Intervju med Kaj Kärki om långsiktigt sparande

Enkla och bra tips som alla borde ta till sig

Hittade följande videoklipp med Kaj Kärki som blir intervjuad i EFN.se. För en gångs skull en expert som kommer med sunda och enkla råd för gemene man. Tumme upp!

Det som jag gillade extra mycket i klippet var följande sammanställd statistik för perioden 1919 – 2015.

Spartid på börsen 1 år 5 år 10 år 20 år
Antal perioder 97 93 88 78
Antal perioder med positiv utveckling 69 82 87 78
Antal perioder med positiv värdeutveckling 71 % 88 % 99 % 100 %

Det visar ju på vikten av långsiktigheten som jag alltid tjatar om. Den största faktorn för att minska risken i sitt sparande handlar om att låta pengarna jobba över tid. Jag brukar ju normalt visa det med hjälp av nedanstående bilder. Tumregeln man kan ha med sig att börsen går upp 7 av 10 år. Tittar man dock på en 5-års period så går 9 av 10 perioder positiva.

1 års sparhorisont

Som man kan se i nedanstående bild så kan en investering på kort sikt gå i princip hur som helst. Det är lite större sannolikhet att det går upp än ner, men bara de senaste 16 åren har vi haft brutala nedgångar på över 40 %.

Genomsnisttsavkastningen för Stockholmsbörsen (SIXRX) på 1 års sikt baserat på olika startår

10 års sparhorisont

På 10 års sikt ser däremot avkastningen helt annorlunda ut. Det stämmer väl överens med Kajs tabell om att i 99 % av alla historiska utfall har man kommit ut på plus. Den enda perioden som gick back var den mellan 1929 och 1939. Inget fantastiskt decennium i mänsklighetens historia. Dock var nedgången på mindre än 1 %. Det betyder att på en investerad 100-lapp så skulle du under det sämsta decenniet ändå fått tillbaka mer än 99 kr. Inte så illa tänker jag.

Genomsnisttsavkastningen för Stockholmsbörsen (SIXRX) på 10 års sikt baserat på olika startår

Högsta respektive lägsta avkastning under samma period

Högsta respektive lägsta avkastning för olika sparhorisonter

Relaterade artiklar

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök