjligt att komma överens med sådana personer och göra ett byte, men det är viktigt att du har något riktigt spännande att erbjuda själv.

För att kunna få en deal som gäller dessa populära sommarställen behöver du själv ha ett riktigt fint och attraktivt objekt, som till exempel en lyxvilla i Thailand, för att kunna byta till Barbados eller Rivieran eller liknande platser. Men om du bara bor i Malmö och tänker ”nu ska jag få ett lyxhus på Rivieran”, tror jag att det blir svårt att få till stånd ett sådant byte. Det kan hända att du har tur, men oftast bygger dessa byten på att någon kontaktar dig och vill komma till Sverige och Malmö.

Jag känner en tidigare kollega som gjorde ett sådant här byte precis som vi beskriver nu. Han bodde i en mycket enkel villa i Sverige och bytte till ett lyxhus på en klippa utanför Los Angeles, i själva Beverly Hills-området. Det fungerade eftersom de personerna ville verkligen verkligen komma till Sverige och det var just när han hade möjlighet att byta.

Jan: Det är verkligen en asymmetrisk situation. Men en idé jag tänker på är att vissa har ett nätverk där de praktiserar vad man kan kalla första-tredje parts byten. Det innebär att jag kanske inte behöver byta med dig direkt, utan vi kan involvera en tredje person i processen. Till exempel, om du vill ha Carros hus och Carro vill ha mitt hus, kan vi göra en tre-part-byt där jag byter med dig och du byter med Carro, och Carro får poäng eller förmåner av något slag. Kanske har jag missuppfattat detta, men det verkar vara en intressant idé inom vissa nätverk.

Jens: Det verkar som att du syftar på icke-samtidiga byten. I vissa nätverk finns det speciella format för sådana byten. Jag är inte expert på alla nätverk, men vanligtvis kan man antingen göra ett samtidigt byte eller ett icke-samtidigt byte. De icke-samtidiga bytena är särskilt intressanta för personer som äger sommarstugor. I dessa fall kan du låna någon annans sommarstuga och betala med antingen din egen sommarstuga eller ditt vanliga hus. Eftersom du har din egen sommarstuga, kan du välja vilket objekt du vill byta med och bo i det andra boendet under tiden. Det ger en större flexibilitet eftersom du inte är beroende av att ha semester samtidigt som den andra personen vill komma. Istället kan du hitta alternativa tidsperioder som passar båda parter.

Jan: Ja, det är faktiskt så att även i dessa fall, jag vet inte om det är rätt att säga det, men det verkar vara så, att det inte är de mindre attraktiva objekten som finns tillgängliga på dessa hembytesnätverk. Man kan säga att det främst är medelklasshem och uppåt som erbjuds för byte.

Jens: Ja, det här är faktiskt en hobby främst för välbärgade människor. Det är vad det handlar om. Visst, det kan finnas enkla objekt tillgängliga om man letar efter det. Men den största gruppen av deltagare är människor som inte gör detta för att spara pengar, utan för att kunna upprätthålla sin standard. Om du har en fastighet värd 10 eller 20 miljoner och inte vill kompromissa med standarden när du reser, då kan du hitta ett objekt i samma exklusiva klass som du har hemma, vare sig det är i Frankrike, USA eller någon annanstans. På så sätt kan du säkerställa att din komfort är på samma höga nivå som den du har hemma.

Jan: Ja, det är verkligen det jag gillar. När jag tittade på det, var det så här: Vi kollade på det i Gent, minns du att jag visade dig den här webbplatsen? Fanns det en familjehus. Det fanns massor av grejer – barnrum, bil, trädgård – det kändes som vårt eget hem fast det var i Gent. Det var verkligen min tanke när jag tittade på det och jag gillade det. Jag tänker så här, om du skulle undvika vanliga misstag?

Planera i förväg

Jens: Ja, när jag själv började med detta hade jag tanken att spara pengar. Vid den tidpunkten hade jag nyss köpt ett hus och lagt ner alla mina besparingar på det. Jag var ensamförsörjare för familjen. Så min idé var att få till en billig semester, och det är möjligt. Men det är viktigt att komma ihåg att den vanliga situationen är att människor har gott om pengar. Det är inte främst de ekonomiskt utmanade eller de som är väldigt sparsamma som utgör den primära målgruppen.

När det gäller turistområden är det ganska vanligt att man tänker på platser i Frankrike som man kanske redan känner till och planerar att besöka. Men om du vill åka till Frankrike är det möjligt att hamna på platser som du aldrig hört talas om och som ligger helt annorlunda. Det kan vara jättetrevligt och vackert där, men det är viktigt att ha förståelse för att det inte handlar om de mest kända platserna.

Caroline: Ja, det du sa om pensionärer som har husbyte som en livsstil lät ganska spännande. Berättar de mer om det? Det verkar som att man behöver ha en viss planering och framförhållning när man ska göra byten och bestämma var nästa hus man ska bo i blir.

Jens: Absolut. Så det de hade gjort var att boka upp sig ett år framåt i tiden. Det var inget konstigt med det. Jag har haft kontakt med andra husbytare genom Facebook-grupper och liknande, och de hade liknande infallsvinklar. De hade hela tiden planerat för framtida byten, kanske två eller tre framåt i tiden. Så nu bor vi här hemma ett tag och sedan i oktober åker vi dit, och i december åker vi dit, och i januari åker vi till det tredje stället, och så vidare. Det är helt enkelt en livsstil där man lever på detta sätt.

Jan: Men jag måste ändå säga att detta tilltalar mig.

Caroline: Hur tänker du då att det tilltalar dig?

Jan: Jag gillar verkligen att vara på ett ställe lite längre. Precis som du säger, kanske två veckor eller till och med längre. Jag tycker också att det blir en annan lugnare takt. Det handlar inte om att maximera upplevelsen utan mer att verkligen kunna njuta av vistelsen på ett avslappnat sätt.

Caroline: Det verkar som att jag bör prata med dig utanför podden då du vanligtvis föredrar att maxa, Jan. Vad har hänt med dig?

Jan: Jag vet inte riktigt. Kanske börjar det bli som min yngsta säger: ”Pappa, du får vitt hår och du börjar bli en gubbe.” Du skrev också till mig att jag borde vara ute i god tid och ha framförhållning. Hur ska man tänka?

Jens: När jag gjorde detta för första gången insåg jag snart att det var lite sent ute. Men det var inte för sent, för många av dem vi kontaktade sa att de gärna skulle byta med oss. Dock hade de redan planerat hela sommaren. De bad oss höra av oss igen i januari. Det var då jag förstod att det finns en rutin bland erfarna husbytare att planera sommaren runt årsskiftet. Men även om du kommer in i mars eller april kan du nog hitta någon att byta med. De förstår att man kanske inte kan få exakt det man helst vill ha, utan det finns en ömsesidig flexibilitet. Men man måste vara medveten om det. Om man har väldigt specifika förväntningar blir det svårare att få allt att klaffa det året och om man kommer in senare.

Jan: Är det några andra misstag som du tänker?

Balansera förväntningar

Jens: Jag tror att förväntningar är viktiga när det gäller ens eget boende och det man tar emot. Städning är en viktig del av det. Jag har också hyrt ut via Airbnb, förutom att göra husbyten, och jag inser att fräschheten är centralt. Vad som anses vara fräscht varierar dock mycket från person till person. Det är därför en bra idé att anlita en städfirma för att säkerställa att det blir en ordnad och grundlig städning. På så sätt missas ingenting.

När man försöker städa själv kan det vara tråkigt att få höra att det fanns smuts på platser som man kanske aldrig hade tänkt på att skrubba. Genom att ha en professionell städfirma kan man undvika sådana situationer och se till att allt blir rent och prydligt.

Jan: Jag minns när vi var i ett rum och Carro öppnade städskåpet och det luktade mögel. Jag noterade inte ens det. Men det var bara en kort sidohistoria. Vi har även hyrt ut genom Airbnb. Vilka är dina erfarenheter? Vi har hyrt mycket men har aldrig hyrt ut själva. Vi vill gärna tro att vi är de som inte skulle orsaka problem, och vi har aldrig fått någon negativ feedback. Men man oroar sig alltid för att få en dålig hyresgäst.

Det är faktiskt ganska roligt för vi har inte en massa dyra saker hemma förutom mina kablar, typ. Så jag vet inte ens vad jag är rädd för, det är bara en irrationell rädsla. Jag funderar på dig som har gjort det här. Hur mycket är rädsla och hur mycket är verklighet?

Jens: Airbnb har en högre andel problem än vad de verkar erkänna. Det är en väldigt populär plattform med många bokningar. Många som bokar för första gången förstår inte riktigt vad de egentligen bokar. Själv har jag märkt att när jag erbjuder lägre priser så drar det till sig en mindre ansvarsfull publik, vilket kan påverka upplevelsen negativt.

Om man istället erbjuder en dyrare bostad är det troligt att man lockar till sig mer förnuftiga hyresgäster. Men det kan också medföra andra konsekvenser. Jag kan inte uttala mig på samma sätt om den mer exklusiva sidan, men det är tydligt att förståelsen för att ta hand om saker och ting kan variera. På Airbnb har du ingen kontroll över vem du hyr ut till. Du vet bara att det är ”Kalle från Tyskland”, utan att ha någon aning om vem han faktiskt är. Men du kan titta på recensioner och vara mer försiktig. Du har en större möjlighet att byta med en pålitlig person, vilket ger dig mer kontroll. Det finns inga strikta regler, så om du tycker att någon som ”Kalle” verkar misstänkt kan du bara blockera honom och inget händer. Men på Facebook kan det finnas konsekvenser om du gör så.

Jan: Det är inte konstigt att ta upp frågan om kutym eller ritualer. Det skulle inte vara konstigt att bara ha ett snabbt zoom-möte och säga ”hej,hej”.

Jens: Husbyte kan liknas vid en dejtingsajt på många sätt. Det är en bra jämförelse eftersom det är viktigt att se bra ut och vara trevlig, särskilt när det gäller att presentera sitt hem. Bakom fasaden finns det dock en mer realistisk och krass verklighet. Att vara mycket vänlig och ta kontakt med människor är viktigt, precis som att skicka det första meddelandet till någon på Tinder som man tycker verkar trevlig. Så det är så man bör tänka.

Vidare i processen dyker frågorna upp om avstånd till olika platser, lämplighet för olika målgrupper, standard på olika saker och liknande. Det är viktigt att våga erkänna även det som kanske inte är så bra, eftersom ens boende kanske är perfekt för vissa och mindre perfekt för andra. Det är bättre att försöka hitta en matchning som faktiskt fungerar, istället för att bara säga ja till allt för att få möjlighet att åka till Mallorca. Det känns inte rättvist att göra så.

Caroline: Man får också dåligt betyg i nätverket.

Flexibel bytessystem

Jens: Det är verkligen onödigt. Det behöver inte ens handla om stora brister, ibland kan det bara vara att personen hade förväntat sig något mer än vad du kunde erbjuda. Därför är det viktigt att sträva efter att ha positiva omdömen. Det lönar sig i längden. Nästa år kommer du att ha en stark rygg av bra omdömen, vilket stärker din position. Så om du vill ha det på ett bra sätt och komma till ett ställe, kommer det att lösa sig på ett positivt sätt.

Caroline: Om någon annan kommer att bo i ditt hus och eventuellt använda din bil, hur fungerar det då med försäkring? Är det genom det här nätverket?

Jens: Det finns olika nätverk för husbyte, och det största idag är Home Exchange. De erbjuder en typ av försäkring som ingår i deras tjänst på ett liknande sätt som Airbnb. Om något skulle hända finns det en försäkring som finns med i bakgrunden. Om man byter hus på ett annat sätt är det viktigt att kolla med sitt eget försäkringsbolag för att undvika komplikationer. Vanligtvis tillåter försäkringsbolagen användning av flera förare och så vidare, men det finns åldersgränser och tekniska detaljer som är bra att vara medveten om. Det är bra att undersöka detta innan för att undvika eventuella problem.

Jan: Jag ska göra en kommentar om Home Exchange eftersom jag har registrerat mig där. En annan faktor att tänka på är att det inte var gratis att använda, det kostade ungefär tusen kronor per år eller något i den stilen.

Jens: Det har blivit dyrare på Home Exchange jämfört med när jag var van vid priser på ungefär tusen kronor per år. Nu inkluderar det dock en annan försäkring som inte fanns tidigare. Det beror på ens egen uppfattning om vad som är bra.

Personligen tycker jag att Home Exchange har blivit lite dyrt. De har också infört något som kallas Guest Points, vilket inte fanns när jag använde tjänsten för några år sedan. De slog samman med en annan plattform som hette Guest to Guest och började använda ett monetärt system med Guest Points. Du anger en poängsumma för ditt hem (till exempel 100 poäng) och sedan kanske du byter med någon vars hem är värt 120 poäng. Då måste du hitta ett sätt att reglera mellanskillnaden, vilket blir en slags liknande monetär transaktionsekonomi.

Det gör att mer exklusiva hem kan ha högre värde, särskilt om du har en eftertraktad sommarstuga i Thailand. Då kan du få mycket poäng och därmed ha en fördel. Om du vill byta med någon i Köpenhamn, som kanske inte är lika svårt att hitta byte med, blir det inte ett jämnt byte utan du kan åka till Köpenhamn flera gånger för de poäng du får från att byta till Thailand en gång. Personligen tycker jag inte att detta är så roligt, jag föredrar modellen med simultana byten som jag har provat tidigare och varit nöjd med.

Det är upp till var och en att avgöra vad de tycker är bra, men det handlar mer om att ha en transaktionsekonomi baserad på poäng, och det känns lite knepigt för mig. Men samtidigt, om jag verkligen vill ha boende i Thailand eftersom jag inte har tillgång till det själv, skulle jag kunna erbjuda mitt eget hem eller sommarstuga i Sverige ett antal gånger och sedan få tillräckligt med poäng för att få en fantastisk vecka i Thailand. Det kan vara värt något också, så man får överväga vad man föredrar och vad man har att erbjuda.

En praktisk guide för Home Exchange

Jan: När man vill testa Home Exchange, tänker jag så här: Hur går man tillväga rent praktiskt? Ska man sätta in en annons eller bara vara passiv? Jag har valt att vara passiv och se var jag hamnar. Alternativt kan man vara aktiv och kontakta alla i ett specifikt land, som i Frankrike, tills man får en respons. Det är viktigt att inte verka desperat under denna process.

Jens: Ja, normalt sett när man går med i Home Exchange så måste man sätta upp en annons. Det ingår i paketet att ha en annons aktiv, så man behöver ha något att erbjuda. Man tar bilder på sitt hus och skriver en beskrivning utifrån de olika mallarna som finns tillgängliga. Det är enkelt att följa steg för steg och bli vägledd genom processen.

För att kontakta andra medlemmar kan man titta på deras intresseområden, till exempel om de är intresserade av att besöka Sverige. Dock är det vanligt att det inte är så många som har just Sverige som önskemål, och de är oftast öppna för olika destinationer. I praktiken måste man kontakta ett antal användare innan man får ett positivt svar, men ibland blir man också kontaktad av andra medlemmar som är intresserade av ens hem.

En kombination av att bli kontaktad och att själv kontakta andra är nog det mest rimliga tillvägagångssättet. I vissa fall kan man få svar att det inte är möjligt att byta det aktuella året på grund av uppbokningar, men att man kan hålla kontakten för framtiden om man tycker att det andras hem ser intressant ut. På det sättet kan man ha alternativ på ”lager” och hitta ett ställe som verkar trevligt. Sedan är det upp till båda parter att hitta en tid som passar för ett byte.

Caroline: Har du själv utforskat olika platser och tänkt att ”dit vill jag åka”? Vad är det i så fall som lockar dig? Är det drömhuset du vill uppleva eller handlar det mer om drömresmålet?

Jens: När det gäller husbyte funderar jag på att besöka USA och New York. Jag inser att boendekostnaderna där är väldigt höga, särskilt om man har en familj att tänka på. Att kunna vara i New York i ungefär två veckor och slippa bekymra sig om boendekostnaden låter fantastiskt. Samtidigt förstår jag att om jag åker dit och bokar något själv, skulle jag förmodligen välja något i Manhattan. Men jag antar att jag måste sänka mina ambitioner lite och överväga att bo på en plats där jag kan åka in till staden med tåg varje dag, eller något liknande. Det är inte hela världen att göra det, det kan vara ett äventyr i sig.

Caroline: Har du inga på din bevakningslista då?

Jens: Som diplomat är jag bunden av en överenskommelse som förhindrar mig från att göra husbyten. Jag får inte byta bostad där jag är stationerad för tillfället. Däremot kan jag överväga husbyte när jag är i Sverige.

En annan tanke jag har är att försöka undvika flygresor i allmänhet och istället leta efter byte där jag kan resa med tåg eller liknande. Det kan även vara möjligt att köra med bil till platser som Tyskland, Norden, Baltikum och Polen. Jag är intresserad av regionala alternativ som inte involverar att flyga långa sträckor.

Jan: Jag tycker att Carro är på samma våglängd som jag när det kommer till semesterplaner. Vi har diskuterat var vi skulle vilja åka och jag har nämnt öststaterna som ett önskemål. Men med konflikten i Ukraina känner jag att jag skulle vilja besöka Ungern istället. Det kan vara svårt att hitta byte i dessa länder här hemma, men jag tänker att det skulle vara perfekt att kunna göra det ändå. Jag är inte särskilt sugen på New York, jag föredrar något som Transylvanien. Det verkar ganska spännande. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella ritualer eller oskrivna regler som finns i vissa samhällen, som till exempel i RikaTillsammans communityn, för att undvika att trampa fel eller göra något olämpligt.

Utforska olika webbplatser för husbyten

Jens: Jag skulle vilja att reglerna främst handlar om sunt förnuft. Inget komplicerat, men samtidigt är det poängen med att vara en del av denna community och nätverk. Det viktigaste är att du känner dig trygg med att den andra sidan delar samma syn på vad som är självklart. Själva reglerna är inte svåra att förstå, men om du använder Airbnb kan jag inte garantera ömsesidighet eftersom förväntningarna kan vara varierande. Därför är det värdefullt att vara i en värld med tydligare spelregler. Det är mycket värt att kunna känna sig trygg med att den andra parten är ärlig och schysst, och att vi hjälps åt för att klargöra allt så att vi har en rättvis bild av både resmål och våra egna hem. Det är viktigt att vi ger den bilden till den andra parten.

Jan: Jag tänker att vi ska börja runda av lite. Är det något mer du vill dela med dig av till lyssnaren? Finns det andra webbplatser för husbyten förutom Home Exchange som jag har testat? Kan man bara sätta sig och googla efter dem?

Jens: Det finns en sajt som heter Share Traveler där man kan hitta recensioner av olika nätverk inom husbyte. Idag finns det mycket mer information tillgängligt på nätet om husbyte generellt och olika nätverk än när jag själv började med mina husbyten, som Intervac och Home Link. Dessa två nätverk har funnits länge och började som analoga system med papperskataloger. Deras webbplatser är inte de mest moderna, men de har lojala medlemmar, ofta äldre och erfarna som är bra på att navigera kulturen inom husbyte. Där kan man verkligen få en ordentlig förståelse för det.

Home Exchange är ett stort nätverk som har satsat mycket på tillväxt och har också höjt priserna under senare år. Det är fördelaktigt att försäkring ingår i deras erbjudande. Men det faktum att nätverket är så stort innebär också att det är många nybörjare där, vilket kan vara en nackdel.

Om jag idag skulle prova på husbyte igen eller när jag gör det, skulle jag titta på ett nätverk som heter People Like Us. De har en modern webbplats och är billigare än Home Exchange. De har en positiv atmosfär och påminner om hur Home Exchange var när jag var medlem där, och de verkar ha en stark tillväxt. De är helt enkelt lite mer trendiga och intressanta.

Jan: Är detta för att vi aldrig har testat couchsurfing eller varit en del av communityn? Eller är det för att detta är inte en populär sak i Sverige?

Jens: Det finns vissa likheter mellan vissa av dessa webbplatser eller nätverk och couchsurfing. Du kan till exempel ha ett gästrum att erbjuda och sedan låna en persons gästrum i London om du reser dit, medan personen stannar hemma. Det finns viss överlappning med den typen av husbyte, men generellt sett skulle jag säga att couchsurfing är något helt annat som en community.

Det finns ingen direkt koppling mellan couchsurfing och husbyte, men inom Europa har husbyte varit populärt under lång tid. I Sverige har det inte riktigt varit lika stort, men det har ökat mycket på senare år, kanske de senaste tio åren. När jag började titta på husbyte så verkade Sverige vara ganska litet i sammanhanget, medan Frankrike, Holland och Tyskland hade många fler medlemmar relativt sett till sin befolkning.

Caroline: Det kan vara frustrerande för oss svenskar att höra att vi inte riktigt har hängt med. Vi är ofta lite osäkra och vill alltid vara aktuella. Hur kan vi svenskar komma igång och bli mer involverade?

Jens: Det här är faktiskt en stark fördel för Sverige. Om du bor i Tyskland och vill besöka Sverige, så finns det inte lika många att byta med där, vilket ökar chanserna för oss svenskar att hitta bra byte. Vår konkurrenskraft är större eftersom antalet alternativ inte är lika många för den andra parten. Om du bara är intresserad av att byta och inte har några specifika krav, skulle du ha en större fördel.

En avslutning av samtalet om husbyten

Jan: Om du dessutom sätter upp en varningsskylt för älg i trädgården, har jag hört att tyskarna kommer att flockas dit. Är det någonting mer som du tycker att vi borde ha frågat?

Jens: Jag tror att vi har klarat av det mesta faktiskt så det borde gå bra så.

Jan: Jag tänker på något du skrev i forumet, att du älskar att läsa böcker och önskar att du hade mer tid för det. Jag tänkte att vi alltid avslutar med boktips. Vilka är dina favoritböcker?

Jens: Jag tycker att Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj är värd att läsa. Hennes böcker ger både bra berättelser och en förståelse för den postsovjetiska verkligheten, vilket jag tycker är väldigt spännande.

Jan: Kan du inte säga något mer om det. Det postsovjetiska tänkesättet är mycket aktuellt nu med Ryssland och Ukraina i fokus. Det handlar om hur dessa länder har påverkats och utvecklats efter Sovjetunionens fall och hur det påverkar deras politik, samhälle och kultur. Det är en intressant och viktig diskussion som aktualiseras genom aktuella händelser i regionen.

Jens: Det finns mycket som svenska människor kanske inte riktigt förstår. Det är en verklighet som är annorlunda och har en dramatisk historia. Många familjer har upplevt utrensningar och olika perioder med dramatiska händelser i sin vardag som inte bara handlar om storpolitik, utan också om händelser i byarna och liknande. Det är viktigt att läsa om detta, till exempel om Ukraina, för att få en förståelse för bakgrunden. Det handlar inte bara om vad som har hänt nyligen, utan det finns mycket mer att upptäcka bakom det man läser. Det ger en extra dimension och ett mervärde.

Jan: Tack så mycket, Jens! Det här kan vara början på något nytt, både för oss och kanske för andra som har lyssnat. Om det dyker upp frågor i forumet kan vi använda den här tråden och tagga dig som JesseX, om det är okej för dig?

Jens: Självklart! Det finns säkert fler som kan bidra eftersom jag tror att detta inte är något unikt. Det finns mycket att lära om denna fråga, det är helt klart.

Jan: Ja, framför allt tror jag att mycket av det vi pratar om kan tillföra en rikedom i livet genom unika upplevelser som vi annars inte skulle ha fått. Det är just det som attraherar mig, att det inte handlar om turistattraktioner som Eiffeltornet i Paris eller att bara förbli vid kända platser som Marseille.

Precis, det handlar om att hamna på den franska landsbygden på platser som jag aldrig skulle ha tänkt på eller ens letat efter på internet. Annars är det verkligen en bra idé! Tack så mycket.

Caroline: Tack.

Jens: Tack själva.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök