Intervjuad i Bitcoin-podden

Överväger att lägga en korg av kryptovalutor i Lekhinken under 2021

För ett tag sedan blev jag intervjuad av Christian Ploog som driver Bitcoin-podden för Triijos räkning. Jag har ju länge varit skeptisk till Bitcoin, framförallt till den bubblan det var 2017.

På sistone har jag dock funderat på om man inte skulle kunna plocka in kryptovalutor i Lekhinken på en nivå av kanske 0.5 – 2 procent av portföljen som en långsiktig spekulation. Kryptovalutor ter sig vara här för att stanna och då kan man ju resonera kring det på samma sätt som med aktier. Det vill säga att välja en marknadsviktad korg av dessa.

Nu har jag ännu inte köpt något och går i funderingarna. Det jag tycker är klurigt är framförallt det bästa sättet att göra det på. Något som vi också diskuterar i avsnittet.

En av de artiklar som framförallt fick mig att fundera på det var följande som jag fick av en vän. Han skickade ut det till personer på sin veckolista med följande kommentar:

Bry er inte så mkt om Bitcoin narrativet om ni inte vill. (Även om även det blir allt mer intressant!) Det är en bra sammanfattning och tillägg till Neil Howes (delvis ifrågasatta) bok ”The fourth Turning” Hissnande och delvis skrämmande. Men, vi har ju varit igenom dessa faser tidigare i historien.

Så för omväxlingsskull så kan vi väl kanske lära av historien. Skall ni läsa hela är det ca 50 min läsning. Börja och det är svårt att sluta …!

Nu ska jag vara ärlig och säga att jag har inte kritiskt granskat den, gjort research eller gått till botten med den. Det är således ingen rekommendation mer än att det är en intressant artikel att läsa.

Kommentera gärna om du läste den och vad du tyckte. 👍

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

12 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hur sannolikt är det att vi får se bitcoin i lekportföljen nu till nyår? 😀

  Gravatar för användaren
  Daniel
 2. Hur har du kommit fram till att var en bubbla 2017 men inte nu? Kursen är ungefär densamma.

  Gravatar för användaren
  L
  1. Förstår inte heller vad som ändrats sedan avsnittet gällande Bitcoin, Jan får gärna förtydliga på vilket sätt förutsättningarna ändrats. Bygger fortfarande på greater-fool-theory som jag ser det, finns inget som helst underliggande värde i Bitcoin. Finns hundratals liknande kryptovalutor som skulle kunna ersätta (eller t.o.m utklassa) Bitcoins funktion över en natt. Detta är inte en investering utan spekulation.

   Gravatar för användaren
   Erik
   1. Med tanke på hur mycket luft som är bakom fiatsystemet i dagens OTROLIGA nivåer av nytryckta pengar är bitcoins underliggande värde (i form av investerad energi) en mycket tryggare hamn att luta sig emot. Bitcoin kan inte förfalskas eller spädas ut.

    1
    Gravatar för användaren
    Janne
 3. Om man funderar på Bitcoin eller andra kryptovalutor så tycker jag man ska investera i dem av rätt anledning.

  Jag tycker det är fel anledning att investera i dem för att de har gått upp i pris, eller för att andra helt plötsligt har börjat prata om Bitcoin.

  Rätt anledning för mig är att förstå vad de är, vad de gör och framförallt vilka problem de försöker lösa. Att få en djupare förståelse för det man investerar i känns mer i linje med den långsiktiga approach som förespråkas på bloggen, jämfört med den kortsiktiga trader approachen som stirrar sig blint på bara pris.

  Om ni vill lära er mer så rekommenderar jag den här boken: https://whycryptocurrencies.com/ som kan läsas i sin helhet online.

  // Någon som investerar i Bitcoin Cash och Monero.

  Gravatar för användaren
  John
 4. Nu får vi tänka själva, Akademikerna kommer analyserat och simulerat allt om 10 år och tala om för oss vad vi borde gjort.

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 5. Känner också en frustration just nu. Räntor vilka är så låga, globala aktier vilka också ger lite. Centralbankerna tvingar oss ut i ökad risk. Dock Bitcoin är helt ”fiktivt”!!! Har klarat mig genom att bryta de sunda grundregler du förespråkar. Utdelningaktier, branschfonder, bank och olja. Kan du inte göra något avsnitt om ”Hur hanterar vi lågräntemiljön”. Låt oss säga målsättning realavkastning 2-3 %. Vi behöver något utöver ”lekhink” just nu, vi behöver förhålla oss till en ändrad värld med aktivistiska centralbanker. Den historiska utvecklingen blir alltmer irrelevant.

  Gravatar för användaren
  Defensiv

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök