Investerat i Trines projekt BBOXX3

Tips på ett SIDA-backat projekt hos Trine - en av bloggens samarbetspartners...

Investerat i Trines projekt BBOXX3

Att jag tycker att man bör ha en del av sina pengar investerade etiskt och hållbart är inget nytt för dig som har följt mig ett tag. Sedan förra året har vi själva investerat via Göteborgsbaserade bolaget Trine som vi sedan dess även har ett samarbete med. Idag valde jag att investera i deras nyligen släppta projekt BBOXX 3 (annonslänk).

De senaste dagarna har det för mig kretsat mycket kring tre saker: intervjuer kring hållbara och etiska investeringar, guld och hedgefonder (kommande söndags avsnitt) samt naturligtvis uttagsstrategierna. I måndags var jag nämligen med i Charlie och Mathias podd ”På riktigt” som inbjuden gäst för att prata om just hållbara investeringar och hur man som sparare faktiskt kan göra. Jag återkommer när det poddavsnittet publiceras, men det bör vara i närtid.

Kontentan är att det händer väldigt mycket på den sidan, men det är fortfarande i sin linda. Om man ska investera i hållbara fonder, så är det fortfarande svårt och lite problematiskt. Även om det finns märkningar, som t.ex. Morningstar som märker ut med hållbarhetsbetyg, så jämför de bara fonder inom samma kategori, vilket kan leda till (något förenklat) att en fossil fond kan ha 5 glober medan en grön energifond med bara vindkraft kan få färre glober om den inte är lika bra i sin kategori.

Många företag kan man fortfarande rimligen anklaga för green washing, det vill säga att göra ett projekt bra, men skrapar man på ytan så är verksamheten fortfarande syndig. Ungefär som att måla ett äpple orange och låtsas att det är en apelsin. Det kan se ut som en apelsin på håll, men biter man i det, så inser man att det fortfarande är ett äpple.

Det positiva i sammanhanget är dock att det börjar komma riktlinjer från FN i form av ”UN Principles for responsible investments”, EUs organisation Eurosif och inte minst FN:s 17 hållbarhetsmål. Gröna obligationer är också på frammarsch och har ökat från 10 miljarder USD till över 400 miljarder USD på bara några år (även om det är promille av totala obligationsmarknaden). Så där är många ljuspunkter, även om de flesta gröna investeringar idag kommer med en premie, genom att vi får betala lite extra för att det ska vara grönt och hållbart. Däremot hoppas jag att det är något som förändras över tid och att jag kan vara med och bidra till det.

Trine – finansiera solpaneler och grön energi

Det är här vi kommer in på Trine. Jag har skrivit om Trine tidigare på bloggen. Bland annat genom mitt reportage på plats i Kenya förra året:

I korthet handlar det om att du och jag kan låna ut pengar till Trine, som i sin tur lånar ut dem vidare (och skär lite mellan) till partners i t.ex. Kenya som då använder pengarna för att köpa in solpaneler. Dessa solpaneler säljs sedan till lokalbefolkningen, som sparar pengar i förhållande till att använda fotogen, får fler lampor, får renare hemma (eftersom fotogen sotar), vågar lämna barnen hemma utan brandrisk, barnen får högre betyg då de kan göra läxor på kvällarna och en hel hög med andra fördelar. Win för människor på plats, win för vår miljö, win för Trine och win för oss som lånar ut pengarna. Du kan läsa mer i artiklarna ovan.

Anledningen till den här artikeln är att jag själv precis gick in i mitt 15(!) projekt hos Trine. Den här gången var det i projektet BBOXX 3 (annonslänk) som släpptes nyligen och jag ville puffa för det. Både för din och deras skull. Jag har inte fått betalt för att skriva artikeln, men jag får betalt om du använder min sponsrade länk och blir kund och finansierar projektet. Det är inget som drabbar dig som kund, utan tvärtom stödjer du bloggen, dem och svenska samhället då jag självklart betalar skatt på alla inkomster.

BBOXX har utvärderats av FN

En av anledningarna till att jag skriver den här artikeln är att Trine och BBOXX har utvärderats av FN organisation UN DP och dessa har skrivit en läsvärd rapport om den påverkan som Trine och BBOXX har:

De kommar fram till att flera av de 17 globala målen uppfylls av det här projektet. Egentligen inget nytt, men det är coolt att de ha fått det på papper. Du kan läsa mer om det på deras hemsida också.

I korthet kan man säga att den väsentliga informationen när det gäller den här partnern är:

 • Den förväntade avkastningen är
  • 6.75 % för investeringar under 1 000 EUR
  • 8.75 % för investeringar över 1 000 EUR
  • 11 % för investeringar över 50 000 EUR
 • Minsta investering 100 EUR
 • Riskklassen är A, vilket är ett av deras säkrare projekt
 • Löptiden är 42 månader
 • Ger 42 500 personer tillgång till ren el
 • SIDA ger ett investeringsskydd på 30 – 60 %

Det är den informationen som jag brukar använda för att fatta mina beslut.

Hur kan man tänka på Trine som en del i sin portfölj?

Även om det är mycket som Trine gör jättebra, så är där en risk med investeringen. Nu är det inte en lika hög risk som att man kan förlora allting eftersom svenska organisation SIDA garanterar i princip 60 procent av investeringen. Det betyder att om partnern (BBOXX) inte kan betala tillbaka sina lån, så kommer SIDA täcka ungefär 60 procent av förlusten. På stora investeringar (50 000 EUR) så är dock skyddet mindre.

Jag brukar normalt tycka att den här typen av investeringar hör hemma i den ”Aktiva hinken” å andra sidan kan man investera från 100 EUR, vilket gör att man kan ta det på sitt välgörenhetskonto också. Det bör oavsett vilket inte vara någon väsentlig andel av din portfölj. Sedan vill jag också säga att en strategi där man investerar lite i flera projekt är bättre än en strategi där man går in med mycket pengar i ett projekt eftersom man sprider ut riskerna.

Jag själv har stöttat 15 projekt

Jag tycker det är viktigt att visa att jag lever som jag lär, särskilt när det gäller partnersamarbeten och inte minst de senaste diskussionerna här på bloggen om ämnet jämte min annonspolicy. Nedan följer min översikt hos Trine. Ganska coolt att få reda på att jag har bidragit till att 683 personer har fått elektricitet och en minskning 168 ton koldioxid samtidigt som jag har tjänat ca 5 procents årlig avkastning. :-)

Trine impact summary

Så, om du också vill hjälpa människor till grön el (och el överhuvudtaget), minska koldioxidhalten samtidigt som du tjänar pengar och stöttar bloggen och samhället, använd gärna min partnerlänk nedan:

Tack på förhand och så ses vi förhoppningsvis på söndag med en intervju om hedgefonder! :-)

Jan

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök