Insikt: Vissa människor ritar små cirklar andra ritar stora...
Sök:

Insikt: Vissa människor ritar små cirklar andra ritar stora…

Den här artikeln publicerades 2008-07-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Igår såg jag och min sambo filmen 10.000 BC som handlar om D’Leh, en neandertal som ger sig ut på jakt för att rädda sin stam och sin älskade. I mångt och mycket en ganska adekvat film, med några ljuspunkter. Jag brukar säga att man kan lära sig från alla situationer – även de mest oväntade, igår var en sådan.

Under en scen i filmen när D’Leh får berättat för sig om sin far säger hans vän:

A good man, draws a circle around himself and cares for those within. His woman, his children.

Other men draw a larger circle and bring within their brothers and sisters.

Some men, have a great destiny. They must draw around themselves a circle that encloses many, many more.

/…/

You must decide for yourself, whether you are as well.

Detta är något som jag finner för väldigt sant – det är bara upp till oss själva att välja vilken cirkel vi vill rita. Det viktiga i sammanhanget, är som alltid, att inte lägga någon värdering i huruvida en större cirkel är bättre än en liten cirkel eller vice versa. Det är ointressant, i mina ögon. Vad det handlar om är att välja en cirkel i vilken man är i integritet kring.

I den följande diskussionen med min sambo handlade det mycket om att det är intressant att se i sin omgivning vilka människor som ritar vilka cirklar. I min person ligger att rita stora cirklar som innefattar många – följden med detta är att jag får stora nätverk med få intima relationer.

Detta kan leda konflikter med människor som ritar mindre cirklar eftersom jag inte prioriterar vissa människor lika mycket som de som ritar mindre cirklar. Jag försöker och ser ofta till vad som är bäst för de flesta snarare än för den enskilda individen. T.ex. jag kan prioritera jobbet framför familjen, jag ser till att ordna större träffar där många människor möts istället för möten på tu man hand, jag gillar får stora arrangemang än många små etc.

Det som nu blir möjligt med denna insikten är att försöka få en större förståelse och ha detta som ytterligare ett verktyg att använda när man relaterar till andra människor för att se deras behov och mina egna behov.


Den här artikeln publicerades 2008-07-06 klockan 22:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Fast handlar det inte om att inte valja det ena eller det andra. Att ha en liten cirkel, kanske mer som samhallet var forr, man tar hand om karnfamiljen och har face to face kontakter. I det moderna samhallet, t ex via internet valjgorenhetsorganisoner mm erbjuder ett storre perspektiv och fler kontakter, men det betyder ju inte att man inte langre har intima familjara relationer med nagra fa. Dar kan man valja, vill man bara vara i den lilla cirkeln, en liten nara varld, eller bade och. Annars blir cirkeln stor med ett hal i mitten, dar kan man trilla igenom.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  malin frandfors
 2. Vit pil

  Jag är mer inne på Mathias spår. Alltså att innefatta många ”nyckel människor” och träffa dessa på tu man hand och skapa en bra relation.

  Det jag tycker är bra med större sammanhang är att kunna träffa ”nyckelpersoner/personer som du har något gemensamt med och kan ha nytta av”.

  Annars är jag generellt inte speciellt förtjust i större sammanhang. Dock inte sagt att jag inte vill innefatta många människor, men jag föredrar att träffa dem på tu man hand eller i mindre grupper.

  //Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 3. Vit pil

  Ett annat sätt att se på samma sak är att du kan rita stora cirklar som innefattar en massa människor. Men detta behöver inte nödvändigtvis innefatta en massa stora möten. De kan även innefatta en del mindre antal små möten som ger enorm genomslagskraft.

  Låt mig ge ett exempel: Personligen är jag ingen konferens person. Har inget emot att vara med på dessa event, men jag är ingen aktiv förespråkare av dessa event. Jag föredrar hellre att möta ”key people”, dvs VD:ar, ordföranden etc. på tu man hand och via de få tillgång till hela deras nätverk. Alltså ett antal mindre möten fast med ett fåtal människor som kan förändra situationen rejält.

  Konferenser är, i min värld, inte nödvändigt för att nå dessa beslutsfattare. Det kan räcka med en referering från en som redan är i mitt nätverk. Ett mail, ett samtal etc. Ju mindre jag slösar med min tid ju gladare är jag.

  ”Rita stora ringar fast involvera fåtalet beslutsfattare som kan få saker och ting att hända/ske”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.