Intervju med Kaj Kärki om långsiktigt sparande
Sök:

Intervju med Kaj Kärki om långsiktigt sparande

Enkla och bra tips som alla borde ta till sig

Den här artikeln publicerades 2016-06-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Hittade följande videoklipp med Kaj Kärki som blir intervjuad i EFN.se. För en gångs skull en expert som kommer med sunda och enkla råd för gemene man. Tumme upp!

Det som jag gillade extra mycket i klippet var följande sammanställd statistik för perioden 1919 – 2015.

Spartid på börsen 1 år 5 år 10 år 20 år
Antal perioder 97 93 88 78
Antal perioder med positiv utveckling 69 82 87 78
Antal perioder med positiv värdeutveckling 71 % 88 % 99 % 100 %

Det visar ju på vikten av långsiktigheten som jag alltid tjatar om. Den största faktorn för att minska risken i sitt sparande handlar om att låta pengarna jobba över tid. Jag brukar ju normalt visa det med hjälp av nedanstående bilder. Tumregeln man kan ha med sig att börsen går upp 7 av 10 år. Tittar man dock på en 5-års period så går 9 av 10 perioder positiva.

1 års sparhorisont

Som man kan se i nedanstående bild så kan en investering på kort sikt gå i princip hur som helst. Det är lite större sannolikhet att det går upp än ner, men bara de senaste 16 åren har vi haft brutala nedgångar på över 40 %.

Genomsnisttsavkastningen för Stockholmsbörsen (SIXRX) på 1 års sikt baserat på olika startår

10 års sparhorisont

På 10 års sikt ser däremot avkastningen helt annorlunda ut. Det stämmer väl överens med Kajs tabell om att i 99 % av alla historiska utfall har man kommit ut på plus. Den enda perioden som gick back var den mellan 1929 och 1939. Inget fantastiskt decennium i mänsklighetens historia. Dock var nedgången på mindre än 1 %. Det betyder att på en investerad 100-lapp så skulle du under det sämsta decenniet ändå fått tillbaka mer än 99 kr. Inte så illa tänker jag.

Genomsnisttsavkastningen för Stockholmsbörsen (SIXRX) på 10 års sikt baserat på olika startår

Högsta respektive lägsta avkastning under samma period

Högsta respektive lägsta avkastning för olika sparhorisonter

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-06-17 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Vill bara börja följa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Monica
 2. Vit pil

  Tack för en bra inläggserie om när man ska göra sin investering. Marknadstajming är inte något som passar de flesta och tycker du visar på det bra i dina inlägg. Däremot tror jag att man redan från start bör satsa på en så pass diversifierad strategi så att man inte behöver oroa sig för nedgångar, tycker de portföljer du beskriver här på sidan är bra. Tycker det är ett bra tankesätt; Ha ett sparande så att om du skulle plötsligt få 1 miljon kronor så ska du känna dig trygg att sätta in allt i detta sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henning
  1. Vit pil

   Tack Henning för dina kommentarer. Uppskattar både dem och dina artiklar mycket! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.