Internationella Engelska skolan börsnoteras

En möjlig straffspark på börsen för dig som har en depå på Nordnet eller hos Handelsbanken

Idag skickade jag ut tips till mina nyhetsbrevsprenumeranter om att teckna Internationella Engelska skolan (IES) via sina Nordnetdepåer. Det kan vara en av årets få straffsparkssituationer på börsen.

Det är väldigt sällan jag skickar ut extra nyhetsbrev och ännu mer sällan om tips om att investera i aktier. Anledningen är att jag tror att det är väldigt svårt att på lång sikt hålla sig flytande med en sådan strategi. Men ibland uppstår det tillfällen på börsen som nästan är att likna vid en straffspark där målvakten har bakbundna händer. Jag tror att det här är ett sådant tillfälle. Imorgon tisdag (27/9) är sista dagen att delta.

Samtidigt behöver man också vara medveten vilka tillfällen som man kan tänja på sina egna regler eftersom situationer som denna uppstår. Jag tror nämligen att här finns en möjlighet att tjäna lite pengar till en relativt låg risk eftersom man har oddsen på sin sida. Det handlar om att företaget Internationella Engelska Skolan ska börsnoteras.

Normalt sett brukar jag avråda från att delta i nyemissioner men det här är en sällsynt bra emission – till och med bättre än Paradox och Academedia tidigare i år. Det som är intressant i den här emissionen är att i princip alla analytiker rekommenderar att man ska teckna, nedan är ett urval:

  • Dagens industri: ”Ulf Petersson: Engelska Skolan får högsta betyg” – Rekommendation: Teckna. Läs mer.
  • Börsveckan: Teckna
  • Placera.nu: ”Teckna i toppskolan” Rekommendation: Teckna. Läs mer
  • SVD Börsplus: Teckna.
  • Privata Affärer: ”Räkna med klipp när skolbolaget börsnoteras”, Rekommendation: Teckna. Läs mer.
  • Stockpicker: Teckna

På länkarna ovan hittar du bättre analyser än vad jag kan skriva, så jag rekommenderar dessa. Jag ser det här som en väldigt kortsiktig investering där man mer eller mindre bara är med på emissionen. Jag kommer alltså att teckna mig och sedan sälja på första handelsdagen eller i anslutning till den. Vissa analytiker rekommenderar att den är värd ända upp till 60 kr (ca +10 %) vid emission och nästan 100 kr vid nästa val. För mig är det är en kort affär, in och ut och spekulationen är i att den kommer att rusa på första dagen som är den 29 sep.

Jag rekommenderar att läsa analyserna för att göra sig en bild av riskerna som främst är politiska. Även om vissa partier är negativa mot friskolor som denna så är stödet hos allmänheten stort. Särskilt IES har dessutom lyckats bra med studieresultat i en trend där studieresultaten annars faller.

Jag gissar också att emissionen kommer att bli kraftigt övertecknad vilket innebär att det inte är säkert att man får aktier tilldelade och om man få, så kommer det förmodligen vara i minsta laget. Den minsta teckningen är 100 st aktier för 52 kr styck, det vill säga 5 200 kr. Min gissning är att vi kan se en rörelse på +10-30 % på kort tid.

Det dumma med den här emissionen är att den bara går att göra via Nordnet eller Handelsbanken. Den är dessutom begränsad till en teckning per personnummer vilket är väldigt ovanligt. Förmodligen en preventiv grej eftersom man misstänker att intresset är stort. Normalt är nämligen tricket att man tecknar sig via många konton, se min överkurskommentar nedan.

OBS! Sista tillfälle för teckning är imorgon, tisdagen den 27 september kl. 1700. Tyvärr kan det bli tight med tid för dig som inte har en Nordnet-depå redan. 

För mer information:

Lycka till med ditt beslut! :-)

Ingen ersättning utgår för tipset om emissionen. Investera aldrig kortsiktigt med pengar som du inte har råd att förlora. Även om många bedömer risken som låg i den här affären, så är den varken riskfri eller garanterad. Jag själv har tecknat mig för 2 000 aktier, men räknar inte med den tilldelningen.

Övrig kommentar – överkurstips!

Just på grund av anledningar som den här, så kan det vara bra att ha en depå med olika sorters konton på båda Avanza och Nordnet. Jag själv har:

  • En vanlig aktie- och fonddepå
  • Ett investeringssparkonto
  • En kapitalförsäkring

hos både Avanza och Nordnet. Det är inte här jag har majoriteten av mina pengar utan det här är småkonton vid sidan av Nybörjar- och RikaTillsammans-portföljen som har 95 % av mina pengar. Det handlar alltså inte om att jag har bytt strategi, utan det här är ett tips för ”lekportföljen” som jag rekommenderar att ha jämte sin pengamaskin. Harry Browne kallade den för ”variabelportföljen”.

Handen på hjärtat så är det inte heller många hundralappar vi pratar om som man kommer kunna göra på den här affären, men för mig (och förmodligen många andra) handlar det nog mest om att det är spännande och kul och ger energi. Allt handlar inte om pengar. :-)

Om du inte har depå på någon av respektive banker, så kan det vara värt att öppna ett konto, det är kostnadsfritt:

Om du inte prenumererar på mitt nyhetsbrev, så rekommenderar jag självklart det. Då slipper du läsa om liknande tips på bloggen utan får det i mejllådan:

[mc_newsletter_form]

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök