Investera och spara CSN-lånet?

Ett resonemang om att ta fullt CSN-lån även om man inte behöver och tjäna på mellanskillnaden...

Till följd av de senaste artiklarnas diskussioner om belåning har jag fått flera frågor om hur man kan tänka kring CSN-lånet. I den här videon från februari i år, resonerar jag kring det

Exempel på en läsarfråga från veckan:

Sitter du inne på några tankar kring hur man bör/kan hantera ett studielån? Jag funderar hur jag och min fru ska göra. Jag jobbar och vi ”går runt” på min lön. Hon började studera nu i höst. Vi valde att ta ut fullt lån, efter lite påtryckning från vänner som gjort så. Men jag är fortf. fundersam över vad vi bör göra.

Min grundprincip för all belåning beskriver jag i den här senaste artikeln:

Det vill säga att man ska vara väldigt, väldigt försiktig eftersom man i praktiken kan förlora hela beloppet och sitta kvar med skulden. Med det sagt, CSN-lånet är det bästa lån som jag vet om. Räntan ligger på under 1 % per år och det finns i princip inga motkrav än att man tar ett antal högskolepoäng per år. Jag själv skojade när jag läste för 10 år sedan att CSN var den bästa riskkapitalisten – de gav en pengar som man kunde använda att starta upp sitt bolag för och det enda motkravet de ställde var att man skulle ta sina poäng.

Så, mitt bästa tips är:

 1. Se videon ovan
 2. Läs artikeln: Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan. - Ett resonemang kring råd, för- &, nackdelar och risker med att höja avkastningen i en portfölj mha belåning...

Bedöm därefter om du tycker att det är värt risken, skriv gärna i kommentarsfältet hur du resonerar. :-)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

35 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej,

  Hur ser du på lånet i relation till vinsten och möjliga risker om man investerar alla CSN-pengarna i två-tre indexfonder?
  Är det värt att låna upp sig en sådan ”stor” summa på ca 200tkr i mitt fall för att med störst sanolikhet generera en nettovinst på ca 2-3%?

  //Kadde

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Kadde
 2. Tack för ett bra inlägg! Jag ska själv studera i England till hösten och kommer nog ta ut fullt lån + merkostnadslån. Anledningen till det är för att jag ser det som en investering till efter skolan. Jag kommer spara det jag kan eftersom att jag tog mig in på drama school och efter en sån utbildning så BEHÖVER man pengar för att söka jobb och klara sig tills jobben börjar rulla in. Om jag då kan spara ca 100 000 kr under 3 år så kommer det betyda att jag kan satsa fullt under tiden som jag lever på dom pengarna. Hade jag däremot utbildat mig till något som ger garanterat jobb efteråt kanske jag inte hade tagit ut lika mycket. Sen förstår jag inte hur det är omoraliskt eftersom det ändå är pengar man betalar tillbaka och csn får tillbaka mer än vad dom ger ut, så det är ju win win i slutändan. Studielånet är till för att hjälpa en in i arbetslivet :-)

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Anton
 3. CSN lånet är pengar man ändå måste betala tillbaka så jag ser personligen inte problemet med vad man gör med dem. Att investera eller starta eget etc ser jag ialla fall som något klokt då man förbättrar vilkoren för sig själv både att kunna betala tillbaka utan att man behöver gå på knäna den dagen det är dags. Och även om man förlorar allt så är det pengar man ska betala tillbaka oavsett, så välfärdssystemet förlorar inte alls på det. Att investera CSN är att ge sig själv en chans man kanske aldrig annars hade haft, och har man det svårt så gör man allt man kan för att skapa sig ett bättre liv både för sig själv och sina nära och kära.
  Jag studerar själv och tar maxat lån för att klara mina utlandsstudier, då jag inte har något eller någon att falla tillbaka på. Under loven jobbar jag. Jag ser alltid till att det blir pengar över, de investerar jag. Vill tacka för detta inlägg av dig, då det känns lite bättre att höra från dig att du själv tycker att det kan vara en smart grej att göra. Tack!

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Rebecca
 4. Hej, är det smart att ta csn lån sedan använd pengarna efter 3 år för kontantinsats för att köpa hus, är det lagligt? Vad jag förstått så tar man pengar av csn för endast studier. Är det svårare att få andra lån ifall man redan har lån hos csn?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  khaled

Diskutera och fråga om andra ämnen i vårt forum Besök