Investera och spara CSN-lånet?

Ett resonemang om att ta fullt CSN-lån även om man inte behöver och tjäna på mellanskillnaden...

Till följd av de senaste artiklarnas diskussioner om belåning har jag fått flera frågor om hur man kan tänka kring CSN-lånet. I den här videon från februari i år, resonerar jag kring det

Exempel på en läsarfråga från veckan:

Sitter du inne på några tankar kring hur man bör/kan hantera ett studielån? Jag funderar hur jag och min fru ska göra. Jag jobbar och vi ”går runt” på min lön. Hon började studera nu i höst. Vi valde att ta ut fullt lån, efter lite påtryckning från vänner som gjort så. Men jag är fortf. fundersam över vad vi bör göra.

Min grundprincip för all belåning beskriver jag i den här senaste artikeln:

Det vill säga att man ska vara väldigt, väldigt försiktig eftersom man i praktiken kan förlora hela beloppet och sitta kvar med skulden. Med det sagt, CSN-lånet är det bästa lån som jag vet om. Räntan ligger på under 1 % per år och det finns i princip inga motkrav än att man tar ett antal högskolepoäng per år. Jag själv skojade när jag läste för 10 år sedan att CSN var den bästa riskkapitalisten – de gav en pengar som man kunde använda att starta upp sitt bolag för och det enda motkravet de ställde var att man skulle ta sina poäng.

Så, mitt bästa tips är:

  1. Se videon ovan
  2. Läs artikeln: Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan. - Ett resonemang kring råd, för- &, nackdelar och risker med att höja avkastningen i en portfölj mha belåning...

Bedöm därefter om du tycker att det är värt risken, skriv gärna i kommentarsfältet hur du resonerar. :-)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök