I en annan del av Malmö har en barnfamilj inte råd med mat…

Skänk en matkasse eller bidra på annat sätt till en barnfamilj när det behövs via Giving People

Reklam för Giving People. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Det är ingen hemlighet att jag tycker att det är viktigt att vi som kan ska dela med oss. Idag fick jag en liten påminnelse om hur olika levnadssituationer man kan ha trots att vi bor i ett av världens rikaste länder.

När jag satt på flyget från Stockholm igår fick jag ett mejl från organisationen Giving People där jag har anmält mig som givare. Det såg ut som följer:

I Malmö finns en liten flicka och hennes lillebror som lever med sin mamma. Hon är arbetslös och har just nu mycket låg inkomst. Hon har släpat efter med hyror och andra räkningar och nu känner hon att läget är akut för henne och barnen. Dom är i akut behov av mat.

Jag mejlade tillbaka, sa att jag skulle ordna det och sedan satt jag och tänkte på det resten av flygresan. Det är en sak att hjälpa till som jag gör via t.ex. Trine i Afrika där det på något sätt tillhör sammanhanget att folk har det svårt, men att vi har familjer med barn i Malmö, som bor 3-4 km från mig själv som har svårt med att få ihop mat för dagen, det blev jag faktiskt berörd av.

Jag vet ju själv hur ansträngd ekonomi många människor har och att ha det så som jag har det är få förunnat. Jag har ju själv sett siffror från SCB om att 16 % av Sveriges befolkning inte klarar en oförutsedd utgift på 8 000 kr utan att ta lån, eller att hälften av Sveriges befolkning inte har 25 000 kr i finansiella tillgångar.

Samtidigt så får det mig också reflektera över om vi har kommit så himla långt här i Sverige när det gäller medmänsklighet. Vi sätter oss ofta på höga moraliska hästar (t.ex. Saudiaffären) samtidigt som vi har en av världens högsta andel ensamhushåll. Jag har för mig att i Malmö ligger siffran en bit över 60 %. Även om de är fattiga i Afrika så hjälps alla åt. Jag har många gånger blivit förvånad hur många familjemedlemmar en enda person kan försörja där nere. Här hemma ska vi ha institutioner som försäkringskassan, socialtjänsten och så vidare och ändå behövs det hjälp från frivilligorganisationer på det här sättet.

Om jag får gissa, så tror jag att du som läser det här har en ganska god ekonomisk situation – eller är på god väg mot en. Jag vill gärna bjuda in dig till att inte glömma bort de andra som inte har samma förutsättningar som du och jag. Anmäl dig gärna till Giving Peoples lista som givare. Du väljer själv när, hur och på vilket sätt du vill hjälpa till. De är en ideell organisation som jag upplever har gjort väldigt mycket gott på den korta tid som de har funnits.

Rent praktiskt gick det till att jag fick mammans kontaktuppgifter och sedan efter lite kommunikation med henne ordnade jag en matkasse via Mathem som levereras på söndag, eftersom jag inte kunde överlämna den själv på grund av föreläsning i Göteborg. Tillvägagångssättet överraskade mig lite eftersom det var inte riktigt så jag förväntade mig att det skulle gå till.

Samtidigt var det ganska skönt för då vet jag att det kommer fram helt och hållet till henne och barnen. Det gjorde också att jag kunde lägga ner lite popcorn och glass till dem. Som man känner sig själv känner man andra. :-)

Läs mer:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök