Internationella Engelska skolan börsnoteras

En möjlig straffspark på börsen för dig som har en depå på Nordnet eller hos Handelsbanken

Idag skickade jag ut tips till mina nyhetsbrevsprenumeranter om att teckna Internationella Engelska skolan (IES) via sina Nordnetdepåer. Det kan vara en av årets få straffsparkssituationer på börsen.

Det är väldigt sällan jag skickar ut extra nyhetsbrev och ännu mer sällan om tips om att investera i aktier. Anledningen är att jag tror att det är väldigt svårt att på lång sikt hålla sig flytande med en sådan strategi. Men ibland uppstår det tillfällen på börsen som nästan är att likna vid en straffspark där målvakten har bakbundna händer. Jag tror att det här är ett sådant tillfälle. Imorgon tisdag (27/9) är sista dagen att delta.

Samtidigt behöver man också vara medveten vilka tillfällen som man kan tänja på sina egna regler eftersom situationer som denna uppstår. Jag tror nämligen att här finns en möjlighet att tjäna lite pengar till en relativt låg risk eftersom man har oddsen på sin sida. Det handlar om att företaget Internationella Engelska Skolan ska börsnoteras.

Normalt sett brukar jag avråda från att delta i nyemissioner men det här är en sällsynt bra emission – till och med bättre än Paradox och Academedia tidigare i år. Det som är intressant i den här emissionen är att i princip alla analytiker rekommenderar att man ska teckna, nedan är ett urval:

 • Dagens industri: ”Ulf Petersson: Engelska Skolan får högsta betyg” – Rekommendation: Teckna. Läs mer.
 • Börsveckan: Teckna
 • Placera.nu: ”Teckna i toppskolan” Rekommendation: Teckna. Läs mer
 • SVD Börsplus: Teckna.
 • Privata Affärer: ”Räkna med klipp när skolbolaget börsnoteras”, Rekommendation: Teckna. Läs mer.
 • Stockpicker: Teckna

På länkarna ovan hittar du bättre analyser än vad jag kan skriva, så jag rekommenderar dessa. Jag ser det här som en väldigt kortsiktig investering där man mer eller mindre bara är med på emissionen. Jag kommer alltså att teckna mig och sedan sälja på första handelsdagen eller i anslutning till den. Vissa analytiker rekommenderar att den är värd ända upp till 60 kr (ca +10 %) vid emission och nästan 100 kr vid nästa val. För mig är det är en kort affär, in och ut och spekulationen är i att den kommer att rusa på första dagen som är den 29 sep.

Jag rekommenderar att läsa analyserna för att göra sig en bild av riskerna som främst är politiska. Även om vissa partier är negativa mot friskolor som denna så är stödet hos allmänheten stort. Särskilt IES har dessutom lyckats bra med studieresultat i en trend där studieresultaten annars faller.

Jag gissar också att emissionen kommer att bli kraftigt övertecknad vilket innebär att det inte är säkert att man får aktier tilldelade och om man få, så kommer det förmodligen vara i minsta laget. Den minsta teckningen är 100 st aktier för 52 kr styck, det vill säga 5 200 kr. Min gissning är att vi kan se en rörelse på +10-30 % på kort tid.

Det dumma med den här emissionen är att den bara går att göra via Nordnet eller Handelsbanken. Den är dessutom begränsad till en teckning per personnummer vilket är väldigt ovanligt. Förmodligen en preventiv grej eftersom man misstänker att intresset är stort. Normalt är nämligen tricket att man tecknar sig via många konton, se min överkurskommentar nedan.

OBS! Sista tillfälle för teckning är imorgon, tisdagen den 27 september kl. 1700. Tyvärr kan det bli tight med tid för dig som inte har en Nordnet-depå redan. 

För mer information:

Lycka till med ditt beslut! :-)

Ingen ersättning utgår för tipset om emissionen. Investera aldrig kortsiktigt med pengar som du inte har råd att förlora. Även om många bedömer risken som låg i den här affären, så är den varken riskfri eller garanterad. Jag själv har tecknat mig för 2 000 aktier, men räknar inte med den tilldelningen.

Övrig kommentar – överkurstips!

Just på grund av anledningar som den här, så kan det vara bra att ha en depå med olika sorters konton på båda Avanza och Nordnet. Jag själv har:

 • En vanlig aktie- och fonddepå
 • Ett investeringssparkonto
 • En kapitalförsäkring

hos både Avanza och Nordnet. Det är inte här jag har majoriteten av mina pengar utan det här är småkonton vid sidan av Nybörjar- och RikaTillsammans-portföljen som har 95 % av mina pengar. Det handlar alltså inte om att jag har bytt strategi, utan det här är ett tips för ”lekportföljen” som jag rekommenderar att ha jämte sin pengamaskin. Harry Browne kallade den för ”variabelportföljen”.

Handen på hjärtat så är det inte heller många hundralappar vi pratar om som man kommer kunna göra på den här affären, men för mig (och förmodligen många andra) handlar det nog mest om att det är spännande och kul och ger energi. Allt handlar inte om pengar. :-)

Om du inte har depå på någon av respektive banker, så kan det vara värt att öppna ett konto, det är kostnadsfritt:

Om du inte prenumererar på mitt nyhetsbrev, så rekommenderar jag självklart det. Då slipper du läsa om liknande tips på bloggen utan får det i mejllådan:

[mc_newsletter_form]

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

37 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan!
  Tack för dina blogginlägg.
  Jag undrar om du gör samma typ av affär med något av följande bolag som ska introduceras till börsen ev någon annan ipo?
  THQ Nordic
  smart eye
  Baltic horizon

  Gravatar för användaren
  johan
   1. tack för ditt svar!
    Okej då förstår jag :) jag tycker det är spännande med IPOs därav blir dina blogginlägg där du skriver/pratar om att du ev tecknat IPO extra intressant att följa din blogg! mvh

    0
    Gravatar för användaren
    johan
 2. Så ifall exakt ”alla” läser detta och ska sälja på/vid emissionsdagen. Vem köper?

  En sidonotis – kan du inte skriva ett iinlägg om bitcoin?

  Gravatar för användaren
  Jonas
 3. Tack för tipset, Jan!!

  Gravatar för användaren
  Monica Nilsson
 4. Fler som har fått detta av Nordnet idag efter avslutad handel?

  ”Vi vill uppmärksamma dig på att affärer i Internationella Engelska skolan (ENG) under perioden 29-30 september 2016 är villkorad och under extraordinära omständigheter kan återgå vilket framgår av noteringsprospektet. I sådant fall skall ev. levererade aktier återlämnas och ev. erlagd betalning återgå.”

  Gravatar för användaren
  Simon
 5. Tipset gick ju verkligen hem! Fick en glad överraskning i morse när jag kollade kursen! Tråkigt dock att tilldelningen inte riktigt blev vad man kunde ha hoppats på. Av 800 tekande aktier fick jag bara 60.

  Gravatar för användaren
  Fred
 6. En liten besvikelse, då tilldelningen endast blev 60st.

  Gravatar för användaren
  Christian
 7. Tackar för tipset. Fick 60 st och sålde på 67.00 kr/st :)

  Gravatar för användaren
  Mattias
 8. Tack för tipset om aktierna Jan! Tjänade snabba 900kr riktigt smidigt och bra :)

  Gravatar för användaren
  Daniel
 9. Hej, jag har fortfarande inte fått några aktier tilldelade. Betyder det att jag inte fick några? I artikeln i DI står det ju att alla som anmält sitt intresse har fått aktier.

  Gravatar för användaren
  Björn
 10. Jag fick tilldelat 60 st. Sålde direkt på 71 SEK

  Gravatar för användaren
  Adam
  1. Samma här, lite spännande känns det :)

   Ni som använder Nordnet, syns ert på kontot än? Här är det kvar ”Int. Engelska Skolan Ansökan ” och därefter mitt antal, inget mer.

   Gravatar för användaren
   Andreas
  2. Verkar ha dykt upp för mig mu. Ansökte om 400, fick 60 just nu :).

   Gravatar för användaren
   Stefan
  3. Nu verkar dom ha tickat in. Tilldelning 40st :/

   Gravatar för användaren
   Andreas
  4. För mig står det fortfarande kvar som en ansökan i min depå. Trots att handeln har pågått i nästan en timme, och att jag fick meddelandet om att alla blivit tilldelade 60 aktier. Kul. Jag har Nordnet.

   Gravatar för användaren
   Rikard
 11. +10-30% på första handelsdagen är nog en bra gissning. Är ju undervärderad gentemot AcadeMedia, trots att Engelska skolan är ett bättre case. Riktkurs på 70-75 kr är nog inte fel i år, men den politiska risken kommer säkerligen hänga över aktiekursen. SVD Börsplus skrev att den var värd 120 kr på 1-2 års sikt (2018). /Anders

  Gravatar för användaren
  Anders
 12. Hej,

  vad menas med att man bara får teckna via sitt personnr? Är man då begränsad till ett visst antal aktier? och är man garanterad att faktiskt få dessa?

  Gravatar för användaren
  Miss
 13. Jag kommer då inte att köpa detta (och kan inte heller med tanke på att inte jag heller har rätt plattform för att kunna vara med ens en gång). Varför är detta ett ”nej” för mig? Simpelt: köp aldrig när alla andra vill köpa. Denna aktie borde man ha köpt på sig när den fortfarande var en liten obskyr entitet. Sedan skulle man ha sålt av till alla villiga köpare vid rådande börsnotering. Inte köpa på sig.

  Kom ihåg devisen: köp när ingen vill köpa, sälj när alla hoppar över varandra för att köpa. Regeln är enkel, men få följer den. Just därför lyckas de sällan bra med aktiv förvaltning av pengar. Just därför klankar man också ner på aktiv förvaltning som en korkad grej att engagera sig i. Att jaga en trend är som att jaga sin egen svans, det leder bara till utmattning och svaga resultat.

  Gravatar för användaren
  Mathias
 14. Jag har tecknat nu för 100 aktier! Hoppas man får någon akite :) Hur länge är det tänkt att du ska sitta på dessa aktierna? Bara första dagen som skolan börsnoteras? Funderar att gå långt då man ska bygga ytterliggare 4 skolor nästa år.

  Gravatar för användaren
  Marcus
 15. Tack för tipset! Kul att få mejl med hett tips från sin favoritbloggare! Kommer ändå att avstå detta då det helt klart är ett för kortsiktigt case för mig, men gärna mer såna här tips, det var ett kul initiativ :)

  Gravatar för användaren
  bushcrafting
 16. Jag avstår också denna straff. Jag kör långsiktigt och passivt. Den går säkert upp men krångel och risk för att kanske få 500-1000kr avkastning. Inte värt för mig.

  Gravatar för användaren
  Indexkramare
 17. Går inte att teckna genom ISK, av den anledningen hoppar jag över denna nyemission

  Gravatar för användaren
  Adrian
 18. Jag minns Telia. Där var alla också överens om att det skulle bli ”straffspark”. Nåja inte alla då men väldigt många…

  Gravatar för användaren
  Aktiepappa

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök