Invändning mot RikaTillsammans-portföljen på grund av ränteläget
Sök:

Invändning mot RikaTillsammans-portföljen på grund av ränteläget

Permanent Portfolio Killed by ZIRP

Den här artikeln publicerades 2016-09-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag är ju av uppfattningen att man ska lyssna på dem som har motsatta åsikter mot sina egna. Särskilt eftersom det tenderar ifrågasätta ens egna beslut och val och många gånger får en att ta ett steg framåt. I den här artikeln kritiseras RikaTillsammans-portföljen till följd av den höga obligationsandelen.

Läsaren Andreas (tack!) mejlade mig följande länk till artikeln:

Jag tycker artikeln är läsvärd och många av poängerna tycker jag är korrekta. Vi har aldrig tidigare någonsin haft ett sådant läge som vi har haft nu med minusräntor. Obligationer tenderar ju att röra sig i motsatt riktning mot räntorna, det vill säga om räntan går upp så går värdet på en obligation ner och vice-versa. Det tyder ju på att det inte finns särskilt mycket uppsida på obligationer framgent.

Jag upplever dock att man kan ha rätt i sak, men ändå inte tjäna några pengar. Den stora boven i dramat är nämligen timing. Det finns många ordspråk inom finansvärlden, som försöker beskriva det här fenomenet:

Marknaden kan ha fel mycket längre än vad du kan hålla dig över ytan.

De flesta började resonera så här redan för ett par år sedan och ändå har räntorna sjunkit och därmed har värdet på obligationerna gått upp. Jag har gett upp tanken att i någon större del kunna tajma marknaden och förutse när olika växlingar sker. Jag säger inte att det inte går, jag säger bara att jag under de senaste 10-15 åren aldrig har lyckats med det.

Jag är ännu inte beredd att överge konceptet med RikaTillsammans-portföljen eftersom det har servat mig och många andra väl, och precis som Tim skriver, det har fungerat i över 40 år. Jag tror inte att det är annorlunda nu i någon egentlig mening. På 80-talet pratade om den enorma tjurmarknaden på börsen. Guldpriset rusade i slutet av 70-talet mer än 500 %, obligationer har varit i ett rally sedan 90-talet och så vidare.

Kriserna och perioderna kommer och går, de heter bara lite olika saker. Det är bara att titta på ångesten som fanns innan Brexit. När Brexit var över, då oroar man sig för det amerikanska presidentvalet. När presidentvalet är över så kommer vi oroa oss för någon annan kris.

Jag väljer således att sitta kvar lugnt i båten och göra precis samma sak som jag har gjort med avseende på de senaste månadernas/årens kriser. Ingenting. :-)

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-09-14 klockan 00:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): RikaTillsammans-portföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Skyking – tack. Bra svar.
  /Pontus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pontus
 2. Vit pil

  Hej Johan.
  Läser din blogg ofta och är kannon bra. Själv sparar jag på 15-20 årssikt eller mer i min 100% aktieportfölj. Köper månadsvis 12000 kr. Avanza portföljgenerator framtid.
  LF global index 30%
  Spp aktiefond Usa 10%
  Amf småbolag 12,5%
  Spiltan investement 12,5%
  Amf europa 10%
  LF tillväxtmarknad 25%
  Vad tycker du om det och val av fonderna? Själv tror jag på den och kommer att hålla på långsiktigt. Årsavgift låga 0,32%. Du är bland dem första som har inspirerat mig att spara i fonder förr 3 årsedan. Nu har jag redan stor portfölj. Jag kör 100% aktier och likvider som jag behöver har jag på sparkonto i santander.
  Mvh.jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 3. Vit pil

  Jag har valt att ha min ”krockkudde” på sparkonto istället. Då förlorar jag iallafall inte pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tor
 4. Vit pil

  Hej Jan
  Efter att ha studerat Brown och ditt set up på Shareville førsøkte jag spegla dina tankar runt rikatillsammansportføljen på norska Nordnet. Lyckades ganska bra med indexfonder spridda øver olika marknader, ræntepapper och guld. Jag satte øver mitt samlade sparkapital och kollar nån gång i månaden hur det går. Otålig som jag ær så har jag sett att portføljen har avkastat långt under index de sista månaderna. Så – frågan ær då – vad ær en rimlig tidsaspekt på att bedmøa om portføljan har gett ok avkastning? 2-3 år? Længre? Finns det någon uppenbar tidshorisont som ær anvændbar før att bedøma om de val man tagit ær bra nog till permanentportføljen? Vad bygger den i så fall på?
  Tack før en superblogg
  /Pontus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pontus
  1. Vit pil

   Långsikt, 5-10 år. Först då vet du.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  2. Vit pil

   Vad som är viktigare att veta är att rika-tillsammans-portföljen bör förväntas ge lägre avkastning än index, Jan har påpekat det ett antal gånger. Det styrkan med portföljen ligger i är att den har lägre risk eller volatilitet och att den i förhållande till det ger bättre avkastning i förhållande till den risk man tar (enligt något sätt att mäta detta).

   När det gäller tidshorizonten skall du nog se det på åt minstonde 5 års sikt, troligen mera. Tidshorizonten beror mer på index man jämför med än rika-tillsammans-portföljen (för att det är index som är det mer volatila och behöver mer tid för att jämna ut svängningarna så att säga).

   Ett sätt att få en siffra på vilken tidshorizont man skall förvänta sig (som fungerar för räntebärande) är att se på förfallotiden. Tar du t.ex. korta räntepapper så förfaller de på 3 månader – vilket gör att du i princip vet vad du har om tre månader. På motsvarande sätt gäller för femåriga obligationer att du vet vad du har om fem år. Guld och aktier är funkar inte detta resonemanget eftersom dessa inte förfaller på samma sätt – jag tycker dock man kan utgå ifrån att de kräver ännu längre placeringshorizont. Sen kan man ju ta och bygga en modell för att bedöma vilken horizont man behöver ifall man mixar det som i rika-tillsammans-portföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.