Låt oss hjälpa 250 barn få mat och skolgång i Nairobis slum

Insamling av 18 000 kr till en bryggfinansiering av en skola i Nairobis slumområde...

För drygt två veckor sedan var jag i ett av Nairobis slumområde. Där träffade jag Abel Siro, rektor på Brosis skola, som berättade en historia om fattigdom, hunger och brist på skolgång för de barn som finns i området. Om du önskar, så kan du och jag göra en väldigt konkret skillnad för att ge 250 barn minst ett mål om dagen och en skola att gå till. Allt som behövs är en finansiering i ca 6 månader för att skolan ska nå en långsiktigt hållbar ekonomi.

Uppdatering 170713 01:06; Alla pengar som behövs är nu insamlade. Målet är alltså nått på mindre än 13 timmar, det är helt galet häftigt. Jag kan bara säga, tack, tack och tack för att du och andra har gjort det möjligt. Jag kommer att återkomma med uppdateringar så fort jag vet något mer. Ska ringa till Abel imorgon och berätta de goda nyheterna. Tack än en gång för bidraget och förtroendet. Det är inget jag tar för självklart, verkligen.

Ny uppdatering:

Det blev pengar över och dessa skänktes till UNICEF och deras katastrohjälp.

En av de saker som jag kommer minnas mest från den här femte resan till östra Afrika är mitt möte med Abel Siro i ett av Nairobis mindre bemedlade områden. Det var en ren händelse att jag träffade honom via en bekant som bor i Nairobi som tyckte det var viktigt att vi kom dit och hälsade på. Historien han berättade och skolan som han visade berörde mig och fick mig (återigen för hundrade gången) att vara tacksam för hur bra vi har det här hemma.

Jag rekommenderar att se min intervju ovan med honom där han berättar historien med egna ord (från 07:54 i videon). Den är textad, men det kan hända att du behöver slå på textningen manuellt genom att klicka på fjärde ikonen nere till höger. Bara Abel är textad. Värt att notera att 100 KSH är ungefär 10 SEK, så det är bara att dela med 10 för att få svenska kronor. Men i korthet är historien som följer.

Abel är sedan många år tillbaka rektor på en grundskola ”Brosis Primary & Secondary School” (som har en Facebook-sida, om än inte så uppdaterad med gamla bilder). Fram till för ett par månader sedan hade en fungerande verksamhet, men då kom landägare och berättade att han hade sålt marken som skolan stod på. Abel och skolan fick då väldigt kort tid på sig att flytta skolan till en ny plats.

Till slut hittade de en ny plats, men problemet är att i flytten så förlorade de majoriteten av alla barnen. Till skillnad från i Sverige där kommunen finansierar skolverksamheter med en skolpeng, så är det föräldrarna som betalar en skolpeng om ca 50 kr per månad. I dessa pengar ska det dessutom ingå ett mål mat, hyra och drift av skolan och dessutom lön till lärarna. Det säger sig själv att förlorar man barnen, så förlorar man inkomsterna och då blir det tufft. 50 kr är inte mycket här hemma, men sätt det i relation till att många i dessa områden bara tjänar 10 kr om dagen, då är det mycket pengar – särskilt när många har 3-4 barn. Färre än 4 av 10 barn avslutar en skolgång.

Utmaningen som jag ser det är att han och skolan har hamnat i negativ spiral skapad av den här oförutsedda händelsen med flytten. I och med att elevantalet minskat har han inte fått in några pengar. Det gör att han inte har råd att köpa mat till barnen. Skolmaten är en stor anledning till att föräldrarna skickar sina barn till skolan. Bristen på pengar gör de kvarvarande föräldrarna och lärarna osäkra, vilket gör att de blir än färre och så snurrar det nedåt.

Välgörenhet är inte långsiktigt hållbar

Jag har drivit företag i många år och jag känner alltför väl igen den här negativa ”dödsspiralen” för en verksamhet. Men av erfarenhet så vet jag också att den är relativt lätt att bryta om man kan angripa källan till problemet. I det här fallet handlar det nämligen om tillit och finansiering under en övergångsperiod. Det finns till och med ett ord för det – bryggfinansiering. Man finansierar en brygga mellan den här situationen och en framtida mer gynnsam.

Efter alla mina resor i Afrika och samtal med många framstående sociala entreprenörer, så har jag den lite kontroversiella åsikten om att jag inte tror på välgörenhet annat än i katastrofsituationer. Jag tror att i 9 fall av 10 är det bättre att skapa en egen ekonomisk hållbarhet och långsiktighet. När Abel berättade sin historia så var en av mina första och absolut viktigaste frågor:

Hur kan du få din verksamhet ekonomiskt hållbar?

Jag var nämligen intresserad av att hjälpa honom, men jag är inte intresserad av att skänka pengar till skolan i all oändlighet. Den verksamheten precis som alla andra ekonomiskt hållbara verksamheter behöver kunna stå på egna ben, annars har den inte ett existensberättigande. Abel var ganska klar på både det resonemanget och hur det skulle gå till. Han berättade att han hade lokaler som var tillräckligt stora för att ta in 250 barn (10 lokaler x 25 barn) och kunde han fylla dessa platser så har han en ekonomiskt sund verksamhet.

Man skulle kunna göra det här på kommersiell basis med ränta och återbetalning – vilket egentligen skulle vara bättre, men jag tycker det är svårt med tanke på administrationen och med hänsyn till lagar och regler. Men det är ju sådant som andra företag gör och som jag kommer berätta mer om i kommande artiklar.

10 kr ger ett barn ett mål mat om dagen i en månad

Jag undrade hur svårt det var för honom att få tag på dessa 250 barn. I dagsläget var det enligt honom väldigt svårt – just på grund av förtroendefrågan. Han låg efter med hyran, han hade inte pengar till mat till barnen. Men just maten berättade var en kritisk faktor. Kunde han ge barnen ett mål mat om dagen så skulle föräldrarna skicka barnen till skolan. Kunde han dessutom garantera att skolan var öppen och inte landägaren spikade över dörren till skolan för att man låg efter med hyran så skulle tilliten komma tillbaka och med det även barnen. Elevunderlaget var det nämligen ingen brist på i området.

Jag bad honom gå genom siffrorna med mig och vi kom fram till att han betalar 16 500 KSH i månaden för hyran, grovt räknat motsvarar det ca 1 600 svenska kronor i månaden. Mat kostar ca 100 KSH, ca 10 svenska kronor, per månad och elev. Det vill säga i dagsläget ca 500 kr per månad. Det vill säga ca 2 100 kr i månaden. Jag frågade vidare hur lång tid han trodde det skulle ta att återställa förtroendet om han löste finansieringsfrågan varpå han sa ungefär sex månader vilket motsvarar 2 terminer à tre månader.

Allt som behövs är en bryggfinansering i sex månader

Det är här bryggfinansieringen kommer in. Med lite övriga kostnader samt om man tar höjd för att elevantalet kommer att öka, så behöver han ca 2 500 kr i månaden gånger 6 månader, det vill säga ca 15 000 kr till 20 000 kr för att få skolan på fötter. När jag och Caroline gifte oss så bad vi våra bröllopsgäster ge oss pengar som vi kunde använda för att finansiera vårt fadderbarns universitetsstudier, den gången samlade vi in ca 28 000 kr. Ett par år senare, 2012, samlade jag in nästan 50 000 kr till en ny förskolebyggnad till en skola på landsbygden i Kenya.

Jag vet därför att 18 000 kronor är fullt rimligt att samla in, särskilt om vi är flera stycken. Jag lämnade faktiskt redan en bit över 2 500 kr till honom på plats för att lösa det mest akuta och ge honom lite andrum att komma ur stressen och den negativa spiralen. Jag har full tillit till att han kommer att lösa det, eller ”die trying” som man säger på engelska – bara han får förutsättningarna.

Bilder från skolan

Eftersom det här var i slummen, så vågade jag inte ha med min video-utrustning så bilder är tagna med telefonen.

Om du har några frågor, tveka inte kommentera! Notera att jag kommer att skriva i artikeln om det är så att vi når målet. Får vi in mer pengar så får Abel komma med förslag på hur de bäst skulle användas. Men det finns ingen större poäng att samla in jättemycket mer än vi behöver tänker jag. Så fort vi når målet kommer jag att skriva om det här på bloggen.

Om du vill hjälpa till – hur stor eller hur liten summa som helst räknas – så kan du antingen:

  • Insamlingen är avslutad då vi har fått ihop de pengar vi behöver. Tack än en gång!

Jag kommer att se till att hålla informationen här uppdaterat så fort jag får reda på något mer eller att vi når insamlingsmålet.

Tack än en gång och låt oss göra lite gott!
Jan

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök