I en annan del av Malmö har en barnfamilj inte råd med mat...
Sök:

I en annan del av Malmö har en barnfamilj inte råd med mat…

Skänk en matkasse eller bidra på annat sätt till en barnfamilj när det behövs via Giving People

Den här artikeln publicerades 2015-03-21 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Det är ingen hemlighet att jag tycker att det är viktigt att vi som kan ska dela med oss. Idag fick jag en liten påminnelse om hur olika levnadssituationer man kan ha trots att vi bor i ett av världens rikaste länder.

När jag satt på flyget från Stockholm igår fick jag ett mejl från organisationen Giving People där jag har anmält mig som givare. Det såg ut som följer:

I Malmö finns en liten flicka och hennes lillebror som lever med sin mamma. Hon är arbetslös och har just nu mycket låg inkomst. Hon har släpat efter med hyror och andra räkningar och nu känner hon att läget är akut för henne och barnen. Dom är i akut behov av mat.

Jag mejlade tillbaka, sa att jag skulle ordna det och sedan satt jag och tänkte på det resten av flygresan. Det är en sak att hjälpa till som jag gör via t.ex. Trine i Afrika där det på något sätt tillhör sammanhanget att folk har det svårt, men att vi har familjer med barn i Malmö, som bor 3-4 km från mig själv som har svårt med att få ihop mat för dagen, det blev jag faktiskt berörd av.

Jag vet ju själv hur ansträngd ekonomi många människor har och att ha det så som jag har det är få förunnat. Jag har ju själv sett siffror från SCB om att 16 % av Sveriges befolkning inte klarar en oförutsedd utgift på 8 000 kr utan att ta lån, eller att hälften av Sveriges befolkning inte har 25 000 kr i finansiella tillgångar.

Samtidigt så får det mig också reflektera över om vi har kommit så himla långt här i Sverige när det gäller medmänsklighet. Vi sätter oss ofta på höga moraliska hästar (t.ex. Saudiaffären) samtidigt som vi har en av världens högsta andel ensamhushåll. Jag har för mig att i Malmö ligger siffran en bit över 60 %. Även om de är fattiga i Afrika så hjälps alla åt. Jag har många gånger blivit förvånad hur många familjemedlemmar en enda person kan försörja där nere. Här hemma ska vi ha institutioner som försäkringskassan, socialtjänsten och så vidare och ändå behövs det hjälp från frivilligorganisationer på det här sättet.

Om jag får gissa, så tror jag att du som läser det här har en ganska god ekonomisk situation – eller är på god väg mot en. Jag vill gärna bjuda in dig till att inte glömma bort de andra som inte har samma förutsättningar som du och jag. Anmäl dig gärna till Giving Peoples lista som givare. Du väljer själv när, hur och på vilket sätt du vill hjälpa till. De är en ideell organisation som jag upplever har gjort väldigt mycket gott på den korta tid som de har funnits.

Rent praktiskt gick det till att jag fick mammans kontaktuppgifter och sedan efter lite kommunikation med henne ordnade jag en matkasse via Mathem som levereras på söndag, eftersom jag inte kunde överlämna den själv på grund av föreläsning i Göteborg. Tillvägagångssättet överraskade mig lite eftersom det var inte riktigt så jag förväntade mig att det skulle gå till.

Samtidigt var det ganska skönt för då vet jag att det kommer fram helt och hållet till henne och barnen. Det gjorde också att jag kunde lägga ner lite popcorn och glass till dem. Som man känner sig själv känner man andra. :-)

Läs mer:


Den här artikeln publicerades 2015-03-21 klockan 08:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

13 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Fint gjort Jan! Givare kommer längst i slutändan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
  1. Vit pil

   Tack!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Rätta mig om jag har fel, men jag lever än idag i en tro att i ett socialistiskt samhälle likt Sverige där vi betalar relativt höga skatter, så gör vi detta av en anledning, och det är bl.a. att vi ska kulla skänka 1 % av BNP till bistånd, ha en förhållandevis hög asylinvandring (sett procentuellt till befolkningen i stort) samt att vi inte ska ha svenska medborgare som inte har tak över huvudet och mat på bordet samt kläder på kroppen?

  Vad är det som gå fel när barnfamiljer likt de i inlägget inte ens får mat av socialen? Alla kan vi drabbas av något sorts missöde, sjukdom, dödsfall etc. och då litar i alla fall jag på att t.ex. socialen finns där för att hjälpa till så man inte behöver bo under en dagstidning i T-centralen och äta mat från soptunnor, likt andra länder som jag besökt, t.ex. Kina där hela familjer sover i viadukterna under gatorna i Peking och där mammor letar efter halvätna big macs i soptunnor för att sen ge till sina barn.

  Är denna tro på Svenska samhällets stödfunktioner en illusion?
  Henrik – en som trodde att han ”visste”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Illegala familjer som saknar rätten att använda våra skyddsnät. För att ta del av detta skyddsnät så ställs det även motkrav, struntar man i det får man ingen hjälp.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   stevO
  2. Vit pil

   Ja, Henrik, jag håller med dig. Det trodde jag också. Det är förmodligen också det som just är problemet – vi tror på att det är någon annan som ska ordna det. Många myndigheter hänvisar ju till att reglerna följs och vi förlitar oss på att då blir det bra. T.ex. i Afrika där jag rest mycket där finns ju ingen tro på staten och då hjälps folk åt mycket mer, än vad vi gör här. Jag vet inte, men jag blev precis som du berörd.

   SteveO – jag kan inte uttala mig om din åsikt, men i det här fallet så var det en svensk familj med svenskt namn.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Stevo: Det finns MASSOR av fullt ”legala” familjer som lever under usla förhållanden och i stor nöd. Det förvånar mig stort att detta kan komma som en överraskning för _någon_ i dagens Sverige. Medierna är fulla av reportage om hur vårt sociala skyddsnät är fullt av hål. Hemlöshet och utsatthet är ingenting som har drabbat Sverige alldeles nyss.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas
  4. Vit pil

   Men varför skulle dom inte få hjälp, vad är anledningen? Har man problem så går man till socialen. Där gör man en utredning och man får redovisa sina utgifter, inkomster och tillgångar. Jag har svårt att tro att en ensamstående mamma med barn skulle nekas hjälp. Tror snarare att man inte vill gå till socialen, eller att man vägrar göra sig av med tillgångar man har, bil, hus, lägenhet med mera. När vi pratar fattigdom, är det när man inte har råd att ge sitt barn en surfplatta, mobiltelefon eller dyrligt?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   stevO
  5. Vit pil

   StevO, om en viss familj (eller person) har tillgångar. Är problemet då inte snarare okunskap om hur man förvandlar sina tillgångar till inkomstgenererande möjligheter? Snarare än behovet av bidrag?

   Många av dagens svenskar är inte i behov av bidrag på något sätt och vis eftersom de redan har alla förutsättningar att inte leva på bidragssystemet. Som jag har förstått det skapades bidragssystemet för de som var helt barskrapade (i e hemlösa, ingen familj eller hjälpsamma vänner, inga ägodelar m m). Inte för de som redan hade slantar på banken, stora villor m m.

   Problemet med vårt havererade välfärdssystem är att alla verkar kvalificiera sig för något sorts bidrag. Inte konstigt att vi då sitter med en havererad välfärd. Kapa bort ”fettet” och låt ”köttet” (de totalt utblottade) vara kvar som mottagare av välfärd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  6. Vit pil

   Det skulle man kanske tro, men granskar du vad skatten går till så märker du kanske att det bara är en liten del som går till bättre behövande. Att vi har bland världens högsta skatter utgör ingen garant för att folk inte skall trilla genom skyddsnätet.

   Som sagt det finns gott om exempel där skyddsnätet inte visar sig duga och det är en anledning till att det kan vara en bra idé att ta ansvar för sin ekonomi. Dessvärre så finns det risk att man bestraffas för sånt beteende.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  1. Vit pil

   Ja, det stämmer. Tack för tipset. Jag har nu ändrat länken i artikeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Det är nog lite just pga vårt skyddsnät som vi inte hjälper andra. Eftersom vi ”vet” att staten tar hand om att hjälpa de som behöver hjälp så kan vi med gott samvete skita i medmänsklighet.

  Jämför man med Afrika t.ex. så vet de att de som har problem inte får någon hjälp om ingen hjälper till, då känns det nog mer nödvändigt med medmänskligheten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
  1. Vit pil

   Exakt! Kunde inte sagt det bättre själv… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.