Invändning mot RikaTillsammans-portföljen på grund av ränteläget

Permanent Portfolio Killed by ZIRP

Jag är ju av uppfattningen att man ska lyssna på dem som har motsatta åsikter mot sina egna. Särskilt eftersom det tenderar ifrågasätta ens egna beslut och val och många gånger får en att ta ett steg framåt. I den här artikeln kritiseras RikaTillsammans-portföljen till följd av den höga obligationsandelen.

Läsaren Andreas (tack!) mejlade mig följande länk till artikeln:

Jag tycker artikeln är läsvärd och många av poängerna tycker jag är korrekta. Vi har aldrig tidigare någonsin haft ett sådant läge som vi har haft nu med minusräntor. Obligationer tenderar ju att röra sig i motsatt riktning mot räntorna, det vill säga om räntan går upp så går värdet på en obligation ner och vice-versa. Det tyder ju på att det inte finns särskilt mycket uppsida på obligationer framgent.

Jag upplever dock att man kan ha rätt i sak, men ändå inte tjäna några pengar. Den stora boven i dramat är nämligen timing. Det finns många ordspråk inom finansvärlden, som försöker beskriva det här fenomenet:

Marknaden kan ha fel mycket längre än vad du kan hålla dig över ytan.

De flesta började resonera så här redan för ett par år sedan och ändå har räntorna sjunkit och därmed har värdet på obligationerna gått upp. Jag har gett upp tanken att i någon större del kunna tajma marknaden och förutse när olika växlingar sker. Jag säger inte att det inte går, jag säger bara att jag under de senaste 10-15 åren aldrig har lyckats med det.

Jag är ännu inte beredd att överge konceptet med RikaTillsammans-portföljen eftersom det har servat mig och många andra väl, och precis som Tim skriver, det har fungerat i över 40 år. Jag tror inte att det är annorlunda nu i någon egentlig mening. På 80-talet pratade om den enorma tjurmarknaden på börsen. Guldpriset rusade i slutet av 70-talet mer än 500 %, obligationer har varit i ett rally sedan 90-talet och så vidare.

Kriserna och perioderna kommer och går, de heter bara lite olika saker. Det är bara att titta på ångesten som fanns innan Brexit. När Brexit var över, då oroar man sig för det amerikanska presidentvalet. När presidentvalet är över så kommer vi oroa oss för någon annan kris.

Jag väljer således att sitta kvar lugnt i båten och göra precis samma sak som jag har gjort med avseende på de senaste månadernas/årens kriser. Ingenting. :-)

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök