Intressant reflektion om balans- och resultaträkning i förhållande till dina och andras affärer
Sök:

Intressant reflektion om balans- och resultaträkning i förhållande till dina och andras affärer

Igår var jag och lyssnade på Olle Leckne från Balansekonomi som var nere i Malmö och talade. Han visade en bild som jag verkligen fastnade för. Bilderna nedan visar hur lätt det är att engagera sig, och hur de flesta faktiskt engagerar sig, i andras affärer än sina egna.

Resultaträkning

Balansräkningen

Kommentera

16 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Madwax grattis!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  HoleInOne
 2. Vit pil

  Själv är man lika singel som en ökenråtta..hehe. Fungerar bra=).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 3. Vit pil

  det otroligt lustiga är att Kiyosaki har snott det mesta ifrån andra också… hehehe finner massor med grejer han har tagit från mer generella livsfilosofer. försten madwax grattis till bröllop, väldigt roligt! Är själv lyckligt gift i 10 år nu :), det ger en stabil grund att stå på i livet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen
 4. Vit pil

  Kul diskussion! :)

  Jag tror där finns en vits med Balansekonomi att lära ut saker – det är inte många som har hört talas om Kiyosaki i Sverige ännu mindre som kan praktisera det han lär ut.

  Vad BE gör mycket, och gör i Lyxfällan som inte syns, är att hjälpa mycket med mål och vision och ens VARFÖR. Det är självklart för oss som är ganska framgångsrika men för gemene man är det helt okända begrepp. De smyger inte heller med att säga att det inte är Kioysaki, inte heller gör vi det i kurserna.

  För mig var det dessutom en förutsättning – precis som Jan Stenbeck så är det inte seriöst om det inte är beprövat… :)

  Anledningen till loppisförsäljning är inte att få in pengar utan snarare att arbeta med ”upplevelsebaserad” inlärning där man skapar bl.a. ankare (NLP) för att få människorna förstå konsekvenserna av sitt handlande.

  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 5. Vit pil

  Civilekonomen, man kan väl göra saker av glädje;)? Jag har också pengar nog att slippa arbeta. Men glädjen och utmaningen är vad som driver mig.

  Som Larry Ellison sa en gång om att människan bestiger berg inte för att de måste utan för att de undrar om de kan klara det. Nyfikenheten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 6. Vit pil

  Föresten… ryktas det inte om att det ska göras ett sänt program, där några hjälper halvrika att bli ännu rikare?? hmmm vet inte vad jag läste det…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen
 7. Vit pil

  Tack för förfrågan Mathias, men nej tack. Är redan ekonomisk oberoende, och låter pengarna jobba för mig :).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen
 8. Vit pil

  Lyxfällan handlar ju om att spara pengar, inte att tjäna pengar. Det värde de tillför, bla genom att tvinga folk att sälja prylar på loppis samt att visualisera pengaflödet (på en whiteboard i detta fall) är att skapa en förståelse samt ett intresse för pengar. Viljan att vilja tjäna mer pengar kommer naturligt i nästa steg i de här människornas liv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 9. Vit pil

  Hur många har sagt eller skrivit något som ingen annan har gjort tidigare?
  Det är väldigt få.

  Balansekonomis program är mig veterligen ganska korta charmkurser, har fundert på att göra något liknande själv.

  Jag skulle själv varit programledare på svt för en liknande satsning som skuldfällan, men prdokutionen flyttades till stockholm.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Familjeekonomi.se
 10. Vit pil

  Mathias,

  du är nog på något. Ett nytt program för att lära svenskar (och andra) att man kan starta upp bolag ”med ingenting på fickan”.

  Tyvärr är det så att de allra flesta säger att ”de inte har råd” att förbättra sina liv. I grund och botten handlar det om rädsla, rädsla att behöva förlita på sig själva istället för på en arbetsgivare. En arbetsgivare kan man ju alltid klaga på när inte lönen är den rätta, ledigheterna inte är de rätta etc.

  Skulle gärna vilja höra vilka som plagierat.

  P.S .. ”piggybacking” sysslar många med. Det man då gör är att man kikar in sig på en lönsam marknad, ser vad konkurrenterna (de verksamma) sysslar med och sen ”tappar man in” där. Det man slipper är en massa marknadsundersökningar, test av vad som fungerar etc. Det har konkurrenterna redan gjort och man använder så att säga ”piggybacking” för att åka snålskjuts. Görs dagligen inom internet businessen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  BEF
 11. Vit pil

  Civilekonomen, hehe… håller med:). Något jag undrade över var ju det här: Varför gav de inte tips på hur de här människorna kunde skapa en mindre verksamhet, skapa en omsättning, skapa vinst på omsättning och sedan hur man säljer av bolaget till god förtjänst, skattar på detta och sedan delar upp summa på 1200 månader (100 år)och lever på den månadssumma som kommer fram av denna kalkylering och sedan hur man hedgar denna summa mot inflations urholkning.

  Detta undrar jag, varför lärde de inte upp samtliga av dessa människor hur man gör detta? Det hade ju gjort att de kunde behålla sina maskiner, hus och gud vet vad annat. Dessutom hade folk som tittat på programmet lärt sig något som inte vanligen visas för den ”ordinäre” tittaren. Här har vi ett TV koncept som vi skulle kunna testa kommersiellt.

  Jag tror helhjärtat på att det skulle hålla kommersiellt faktiskt just pågrund av dess nya upplägg på hur man bygger ett bolag från scratch.

  Jag har bara sett TV8 ha sådana där entreprenörs program, men även de är usla rent ut sagt. De är usla för de menar att man ska ha miljoner på egen ficka för att få igång bolagen. Rena lögnen. Jag har startat bolag med hundralappar själv.

  Som jag ser det räcker det inte bara med att dra ner på utgifter, du måste ju utveckla högre intäkter också. Och en lön är en rätt lam lösning enligt mig.

  Civilekonomen, intresserad av att skapa ett ordentligt entreprenörs program och tjäna lite extra pengar till långtidskontot:)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 12. Vit pil

  Det är helt ok att använda andras material rakt av, så länge man inte ta credit för det. Dem där serien lyxfällan var ju ett roligt skämt. Det enda de gjorde var att slå ihop lånen till ett stort. Detta stora lån fick de oftast genom att en bank eller kreditinstitut fick reklam genom serien. Att springa omkring på loppis och sälja saker för knappt ingenting var ju också smart… det hjälper ju verkligen… lol , de skulle imponera lite mer om de kunde skapa några miljoner åt någon halvdan egenföretagare… :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen
 13. Vit pil

  Civilekonomen, klart Charlie bidrar med ett värde. Försvenskad utlärning av exempelivs Kiyosakis idéer. Det är där värdet ligger. Det är knappast så att Mr. Kiyosaki själv lär komma hit till lilla Sverige och lära ut sina idéer face-to-face. Även om han skulle göra det så lär det knappast vara på svenska.

  Ge mig någon affärsman idag som inte plagierar andras arbeten. Jag kan räkna upp 20 enkelt. Be mig gärna berätta vilka som plagierar:).

  Det är väldigt få idag som startar bolag kring unika idéer. Jag stödjer dig i din indirekta mening: Skapa något unikt och/eller lär ut något unikt (rätta mig ifall jag antar fel saker här). Hade fler börjat tänka ut någon lösning som ännu inte existerar i någon form. Först då skulle samhället börja få fötter.

  Men eftersom Sverige är ett svårt land att nå framgång i med extremt nya idéer (idéer som inte är plagierade) så är det ett säkrare kort att plagiera. De som plagierar tjänar åtminstone pengar i någon form (inte alla, observera):).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 14. Vit pil

  Har kollat in lite vad grabbarna säger på balansekonomi. De har ju mer eller mindre plagierat andra med ”sina idéer”. De som har läst lite amerikanska böcker, kan man se att 95%, om inte mer är taget från andra… inte speciellt imponerande. De har endast ändrat looken lite på modeller och boken från charlie och den andra snubben var en dålig kopia på en annan bok. Att ta credit av vad andra skapat är sorligt..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen
 15. Vit pil

  Ja, det är intressant. Läggar man så mycket av sin egen tid och energi på andras affärer är det nog lätt hänt att man glömmer bort eller inte orkar med sina egna affärer om man inte ser upp.

  Mvh Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.