ICYou - min analys av investeringscaset
Sök:

ICYou – min analys av investeringscaset

ICYou – min analys av investeringscaset

Efter förra tisdagens seminarie med IC You AB och deras avslutande nyemission har jag fått en hel del frågor om vad jag tycker och vad jag kommer att göra.

Till att börja med måste jag säga att det är oerhört svårt att göra en bedömning av investeringscaset – någonstans har jag en känsla av att detta är ett antingen eller projekt. Antingen kommer de att lyckas att bygga sin marknadsplats och då kan det bli hur stort som helst, men samtidigt finns det inga garantier för att det finns kvar om 2 år. Alltså ungefär som att värdera grabbarna bakom Microsoft 1988…

Utmaningarna – det negativa

När man tittar på det idag så har de själva värderat sitt företag till 10 miljoner euro. Detta säger i princip ingenting – jag kan värdera min blogg till samma 10 miljoner euro. Det är ingen som kan bestrida detta – jag tycker att värdet är 10 miljoner punkt. Det påminner mig om historien som en av mina mentorer är väldigt förtjust i.

Entreprenören var ute och gick med sin vän bankmannen. Bankmannen gav honom en komplimang och sa:

– Vad fantastiskt fin hund du har!

– Tack. Om du vill så kan du får köpa honom för 1 miljon, svarade entreprenören.

Bankmannen tackade nej till erbjudandet och de skiljdes åt. Sex månader senare träffades de igen och bankmannen märkte att hunden inte längre var med.

– Fick du hunden såld? frågade bankmannen.

– Ja, jag fick 1.6 miljoner för honom!, svarade entreprenören

– VAD?! Fick du verkligen 1.6 miljoner för honom? tvivlade bankmannen

– Ja, jag fick två katter…

Med historien vill jag understryka den stora skillnaden på PRIS och VÄRDE. Pris är vad du betalar och värde är vad du får. I dagsläget är det enormt svårt att bestämma ett absolut värde på ICYou. Den engelske konsulten, har säkert helt rätt i att värderingen om någon vecka kommer vara mångdubbelt högre – men det är fortfarande bara en värdering. En värdering gjord med hjälp av olika modeller – såsom discounted cash flow m.fl.Faktum kvarstår dock – företaget har idag inte mer än en idé och ett koncept, ett påbörjat varumärke och några erfarenheter av saker som gått snett.

Dessutom måste man ta hänsyn till följande saker när det gäller Steve. Han tjänar säkert på en högre värdering, ofta är det lika med en högre provision för honom och företaget. På samma sätt gäller det att sticka ut – ”normala” priser är aldrig intressanta. Det gäller antingen ligga högt eller lågt på skalan. Sedan är det inte heller han som köper – han är en säljare, desto dyrare, desto bättre ur säljsynpunkt.

Den andra utmaningen som ligger för mig är att jag inte vet om jag kommer att använda deras tjänst. Jag är ganska väl bevandrad i hur nätet fungerar och vilka möjligheter som finns och hur besökare rör sig på webbplatser. Den stora utmaningen för ICYou kommer att bli att behålla besökaren och erbjuda något som inte finns på andra ställen. Frågorna som jag inte vet svaren på är:

 • Varför ska jag handla mina ikea-grejer i ICYou istället för på IKEAs hemsida
 • Varför ska jag pröva mina kläder i ICYou:s HM-butik istället för på den riktiga HM-butiken
 • Varför ska jag ”promenera” eller ta en taxi, i en interaktiv värld samtidigt som jag pratar med min vän när det finns SKYPE?

Mina svar på dessa frågor är – jag vet inte och nej. Detta behöver jag dock väga mot att t.ex. SimpleLife har 12 miljoner användare och jag förstår inte poängen med det heller. World of Warcraft är det största onlinespelet alla kategorier – jag har aldrig spelat det. Väldigt många miljoner människor använder Skype, jag älskar min mobiltelefon… Jag inser att det är alltså svårt att använda mig själv som måttstock.

Samtidigt är det oerhört svårt att bedöma tidsaspekten i detta investeringscaset – när kan jag som investerare göra en kortsiktig exit? Om jag är långsiktig – vad innebär långsiktighet – 1 år, 2 år eller 5 år?

På samma sätt – den springande punkten är att fråga sig själv följande frågor:

 • Tror jag på att de människorna som var och presenterade caset är kapabla till att genomföra det de säger att de ska genomföra?
 • Varför presenterar de för ett gäng ”hobbyinvestorer” på Malmö Folkhögskola en tisdagkväll?
 • Hur passar denna investeringen in i min investeringsstrategi?
 • Är jag beredd att ta risken och vänta tiden?
 • Vad är det jag ser som andra inte ser?
 • Vad är det andra ser som inte jag ser?
 • m.fl.

För fler frågor – se min artikel: 20 frågor att ställa sig inför en investering.

Möjligheten – det positiva

Naturligtvis har alla mynt två sidor, IC You AB lika så. Det positiva är:

 • De verkar kunna mer om business och varumärke än de kan om nätet – det är inte ett gäng idealistiska, tjugoåriga programmerare
 • Om Steve, har jag uppfattningen att han är väldigt kunnig och vet vad han pratar om
 • Fredrik Nilsson kan det här om aktier och värde till aktieägare
 • Om företaget värderas upp till dessa 100 miljoner euro så kommer vi som ägare att göra en ”värdemässig”  ökning på nästan 100-1000%. Kommer det in en ny ägare kan han säkert tänka sig att köpa ut befintliga aktieägare till en billigare penning. Det vill säga att i det korta perspektivet är det helt okej för mig att sälja till 5ggr pengarna även om värdet är 10ggr pengarna
 • Kommer där in nya ägare med de summorna så kommer de att jaga de som arbetar i det med blåslampa och kräva resultat vilket gynnar oss mindre aktieägare
 • De har fått in 30 miljoner i ett väldigt tufft ekonomiskt klimat
 • Om man bortser från tidsaspekten kan man resonera kring företaget ungefär som följer; om jag förutsätter att värdeökningen blir 10-faldig, så räcker det med att sannolikheten för att de ska lyckas är strax över 10%. Är den nämligen 10% och avkastningen är 10ggr kan jag i en enkel strategi leta efter 9 investeringar med samma förutsättningar (10% chans att lyckas, 10 gånger pengarna). För då räcker det att 1 av 10 investeringar går enligt plan för att jag ska få tillbaka mina pengar, och sedan har 9 chanser till på att tjäna bra med pengar.

Mitt beslut

Innan seminariet hade jag köpt på mig en post á 8.000 SEK och jag kommer att hålla mig på denna och inte investera mer. Anledningen till detta är att jag har svårt att bedömma investeringen och ser det mycket mer som en lott än något annat. För 8.000 SEK är det dessutom en väldigt dyr lott  – särskilt för ett företag som tills idag inte har något track-record.  Framtiden får utvisa huruvida jag hade rätt eller fel.

Hur resonerar du?


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

35 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Någon som vet mer?
  Nu är det sista chansen att köpa för 5:- / aktie säger de.. Innan bokslut i feb – mars. Sedan väntar en utdelning i april. Sen kan det komma att bli uppköp på gång…
  Vad tror ni?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  James
  1. Vit pil

   jag tycker du ska köpa öl för pengarna istället. återkom om 3 år och så får vi se om det var en bättre investering än detta :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ralf S
 2. Vit pil

  Så vad tror ni händer gällande Virtway Invest?!
  Jag har blivit erbjuden köp för 5:- / aktie av deras telefonförsäljare… poster om 50 000:-
  Nu är det grejjer på gång, nämner de…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jonas
  1. Vit pil

   Att de försöker sälja aktier via telefonförsäljare tycker jag är en varningssignal, låter oseriöst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 3. Vit pil

  Hej på er! Hur går det i faller Virtway invest? De har ju ringt nu igen och vill att vi ska investera poster om 1000 aktier med priset 5:-/ aktie..
  Har någon fått utdelning från bolaget någon gång?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jonas
 4. Vit pil

  Hej Har blivit uppringd av säljare för Virtway Invest aktier. De frestar med en avkastning på 8 kr, Vad tror ni?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Stina Breili
 5. Vit pil

  Hej.
  Något att säga om icyou aktierna?
  Såg att jag visst råkade ha några sådana.
  E dom helt dömda?
  Ens något värde?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf
  1. Vit pil

   Har inte hört något på flera år tyvärr…

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   De finns tydligen kvar (tyvärr?):

   Blev uppringd av en telefonsäljare som erbjöd deltagande i emission i Virtway Invest och fick tillskickat en del semiprofessionell material, blant annat länk till videoen.

   Kommer inte att agera på erbjudandet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   B T
 6. Vit pil

  jaha, hur går det? En bra investering eller? ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ralf
  1. Vit pil

   Det skulle jag nog inte vilja påstå… Men den är ju inte i konkurs som Trustbuddy, så allt är ju relativt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Har just fått ett mail från Jonas Wingolf; det är lite märkligt. Argumenten för att investera i Virtway är:
  1/ mobilspelet ”Troglomics” och vårt utbildningsprogram ”The Education District”.
  2/ Virtway är fjärde största ägare i IC YOU AB och så ställs frågan om man inte tror att YUUZoo förväntas köpa IC YOU
  3/ ett något vimsigt uttalande om planer på exit genom antingen företagsförsäljning eller börsintroduktion

  Vad skall man tro om detta ?

  Likviditetsdesperation är min förmodan/slutsats.

  /K

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian Sundström
 8. Vit pil

  Har varit kärvt med emissionen till bolagsvärderingen 50 mille.
  Större aktörer har velat gå in med kapital men vill ha en lägre värdering. Enligt utsago skall ICYOU lansera appar till fotbollsklubbarna under våren och då skall slantarna äntligen börja trilla in i kassan. Kanske kan aktien då börja röra sig uppåt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Axel
  1. Vit pil

   Hej,

   Var handlas denna aktie (ICyou). Jag kan inte htta en fungerande marknadsplats för den men ändå pratas det om aktiens värde?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johannes Falkeström
  2. Vit pil

   Hej på er,
   Jag vill ge er några rader då jag läste denna tråd av en tillfällighet.
   Ni ska veta att vi startade IC YOU AB (publ) i maj 2007 med intentionen att skapa en virtuell handelsplats i färg form och rörelse.
   Denna resa har varit väldigt krokig med flera konsulter inblandade i bolaget som lovat guld och gröna skogar (alltså mycket snack och liten verkstad).
   Min uppgift har varit att hålla bolaget levande och det har vi onekligen lyckats med tillsammans med över 1000 smarta investerare.
   Vi har försökt etablera oss inom flera affärsområden samtidigt men slutligen hittat vår fokuserade inriktning som alltså är fotboll.
   Vi har idag samarbetsavtal med flera av världens största fotbollsklubbar och kan ni tänka er, vi bygger alltså en plattform där klubbarna tillhandahåller sina tävlings appar för sina supporters.
   IC YOU AB (publ) har idag en mycket kompetent ledning som driver företaget emot den enorma succé som jag nu tror många inblandade känner i ryggmärgen.
   Jag känner en enorm stolthet att få vara en del av ett stycke inom Svensk innovativ historia inom IT sektorn.
   Det är många som haft negativa synpunkter gällande vårt bolag under dessa åren och jag tror personligen de kommer att känna sig lite skamsna och knäppta på näsan.
   Angående Stefans kommentar att jag låter som en frikyrkopastor i USA ser jag som en komplimang. Min salig Mor sa nämligen att jag borde bli Statsminister när jag blir stor och anledningen var att jag alltid pratade om politik och alltid skyddade de svagare även om det nästan kostade mig livet. Det är också lite ironiskt då jag är gift med en Amerikanska och tillbringat delar av mitt liv ”over there”
   Jag tackar för ordet och ser gärna kommentarer och frågeställningar kring mina rader.

   Vänliga hälsningar
   /Jonas Wingolf

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas Wingolf
   1. Gravatar ikon för användaren
    Jonas Wingolf
  1. Vit pil

   Lols, på vilket sätt skulle det göra som hur stora som helst. Vi vet ingenting om avtalet.. jag skulle väl också kunna skriva avtal med Benfica och Barcelona. Allting hänger ju på vad som står i avtalet och vem som får betalt vad.

   Jag hade väl krävt lite mer än ett avtal med Benfica och Barcelona om jag hade investerat flera 100 000:- och haft tålamod med företaget i alla dessa år. Dom har inte prestera ETT SKIT än.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Hans Petreus
 9. Vit pil

  Ni kanske skulle se vad som händer där idag he he. De har slutit avtal med många stora fotbollsklubbar idag och kommer bli hur stora som helst…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lol
 10. Vit pil

  Hej Gustaf,

  Nej, det har jag inte. jag har aktier för ca 8.000 SEK och tänker väl avyttra dessa så fort det blir möjlighet.

  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Hmmm… jag har oxå investerat 40000:- då jag blivit uppringd av två försäljare, jag är medveten om att ja är blåst då båda har slutat på företaget och att inget konkret har hänt på 5 år, men man vet aldrig förren ”den tjocka damen har slutat sjunga” hi hi

   0
   Gravatar ikon för användaren
   stefan
   1. Vit pil

    Jag känner en äldre dam som blivit uppringd flertal gånger av självaste försäljningschefen och hon har gått på detta med att investera i ICyou. Hon själv äger ingen dator, ännu mindre vet hon vad virtuell värld är för något. Jag är starkt misstänksam mot deras tillvägagångssätt att samla in pengar. Är de verkligen seriösa?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Maisan
   2. Vit pil

    Hej Maisan,

    Jag vill inte uttala mig för jag vet varken bu eller bä, så jag känner inte att jag kan säga något med substans. Jag har däremot en kompis som jag litar på som är mer insatt, som jag kan sätta dig i kontakt med om du vill. Mejla mig isf så får du hans uppgifter.

    Hälsningar,
    //jan

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Fick påringning av Jonas W. om mera pengar, och han talan som en frikyrkopastor i USA, lovade miljoners miljoner, men samtidigt så visar ha ju faktiskt bild på sig,så man vet aldrig?Janne kan inte din ”kompis”lägga ut lite info till oss alla som har investerat ICY,
    om han nu är neutral.
    Hälsningar:
    Stefan

    0
    Gravatar ikon för användaren
    stefan
 11. Vit pil

  Hej!
  Äger en del aktier i ICYou även jag. Har ni kvar era? Har ni köpt på er mer nu när det är ”action” i bolaget?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf
  1. Vit pil

   Hej!

   Ja, jag har kvar mina men har faktiskt tyvärr inte längre någon koll på företaget.

   Hälsningar,
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Har köpt på mig ytterligare ICYou-aktier senast för några dagar sen
   i den ”sista” nyemissionen till nuvarande ”låga” kurs. Bolagsvärdering 50 mille.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Axel
   1. Vit pil

    Nu har en kille gjort en större investering och gått in som ny VD, han verkar ha koll på läget och kan kanske få fart på företaget så att någon blir intresserad att förvärva till ett betydligt högre pris än den initiala värderingen 50-100 mille.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Axel
 12. Vit pil

  Min synpunkt: Kom på ett sätt att dumpa av aktierna någonstans proaktivt. Kan du inte komma på vem som vill lösa ut dig dyrare så kanske det är en dålig idé helt enkelt.

  Kan du inte sälja av dina aktier till en annan person efter att emissionen stängt och alla aktier är köpta av folk, då finns det ju ingen marknad för aktierna och det är ju absolut en illa grej.

  Så tänker jag.

  Som i allt annat som gäller köp och sälj: det handlar om populism. Det som är populärt kan alltid säljas dyrare till någon annan. Se bara på mp3 spelare. Sålde som smör tills skiten blev mindre värdefullt. Jag var själv med i den ruschen och sålde en hel del spelare och tjänade en hel del på det. Sen kom ruschen med mp4 spelare och det sålde jag också mycket av. Sedan klingade mp3 spelare av, mp4 spelare är inte helt ute ur leken. Nu är det ju ipod sakerna. Även de dör ut om ett tag. Så är det. Det som är populärt kan alltid säljas högre.

  Så den bästa frågan alla ni som kör med nyemissioner ska tänka på att ställa er är: Kan detta bli så populärt de kommande 12 månaderna att jag snabbt kan dumpa av hela lasten på en annan snubbe för ett par multiplar högre? Det är så leken i nyemissioner leks framgångsrikt. Snabbt in, snabbt ut innan bubblan spricker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 13. Vit pil

  Hej Axel,

  Tack för ditt svar – jag tror det är som du säger, vänta och se. :-|

  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan
 14. Vit pil

  Jag har gått in med 10 poster= 80.000:- för något år sedan.
  Har blivit uppringd av Jonas Wingolf ett antal gånger med uppmaningen att investera mera. Men jag avstår då jag inte vet någonting nytt om ICyou annat än att dom har en hemsida, vilket man kan sätta upp för några 1000- lappar. Framtiden får utvisa resultatet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Axel
 15. Vit pil

  Hej Cristoffer!

  Tack för din kommentar – jag uppskattar alltid din kommentarer för de ger mig alltid nya perspektiv, eller får mig att komma ihåg något jag egentligen visste.

  Många hälsningar,
  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan
 16. Vit pil

  Skepitism är e egenskap som i högsta grad är användbar som du visar ovan. Ett onoterat företag som till privatpersoner säljer aktieposter för så lite som 8000kr är något man direkt skall bli skeptisk mot.

  8000kr är kaffepengar för 99% av befolkningen företagen som ”säljer” aktieposter i denna form som onoterat företag vet om att många köper aktier i deras firma som en lottsedel, man behöver egentligen inte visa någonting folk kommer ändå köpa trisslotter med förhopppning att bli rik vid en börsintro.

  En tumregel som jag tycker gäller bra även om man hörde den för kanske 7-8 år sedan (får väl lägga på inflationen sedan dess).

  Aktier i ett onoterat företag, aldrig för mindre än 50 000kr och alltid minst 1% av företaget. I ett sådant upplägg behövs du och dina pengar och du kommer få ett visst inflytande över företaget och du kommer om det är ett framgångsrikt företag förhoppningsvis komma in rätt tidigt i firman.

  Givetvis skall man synnerligen hårt granska företaget dessutom. Vill man satsa mindre pengar än 50 000kr+7 års inflation i ett enskilt företag så är småpengar bättre att satsa i större börsaktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cristoffer

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.