Intervjuad i podden Bortom ekorrhjulet om ekonomisk frihet (FIRE)

Tänk om FIRE inte handlar om att sluta jobba utan om att växa som person?

För ett par dagar sedan blev jag intervjuad av Katarina Jansson i podden Bortom ekorrhjulet. Jag tycker faktiskt att det är en av de bättre intervjuer som jag har gjort på temat ekonomisk frihet och FIRE.

Jag älskar konceptet ekonomisk frihet och FIRE. På sätt och vis är det målet som jag har jobbat mot i många och till stora delar även nått. Jag blir däremot fascinerad över att det finns en del saker i FIRE-rörelsen där jag tycker att man inte har tänkt hela tanken slut.

En sådan sak är att t.ex. att hela målet är sluta jobba. Jag tänker att om målet är att sluta jobba; tänk om man då är på fel jobb? Är det inte lättare att byta jobb? Utmaningen med en drivkraft som är att man ska sluta, förminska eller ta bort är att ju mer det som driver tenderar minska, desto mindre blir drivkraften.

För att ta ett exempel i ett annat område. För mig handlar det ofta om vikt. Från tid till annan hamnar jag i en situation där jag tycker: ”Nu får det vara nog, nu väger jag för mycket!”. Det ger en energi att påbörja en förändring, jag tränar mer, äter mindre och gör bra saker. Sedan plötsligt kommer en dag när jag inte längre känner mig fet och då slutar jag göra de sakerna. Drivkraften försvinner. Sedan börjar hela karusellen om.

Jag känner många människor som är ekonomiskt fria. Jag vet människor som har en månadsbudget på 200 000 kr i månaden och kan ha den resten av livet och ha pengar över. Ingen av dem har slutat jobba. Tvärtom jobbar de mer än de flesta andra jag känner. Skillnaden är dock att de jobbar för att de vill.

Det här och mycket annat pratar jag och Katarina om under 1.5 timmar i hennes podd. Hoppas att du kommer tycka att det är spännande. 👍

Lyssna på avsbutt ”#57 ”Jobbet, ekonomin och livet” i podden ”Bortom ekorrhjulet” i din poddspelare. Eller lyssna nedan.

Kommentera gärna om du lyssnade på avsnittet och vad du tog med dig. :)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

Endast en kommentar till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

  1. Jag lyssnar på detta och min kommentar är att du behöver ett ”varför”. Har man ett ”stort varför” så lyckas man. Det är väl så att de flesta vill ha rill ex vältränad kropp men alla är inte villiga att lägga ner tid och göra träningen. Då är ditt ”varför” för litet. Men skulle någon säga du kommer dö om en månad om du inte börjar träna då har du ett ”stort varför”. Samma häller ju sparande/pengar/driv. Målet är ju att hitta ett varför.

    Gravatar för användaren
    LL

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök