Investera pengar privat eller via sitt aktiebolag?
Läsarfråga om det är mer förmånligt att spara vinstpengar i bolag och investera dem där eller ta ut dem

En läsarfråga, som jag själv har funderat över en hel del, är om man bör investera pengar genom sitt aktiebolag eller om man ska plocka ut dem och sedan göra det privat.
Först och främst är det viktigt att notera att den här artikeln berör en situation med aktiebolag och inte någon annan företagsform. Jag själv startade med min enskilda firma 2003 men gjorde 2008 om det till ett aktiebolag och har drivit det i den formen sedan dess. Jag brukar nästan alltid rekommendera ett aktiebolag framför de andra formerna, då jag påstår att det är mest skattemässigt förmånligt. Även om Skatteverket brukar hävda att bolagsformen ska vara skatteneutral.
Jag har skrivit ganska mycket om just fördelar och nackdelar med aktiebolag kontra enskild firma:
- Alla borde omvandla till aktiebolag... - En genomgång av för- och nackdelar med AB gentemot enskild firma
Spara privat eller via bolaget?
Då jag har ett AB där jag bedriver mediaverksamhet samt föreläser en del, undrar jag ifall det är ekonomiskt bra för min del att handla aktier för min vinst och de pengar som bara ligger på mitt företagskonto, som blir över efter lön och andra kostnader. Då jag inte har några lån eller annat, känns de intressant att sätta pengarna i arbete via aktier & fonder.
Jag investerar privat redan men tänker att jag vill komma åt ”ränta-på-ränta” effekten i Aktiebolaget också. Ser du några nackdelar med detta??
Ifall man ska investera, rekommenderar du en Kapitalförsäkring via ex Avanza?
och
Jag driver ett litet AB. Och jag insåg en dag att jag har alla pengar i företaget på ett enda konto i nuläget. Jag har letat runt på bloggen men inte riktigt hittat det jag söker.
Frågan är, har du skrivit något inlägg om hur man fördelar pengar i ett företag? Tänker du på samma sätt som för privatekonomi? Eller har du en annan filosofi för företag?
och
Det jag funderar över är utfallet att utföra samma ”pengamaskinstrategi” till ett rikare liv som aktiebolag? Vad är din slutsats, Hur gör du?
Investera i värdepapper via en kapitalförsäkring
När det gäller nedanstående resonemang, så utgår jag från följande förutsättningar:
- Bolaget är ett aktiebolag och har en annan primär verksamhet än värdepappershandel
- Bolaget har inskrivet i sin bolagsordning att man får äga och förvalta värdepapper och annan förenlig verksamhet för egen räkning.
- Bolaget har ett tillgängligt kapital som inte behövs i verksamheten på flera år (överlikviditet)
- Avsikten är att investera i noterade aktier och fonder – (ägande i onoterade aktier kan vara skattebefriade i vissa fall i AB)
Alla aktiebolag (och handelsbolag) har möjlighet att öppna en kapitalförsäkring precis som vem som helst. Investeringssparkonto får däremot inte öppnas av företag. Det vill säga att det går bra att via t.ex. Avanza eller Nordnet öppna en kapitalförsäkring i företagets namn.
- Avanza – Blankett för företagsägd kapitalförsäkring
- Nordnet – Formulär för att öppna kapitalförsäkring företag
Skatten för en kapitalförsäkring
Skatten för en företagsägd kapitalförsäkring beräknas på liknande sätt som en privatägd kapitalförsäkring. I en kapitalförsäkring för företag sätter man in skattade pengar skattade pengar och tar därmed också ut skattade pengar. All handel är deklarationsbefriad, man betalar ingen kapitalvinstskatt eller skatt på utdelning på svenska aktier.
Man brukar säga att placeringar i kapitalförsäkringen bara kan göras med skattade pengar eftersom bolaget inte kan föra in befintliga värdepapper till en kapitalförsäkring utan att först sälja dessa och då betala bolagsskatt på vinsten. Det totala värdet av kapitalförsäkringen belastas sedan med den årliga avkastningsskatten (precis som vanligt i en KF) som för i år, 2015, är 0.27 %. Uttag från försäkringen beskattas inte hos bolaget1.
Bolaget kan alltså sälja befintliga tillgångar eller föra över vanliga pengar till sin kapitalförsäkring och betala skatt på vinsten först senare och med andra medel. På grund av hur avkastningsskatten för en KF beräknas är det inte lönsamt att först betala in premier och sedan ta ut pengar för att betala skatt. Bolaget bör därför spara de summor som behövs för skatten utanför försäkringen. All värdeökning på försäkringen är skattefri och du behöver inte deklarera enskilda transaktioner.
Är det lönt överhuvudtaget?
Ett överskott i bolaget på 100 kr tas ut som LÖN
Först och främst så kommer arbetsgivaravgifterna1 på 31.42 %, dessa varierar dock beroende på ålder (än så länge i alla fall). Det betyder att det som jag har kvar efter att arbetsgivaravgiften2 är dragen är:
- 100 kr / 1.3142 ≈ 76 kr
På det här beloppet betalar man sedan kommunalskatt, Malmö ca 31 %, vilket ger:
- 76 kr * ( 1 – 0,31 ) ≈ 52 kr + 2 kr i jobbskatteavdrag ≈ 54 kr
Nu har jag i och för sig inte tagit hänsyn till jobbskatteavdraget3 som beror på lönen och ålder. Skulle man ta hänsyn till det så får man behålla ytterligare 2 – 3 kr. Säg då för enkelhetens skull 54 kr istället för 52 kr. Det ger en total skattesats på:
- 100 kr – 54 kr ≈ 46 %
Ovanstående beräkning är ungefärlig upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt. Oavsett vilket så kan vi utgå från att vi har 54 kr att investera i nästa steg.
Ett överskott i bolaget på 100 kr tas ut som UTDELNING
Vi säger alltså att företaget har fakturerat en kund på 100 kr ex moms och inte har några andra utgifter. Denna vinsten ska nu beskattas med en bolagsskatt på 22 % och det som jag får över är:
- 100 kr * (1 – 0.22 ) = 78 kr
I nästa steg så blir utdelningen beskattad som inkomst av kapital hos mottagaren som under vissa förutsättningar kan få en lägre skattesats om 20 %. Det ger:
- 78 kr * ( 1 – 0,2) = 62.40 kr
Det betyder att jag får ut 62.40 kr i handen vilket motsvarar en total skattesats på ca:
- 100 – 62.40 = 37.6 %
Det vill säga en betydligt lägre skattesatts än de 46 % vi hade i förra exemplet. Utdelning är således betydlig mer lönsamt än som lön. Notera dock att där är mycket regler kring det här, bl.a. de berömda 3:12-reglerna. Samtidigt så har man i lön också ett skyddsnät som man inte får vid utdelning såsom avsättning till pension, försäkringskassa etc vilket jag anser kan motivera ett par högre procent.
For the record – Nej, jag tycker inte att det är coolt att betala skatt på samma sätt som Mona Sahlin, men samtidigt uppskattar jag det svenska samhället oerhört och anser att man ska göra rätt för sig. Noteras bör också att när man passerar brytpunkten för statlig skatt, så ökar de första 46 % till över 60 %. Grundrekommendationen är nästan alltid att ta ut lön till brytpunkten för statlig skatt och sedan titta på utdelning.
Ett överskott i bolaget på 100 kr behålls i bolaget
Det exempel som egentligen den här artikeln berörde, handlar ju om att man behåller pengarna i bolaget och investerar dem. De kommer då skattas på samma sätt enligt förra exemplet:
- 100 kr * ( 1 – 0.22 ) = 78 kr
Det betyder att jag har 78 kr som är skattade och klara i bolaget, färdiga att sättas in i kapitalförsäkringen. Man skulle rent teoretiskt kunna sätta in hela 100-lappen direkt från start och spekulera i att värdet ökar innan skatten behöver vara betald. Men givet att värdet inte förändras så är det olönsamt eftersom du då bara skulle ha:
- 100 kr * ( 1 – 0,27 % ) – 22 kr = 77,73 kr
kvar i kapitalförsäkringen. Därav bör därför spara de summor som behövs för skatten utanför försäkringen. Särskilt eftersom sannolikheten för ett positivt utfall på börsen på 12 månaderssikt bara är ca 60 %.
Vad blir skillnaden om vi investerar pengarna över tid?
Om vi utgår från mina vanliga förutsättningar om 8 % årlig avkastning, 1.25 % genomsnittlig avkastningsskatt och lång tid, så ser det ut som följer:
Inte helt otippat visar ränta-på-ränta att det är bättre att investera ett högre belopp. Det vill säga att behålla pengarna i bolaget, investera dem och sedan ta ut dem som utdelning till 20 % skatt (startbelopp: 78 kr), är mer förmånligt än att plocka ut dem som lön och sedan investera dem privat (startbelopp: 54 kr). En intressant sak som tyvärr inte syns i grafen är att scenariot med att plocka pengarna som utdelning till sig själv privat och sedan investera dem i ett ISK är i princip identiskt med scenariot om att behålla pengarna i bolaget.
Notera att i grafen ovan så har jag räknat scenariot ”Behålla i bolaget” som att man betalar 22 % bolagsskatt, investerar pengarna och sedan tar ut dem till sig själv privat via utdelning (20 %). Anledningen till det är för att kunna jämföra äpplen med äpplen, det vill säga oskattade pengar i fickan på mig själv som privatperson.
Slutsats – vad bör man göra?
Under förutsättning att jag har räknat rätt, så blev jag förvånad över att alternativet ”Behålla i bolaget” och ”Ta ut utdelning och investera privat” faktiskt ger i princip identiskt utfall. Men det är kanske egentligen inte så konstigt. Min initiala känsla var nämligen att ”Behålla i bolaget” skulle ge så mycket mer, eftersom beloppet är större. Men eftersom det skattas procentuellt så är det ju inte så konstigt i och för sig.
Notera dock också att ovanstående bygger på att man har sparat utdelningsutrymme för att kunna plocka ut det till just 20 % skatt. Utdelningsutrymmet i sin tur beror ju på totala lönesumman i företaget i förhållande till ägarens uttagna lön så det är också hyfsat klurigt att hålla reda på.
Jag tycker att det är svårt att säga något entydigt kring huruvida det är mer lämpligt att göra si eller så. Det enda som man skulle kunna säga entydigt är att om man avser att investera via bolaget, så är det absolut mer lönsamt att behålla pengarna i bolaget – det vill säga skatta 22 %, investera i en KF och sedan återinvestera pengarna t.ex. i onoterade bolag eller motsvarande. Så jag tror faktiskt att jag själv just i skrivande stund landar i att i övriga fall så är det mer eller mindre hugget som stucket.
Vad jag själv gör är en kombination av båda ovan faktiskt. Sedan hade jag också en lite speciell situation då jag hade lånat in ganska mycket pengar till mitt bolag som det har amorterat av de senaste åren.
Jag tar gärna emot feedback i kommentarsfälten, för det här är nog en av de artiklar som jag känner mig mest osäker på. Excel-filen med siffrorna ovan finner du här.
Relaterade artiklar
- Alla borde omvandla till aktiebolag... - En genomgång av för- och nackdelar med AB gentemot enskild firma