Insikt: Vissa människor ritar små cirklar andra ritar stora…

Igår såg jag och min sambo filmen 10.000 BC som handlar om D’Leh, en neandertal som ger sig ut på jakt för att rädda sin stam och sin älskade. I mångt och mycket en ganska adekvat film, med några ljuspunkter. Jag brukar säga att man kan lära sig från alla situationer – även de mest oväntade, igår var en sådan.

Under en scen i filmen när D’Leh får berättat för sig om sin far säger hans vän:

A good man, draws a circle around himself and cares for those within. His woman, his children.

Other men draw a larger circle and bring within their brothers and sisters.

Some men, have a great destiny. They must draw around themselves a circle that encloses many, many more.

/…/

You must decide for yourself, whether you are as well.

Detta är något som jag finner för väldigt sant – det är bara upp till oss själva att välja vilken cirkel vi vill rita. Det viktiga i sammanhanget, är som alltid, att inte lägga någon värdering i huruvida en större cirkel är bättre än en liten cirkel eller vice versa. Det är ointressant, i mina ögon. Vad det handlar om är att välja en cirkel i vilken man är i integritet kring.

I den följande diskussionen med min sambo handlade det mycket om att det är intressant att se i sin omgivning vilka människor som ritar vilka cirklar. I min person ligger att rita stora cirklar som innefattar många – följden med detta är att jag får stora nätverk med få intima relationer.

Detta kan leda konflikter med människor som ritar mindre cirklar eftersom jag inte prioriterar vissa människor lika mycket som de som ritar mindre cirklar. Jag försöker och ser ofta till vad som är bäst för de flesta snarare än för den enskilda individen. T.ex. jag kan prioritera jobbet framför familjen, jag ser till att ordna större träffar där många människor möts istället för möten på tu man hand, jag gillar får stora arrangemang än många små etc.

Det som nu blir möjligt med denna insikten är att försöka få en större förståelse och ha detta som ytterligare ett verktyg att använda när man relaterar till andra människor för att se deras behov och mina egna behov.

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök