Inför kommande poddar: frågor till finansmarknadsministern

Kort statusuppdatering och fråga om hjälp med frågor inför två kommande poddavsnitt

Inför kommande poddar: frågor till finansmarknadsministern

De kommande två veckorna kommer vi göra två spännande intervjuer. En med konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund och en intervju om guld och råvaror med Eric Strand, fondförvaltaren på Pacific Precious. Vi tar gärna in förslag på frågor från dig som följer bloggen.

Det känns som att saker går i 110 just nu. Först svensexa i Prag med min bror och hans kompisgäng (som jag var sjukt nervös inför i flera veckor) förra helgen. Samma fredag som vi flög till Prag lyckades jag publicera Preem-reklamen där jag fick tydlig feedback på och sedan dagen efter all den fantastiska uppskattning kring hur vi kan göra med samarbeten istället. Något vi uppskattar jättemycket.

Mitt i allt det här så ringer en pressekreterare från statsrådsberedning till Caroline och undrar om vi vill göra en intervju med konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund. Först blev i alla fall jag lite star-struck. Tänk att en minister ringer (nästan iaf.) och vill vara med. Jag fattar ju att det är valtider och att det är ett sätt för dem att nå ut, men ändå. Jag och Caroline diskuterade det länge, men bestämde oss till slut för att tacka ja under vissa förutsättningar.

Det är ingen högoddsare att (mp) inte är ett parti jag röstar på, eftersom det ligger lite väl till vänster för min smak (har aldrig riktigt förstått varför ett miljöparti behöver vara vänster, då jag egentligen önskat att kunna rösta på dem). Oavsett vilket är jag väldigt intresserad av politik, inte bara den svenska utan även den amerikanska som är ett av mina guilty pleasures.

Jag har många gånger längtat efter att få ha ett värdigt och vuxet samtal med politiker. Politiken påverkar nämligen väldigt saker som påverkar privatekonomi såsom regler för beskattning, bostadspolitik, pension m.m. men att lyssna på en politisk debatt på TV är på gränsen till fördummande. De känner varandra, men tilltalar varandra med för- och efternamn, de skyller alltid alla problem på den andra parten och det är väldigt sällan man hör den ena parten säga ”Ja, jag håller med om problemställningen och vårt sätt att lösa är så här, det har dessa för och nackdelar jämfört med ert förslag som har dessa för- och nackdelar. Om vi tillsammans gör x,y och z så blir det så bra det kan bli…”

Jag ser därför det här som en möjlighet att faktiskt prata om ett politisk-privatekonomi perspektiv som väldigt sällan görs eller får någon plats i media. Eftersom jag inte avser att göra en intervju med representanter för alla politiska partier så har vi sagt att vi inte vill att det ska var någon politisk pajkastning, utan snarare att vi vill ha ett samtal där vi sitter på samma sida bordet och pratar om de utmaningar, möjligheter som finns, oavsett politisk åsikt. Min farhåga är nämligen att det skulle bli tråkigt att lyssna på 7 personer som säger ungefär samma saker.

Därför tar vi gärna hjälp även av er läsare:

Vilken fråga skulle ni vilja att vi ställde till Per när vi intervjuar honom om två veckor? Vad skulle du tycka att det var intressant att höra mer om?

Skriv gärna i kommentarerna eller mejla mig direkt på janATrikatillsammans.se. Byt ut AT mot @.

Intervju om guld och råvaror på måndag

Redan nu på måndag träffar vi Eric Strand som förvaltar fonden Pacific Precious. Enklast kan man beskriva det som en ädelmetallshedgefond. Det var flera anledningar till att jag ville göra ett avsnitt med Eric, inte minst för att få en second opinion på just hur man kan investera i guld och andra råvaror eftersom det faktiskt är 25 procent av RikaTillsammans-portföljen. Den andra anledningen är att de flesta i allmänhet är väldigt kritiska till guld, ädelmetaller och råvaror – det är ju inte som att du får rådet (som man fick förr) placera X procent av dina pengar i guld.

Jag tror att det till och med var den amerikanske centralbankschefen Ben Bernanke, som vid ett tillfälle sa att guld är en barbarisk relik som inte har något i dagens ekonomiska system att göra. Jag tror inte att han har rätt och jag tror inte att så kallade ”goldbugs” som Mike Maloney eller Peter Schiff heller har rätt som typ säger: ”köp bara guld, det ekonomiska systemet är en bluff”. Så jag hoppas på en intressant intervju på måndag. Precis som med Per Bolund, så tar vi gärna in frågor från dig som läser – har du några frågor om guld, ädelmetaller, hedgefonder eller liknade som skulle kunna passa Eric?

Skriv gärna i kommentarerna, så tar vi upp det om möjlighet finns.

Söndagens avsnitt om uttagsstrategier blir nog lite försenat

Jag behöver redan nu flagga för att den här söndagens avsnitt sannolikt blir försenat. Jag och Caroline brukar normalt spela in på tisdagar, men den här veckan hade jag ingen bra känsla kring avsnittet så vi skrotade det. Istället började jag förbereda ett nytt, men underskattade kapitalt den behövda tiden för research.

Den här veckan kommer det nämligen att handla om uttagsstrategier och uttagsnivåer. Det som man på engelska brukar kalla för ”safe withdrawal rates”. Värdet med det är nämligen att det ger svar på frågan:

Hur mycket pengar kan jag ta ut från mitt sparande varje år och fortfarande vara säker på att pengarna räcker under hela tidsperioden?

Jag trodde att det skulle ta 1-2 timmar research och sedan spela in. 15-20 timmar senare var jag fortfarande inte ens klar med Powerpointen. Det ledde till att vi spelade in först idag (fredag) och eftersom avsnittet blir ca 2 timmar långt så tror jag inte att vi hinner till söndag kväll. Men jag hoppas att det blir lite: ”den som väntar på något gott, väntar inte för länge” eftersom jag själv tycker att både presentationen och inspelningen blev väldigt bra. Vi går genom 10+ vetenskapliga artiklar, ger exempel och man ska verkligen inte behöva läsa något mer för att fatta ämnet och faktiskt kunna fatta klokare beslut.

Tack för ditt tålamod, engagemang och feedback.

Jan

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök