Låt oss hjälpa 250 barn få mat och skolgång i Nairobis slum
Sök:

Låt oss hjälpa 250 barn få mat och skolgång i Nairobis slum

Insamling av 18 000 kr till en bryggfinansiering av en skola i Nairobis slumområde...

Den här artikeln publicerades 2017-07-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För drygt två veckor sedan var jag i ett av Nairobis slumområde. Där träffade jag Abel Siro, rektor på Brosis skola, som berättade en historia om fattigdom, hunger och brist på skolgång för de barn som finns i området. Om du önskar, så kan du och jag göra en väldigt konkret skillnad för att ge 250 barn minst ett mål om dagen och en skola att gå till. Allt som behövs är en finansiering i ca 6 månader för att skolan ska nå en långsiktigt hållbar ekonomi.

Uppdatering 170713 01:06; Alla pengar som behövs är nu insamlade. Målet är alltså nått på mindre än 13 timmar, det är helt galet häftigt. Jag kan bara säga, tack, tack och tack för att du och andra har gjort det möjligt. Jag kommer att återkomma med uppdateringar så fort jag vet något mer. Ska ringa till Abel imorgon och berätta de goda nyheterna. Tack än en gång för bidraget och förtroendet. Det är inget jag tar för självklart, verkligen.

Ny uppdatering:

Det blev pengar över och dessa skänktes till UNICEF och deras katastrohjälp.

En av de saker som jag kommer minnas mest från den här femte resan till östra Afrika är mitt möte med Abel Siro i ett av Nairobis mindre bemedlade områden. Det var en ren händelse att jag träffade honom via en bekant som bor i Nairobi som tyckte det var viktigt att vi kom dit och hälsade på. Historien han berättade och skolan som han visade berörde mig och fick mig (återigen för hundrade gången) att vara tacksam för hur bra vi har det här hemma.

Jag rekommenderar att se min intervju ovan med honom där han berättar historien med egna ord (från 07:54 i videon). Den är textad, men det kan hända att du behöver slå på textningen manuellt genom att klicka på fjärde ikonen nere till höger. Bara Abel är textad. Värt att notera att 100 KSH är ungefär 10 SEK, så det är bara att dela med 10 för att få svenska kronor. Men i korthet är historien som följer.

Abel är sedan många år tillbaka rektor på en grundskola ”Brosis Primary & Secondary School” (som har en Facebook-sida, om än inte så uppdaterad med gamla bilder). Fram till för ett par månader sedan hade en fungerande verksamhet, men då kom landägare och berättade att han hade sålt marken som skolan stod på. Abel och skolan fick då väldigt kort tid på sig att flytta skolan till en ny plats.

Till slut hittade de en ny plats, men problemet är att i flytten så förlorade de majoriteten av alla barnen. Till skillnad från i Sverige där kommunen finansierar skolverksamheter med en skolpeng, så är det föräldrarna som betalar en skolpeng om ca 50 kr per månad. I dessa pengar ska det dessutom ingå ett mål mat, hyra och drift av skolan och dessutom lön till lärarna. Det säger sig själv att förlorar man barnen, så förlorar man inkomsterna och då blir det tufft. 50 kr är inte mycket här hemma, men sätt det i relation till att många i dessa områden bara tjänar 10 kr om dagen, då är det mycket pengar – särskilt när många har 3-4 barn. Färre än 4 av 10 barn avslutar en skolgång.

Utmaningen som jag ser det är att han och skolan har hamnat i negativ spiral skapad av den här oförutsedda händelsen med flytten. I och med att elevantalet minskat har han inte fått in några pengar. Det gör att han inte har råd att köpa mat till barnen. Skolmaten är en stor anledning till att föräldrarna skickar sina barn till skolan. Bristen på pengar gör de kvarvarande föräldrarna och lärarna osäkra, vilket gör att de blir än färre och så snurrar det nedåt.

Välgörenhet är inte långsiktigt hållbar

Jag har drivit företag i många år och jag känner alltför väl igen den här negativa ”dödsspiralen” för en verksamhet. Men av erfarenhet så vet jag också att den är relativt lätt att bryta om man kan angripa källan till problemet. I det här fallet handlar det nämligen om tillit och finansiering under en övergångsperiod. Det finns till och med ett ord för det – bryggfinansiering. Man finansierar en brygga mellan den här situationen och en framtida mer gynnsam.

Efter alla mina resor i Afrika och samtal med många framstående sociala entreprenörer, så har jag den lite kontroversiella åsikten om att jag inte tror på välgörenhet annat än i katastrofsituationer. Jag tror att i 9 fall av 10 är det bättre att skapa en egen ekonomisk hållbarhet och långsiktighet. När Abel berättade sin historia så var en av mina första och absolut viktigaste frågor:

Hur kan du få din verksamhet ekonomiskt hållbar?

Jag var nämligen intresserad av att hjälpa honom, men jag är inte intresserad av att skänka pengar till skolan i all oändlighet. Den verksamheten precis som alla andra ekonomiskt hållbara verksamheter behöver kunna stå på egna ben, annars har den inte ett existensberättigande. Abel var ganska klar på både det resonemanget och hur det skulle gå till. Han berättade att han hade lokaler som var tillräckligt stora för att ta in 250 barn (10 lokaler x 25 barn) och kunde han fylla dessa platser så har han en ekonomiskt sund verksamhet.

Man skulle kunna göra det här på kommersiell basis med ränta och återbetalning – vilket egentligen skulle vara bättre, men jag tycker det är svårt med tanke på administrationen och med hänsyn till lagar och regler. Men det är ju sådant som andra företag gör och som jag kommer berätta mer om i kommande artiklar.

10 kr ger ett barn ett mål mat om dagen i en månad

Jag undrade hur svårt det var för honom att få tag på dessa 250 barn. I dagsläget var det enligt honom väldigt svårt – just på grund av förtroendefrågan. Han låg efter med hyran, han hade inte pengar till mat till barnen. Men just maten berättade var en kritisk faktor. Kunde han ge barnen ett mål mat om dagen så skulle föräldrarna skicka barnen till skolan. Kunde han dessutom garantera att skolan var öppen och inte landägaren spikade över dörren till skolan för att man låg efter med hyran så skulle tilliten komma tillbaka och med det även barnen. Elevunderlaget var det nämligen ingen brist på i området.

Jag bad honom gå genom siffrorna med mig och vi kom fram till att han betalar 16 500 KSH i månaden för hyran, grovt räknat motsvarar det ca 1 600 svenska kronor i månaden. Mat kostar ca 100 KSH, ca 10 svenska kronor, per månad och elev. Det vill säga i dagsläget ca 500 kr per månad. Det vill säga ca 2 100 kr i månaden. Jag frågade vidare hur lång tid han trodde det skulle ta att återställa förtroendet om han löste finansieringsfrågan varpå han sa ungefär sex månader vilket motsvarar 2 terminer à tre månader.

Allt som behövs är en bryggfinansering i sex månader

Det är här bryggfinansieringen kommer in. Med lite övriga kostnader samt om man tar höjd för att elevantalet kommer att öka, så behöver han ca 2 500 kr i månaden gånger 6 månader, det vill säga ca 15 000 kr till 20 000 kr för att få skolan på fötter. När jag och Caroline gifte oss så bad vi våra bröllopsgäster ge oss pengar som vi kunde använda för att finansiera vårt fadderbarns universitetsstudier, den gången samlade vi in ca 28 000 kr. Ett par år senare, 2012, samlade jag in nästan 50 000 kr till en ny förskolebyggnad till en skola på landsbygden i Kenya.

Jag vet därför att 18 000 kronor är fullt rimligt att samla in, särskilt om vi är flera stycken. Jag lämnade faktiskt redan en bit över 2 500 kr till honom på plats för att lösa det mest akuta och ge honom lite andrum att komma ur stressen och den negativa spiralen. Jag har full tillit till att han kommer att lösa det, eller ”die trying” som man säger på engelska – bara han får förutsättningarna.

Bilder från skolan

Eftersom det här var i slummen, så vågade jag inte ha med min video-utrustning så bilder är tagna med telefonen.

Om du har några frågor, tveka inte kommentera! Notera att jag kommer att skriva i artikeln om det är så att vi når målet. Får vi in mer pengar så får Abel komma med förslag på hur de bäst skulle användas. Men det finns ingen större poäng att samla in jättemycket mer än vi behöver tänker jag. Så fort vi når målet kommer jag att skriva om det här på bloggen.

Om du vill hjälpa till – hur stor eller hur liten summa som helst räknas – så kan du antingen:

 • Insamlingen är avslutad då vi har fått ihop de pengar vi behöver. Tack än en gång!

Jag kommer att se till att hålla informationen här uppdaterat så fort jag får reda på något mer eller att vi når insamlingsmålet.

Tack än en gång och låt oss göra lite gott!
Jan


Den här artikeln publicerades 2017-07-12 klockan 11:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Spara och investera etiskt och hållbart.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

27 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Idag skänker jag pengar till fyra större välgörenhetsorganisationer. Dock har jag börjat tvivla på dess då jag tror att pengarna många gånger kan utnyttjas bättre och inte gå till t.ex. toppledningen i organisationen. Har du några tips på, eller hur jag kan söka efter, mindre organisationer där pengarna inte silas genom några mellanhänder utan går oavkortat till det som behövs löner, mat, hyra osv.?

  Hälsningar
  Joel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel
  1. Vit pil

   Tyvärr har jag inget bra tips på sammanställningar. De välgörenhetsorganisationer som jag sponsrar i dagsläget som motsvarar ditt önskemål är Child Africa varigenom vi har haft fadderbarn i många år. På gott och ont går alla dina pengar direkt till barnet – dvs. slutar du sponsra så slutar barnet få pengar och därmed gå i skola, få mat och annat. Det är ju skillnad mot t.ex. SOS Barnbyar som vi också har där man är flera på varje barn och det poolas.

   Jag tror också det är skillnad på att tänka ”katastrofhjälp” och ”långsiktigt hållbart arbete”. I den första kategorin sponsrar jag Unicef och Läkare utan gränser i det andra fallet SOS Barnbyar, Child Africa och sedan även kommersiella alternativ som Trine och Better Globe.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Tack för ditt starka engagemang som berör! Tror, precis som du, inte på välgörenhet men är gärna med att bygga broar!! Swishat

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann Sandqvist
 3. Vit pil

  Gott Jan att det fortfarande finns goda människor som du med engagemang att se upp till! Glad om jag kan bistå, swishat över lite.
  Mvh / Ingrid Sjögren

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingrid Sjögren
 4. Vit pil

  Hej.har swishat liten summan.vill gärna vara med o ge mer pengar om det behövs.
  Och vill gärna följa med nästa gång du åker ner till afrika.vill lära mig av dig om välgörenhets hjälp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Haysam
 5. Vit pil

  Bra initiativ och värdefullt engagemang! Bra jobbat! Jag har swishat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 6. Vit pil

  Enormt bra gjort Jan! Swishade över en slant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pär Dahlberg
 7. Vit pil

  Alla barn borde få gå i skola så så skickar en liten slant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas
  1. Vit pil

   Tack Nicklas för ditt bidrag. Det gör skillnad!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Fint initiativ. Gjorde en liten swishöverföring.

  Mattias J

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Tack Mattias för att du hjälper till.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Jag tycker det låter lite överoptimistiskt att verksamhet blir ”ekonomiskt sund” först när vakansgraden är noll. Liten marginal så att säga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Nej, den blir sund betydligt tidigare. Jag kan fråga Abel när jag pratar med honom. Återkommer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Fantastiskt initiativ Jan.

  Att få skolan självfinansierad är det bästa. Hoppas på många uppdateringar från Abel om hur det gick. Swishade över några hundra lappar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus Gullberg
  1. Vit pil

   Tack Marcus! Jag kommer hålla oss uppdaterade så fort jag vet något mer. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Snyggt! Kommer ett bidrag på swish.

  //Kent

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kent
  1. Vit pil

   Tack Kent för att du bidrar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Vilken handlingskraft! Brukar vara en anning skeptisk mot hjälporganisationer eftersom de brukar ta den största delen av bidraget som administrationsavgift. Ser jag som ett av de bättre alternativen om man vill hjälpa utsatta barn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aktiesamlaren
 13. Vit pil

  Som läsare på bloggen så vill jag ge något tillbaka så har swishat en liten summa iallafall :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jolle
  1. Vit pil

   Tack Jolle, jag uppskattar det mycket. Verkligen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Jag gillar verkligen det du gör Jan! Både med det här initiativet och allt annat du gör med Better Globe, bloggen och allt! Jag swishar över några hundralappar och hoppas att insamlingen går bra.
  Tack för bloggen och för dina många fina insatser!! Keep up the good work!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Tack Peter för dina fina ord som gjorde mig glad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Jag har swischat 500 kr. Kram

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ivana Bolmeson
  1. Vit pil

   Tack Mamma för ditt bidrag och för att du läser på bloggen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Fint Jan! skickar en liten peng direkt.

  Hoppas verkligen på att ni når målet.
  Som ett tipps om att man kan hjälpa till på ett hållbart sätt till övriga läsare här på bloggen så köpte jag ett par better globe träd (som du tippsar om här i din blogg) till min syster i födelsedagspresent.
  De var mycket uppskattade! Klart kul med en gåva som hjälper till i utsatta områden och samtidigt ger en avkastning tillbaka till den som ”donerar”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 17. Vit pil

  Tack Jan för ett bra och nödvändigt initiativ!!
  Sätter in ett bidrag på ditt SEB konto.
  Vänliga hälsningar
  Rosie Ansved

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rosie Ansved
 18. Vit pil

  Bra initiativ! Swishar över en femhundring direkt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav Olsson

Innehållet, åsikter och slutsatser på denna hemsida är INTE att betrakta som finansiell rådgivning. Jag rekommenderar alltid att ta kontakt med en licensierad oberoende finansiell rådgivare. Kontakta mig om du vill ha förslag. RikaTillsammans AB åtar sig inget ansvar för eventuella förluster, kostnader eller andra konsekvenser som kan uppstå i och med handlingar eller åtgärder som vidtas baserat på innehållet på webbplatsen. Att investera i finansiella instrument, värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde, även till följd av förändringar i valutakursen. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss. Läs mer i vår annonspolicy. Här finner du fullständiga villkor för användning av webbplatsen.

Copyright för texter och innehåll © 2007-2020 RikaTillsammans AB / Jan Bolmeson | Om RikaTillsammans

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.