Intervjuad i TV4 om att spara till barnen på bästa sätt

Att spara till barnen handlar lika mycket om att lära dem fiska som att ge dem fisken...

Om två timmar, kl 08:20, ska jag vara  med i TV4 Nyhetsmorgon för att prata om barnsparande – ett ämne som ligger mig väldigt nära om hjärtat. Jag tror nämligen att där finns mycket potential i vad vi föräldrar kan lära och ge till våra barn i området ekonomi och pengar.

Precis som alla föräldrar vill jag och min fru Caroline ge vår dotter Freja en så bra start i livet som vi bara kan. Ingen vet vilka utmaningar som kommer att möta henne och andra barn i framtiden. Däremot tror jag att sunda ekonomiska förhållningssätt, ett ekonomiskt självförtroende och pengar kommer att göra livet enklare även i framtiden.

Det handlar därför inte bara om pengar utan det handlar om även om ekonomiska förhållningssätt, ett ekonomiskt självförtroende och kompetens i att använda ekonomiska verktyg. Det handlar lika mycket om att lära barnen fiska som det handlar om att ge dem själva fisken. Att bara ge ett barn pengar utan kompetensen att använda dem kan lika gärna stjälpa som det kan hjälpa.

I den här artikeln sammanfattar jag några av de viktigaste punkterna som jag kommer att försöka få fram under intervjun. Den är dock mindre än 8 minuter, så vi får se hur väl jag kommer att lyckas. Du kan se hela klippet ovan eller på TV4 Play:

De fem stegen att börja spara till barnen

TV4 ville sammanfatta punkterna i ett barnsparande på det här sättet och det var helt okej för mig:

 1. Börja spara till barnen – oavsett belopp
 2. Spara till barnen i en kapitalförsäkring i ens eget namn
 3. Om du har fler barn, spara till dem gemensamt
 4. Spara till barnen i billiga indexfonder med låga avgifter
 5. Lär barnen ekonomiska förhållningssätt

Dessa tipsen är ganska ”rakt-på” och jag har skrivit i princip en artikel på bloggen per punkt. Nedan följer en bra startpunkt med artiklar om du vill sätta igång ett sparande till barnen (eller dig själv, det fungerar lika bra):

Jag har även skrivit en hel del artiklar om hur det har gått för de barn som jag har sparat till enligt principerna ovan:

Det som jag brukar tänka kring ovan är att de första fyra stegen är relativt enkla. Det är mer eller mindre ”bara” att göra. Det kan kännas klurigt och ovant, men det är ett engångsjobb och det är helt okej att be om hjälp. Det är snarare det sista och femte steget som är det kluriga. För det handlar om att lära barnen om förhållningssätt, attityder och värderingar över tid. Eftersom barn brukar ju inte göra som vi säger till dem, utan de brukar göra som vi gör.

Man kan alltså komma undan med själva sparandet, men vill man verkligen ge barnen en balanserad kompetens så behöver man också gå före, prata, visa och vara en förebild. Det tycker jag är det mest utmanande.

Rikedom handlar om mer än bara pengar

Sedan 2009 arbetar jag i ett företag som heter Balansekonomi där vi har specialiserat oss på att hjälpa människor att bygga sig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi. Det var där som jag för första gången fick en bra definition på vad rikedom är för mig. Min upplevelse är nämligen att rikedom är väldigt olika saker för olika människor. För några är det mer tid med familjen, för andra är det att kunna resa mer eller jobba mindre, för mig är rikedom att få kunna välja själv.

Rikedom för mig är att själv kunna välja vad jag vill engagera mig i, vem jag vill engagera mig i det med, hur mycket jag vill engagera mig i det och så vidare. Att jag inte ska behöva vara begränsad av resurser såsom antalet semesterdagar eller att jag inte har råd att göra något som jag önskar göra eller ej. Hela mitt liv har jag arbetat hårt för att kunna leva ett sådant liv i frihet som jag drömt. Samtidigt handlar det naturligtvis också om att uppskatta resan. I Balansekonomi brukar vi säga att det handlar om att leva det liv man älskar och älska det liv som man lever.

I Balansekonomi definierar vi således rikedom utifrån några olika resurser såsom tid, pengar och energi. De flesta människor önskar sig mer av någon av dessa tre resurser – antingen i form av mer tid, mer pengar eller mer energi, eller mer av alla tre samtidigt. Nästa steg är att man kan kolla på dessa tre resurserna utifrån tre olika perspektiv i form av hur mycket har jag av varje resurs, hur duktig är jag på att hushålla med den och inte minst vilka är mina attityder till den. Kombinerar man det här så har man 9 st olika områden att jobba med, vilket jag personligen tycker är ganska coolt faktiskt.

Ekonomi och pengar är ett bra område att träna egenskaper för livet i

Tittar man på pengar i allmänhet och pengar i synnerhet så ligger de områdena mig lite närmare om hjärtat än andra. Anledningen är att pengar och sparande går att automatisera på relativt enkla sätt. Det är extremt mätbara områden och vi är ganska vana att mäta dem på månadsbasis. Det som jag gillar mest är att det är områden i livet som man kan dra insikter och lärdomar, som sedan kan återanvändas i andra områden. Det här är extra viktigt för mig just när jag tänker på barn och barnuppfostran.

Med hjälp av rikedom, pengar och ekonomi kan man hjälpa barnen att lära sig många olika saker såsom:

 • Att vara kreativ, drömma och önska sig något
 • Att skapa en plan för att nå sina mål och drömmar
 • Att bryta ner planen i delmål, aktioner och små steg
 • Att be om, hämta, perioritera och skapa resurser för att kunna ta sina steg
 • Att se att saker inte kommer gratis utan kräver en ansträngning
 • Att se att ju större ansträngningen är, desto större blir även belöningen
 • Att få fira, känna sig delaktig och bygga nya muskler
 • Att ha modet att t.ex. gå sin egen väg
 • Att lära sig saker som försäljning, ledarskap, förhandling, win-win
 • etc..

Jag skulle kunna fortsätta göra listan hur lång som helst. Det handlar om egenskaper som är viktiga i de flesta områden i livet. Jag har själv skrivit artiklar här på bloggen om att processen för att nå framgång i ekonomi är väldigt lik processen att nå framgång i området hälsa.

Kulspelet – en anpassning av ovan till en 4-årings nivå

Ett av många exempel på hur jag försöker lära min egen dotter som snart ska fylla 5 år, är genom en lek som vi kallar för ”kulleken” (föga kreativt, jag vet). Det handlar om att lära henne det där med att man behöver anstränga sig, att man har makten att påverka sin egen situation och inte minst att få känna sig delaktig. I korthet så handlar det om att hon får en liten kula för varje sak som hon hjälper till med utöver det vanliga. När en liten skål är full med kulor så får hon köpa precis vad hon har önskat sig i en leksaksbutik, oavsett vad det kostar (inom rimlighetens ramar).

Jag har skrivit mer om det i artikeln nedan:

Den andra fördelen med det här är ju att man hamnar på barnets sida och man jobbar tillsammans, istället för att vara föräldern som hela tiden säger ”nej”. Det vill säga att jag slipper neka, förminska och begränsa hennes värld. Allt hon pekar på och vill ha, säger jag – ”Självklart Freja, du kan få det om du vill. Är din burk med kulor hemma full?” Det bästa var nu häromdagen när vi bar på BR på Mobilia i Malmö (där jag vet att en läsare jobbar, hej!) och Freja säger till mig: ”Pappa, när min burk med kulor är full då ska jag köpa den här!” och min reaktion var ”Yes, där satt den!” :-)

Vi berövar tyvärr ofta barnen möjligheten att bygga sina egna ekonomiska muskler

Min två kollegor i Balansekonomi, Charlie Söderberg och Lennart Göthe, kastade för en tid sedan ljus på just det här med barn och förmågor. Omedvetet berövar vi nämligen många gånger barnen en möjlighet att själva bygga muskler i området ekonomi och pengar.

Ett bra exempel är t.ex. ett barns önskan om t.ex. en Playstation. Som förälder kan man förstöra den här önskningen på två sätt. Antingen genom att gå och köpa prylen till barnet eller genom att säga ”nej”. I det första fallet har barnet inte lärt sig någonting förutom att det är möjligt att önska sig saker och att man får det man önskar sig utan en ansträngning. Barnet har inte gjort något själv i sammanhanget.

I det andra exemplet så lär vi barnet om att det är fel att önska sig saker, att man ändå inte får dem och att det är någon annan som bestämmer. Vilket gör att barnet inte här heller får en möjlighet att lära sig något och bygga sina egna muskler.

Vi vill att våra barn ska lära sig gå i trappor samtidigt som vi är där och lyfter upp dem och bär dem så fort som det blir lite jobbigt. Jag vet dock själv att det här är lättare sagt än gjort och att det är en stor balansgång mellan att hjälpa dem och hjälpa dem att hjälpa sig själva.

Kan alla göra det här? / Vad säger jag till dig som upplever att du inte har råd?

Jag vet inte. Men låt oss anta att alla kan det. Min avsikt är inte heller att vara någon nätdomare och jag har hittills inte träffat någon som det varit värt att ge upp på. Problemet är dock att om man tror att det är omöjligt, ja då kommer det ju självklart att inte gå. Det handlar om ett ekonomiskt självförtroende även hos oss vuxna. Jag utgår däremot från att det är möjligt.

För handlar det verkligen inte bara om pengarna. Jag förstår att där finns många familjer som kämpar för att få pengarna att räcka. Jag har under årens lopp själv till och med hjälpt barnfamiljer som lever i ekonomiskt utsatthet genom att köpa matkassar till dem, så jag vet att det kan vara tufft. Jag själv har inte heller alltid haft gott om pengar. Jag bor och min fru bor fortfarande t.ex. i en hyresrätt då vi för 10 år sedan inte hade råd med insatsen till en bostadsrätt i Malmö.

I de fall att det är ekonomiskt knapert brukar jag säga, samma sak till dem som har lite äldre barn, lägg fokus på de de ekonomiska förhållningssätten snarare än på pengarna. Det är ändå det som barnen kommer att ha mest nytta av framgent. Pengarna är ju trevliga, men det är ju bättre att lära barnen att fiska snarare än det är att ge dem fisk. Fisken mättar ju bara för stunden, men kan man lära dem fiska så har de nytta av det hela livet.

Sedan skulle jag också säga att spara lite barnen och till dig själv – om inte annat så för att prioritera dig själv. Beloppet spelar mindre roll, det handlar om själva principen. Sedan skulle jag också rekommendera att ta hjälp att försöka ändra sitt eget ekonomiska förhållningssätt.

Med risk att sticka ut, så kan det ju vara som så att man själv inte har särskilt bra syn på ekonomi själv som förälder. Det hade inte jag initialt. Men däremot var jag helt säker på att jag inte vill skicka med de vidare till nästa generation.

Jag tycker nämligen att alla, och särskilt barnen, är värda något bättre.

Är det här inte lite magstarkt och ett sätt att sticka ut?

Min upplevelse är inte att det är särskilt magstarkt, i alla fall inte att döma av de personer som jag träffar på mina föreläsningar runt om i Sverige med Balansekonomi eller i de mejl som jag får från bloggläsarna. Tvärtom är många inspirerade och vill också spara till sina barn. Problemet är bara att man inte är helt säker på hur man gör. Man sparar till barnen på vanliga bankkonto i god tro, eller går på bankens råd som gör dem själva rika istället för att göra barnen rika och man vet innerst inne att man vill något mer, men man vet inte hur.

Genom att så tydligt prata om det och sedan blogga om det så hoppas jag att kunna inspirera andra människor till att göra en förändring. Inte bara för sig själva, men även barnen och kommande generationer. För det som vi ger till våra barn, tenderar de att ge till sina.

Var ska man lägga fokus?

Jag skulle säga att man ska lägga fokus på två saker. Det ena är själva sparandet, det går ganska snabbt att sätta upp och sedan sköter det mer eller mindre sig själv. Det som kommer att ta fokus över lång tid är ju att lära barnen om de olika förhållningssätten. Att helt enkelt lära dem fiska. Det gör man genom att gå före, att visa och att prata om det. Om du känner dig osäker på det själv så rekommenderar jag t.ex. föreläsningen med Balansekonomi enligt stycket ovan och att faktiskt börja prata om ekonomi och pengar med ditt umgänge.

Sedan tror jag också att det handlar om att lägga fokus på det framåtriktade och vad som är rikedom för en själv. Många spartips i media handlar om ”drick en kopp mindre om dagen så sparar du 9 000 kr per år”, ja det kanske man gör – men tänk om man tycker om att dricka kaffe för det ger en själv en upplevelse av ett rikare liv? Tänk om det då istället handlar om att välja några andra fonder i sitt pensionssparande, att flytta barnens sparande från bankkontot till några bra fonder vilket gör att man över tid kommer att kunna räkna hem den där sparade koppen kaffe många gånger om.

Sammanfattning

Jag tror som sagt att det är möjligt för alla att göra något. Jag tror som sagt heller inte att pengarna är det viktigaste, utan det handlar lika mycket, om inte mer, om att lära barnen fiska. Det finns mycket att vinna på att göra det praktiska, om jag ska överdriva lite så skulle jag till och med säga att många utsätter sina barn för en ekonomisk barnmisshandel genom att t.ex. spara till barnen på vanliga bankkonto och inte lära dem om pengar. Särskilt när en så stor del av vår tillvaro styrs av olika ekonomiska flöden.

Jag hoppas att jag har kunnat inspirera dig lite med den här artikeln, visat att det är ett större område än man först tror och att du också vet vad ditt konkreta nästa steg är. Om du har frågor, funderingar eller kommentarer – skriv dem gärna nedan. Det är du och dina frågor som hjälper mig att göra den här bloggen till en av de största ekonomibloggarna i Sverige.

Tack!
Jan

Vill du få mitt månatliga fria nyhetsbrev?

Om du gillar den här artikeln och det som jag skriver här på bloggen, då tror jag även att du kommer att gilla mitt månatliga nyhetsbrev som är gratis. Det kommer ungefär en gång per månad och jag försöker alltid ha med ett eller flera tips, månadens bästa artiklar och annat matnyttigt för dig som vill göra en skillnad i din ekonomi. Använd formuläret nedan för att anmäla dig:

[mc_newsletter_form]

Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här. Om det mot förmodan inte fungerar, kontakta mig via mejl här.

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

19 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej!
  Vi har tvillingar på 2,5 år och vill börja spara till dom, vi tänker ca 500/barn per månad. Den ena har opererats ett antal gånger och har fått 22 000 kr från försäkringsbolaget. Den andra fick 3500 kr för ett ärr. Självklart ska den ena killen ha mer pga missprydande ärr men jag undrar hur du skulle ha gjort.
  22 000 i aktier kan ju stiga betydligt snabbare än 3500kr och vi vill ju inte att det ska bli alldeles för orättvist när de väl ska få pengarna. Hur skulle du ha gjort i vår sits?
  Mvh Madeleine

  Gravatar för användaren
  Madeleine
 2. Hej!
  Vilket bra framträdande på TV du gjorde. Nu blir jag inspirerad igen!
  Jag försöker lära mina barn om sparande genom att de får veckopeng (större peng ju äldre de blir). Veckopengen får de använda till vad dom vill (oftast lördagsgodis). Pengen räcker inte till en leksak men om de sparar en del av pengen så kan de om några veckor köpa en leksak. Gissa om det räknas och frågas vad den där leksaken kostade nu igen. 7-åringen har på detta sätt + julkappspengar + en och annan slant från farmor/farfar och mormor/morfar sparat ihop till en egen läsplatta! Gissa om hon kommer bli stolt och pappa med när vi kan köpa den.
  Jag har kollat lite och öppnat en kapitalförsäkring till barnen. Jag har inte bestämt någon förmånstagare då jag anser att min fru är bäst lämpad att bestämma över kapitalförsäkringen om jag dör. Men vad händer med aktierna om jag dör. Får arvtagaren/föremånstagaren aktierna eller säljs aktierna och arvtagaren/föremånstagaren får pengarna? Det jag är orolig för är att det är pengar som betalas ut. Tänk om jag råkar dö under en djup lågkonjunktur och värdet på aktierna är lägre än när jag köpte dem?
  Tack för en bra blogg och god fortsättning på sparandet och året!
  Med vänlig hälsning Johan
  Jag har en

  Gravatar för användaren
  Johan Andersson
 3. Hej Jan,

  en fråga kring gemensamt sparande till barnen. Vi har öppnat en kapitalförsäkring barn på Avanza till vår dotter som vi sparar i. Förhoppningsvis får vi fler barn framöver. Öppnar man då ytterligare en kapitalförsäkring till barn nr 2 och sparar där för att sen räkna ihop det hela eller hur tänker du där? Det är ju viktigt att det blir rättvist fördelat som du säger.

  Gravatar för användaren
  Christian
  1. Skall man spara till dem i samma KF så är det viktigt att man ser till att den står i ditt namn och inte barnens.

   Om jag förstått det rätt är KF Barn en KF där namngivet barn är förmånstagare, vet egentligen inte om det är en speciell KF egentligen eller om det går att ändra förordnandet till att bli en vanlig KF. Det finns endel alternativ på förordnanden som inte namnger förmånstagarna utan benämner dem som barn, make/maka/sambo, arvingar. Det borde vara ett alternativ om man inte vill behöva ändra förordnandet allteftersom omständigheterna ändras.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 4. Jag och familjen har beslutat att gå vår sons önskan till mötes. Han vill ha en speldator och den kostar förstås en slant. Han är inte bortskämd och vi försöker att lära honom ett sunt förhållningsätt till pengar. Istället för att säga ja eller nej på direkten valde vi i familjen diskutera fram hur vi löser detta på ett bra sätt ur ett uppfostringsperspektiv. Hans drömmar är viktiga och värdefulla.

  Vi kom fram till att vi gör det till en process laddad med motprestationer. Vi kan köpa komponent efter komponent utspritt under en tid och skruva ihop datorn till komplett produkt. Detta tillvägagångssättet uppskattades från sonen sida och hans kommentar var att det ska bli spännande. Han kom själv med iden att han kan sälja sin fyrhjuling som han ändå börjar att bli för stor för. Han är 7år gammal.

  Självklart kunde jag åka iväg på direkten och köpa en speldator till honom för jag är en dumsnäll far:)

  Tackar för en genuint trevlig och lärorik blogg:)

  Gravatar för användaren
  Alexander Gustafsson
 5. Jättebra intervju! Som någon nämnde fattar jag inte varför programledarna kände sig tvungna att få ”dåligt samvete” för att prata om pengar och om att bli rik när andra har svårt att få mat på borden, det kändes fullkomligt irrelevant och i det närmaste löjligt. Men det har jag tyvärr blivit mer och mer vad vid från media nu för tiden, i landet Lättkränkt.

  Ser fram emot ett bra bloggår 2016 med många nya intressanta artiklar. Ser gärna att du plockar isär och analyserar ”rekommenderade av experter” fondportföljer t.ex. för tjänstepension likt du gjorde med den jag hade fått av mitt företag, det var väldigt givande.

  Gott Nytt År!

  Gravatar för användaren
  Henrik
 6. Hej Jan
  Föredrar du indexfonder 0,2-0-4% till barnen(10-15år) framför en egen portfölj utdelningsaktier till barnen med 3-5% utdelning. Där har du ju hela utdelningen för återinvestering som inte kommer dig tillhanda i fondspar?

  Gravatar för användaren
  Rickard
 7. Wow! Du gjorde det superbra! Bra med de fem punkterna. Bra också att du tryckte på, att det inte bara är pengar det handlar om utan att vi lär barnen rätt förhållningssätt till pengar. Det kan man ju göra även om man inte har mycket pengar. Hoppas du får fler tillfällen på TV.

  Gravatar för användaren
  Helene Dyrelöv
 8. Hej! Jag tycker du gjorde en starkt insats vid intervjun. Bra att sprida goda budskap om sparsamhet och tankar bakom det hela och du lyckades väl trots den lite halvtaskiga inledningen från programledarna, de sa något i stil med: ska man verkligen prata om pengar och om att bli rik när många människor har svårt att få mat på bordet?

  Gravatar för användaren
  Johan
 9. Du är så genuint trevlig och pedagogisk! Tack för tid och engagemang. Önskar dig och familjen ett gott nytt år – många år framöver.

  Gravatar för användaren
  Carina
 10. Hejsan Jan. Kollade på med intresse på nyheterna. Jag har en fråga när det gäller ISK. Jag har möjlighet att föra in ca 50tusen varje år. Bör jag fördela det eller vänta tills jag har hela summan?

  Gravatar för användaren
  Jonas Suominen
 11. Utmärkt intervju Jan, fortsätt ditt goda arbete och gott nytt år.

  Gravatar för användaren
  Tin

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök