I närkontakt av tredje graden med Handelsbanken...
Sök:

I närkontakt av tredje graden med Handelsbanken…

Jag sitter här nu och är halvt förbannad men samtidigt sjukt motiverad. Jag och ett par goda vänner var och träffade chefen för ett av Handelsbankens kontor för att diskutera finansiering för vårt lägenhetsprojekt i Turkiet. Det var mitt första riktiga möte med banken angående lån till investering. Vi fick ingen finansiering men vi lärde oss massor.

Iaf. det började med att vi hade satt ihop ett snyggt prospekt med all information om vårt syfte med mötet, våra kalkyler, våra ekonomiska situationer, riskanalyser etc. Det vi konstaterade först och främst var att han berättade att han bara tittat genom det som hastigast. Där kommer insikt nummer 1:

Om de på banken inte tar sig tid för att förbereda sig och gå igenom materialet – varför ska vi lägga ner tid på dem? Nästa gång kommer jag vända i dörren och om de inte har hunnit titta på det – det är ju inte respektfullt.

Efter att vi hade satt oss ner så tittade han knappt på vår kalkyl utan ville att vi skulle berätta om det etc och sedan efter ett tag så säger han att utifrån sin egen erfarenhet såhar han inte ens tittat på kalkylen eftersom det här med förväntat marknadsvärde är ointressant för att marknaden är så volatil. Det leder till insikt nummer 2:

Banken tittade inte så mycket på prospektet och sedan valde han bara att titta på riskerna och inte möjligheterna. Vi litade väldigt mycket på att siffrorna skulle berätta sin historia själva och ungefär ”sälja” sig själva. Att vi köper under marknadsvärde idag tyckte han inte var något argument.

Därefter när vi ställde motfrågor och undrade och vad som hade krävts av oss så tyckte han att vi hade behövt lägga in en större del i affären själva eftersom det nu är de som tar risken. Det leder till insikt nummer 3 – vi ifrågasatte inte det här med hur han tänkte med risken:

Vi skulle ju frågat hur han resonerade kring risken – var någonstans den låg. Vi ville ju inte låna med lägenheten som säkerhet utan med vårt kassaflöde som säkerhet. Vi skulle nog tryckt mer på argumenten om att vi alla har fasta, ganska välbetalda jobb som vi har haft ett bra tag allihop. Risken är ju därför minimal – om vi inte skulle få lägenheten såld så påverkar det ju inte vår betalningsförmåga.

Därefter tycker jag att han började komma ut på riktigt hal is. Han sa att detta var projekt som det var mest deras seniora kunder sysslade med som hade hus och villa och liknande här hemma. När vi då frågade hur vad som hade behövts för att de skulle låna oss pengar var att vi behöver mer kapital. Då bad vi honom förklara vår Moment 22-situation där vi idag sitter med litet kapital och vi behöver få det att växa och det lättaste sättet att göra det är t.ex. genom en sådan affär. Han förstod ju vår situation men då kom dagens bästa tips – helt sanslöst – ”jo, men då tycker jag att ni ska spara i en 10 år så att ni kan bygga upp er buffert så att ni kan göra sådana här affärer”. Grattis. Dessutom så skulle vi göra det med hjälp av deras strukturerade produkter som t.ex. aktieindexobligationer. Då fick jag nästan spel och sa till honom – tja, det är kanske en bra idé för 99% av befolkningen som jobbar på dagarna, super på helgerna och lägger undan sina pengar hos er – för oss som har kunskap och ambition så är det inte ett alternativ.

Så fortgick det en stund utan att komma någonvart – det gav inget resultat men jag tror att vi lärde oss sjukt mycket på det och att vi kommer att se bakåt i tiden och skratta åt den här situationen i framtiden. För komiskt var det.

Ytterligare några insikter:

Vi får sätta på ett skådespel från stunden vi kommer in och verkligen agera såsom att vi är där och gör banken en tjänst istället för tvärtom – banken tjänar ju faktiskt pengar på oss.

Vi måste strukturera oss mer sinsemellan och utyttja våra styrkor och svagheter – jag som är duktig på att dra fakta och analyser bör göra det och andra som är duktiga på att ifrågasätta och ställa motfrågor bör göra det. Samtidigt så bör vi välja en ”ledare” innan vi går in på mötet och det är han eller hon som presenterar de andra.

Vi får inte förlora temperament eller tålamod – om bankmannen reagerar på ett visst sättt så är det att han måste följa reglerna och för att vi inte har fått genom vår poäng på ett för honom förståeligt sätt. Det vill säga prata med honom på bankens sätt – förklara för honom hur risken från deras sida är minimal.

Banken verkar mer intresserad av oss som personer snarare än av siffrorna i prospektet(?)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  hejsan jag skulle vilja veta några bra frågor och argument som man kan säga till en bank tjänste person

  johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Holpers
 2. Vit pil

  Detta är MKT talande för bankens beteende. Det stämmer precis med mitt senaste möte med SEB, då jag avsåg investera i en lägenhet (till ett mkt lågt pris i förhållande till ”marknadens”) utöver den jag bor i. De frågade då mig också ”varför jag skulle hålla på med sånt här”, när jag ”hade bra jobb 8-5”.

  Det är förunderligt att banken kan agera som ovan, och som beskrevs från SHB, när vi faktiskt är bankens kunder! Tänk dig vilket annant företag som helst – de hade fått stänga på sekunden!

  Det hemska är att beteendet fungerar för banken. Att ändra bankens beteende låter sig inte göras; konsten är – som också sägs – att kunna bemöta den och få den att fylla ens syfte. Vi får som kunder lära oss att bemöta dem på banken (ja, hör hur det låter! Men sant och viktigt.) De går säkert på 20% prospekt och 80% person (SHB pratade om ”seniora kunder”).

  Redan som egen företagare är man ute på ”Svenssonska marginalen” och när man börjar tänka på och tala investeringar och att driva affärer är man betraktad som utomjordig.

  Detta är som jag har uppfattat det delvis en produkt och följd av den ”svenska modellen” och förhållningssättet finns både hos myndigheter, banker och stora delar av allmänheten. Inte att undra på – dessa institutioner är ju bemannade av idel ”Svensson-gestalter”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
 3. Vit pil

  Precis… problemet är att jag ogärna vill peka på dem, jag brukar säga att när man pekar på någon eller skyller på någon så pekar alltid tre fingrar tillbaka på en själv.

  I detta fallet så verkar det både för dig och för mig att visa att vi inte tillhör de där 99% av befolkningen som passar in i deras mallar.

  Ibland så funderade faktiskt jag om det var så att det var provocerande för honom att vi satt där och var unga, ambitiösa och hade den här ambitionen medan han själv säkert trodde på det han gjorde och inte kom någonstans.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  hej!
  ja, vad säger man…bankerna är i sin egna lilla värld.
  ta bara exemplet med deras ”bokalkyler”
  jo, men tjena..fattar de inte att inte alla spenderar så mycket pengar varje månad???
  så nästa gång, blir det att ta med kontoutdrag och egen kalkyl…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  anna

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.