Inför kommande poddar: frågor till finansmarknadsministern

Kort statusuppdatering och fråga om hjälp med frågor inför två kommande poddavsnitt

Inför kommande poddar: frågor till finansmarknadsministern

De kommande två veckorna kommer vi göra två spännande intervjuer. En med konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund och en intervju om guld och råvaror med Eric Strand, fondförvaltaren på Pacific Precious. Vi tar gärna in förslag på frågor från dig som följer bloggen.

Det känns som att saker går i 110 just nu. Först svensexa i Prag med min bror och hans kompisgäng (som jag var sjukt nervös inför i flera veckor) förra helgen. Samma fredag som vi flög till Prag lyckades jag publicera Preem-reklamen där jag fick tydlig feedback på och sedan dagen efter all den fantastiska uppskattning kring hur vi kan göra med samarbeten istället. Något vi uppskattar jättemycket.

Mitt i allt det här så ringer en pressekreterare från statsrådsberedning till Caroline och undrar om vi vill göra en intervju med konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund. Först blev i alla fall jag lite star-struck. Tänk att en minister ringer (nästan iaf.) och vill vara med. Jag fattar ju att det är valtider och att det är ett sätt för dem att nå ut, men ändå. Jag och Caroline diskuterade det länge, men bestämde oss till slut för att tacka ja under vissa förutsättningar.

Det är ingen högoddsare att (mp) inte är ett parti jag röstar på, eftersom det ligger lite väl till vänster för min smak (har aldrig riktigt förstått varför ett miljöparti behöver vara vänster, då jag egentligen önskat att kunna rösta på dem). Oavsett vilket är jag väldigt intresserad av politik, inte bara den svenska utan även den amerikanska som är ett av mina guilty pleasures.

Jag har många gånger längtat efter att få ha ett värdigt och vuxet samtal med politiker. Politiken påverkar nämligen väldigt saker som påverkar privatekonomi såsom regler för beskattning, bostadspolitik, pension m.m. men att lyssna på en politisk debatt på TV är på gränsen till fördummande. De känner varandra, men tilltalar varandra med för- och efternamn, de skyller alltid alla problem på den andra parten och det är väldigt sällan man hör den ena parten säga ”Ja, jag håller med om problemställningen och vårt sätt att lösa är så här, det har dessa för och nackdelar jämfört med ert förslag som har dessa för- och nackdelar. Om vi tillsammans gör x,y och z så blir det så bra det kan bli…”

Jag ser därför det här som en möjlighet att faktiskt prata om ett politisk-privatekonomi perspektiv som väldigt sällan görs eller får någon plats i media. Eftersom jag inte avser att göra en intervju med representanter för alla politiska partier så har vi sagt att vi inte vill att det ska var någon politisk pajkastning, utan snarare att vi vill ha ett samtal där vi sitter på samma sida bordet och pratar om de utmaningar, möjligheter som finns, oavsett politisk åsikt. Min farhåga är nämligen att det skulle bli tråkigt att lyssna på 7 personer som säger ungefär samma saker.

Därför tar vi gärna hjälp även av er läsare:

Vilken fråga skulle ni vilja att vi ställde till Per när vi intervjuar honom om två veckor? Vad skulle du tycka att det var intressant att höra mer om?

Skriv gärna i kommentarerna eller mejla mig direkt på janATrikatillsammans.se. Byt ut AT mot @.

Intervju om guld och råvaror på måndag

Redan nu på måndag träffar vi Eric Strand som förvaltar fonden Pacific Precious. Enklast kan man beskriva det som en ädelmetallshedgefond. Det var flera anledningar till att jag ville göra ett avsnitt med Eric, inte minst för att få en second opinion på just hur man kan investera i guld och andra råvaror eftersom det faktiskt är 25 procent av RikaTillsammans-portföljen. Den andra anledningen är att de flesta i allmänhet är väldigt kritiska till guld, ädelmetaller och råvaror – det är ju inte som att du får rådet (som man fick förr) placera X procent av dina pengar i guld.

Jag tror att det till och med var den amerikanske centralbankschefen Ben Bernanke, som vid ett tillfälle sa att guld är en barbarisk relik som inte har något i dagens ekonomiska system att göra. Jag tror inte att han har rätt och jag tror inte att så kallade ”goldbugs” som Mike Maloney eller Peter Schiff heller har rätt som typ säger: ”köp bara guld, det ekonomiska systemet är en bluff”. Så jag hoppas på en intressant intervju på måndag. Precis som med Per Bolund, så tar vi gärna in frågor från dig som läser – har du några frågor om guld, ädelmetaller, hedgefonder eller liknade som skulle kunna passa Eric?

Skriv gärna i kommentarerna, så tar vi upp det om möjlighet finns.

Söndagens avsnitt om uttagsstrategier blir nog lite försenat

Jag behöver redan nu flagga för att den här söndagens avsnitt sannolikt blir försenat. Jag och Caroline brukar normalt spela in på tisdagar, men den här veckan hade jag ingen bra känsla kring avsnittet så vi skrotade det. Istället började jag förbereda ett nytt, men underskattade kapitalt den behövda tiden för research.

Den här veckan kommer det nämligen att handla om uttagsstrategier och uttagsnivåer. Det som man på engelska brukar kalla för ”safe withdrawal rates”. Värdet med det är nämligen att det ger svar på frågan:

Hur mycket pengar kan jag ta ut från mitt sparande varje år och fortfarande vara säker på att pengarna räcker under hela tidsperioden?

Jag trodde att det skulle ta 1-2 timmar research och sedan spela in. 15-20 timmar senare var jag fortfarande inte ens klar med Powerpointen. Det ledde till att vi spelade in först idag (fredag) och eftersom avsnittet blir ca 2 timmar långt så tror jag inte att vi hinner till söndag kväll. Men jag hoppas att det blir lite: ”den som väntar på något gott, väntar inte för länge” eftersom jag själv tycker att både presentationen och inspelningen blev väldigt bra. Vi går genom 10+ vetenskapliga artiklar, ger exempel och man ska verkligen inte behöva läsa något mer för att fatta ämnet och faktiskt kunna fatta klokare beslut.

Tack för ditt tålamod, engagemang och feedback.

Jan

 

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

31 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej,
  jag tycker du skall fråga ministern hur det kommer sig att Sverige i alla tider uppmuntrat en låne- och konsumtionskultur och missgynnat sparande: Ränteavdrag för lån, skattehöjning på ISK, inga skattegynnade sparformer t.e.x. för ungas boende, höga skatter på arbetsinkomster som gör det svårt att bygga eget kapital och bygger in strukturell nödvändighet av olika bidrag…osv. Och eftersom ministern är miljöpartist, vore det intressant att höra hur han tycker detta stämmer med ett långsiktigt hållbart samhälle

  Gravatar för användaren
  Torbjörn
 2. Fråga Per hur man tänker kring att få unga att se om sitt eget hus och spara mer? Särskilt med tanke på att ungdomar i min generation (90-talisterna) kommer få drygt 40% av slutlönen i pension där det egna ansvaret blir allt större. Hur ska man engagera ungdomar mer i privatekonomi och sparande? Om fler skulle spara ihop en buffert så skulle trycket minska på de allmänna socialförsäkringssystemen.

  Gravatar för användaren
  Caroline
 3. Hej!

  Ta gärna upp frågan om slopat ränteavdrag med Per. Är det något som är på G?
  Vad tycker han om liberalernas vallöfte om att slopa det stärkta amorteringskravet? Har reformen haft den effekt som de önskade?
  Det finns ett stort samhälleligt problem på kreditmarknaden vad gäller blancolån. Det finns flera stora institut som erbjuder lån utan säkerhet på uppåt 600 000 kr. Är det rimligt? Eller ens klokt?

  För övrigt – varför ses det ofta som orimligt att rösta vänster och vara rik samtidigt?

  Gravatar för användaren
  Rebecka
 4. Jag visste inte ens att vi hade en konsument- och finansmarknadsminister. Tycker begreppet känns flummigt. Står inte konsumenter i strid mot marknadskrafterna? Eller menas det konsumtion av finanstjänster? Hur som helst så kan du fråga honom varför sparande bestraffas med skatt medan lån premieras med ränteavdrag. Svensken är idag en av de mest skuldsatta varelserna på denna planet…

  Gravatar för användaren
  Amis
 5. Hej och tack för en bra blogg!

  Fråga Per om vad han tycker om höjningen på ISK skatten. Att människor sparar pengar borde väl ändå vara något som staten skall gynna? Det ökar stabilitet etc. Vad tycker han det skickar för signaler?

  Du får gärna också fråga honom om hur han ser på att det avdrag man fick göra för pensionssparande togs bort? I en mer osäker framtid med ett pensionssystem som är ansträngt är det i min mening ingen dum idé att ge människor en morot att spara.

  Gravatar för användaren
  Billy
 6. 1) Varför inte ränteavdraget tas bort nu?
  2) Det konstiga upplägget på fastighetsskatten som gör att i princip alla betalar samma belopp?
  3) Hur inkomst av kapital kan vara lägre beskattat än inkomst av tjänst?
  4) Hur ska MP kunna vara trovärdiga i att få folk att investera i elbilar när E85 enbart tvingat glesbygdsmackar att lägga ner samt att man nu bränner privat kapital med dieselförbud (tidigare pratade de om miljödiesel mm samt dess förträfflighet i CO2-utsläpp)?

  Ja, i min värld finns det massor av frågor att ställa till företrädare för detta parti som inte agerar långsiktigt utan populistiskt:

  Gravatar för användaren
  Tjena
 7. Varför är det så att privatekonomi inte ska vara ett skolämne?

  Varför sparar den genomsnittlige medborgaren så lite? (Om alla sparade mer skulle det finnas mer kapital, då skulle vi alla få högre inkomster,i teorin.)

  Vad är risk? (Kan tolkas som en kunskapsfråga, men beskriver även personens förhållande till risker.)

  Gravatar för användaren
  Uffe
 8. Fråga per Bolund hur han själv investerar sina pengar. Aktiv förvaltning eller passiv? Aktier eller fonder? .

  Gravatar för användaren
  Björn Nygren
 9. Hej Jan.
  Vad intressant med Per Bolund.
  Samma tema som Lisbeth, hur ska man kunna öka rörligheten på bostadsmarknaden? Är det rimligt att beskattas för inflationen? Slopa ränteavdraget?

  Gravatar för användaren
  JL
 10. Hej Jan
  Skulle vara intressant att få höra vad herr Bolund tycker om en reducering av ränteavdragen och att man istället la denna ”subvention” på ett generellt jobbskatteavdrag istället ? Sedan skulle det även vara kul att höra hans tankar angående att hävstången åter igen har sänkts i AP7an .

  Gravatar för användaren
  Bertil
 11. Snälla ni fråga Per varför ”flyttskatten” inte tas bort eller sänks för personer som haft sina hus eller lägenheter i 30-40 år. Att sälja en befintlig stor bostad för att köpa en mindre leder till så mycket skatt att det break even att bo kvar. Många fina kvm som en stor barnfamilj kunde ha glädje av. Nu får dessa familjer bo trångt medan vi har många kvm över. Hälsning och tack för en toppenblogg/pod. Lisbeth

  Gravatar för användaren
  Lisbeth Ahlberg
   1. Konkret: i 72-punktsprogrammet står tydligt borttagande av flyttskatt: exakt vad innebär det för honom? Omfattas gamla uppskov? Hur kan en fråga som så starkt styr och låser in bostadsmarknaden få hänga så länge i luften?

    /Pontus

    0
    Gravatar för användaren
    Pontus Kopparberg
 12. Oj gud vad intressanta intervjuer. Jag skulle kunna skriva en roman men jag nöjer mig med min fundering om guld (och andra ädelmetaller). Guld är en råvara med applikationer. Vad för värde har det att gräva upp det och låsa in det i ett skåp? Spara för sämre tider? Ja, men vid sämre tider kommer alla att låsa upp skåpet. Känns som fallskärmshoppning med ryggsäck.

  Gravatar för användaren
  Johan
 13. När kommer du att beröra ämnet om Öhmanfonden som du rekommenderar i nybörjarportföljen ska försvinna? Frågeforumet vimlar av folk som undrar!
  Allt gott, tack för en fortsatt bra blogg o podd!

  Gravatar för användaren
  Fredrik

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök