Investera och spara CSN-lånet?

Ett resonemang om att ta fullt CSN-lån även om man inte behöver och tjäna på mellanskillnaden...

Till följd av de senaste artiklarnas diskussioner om belåning har jag fått flera frågor om hur man kan tänka kring CSN-lånet. I den här videon från februari i år, resonerar jag kring det

Exempel på en läsarfråga från veckan:

Sitter du inne på några tankar kring hur man bör/kan hantera ett studielån? Jag funderar hur jag och min fru ska göra. Jag jobbar och vi ”går runt” på min lön. Hon började studera nu i höst. Vi valde att ta ut fullt lån, efter lite påtryckning från vänner som gjort så. Men jag är fortf. fundersam över vad vi bör göra.

Min grundprincip för all belåning beskriver jag i den här senaste artikeln:

Det vill säga att man ska vara väldigt, väldigt försiktig eftersom man i praktiken kan förlora hela beloppet och sitta kvar med skulden. Med det sagt, CSN-lånet är det bästa lån som jag vet om. Räntan ligger på under 1 % per år och det finns i princip inga motkrav än att man tar ett antal högskolepoäng per år. Jag själv skojade när jag läste för 10 år sedan att CSN var den bästa riskkapitalisten – de gav en pengar som man kunde använda att starta upp sitt bolag för och det enda motkravet de ställde var att man skulle ta sina poäng.

Så, mitt bästa tips är:

 1. Se videon ovan
 2. Läs artikeln: Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan. - Ett resonemang kring råd, för- &, nackdelar och risker med att höja avkastningen i en portfölj mha belåning...

Bedöm därefter om du tycker att det är värt risken, skriv gärna i kommentarsfältet hur du resonerar. :-)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

35 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej,

  Hur ser du på lånet i relation till vinsten och möjliga risker om man investerar alla CSN-pengarna i två-tre indexfonder?
  Är det värt att låna upp sig en sådan ”stor” summa på ca 200tkr i mitt fall för att med störst sanolikhet generera en nettovinst på ca 2-3%?

  //Kadde

  Gravatar för användaren
  Kadde
 2. Tack för ett bra inlägg! Jag ska själv studera i England till hösten och kommer nog ta ut fullt lån + merkostnadslån. Anledningen till det är för att jag ser det som en investering till efter skolan. Jag kommer spara det jag kan eftersom att jag tog mig in på drama school och efter en sån utbildning så BEHÖVER man pengar för att söka jobb och klara sig tills jobben börjar rulla in. Om jag då kan spara ca 100 000 kr under 3 år så kommer det betyda att jag kan satsa fullt under tiden som jag lever på dom pengarna. Hade jag däremot utbildat mig till något som ger garanterat jobb efteråt kanske jag inte hade tagit ut lika mycket. Sen förstår jag inte hur det är omoraliskt eftersom det ändå är pengar man betalar tillbaka och csn får tillbaka mer än vad dom ger ut, så det är ju win win i slutändan. Studielånet är till för att hjälpa en in i arbetslivet :-)

  Gravatar för användaren
  Anton
 3. CSN lånet är pengar man ändå måste betala tillbaka så jag ser personligen inte problemet med vad man gör med dem. Att investera eller starta eget etc ser jag ialla fall som något klokt då man förbättrar vilkoren för sig själv både att kunna betala tillbaka utan att man behöver gå på knäna den dagen det är dags. Och även om man förlorar allt så är det pengar man ska betala tillbaka oavsett, så välfärdssystemet förlorar inte alls på det. Att investera CSN är att ge sig själv en chans man kanske aldrig annars hade haft, och har man det svårt så gör man allt man kan för att skapa sig ett bättre liv både för sig själv och sina nära och kära.
  Jag studerar själv och tar maxat lån för att klara mina utlandsstudier, då jag inte har något eller någon att falla tillbaka på. Under loven jobbar jag. Jag ser alltid till att det blir pengar över, de investerar jag. Vill tacka för detta inlägg av dig, då det känns lite bättre att höra från dig att du själv tycker att det kan vara en smart grej att göra. Tack!

  Gravatar för användaren
  Rebecca
 4. Hej, är det smart att ta csn lån sedan använd pengarna efter 3 år för kontantinsats för att köpa hus, är det lagligt? Vad jag förstått så tar man pengar av csn för endast studier. Är det svårare att få andra lån ifall man redan har lån hos csn?

  Gravatar för användaren
  khaled
 5. Men nu räknar du ju inte med uppräkningstalet som baseras på inflationen på max 2%. Är detta något som folk glömmer? Då blir det ju en väsentlig del som man inte tas med i beräkningen, eller är det något jag missat? Skrev till CSN för att höra med dem, och de skrev detta:

  ”Lånet och räntan ska betalas med ett visst belopp varje år. Årsbeloppet beräknas
  för varje år med hänsyn till hur stor skuld du har, hur lång den återstående återbetalningstiden
  är för lånet, hur hög räntan är och uppräkningstalet som är högst två procent.
  Räntan fastställs av regeringen varje år. Den beräknas på ett genomsnitt av statens
  upplåningskostnad under de tre senaste åren, se exempel från Regeringskansliet:
  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/04/lagre-upplaningskostnader-for-staten/
  Regeringens inflationsmål på två procent ligger bakom beslutet att årsbeloppet under
  återbetalningstiden ska räknas upp med högst två procent.
  Det innebär att om räntan är oförändrad flera år i rad så ökar ändå årsbeloppet med
  två procent per år. Återbetalningen blir alltså lägre från början av återbetalningstiden
  jämfört med återbetalningen för ett vanligt annuitetslån.”

  Jag står i samma sits själv, men är extremt grön på detta område…

  Gravatar för användaren
  Viktor Johansson
  1. Nej, utan det står ”upp till” eller ”max” 2%. Men min poäng var att det måste väl också rimligtvis kommenteras? Jag har inte sett någon göra det, och det var först när jag tänkte lite själv och sedan frågade som det visade sig vara så. Borde du inte ta upp det, för det bli ju upp till 2 % extra som måste tjänas för att det skall vara värt det att investera CSN-lånet.

   Gravatar för användaren
   Viktor Johansson
 6. Kan någon som vet förklara för mig vilket belopp räntan baseras på när du lånar från csn. Lånet är som jag förstår ett annuitetslån där man inte betalar en rak amortering utan istället betalar samma summa i ränta varje månad trots att skulden minskar. Om man lånar 300000 till en bil med annuitetslån på 2% betyder det att man betalar 0,02*300000/12 i ränta varje månad hela lånetiden plus amortering. Men när man tar ett csn lån så ökar ju skulden varje månad man får en utbetalning. Och som jag förstår börjar man inte betala tillbaka förrän utbildningen är slut. Så om jag då utbildningen är slut har en skuld på 300000kr som jag har dragit på mig under 4 år, läggs 4års räntor på 300000kr på retroaktivt eller ser man till vad skuldsaldot var vid varje årsskifte eller det mest rättvisa; att man betalar ränta varje utbetalning efter som det bara är den första utbetalningen man har varit skyldig i 4år, och den sista kanske man bara har varit skyldig i 1månad om man börjar betala tillbaka månaden efter sista utbetalningen. Så hur beräknas räntan på ett csn lån?

  Gravatar för användaren
  Martin Sundgren
 7. Hej! Jag tycker många av kommenterarna här nedan ger sken av att ni tror att studenter har pengar över och att många super upp pengarna. Så var det inte när jag pluggade. Bor man i en av de större städerna i vårt land kostar boende, transport ganska mycket. Efter att böcker och mat var betalt fanns inte mycket pengar kvar. Då återstår kläder och andra nödvändiga saker. Alla har inte möjlighet att spara eller investera pengar som student. Valet festa vs investera finns alltså inte för alla. Många går på knäna för att får det att gå runt.

  Gravatar för användaren
  Sassan
 8. Hej
  Och tack för alltid lika intressanta artiklar. Vill bara lägga till några aspekter på CSN lånet. Om du någon termin inte skulle lyckas med dina studier så har du en buffert att ta av. Sedan när du är klar med dina studier så har du ett kapital som kan fungera som en del av kontantinsats i ett boende. Lånet ger dig helt enkelt en rörelsefrihet som du annars frånsäger dig. Det finns således fördelar även om du inte skulle gå plus på lånet. Enda anledningen att inte ta ut lånet är om du känner på dig att frestelsen kan bli för stor att konsumera upp pengarna.

  Per

  Gravatar för användaren
  Per Transttöm
 9. Jag gjorde detta. Sen så har jag (långsamt) betalat tillbaka. Totalt gick jag plus, i kronor och ören. Men det är ändå inte att rekommendera, för det kommer komma en krasch. Det gör att man sveps med, även psykologiskt. Risken är att man säljer precis då, som väldigt många gör. Klarar man det psykologiskt så skulle det eventuellt vara en bra idé. Men att skaffa sig extra psykologisk press när man studerar gör inte att studierna går bättre. Du är förmodligen inte väldigt mycket smartare än marknadens genomsnitt, så du kan inte undvika krascher eller att felreagera på dem. Jobba inte när du studerar, för då går studierna sämre. Jobba istället på loven.

  – Om du skall göra det, så gör det precis i slutet av studieperioden, istället för i början. (Det är matematiskt korkat, men hjälper dig hålla balansen.)

  Gravatar för användaren
  Uffe
 10. Själv har jag rätt maxad CSN efter utlandsuniversitet med kursavgifter förutom levnadsutgifter i 7 år men tycker du borde överväga den moraliska aspekten. Tanken med CSN är uppenbarligen att hjälpa folk ekonomiskt att studera, inte för att finansiera aktie- o fondköp. Nu visserligen är jag delvis en hycklare då jag också tog CSN-lån under tider och sparade men uppenbarligen moraliskt bör man ju endast ta det om man behöver.
  Det är väl typ ungefär lika omoraliskt de som skriver på flashback trådar för att slippa betala tillbaka sin studieskuld genom att flytta utomlands. Själv är jag oerhört tacksam för CSN-stöd och möjligt att jag lämnar sådär 10% av mina pengar när jag dör som en stiftelse för folk som även som jag studerar utomlands och begränsas av CSNs maxgräns på 150k år (går åt snabbt på de flesta utländska universitet om man räknar in kursavgifter, är dock väldigt mycket på svenska gratisuniversitet).

  Gravatar för användaren
  Göran Heintz
  1. Kan väl lägga till att andra lån har jag inga som helst problem att ”utnyttja” av privata banker men att utnyttja välfärdssystem eller hjälporganisationer som vill göra världen bättre ser jag som omoraliskt.

   Gravatar för användaren
   Göran Heintz
  2. Alla studenter har möjlighet att få lika stort CSN-belopp varje månad. De studenter som super bort överskottet istället för att investera det borde tänka över den moraliska aspekten i högre grad än de som investerar och förhoppningsvis både kan betala tillbaka lånet och få avkastning. Dessutom tycker jag det är tråkigt att så ofta få höra att investeringar och spekulation i olika värdepapper ses som något moraliskt dåligt. Att det är någon slags utnyttjning av någonting. Investeringar är nödvändiga för att ekonomin ska växa, och börshandeln ger bolag möjlighet att öka sin likviditet så att de kan öka belåning och växa snabbare.

   Gravatar för användaren
   Erik
  3. Är förvånad över att Jan ens föreslår detta. Lånet är till för att finansiera studier för de som inte har råd eller ekonomiska förutsättningar genom familj eller tidigare arbete. Det är en del av vårt gemensamma välfärdssystem med syfte att utjämna skillnader i förutsättningar. Att utnyttja det för att investera i fonder, d.v.s. leka med pengar, är oetiskt. Ett utbrett utnyttjande kommer för eller senare att leda till att det inkomstprövas som ekonomisk bistånd (socialbidrag) görs.

   Gravatar för användaren
   Tommy
  4. Till Erik
   Nu handlar blogginlägget inte om att man investera några hundralappar som blir över. Det handlar om att man tar ut fullt csn-lån fast man inte behöver en krona av det för att leva på. Man använder CSN för att låna till investeringar. Det är oetiskt.

   Gravatar för användaren
   Tommy
 11. Jag day tradar till och från, pluggar heltid och bor hemma billigt. Jobbar(lite) på sommaren.
  Under mina två år av studier har jag lyckats gå från 0 till nu skrivande stund 240.000.

  Utan CSN lånet hade jag inte haft möjlighet att tjäna dessa pengar. Många andra i min situation missar tyvärr denna möjlighet, vilket är synd. Bra bloggartikel!

  Gravatar för användaren
  NL
 12. Om jag nu skulle vilja komplettera mitt guldinnehav genom att använda csn-pengar till en investering i … vatten – vad skulle du då satsa på? Finns det någon vettig fond eller EFT som har vattenrelaterad verksamhet till betydande grad – och som kan anses seriös?

  Gravatar för användaren
  Oliver
  1. Hittade Guggenheim S&P Global Water Index ETF. Finns bl.a. på Avanza, förvaltningsavgift 0,50 %.

   Gravatar för användaren
   Oliver
 13. Om man har tänkt ta andra lån i framtiden så tycker jag att det nästan är givet att maximera sitt csn-lån ur ett ekonomiskt perpektiv just för att räntan är ofta lägre än de bästa boräntorna (i år 0.6%). Sen, ovanpå allt detta ingår dessutom en livförsäkring i den mening att lånet avskrivs den dagen man går bort.
  Har själv tagit csn-lån under mina 5 år av universitetsstudier, varav ungefär hälften ligger investerade i breda indexfonder i skrivande stund på mkt lång sikt. Mums!

  Gravatar för användaren
  Josef
  1. Tänk bara på vid jämförelse av räntan att de skiljer sig vad gäller avdragsrätt. CSN-lånen har låg ränta just bland annat för att de inte berättigar till avdrag.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 14. Hur ska man resonera kring vanliga lån ? Har ca 300000 i lån , kommer snart att ” ärva” motsvarande summa. Är det bättre att lösa lånet och vara skuldfri eller att ha lånet och ha 300000 i sparande om man som jag är i 40 års åldern…

  Gravatar för användaren
  Hanna
  1. Jag skulle se det såhär:

   Om du jämkar arvet mot skulden har du inget. Om du investerar arvet i utdelningsaktier (välj large cap), då kan du med utdelningarna betala ner på lånet och då sitter du med mer än 0 kr på sikt + att du fortsätter att ha en utdelningsinkomst. Jag skulle därför gå på alternativet med utdelningsaktierna.

   Detta följer devisen: ”låt avkastningen på tillgångarna betala ner på skulderna (”the liabilities”)”. Skulle du få ut 3,5% per år post-tax, då motsvarar det trots allt en extra nettoinkomst på 10.500 kr per år (eller 875 kr). I dessa tider, då aktiekurser faller i large cap utdelningsaktier kan man faktiskt få långt större nettoprocentuell utdelning än 3,5% per år. Det finns en anledning till att hylla dåliga tider på börsen om man är en utdelningsplacerare. Telia aktien ger exempelvis runt 5% i nettoutdelning detta år. Dåliga nyheter förvandlas till goda (syftar på Telias miljardböter för Eurasien debaklet som gav oss möjligheten att köpa billigare snittkurs än tidigare och därmed, med bibehållen utdelning, högre procentuell utdelning som följd).

   Kom ihåg en annan devis: ”expand your means”. Expandera kapitalinkomsterna, då kommer utgifter och skulder att ta hand om sig själva. Dessutom kan man på det sättet spendera mer utan att för den skull leva över sina inkomster. Det är nästan lite magi i det där sättet att tänka.

   Gravatar för användaren
   Mathias
 15. Som en äkta snåljåp jobbade jag extra och lånade inte några pengar till studier vilket kanske inte är det bössa ekonomiskt. Det hade kanske varit bättre att låna fullt och investera allt. Problemet är att detta var innan IT-bubblan sprack 2000 och då hade jag suttit kvar med lånet och delar av bolagen hade varit försvunna ihop med mina lånade pengar…

  Icon, boo.com, Ericsson, Framfab mfl var ju inga höjdare direkt. De var 1999 års Fingerprint kan man säga ;).

  Gravatar för användaren
  Aktiepappa
 16. Jag investerar delar av mitt csnlån varje månad – till skillnad från mina vänner som mest verkar använda det för ett par extra öl. Vilken investering som helst måste vara bättre än konsumtion :)

  Gravatar för användaren
  Filip
 17. Köpte Ericson runt 1998 för CSN pengar. Är nog den enda riktigt bra aktieaffär jag gjort. Att jag sen höll kvar dom under 2000-2003 var mindre bra. Men utan CSN pengar hade det inte varit möjligt att ens köpa dom. Studielånet är avbetalt sedan många år. Hade jag vetat att jag skulle klarat mig utan lån så hade jag nog aldrig tagit det!

  Gravatar för användaren
  Investeralitemera
 18. Om man orkar krångla så är det klart värt att ta lån och investera det. Jag tror dock att de flesta människor ingår en falsk trygghet när de ser pengar på kontot så genom att hela tiden ha mindre på kontot så blir man generellt sett lite mer ekonomisk så det går jämt upp om inte bättre för de flesta att inte ta lånet överhuvudtaget om det går.

  Gravatar för användaren
  Börje
 19. En sak att ha klart för sig är ju också att CSN-lånens ränta inte är avdragsgillt i deklarationen.
  Jämför jag mina bolån efter avdrag med csns ränta skiljer det inte särkskilt mycket i ränta.

  Gravatar för användaren
  Sara
  1. Bra Sara!! Tack!

   Gravatar för användaren
   Marie

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök