En läsares investeringsdagbok för våren 2020
Vissa saker kommer nog alltid att vara sig lika
Alla som investerar förlorar från tid till annan pengar. Det är inget konstigt och det tillhör spelet. Det viktiga är dock att se till att man får erfarenhet för de pengar man förlorar. Lite enligt principen att allt som händer är en träning inför något som komma skall. Är man uppmärksam, fångar insikterna och omsätter dem i praktiken kommer man sannolikt tjäna tillbaka de förlorade pengarna flera gånger om.
I dagens avsnitt tar vi upp ett par läsarmejl som beskriver både gjorda misstag och framgångar under första halvårets börsturbulens i och med Corona. Vi har läsaren som var ny, investerade mycket i början av året, precis innan nedgången i slutet av februari/mars och sedan sålde på botten för att köpa tillbaka på toppen nu maj/juni. Klassiska nybörjarmisstag som vi själva också har gjort.
Vi har även läsaren Mattias som förde investeringsdagbok under våren och observerade sina känslor och agerande enligt sin plan. Baserat på erfarenhet och en förutbestämd plan utnyttjade han krisen och gjorde allt rätt. Det som är generöst är att han beskriver sina tvivel och hur han vid ett tillfälle får hjälp av sin fru att hålla den förutbestämda planen.
Vår önskan med det här avsnittet är att visa att det är inget konstigt att tvivla, att göra misstag och förlora pengar. På samma sätt kan tidigare erfarenhet och misstag leda till att man över tid tjänar mer pengar. Lite enligt principen att när en person med erfarenhet träffar en person med pengar så händer alltid samma sak. Personen med erfarenhet får pengarna och personen med pengarna får erfarenheten.
På samma sätt är det vissa saker som aldrig förändras på marknaden. Det har vi de senaste 20 åren sett om och om igen.
- Nya sparare kommer alltid freaka ut förr eller senare
- Investeringar kommer alltid ge kickar och dra till sig spelare
- Människor utan färdighet och kunskap kommer periodvis att tjäna mer pengar än de med färdighet, erfarenhet och kunskap
- Alla förlorar pengar från tid till annan
- Dumma pengar kommer periodvis överprestera mot smarta pengar (även om man tycker att dumhet inte borde belönas av marknadsguden)
- Vissa investerare kommer vara mer ute efter att ha rätt än att tjäna pengar
- Att ha oinvesterade pengar kommer alltid skapa hjärnspöken
- Det är mycket lättare ångra sig när man inte har en strategi
- Enkelhet slår ofta komplexitet
- Fundamentala faktorer styr inte alltid
- Marknaden kan vara irrationell ganska länge
- Hårt och engagerat arbete belönas inte på börsen
- Temperament är viktigare än intelligens
Således; det är i princip inget nytt under solen utan det är lite ”repetition är inlärningens moder”. Ett stort tack till Mattias, Per-Olof och de andra som generöst delade med sig av sina frågor och investeringsdagbok.
Vi vill avslutningsvis passa på och puffa för våra utbildningar, både de fysiska och digitala. Vi har precis tagit beslutet att köra ett utbildningstillfälle i Stockholm, Göteborg och Malmö fast i en väldigt liten form (max ca 25 deltagare) för att uppfylla på FHMs rekommendationer. Så det blir litet och exklusivt.
För dig som är intresserad av vår RikaTillsammans-community så kan du läsa mer på:
Tack för den här veckan och på återseende nästa!
Jan och Caroline
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering
Nedan följer en full transkribering av hela veckans avsnitt för dig som hellre läser!
—START TRANSKRIBERING—
Jan: Idag är det dags för avsnitt #158 och jag tänkte att idag ska vi prata om att vissa saker kommer alltid vara sig lika och investeringsdagbok 2020. Vi har fått en del läsarmejl och nu har det gått tre månader eller ett kvartal sedan det var som värst med Coronakrisen.
Avsnitt med en investeringsdagbok och vissa saker som aldrig förändras
Jan: Vi har fått en del läsarmejl kring Corona och sedan var det så att jag nämnde i våras att det är en ganska klok grej att föra investeringsdagbok. Att man skriver hur det känns, hur det går och vad man tänker. Det är alltid bra att göra det, men speciellt under en kris.
Då har en av våra läsare, Mattias, gjort det och han skickade sin investeringsdagbok till oss. Så jag tänkte att vi ska läsa lite i den och följa det. Sedan tänkte jag att vi ska försöka ta ett litet helikopterperspektiv, Kring att vissa saker alltid kommer vara sig lika.
Caroline: Jag ser fram emot när det kommer in i bilden här, att vissa saker alltid kommer var sig lika. Men jag antar att en kris kommer alltid se ut som en kris i vårt medvetande, eller? Du behöver inte säga det nu. Låt det bli en cliff hanger.
Jan: Ja, precis. Så i det här avsnittet kommer vi ta en del läsarmejl – vi kommer sammanfatta en del – och mycket av avsnittet bygger också på en av mina favoritbloggar ”A Wealth of Common Sense”, så jag kan inte ens ta cred för vissa av graferna här. Jag tycker man ska ära den som äras bör.
Känner du till historien bakom pajdiagrammet? Under första världskriget var det väldigt många soldater som dog och då jobbade Florence Nightingale som sjuksköterska och hon uppfann ett sätt att visualisera vad soldaterna dog av.
Caroline: Ja, hon behövde övertyga generalerna att det inte bara var hittepå att de dog av sina skador eller sjukdomar, till större del än krigsskador, var det så det var?
Jan: Jo jag tror det. Jag läser en jättespännande bok som handlar om myter, som att man alltid pratar om slagen mellan Aten och Sparta som om de var jätteblodiga och att det var många som dog. Men sedan har det visat sig att de sällan var farligare än en match i amerikansk fotboll. Och under första och andra världskriget så var det faktiskt bara mellan 5-10% av soldaterna som avfyrade sina vapen. Att det handlar om oviljan, som vi människor har, att ta livet av någon annan och att det ligger i vår natur.
När ett gammalt och ett ungt lejon slåss så handlar det ofta om status och det är väldigt dumt av arten om det gamla lejonet skulle så ihjäl i det yngre lejonet. Att det sitter i generna någonstans. Det blir lite att kejsaren är naken. Man tror att de där slagen var jättevåldsamma, men sedan fick jag ändå hopp om mänskligheten när jag läste det där.
Brev från en bekymrad läsare
Jan: Eftersom vi kommer prata om historisk data och sådant så är det viktigt att säga att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Bara för att det har varit så historiskt så behöver det inte bli så i framtiden. Det här avsnittet är inte sponsrat och det är viktigt att man inte ser detta som finansiell rådgivning. Detta är allmän och subjektiv information.
Sedan är det också att alla investeringar kan öka och minska i värde och i värsta fall kan man förlora sitt insatta kapital. Detta avsnitt bygger på, som jag var inne på innan, information som vi har sammanställt från både läsare, bloggen ”Wealth of Common Sense” och andra bloggar, som vi har bedömt vara tillförlitliga. Fullständiga villkor finns på RikaTillsammans.se/villkor.
Jag tänkte att vi skulle börja med ett läsarmejl:
”Tack för erat frågeavsnitt – särskilt delen om misslyckade investeringar. Det värmde att ni vågade och ville dela med er av det. Jag har gjort en sådan fruktansvärt dålig investering i den här kraschen. Jag hade 500 000 i februari som min bankman ville att jag skulle placera. 300 000 var ett arv och 200 000 var en fond på ett fondkonto, som legat i minst 20 år. Fonden såldes med vinst och alla pengarna flyttades till ett ISK-konto och fördelades mellan lite olika fonder.
Så klart blev jag ”lurad” att välja bankens egna fonder med skyhög avgift. Två dagar efter fondköpet var den första dagen av börsfallet och jag förlorade 13 000 på en dag. Jag blev rädd och övervägde att sälja allt omedelbart, men jag tänkte att det går upp och det går ner, så jag avvaktade. Som ni vet, fortsatte det käpprätt nedåt.”
Jan: Vi kan pausa där och göra en analys av detta. Man kan inte alltid bedöma huruvida ett beslut var bra eller dåligt baserat på utfallet. Utfallet bestäms av en massa information som man inte har när man fattar beslutet. Om jag ska fatta ett beslut om att investera så vet jag inte hur börsen kommer gå i framtiden. Det är ofullständig information.
Här skulle jag säga att ta pengar från ett gammalt fondkonto, där pengarna har stått länge och där man betalar 30% skatt på vinsten, och flytta de till ett ISK är statistiskt ett korrekt beslut. Man behöver inte gräma sig över att det var fel. I de flesta fall är det mer lönsamt att flytta pengarna från en aktiefonddepå, där man betalar 30% skatt på vinsten, till ett ISK eller en kapitalförsäkring där man betalar 1% på hela beloppet.
Viktigt att ta hänsyn till den känslomässiga variabeln som ny investerare
Jan: Så det var klokt. Det andra, att investera pengarna på en gång, det är också statistiskt korrekt. Det är två svar på den frågan. Det matematiskt korrekta svaret är att investera allt på en gång, för ju längre tid pengarna kan jobba, desto bättre är det. Det känslomässigt korrekta svaret är snarare att sprida ut pengarna över tid, för då minskar man risken för just det som kommer hända här, att hon grämer sig.
Till proffs, alltså någon som har hållit på länge och investerat, så brukar jag säga precis det jag sa nu, och så säger jag investera allt på en gång. Vi själva försöker ofta investera allt på en gång, om vi får en utdelning eller någonting sådant. Annars kan man sprida ut det över tid.
Det andra – det kommer kanske mer i mejlet sedan – är att hon gör ett klassiskt nybörjarmisstag, som vi också har gjort. Det är att man börjar titta på det i belopp istället för i procent.
Hon skrev att hon tappade 13 000 kronor, men tänker man på det som 2% så är det inte konstigt att börsen faller med 2%. Men om man ser det som 13 000 kronor och sätter det i relation till att det är halva ens lön, då känns det mycket, mycket värre att säga att man har förlorat 50% av en månadslön på en dag. Istället för att tänka att mitt totala investerade kapital gick ner 1,5-2%. Så det är en bra grej.
Sedan skrev hon att det värmde att vi vågade och ville dela med oss av våra förluster. Vi kommer prata om det sedan: alla förlorar periodvis pengar på börsen. Det är inget konstigt, det är inget att skämmas för. Det tillhör spelet. Detta visar också på vikten av att göra så mycket misstag som möjligt, så tidigt som möjligt, med så lite pengar som möjligt.
Caroline: Men har hon gjort ett misstag här egentligen? Jag tycker inte det.
Jan: Nej, jag tycker inte det. Men jag hade nog kanske ställt ett lite högre ansvar på rådgivaren att förklara t.ex. att alternativet är att sätta in allt på en gång, som är matematiskt korrekt men för att ta hänsyn till det känslomässiga kan man sprida ut det. Sedan kunde man ha dragit slutsatsen att det är en ny sparare och då kanske man skulle ha övervägt att månadsspara.
Caroline: Men är det så att banktjänstemän pysslar med den typen av rådgivning? Är det inte att man vill få kunden att göra som man vill? Förlåt mig, ni som jobbar på bank och inte känner igen er. Men att man vill bara få det klart liksom, eller?
Jan: Jag tror att det kan vara ett genuint misstag också. Säg att det är en bankrådgivare som är väldigt duktig och så utgår man från sig själv. För det är inte fel att flytta allt till ett ISK och investera på en gång, men man har inte tagit hänsyn till det här känslomässiga temperamentet. Men man kan däremot ha en åsikt om fonderna med skyhöga avgifter. Nu vet vi inte vilka fonder det var.
Hitta guldkornen eller ge upp
Fortsättning på mejlet:
”När det föll som värst förlorade jag mer än två månadslöner på en dag. Till slut fick jag så mycket panik att jag sålde allt med 200 000 kronor i förlust. Jag sålde alltså absoluta botten. Det kändes verkligen som att världen skulle gå under och vi skulle få ny depression som på 30-talet. Känner mig så dum över att ha bränt arvet på tre veckor och extra surt är förstås att jag dessutom kommer behöva skatta på vinsten från fondförsäljningen nästa år. Men jag kan inte göra avdrag eftersom förlusten skedde på ett ISK-konto.”
Jan: Här märker vi också det här hur man får panik. Jag brukar säga det att alla freakar ut. Hon är inte den enda. Lugnt har jag fått 20 sådana här mejl under våren och då brukar jag ha en tumregel att är det en som mejlar, så är det minst 10 andra som tänker samma sak.
Detta hände min mamma, detta har hänt oss. Vi investerade inte på fem år mellan 2001 och 2005, för att vi gjorde precis samma misstag. Det viktigaste här handlar om att se till att man får ut värde av de här 200 000 kronorna som har försvunnit. Det finns guldkorn i den här tunnan med skit, liksom.
Jag brukar försöka se det som läropengar. Jag har gjort så mycket misstag. Jag tror jag har gjort vartenda misstag i boken. Mental bokföring, övertro på egen förmåga, agerat på tips, etc. Tricket är som jag alltid brukar säga:
När en person med erfarenhet träffar en person med pengar, så brukar alltid samma sak hända. Personen med pengar får erfarenhet och personen med erfarenhet får pengar.
Nu vet jag inte hur gammal den här personen är, men om man då fortsätter investera så kommer det komma en ny krasch om 10 år. Då har man kanske mer pengar och då kan man agera mer rationellt. Då har man gjort det tack vare att man minns hur det var när man agerade fel och kände sig dum.
Detta kanske är en mental bokföring eller rationalisering, men jag tänker att det är mycket bättre att hoppa upp på hästen igen. Alternativet är att säga att det här med investeringar och aktier verkar inte vara till för mig. Då måste man vara smart eller ha en ekonomiutbildning eller man måste vara en Krösus Sork eller någonting annat. Jag tror verkligen att man ska hoppa upp på hästen igen och ta lärdom.
Ibland frågar folk vad vår framgångsfaktor är och då brukar jag säga att vi har haft förmånen att ha många människor runt omkring oss när vi har varit i den här situationen, som har sagt till oss: ”Grattis att det gick åt helvete. Vad är det mest fantastiska med den här situationen?”
Det finns ingen vattentät investeringsstrategi och alla gör misstag
Caroline: Ja, vi har ju hjärntvättat oss på det viset, kan man väl säga. Att tänka på ett annat sätt. Det är en frustrerande fråga mitt i det där, men man vet också att det är den bästa frågan egentligen.
Jan: Ja, det är verkligen det. Det funkar lika bra på barn, som på kollegor och på sin partner. När något har skitit sig – oavsett om det är pengar på börsen eller någonting annat – så kan man fråga sig vad är det mest fantastiska med den här situationen som har inträffat nu?
Jag upplever att vi oftast fastnar i att titta på den dörren som har stängts. Vi missar alla de andra dörrarna som har öppnats. Men det är svårt att göra på egen hand, så här behöver man ofta en partner eller vänner eller en coach som hjälper en med det.
Caroline: Jag upplever att man kan göra det lite efter att man har blivit känslomässigt uppe i varv. Då upplever jag att jag kan ta mig dit och se att det är nog ändå några dörrar som har öppnats här nu. Det är som att man övertalar sig själv att det är faktiskt helt ok och att det blir bra. Vi lurar oss själva hela tiden och det är bättre att lura sig själv i rätt riktning.
Jan: Ja, och vi är alla lite dumma i huvudet ibland, men när man läser bloggar och sådant så är det oftast att man pratar om sina framgångar. Man pratar aldrig om när man har trillat av hästen eller gjort fel. Man vill dölja sina misstag och jag är lite trött på det. Det finns ingen investeringsstrategi som inte innehåller några misstag.
Alltså, världens bästa fond brukar anses vara Renaissance Technologies. Det är en amerikansk hedgefond och de är asduktiga. Typ alla anställda är doktorander och de tjänar groteskt mycket pengar. De säger att ett bra år har de 51% rätt. Det är bara en procent mer rätt än fel, men det kan man tjäna väldigt mycket pengar på. Då gäller det att minimera förlusten när man har fel och det ingår i spelet.
Caroline: Men det du säger där om att man pratar om att man har lyckats tajmat marknaden och så vill man sopa misstagen under mattan. Jag håller med om det. Det är så himla jobbigt med den här inautenticiteten som vi sysslar med hela tiden. Att man liksom håller sig själv högt på ett sätt som andra kan se. Man kanske inte kan se det själv, men andra kan se det, att nu känns det inte riktigt, riktigt ärligt här. Andra kan se det.
Jan: Jag gillar också det vår kompis Lennart brukar säga:
”Time will either promote you or expose you.”
Ska vi fortsätta på mejlet?
Smart sparande är inte spännande
Fortsättning på mejlet:
”När börsen sedan bara steg och steg tänkte jag att jag måste in igen för att åtminstone få tillbaka lite av förlusten. Det var fredag för en vecka sedan som jag bestämde mig för att försöka köpa tillbaka. Nu är jag nere ytterligare 7%. Jag har inte särskilt hög lön, så genom att leva på minimum och spara vartenda öre kommer det ta mig cirka fem år att vara plus minus noll. Jag har verkligen lärt mig den hårda vägen att man inte ska försöka tajma börsen.
Jag är ny lyssnare men jag har lärt mig så mycket om smartare sätt att investera passivt och systematiskt. Det jag gärna skulle vilja höra är ett avsnitt om hur man kan tänka kring dåliga ekonomiska beslut. Hur man kan gå vidare och lära sig av sina misstag på bästa sätt. Hur kan man stålsätta sig mentalt för att följa sin strategi, även om magkänslan säger nej? Ska man någonsin gå på känsla och i så fall när? Och hur såg processen ut för er innan ni hittade er investeringsstrategi?”
Caroline: Det där med hur man mentalt stålsätter sig, det gör vi ju genom att vi har en investeringsstrategi. Det är så vi mentalt stålsätter oss mot olika tips och grejer och panik i tidningarna och så där och när Avanza-kontot går minus.
Jan: Ja, jag lyssnar inte på andra experter. Jag läser inte tidningar på det sättet. Sedan loggar jag heller inte in på Lysa eller våra Nordnet-konton och kollar.
Caroline: Och då är du ändå den som är intresserad av oss. Jag är ju minimalt intresserad. Jag loggar in kanske två gånger om året. Det lönar sig att inte vara intresserad när man har satt sin investeringsstrategi.
Jan: Ja, smart sparande är inte spännande. Det är verkligen så.
Att investera ska vara som att se målarfärg torka eller som att se gräs växa. Det ska vara tråkigt.
Men om man investerar med lekhinken så kan man göra lite mer experimentella investeringar. Vi delar med oss av tips i vår Patreon-community ungefär en gång varannan månad. Då lägger vi ut en spekulation för lekhinken.
Caroline: Då får man säga att lekhinken är en avgränsad del av ens ekonomi. Då vet man att där händer allt möjligt och det är spännande. Det kan gå bra, det kan gå dåligt och det är jättespännande. Men då är det avgränsat så att man vet att det inte spiller över på ens egna ekonomi, att man behöver leva på minimum och så. Eller hur? Det är så vi har tänkt.
Tips för att hitta en balans mellan spänning och trygghet
Jan: Ja, precis. Vi är känslomässiga varelser, så vi behöver utlopp för spänning. När vi har för mycket spänning då vill vi ha lugn och ro och trygghet. Och när vi har för mycket trygghet då vill vi ha spänning. Men då kan man ha spänning för t.ex. 2 000 eller 5 000 kronor. Jag behöver inte ha spänning för 500 000 kronor.
Det är inte så att det blir tio gånger större kick i hjärnan för att det är ett tio gånger större belopp. Jag tror det handlar mycket om att ha empati med sig själv. Så jag skulle säga att det handlar lika mycket om att lära känna sig själv som det handlar om att jobba med det tekniska, precis som vi pratade om i serien där vi utgick från T. Harv Ekers bok ”Secrets of the Millionaire Mind”.
Caroline: Ja och att man lurar sig själv på det sättet. Förlåt att jag använder det uttrycket, men jag lurar mig själv hela tiden för att ta mig själv i rätt riktning. En sak som jag lurar mig själv med är att min hjärna vill väldigt gärna ha snabba resultat.
Jag vill gå ner i vikt den här veckan och jag vill ha framgång nu med mitt skrivande och det ska ske nu. Då får jag hela tiden gå tillbaks och säga att jag kommer inte nå någon framgång om jag inte låter det ta lite tid. Då får jag lura mig själv. Det är inte intuitivt för mig att tänka att saker ska ta tid.
Jan: Och en annan grej är att man ska sluta jämföra det med månadslönen eller en bil. Så kunde jag också göra förut, tänka att vi var back två bilar t.ex. Man kan inte sätta det i relation på det sättet. Det är ett framing-misstag. Den bästa framingen man kan göra om man ska jämföra, det är att jämföra med index; ligger jag bättre eller sämre än index? Det är det viktigaste, tänker jag. För att koppla till det du sa om att man vill att allt ska ske nu, så är det väl också när man köper en aktie eller fond. Man vill att den ska gå upp samma dag som man har köpt den, så att man får bekräftelse på beslutet att köpa den.
Antingen har du rätt eller så tjänar du pengar
Jan: Jag är 40 och jag har snart gjort det här i 25 år och när jag köper en fond eller en aktie eller Lysa eller vad det är, så vill jag fortfarande att det ska gå upp samma dag jag har köpt. Jag vill fortfarande få den där bekräftelsen på att jag har gjort rätt. Och det suger fortfarande när det går ner. Men istället väljer jag att tänka går detta i linje med min strategi, för den har jag tagit fram vid ett tillfälle då jag inte är känslomässigt påverkad. Det är dumt att ta fram en strategi när man ligger -30% och i Coronatid, utan strategi är någonting man ska göra när man är neutral.
Som min gamla mentor Claes-Erik alltid sa, att man ska aldrig fatta ett beslut när man är känslomässigt påverkad. Han var alltid så rolig för han sa att även om man sitter i en jobbig förhandling så kan man alltid gå på toa. Man kan alltid ta en paus.
Caroline: Men tänker du aldrig det att aldrig kan ha fel? Det här är nog en sådan mognadsfråga för min hjärna. Nu är jag 43, men om 20 år kanske jag inte tänker att andra har fel och jag har rätt. Det är definitivt en omognad, att sitta och tänka att man själv har rätt.
Jan: Jag tror det beror på vilket område det gäller i livet. Sitter jag i ett styrelsemöte eller vad det gäller företag eller sådana frågor så tycker jag alltid att jag har rätt och alla andra har fel. Sedan brukar jag iofs försöka lyssna på andra, för jag gillar det här med thoughtful disagreement. Världen ser inte ut så som jag ser den, utan den bästa bilden av världen får man när man pratar med andra.
Men på börsen har jag tränat mig i så många år att – detta är ett påhitt – men för mig är detta 100% sant: på börsen antingen har du rätt eller så tjänar du pengar. Det går inte att ha både och. Antingen har du rätt eller så tjänar du pengar och jag är mer intresserad av att tjäna pengar än att ha rätt.
Inom personlig utveckling så är en av de stora heliga graalarna att för att bli fri måste man ge upp rätten att ha rätt. Ofta fastnar vi i att jag har minsann rätt och du är dum och jag har rätt och jag är oförrättad.
Investera globalt, billigt, långsiktigt och regelbundet
Jan: Sedan frågade hon hur vår process såg ut innan vi hittade vår investeringsstrategi. Jag skulle säga att vi vände kappan efter vinden. Nu minns jag inte, för det var typ 20 år sedan, men så fort någon kom med ett tips så hoppade vi på det, som guld, onoterade bolag, fundamental analys, högutdelande aktier eller magic formula. Så vi var all over the place. När man har gjort någonting tillräckligt länge så inser man att de som pratar om teknisk analys, de har inte mer rätt än någon annan. De har snarare mer fel än vad andra har.
På kort sikt funkar inte fundamental analys heller. Om man istället tittar på de som har provat allt så kan man börja kryssa av det som inte funkar och så har man till slut förädlat sin strategi till vad som funkar och inte funkar. Det som forskningen är tydlig med är att man ska investera globalt, billigt, långsiktigt och regelbundet.
Sedan behöver man anpassa det till sitt eget lynne/temperament. Vi har exempelvis en strategi som tar ganska lite risk. Vi har mycket räntefonder och så har vi en lekhink. För oss har ju det tagit 10 år – minst. Att försöka förfina vår strategi. Idag när folk kommer med onoterade bolag, som alltså inte finns på börsen, då säger jag nej tack i 99 fall av 100. Det är inte intressant att investera i onoterade bolag.
Caroline: Jo, men jag tror att man själv måste göra lite misstag. Då landar det mycket mer än om någon kommer med en färdig strategi, oftast.
Läsarmejl
”Jag vill tacka för er lugna och sakliga argumentering för hur man bör agera i de turbulenta tider vi ser. Speciellt vill jag nämna ert inlägg från 12:Mars, Corona & Börsen. Tycker det var modigt att lägga ut skärmdumpen från ert eget Avanzakonto för att påvisa att vi alla sitter i samma båt. Mina egna förluster låg i paritet med era.
Avanza skickade ut ett varningsmail varje gång mitt portföljvärde sjunkit med 10%. 10, 20 och 30% mailen kom i rask takt och det kändes oerhört jobbigt. Då var det skönt att veta att jag inte var ensam. Läser man på andra börsforum skriver folk hellre om hur de förutsåg nedgången och sålde i tid. Jag har läst tillräckligt på er blogg för att inte försöka tajma marknaden utan fortsätta spara regelbundet. Dock grämde det mig lite, för när de första rapporterna om Corona kom från Kina i början på Januari tänkte jag allt att detta kan påverka börsen negativt.
Hade aldrig tänkt sälja allt, men jag har haft otrolig tur i aktien Evolution gaming som gått upp över 1000% för mig, och detta kunde vara ett bra tillfälle att ta hem vinsten. Men det gjorde jag aldrig och såg kursen störtdyka. Sedan vände det och nu är Evolution högre än den någonsin varit, något jag garanterat hade missat om jag försökt tajma marknaden :-)”
Caroline: Det var ju roligt att den här personen inte sålde sin Evolution Gaming. Jag hade nog heller inte sålt någonting som jag hade gillat att ha. Men jag tänkte på det här med varningsmejl som kom från Avanza. Det fick vi också. Men förklarade de att det var enligt lag?
Jan: Ja, det är en lagstiftning. När ens portföljvärde sjunker med 10% så måste man skicka ut information om det. Jag tycker det är ett spännande mejl som visar på svårigheten att försöka tajma marknaden, att ofta är börsen högre upp ett år senare än vad den var innan krisen påbörjades och här fick den här läsaren det bevisat för sig i realtid.
Jag tyckte också det var roligt det här att på andra forum så pratar man bara om hur bra man är. Det finns något som man brukar kalla för de tysta vittnenas kyrkogård, att de som inte lyckades gör inget väsen av sig. I de flesta sammanhang är det bara några få som hörs, men som man tror representerar majoriteten. Sedan kan det vara väldigt mycket cherry picking.
Mattias investeringsdagbok 22:a mars
”Du uppmanade på din blogg att skriva dagbok under börskraschen vilken jag hoppas fler gjort. Oklart om vi är ute ur denna kraschen även om det onekligen varit en jäkla åktur.
Det vore roligt att få läsa fler Patreon-medlemmars dagböcker om du kunde uppmana till ett sådant inlägg på Patreon Rent praktiskt vet jag inte om det ska publiceras direkt i ett inlägg eller om man ska få ladda upp sina dagböcker. Du får gärna undersöka om intresse finns.
Tack vare tips från er och börskrascher så ligger min portfölj nu +5.5% upp från årsskiftet. Det hade jag aldrig vågat om du/ni inte hade publicerat era artiklar. Stort tack!
Mattias”
Jan: Jag tycker detta är jättekul. Mattias är en av våra Patreon-medlemmar. Om det är fler av er som har publicerat eller skrivit dagböcker, skicka gärna dem. Ni kan sudda ut siffrorna och sådant för det är ganska kul att läsa. Jag tänkte att vi ska läsa Mattias dagbok här från några olika inlägg.
”22 mars: Börsen har rasat 30% sedan toppen 19feb. Aldrig förr har fallen gått så fort. Aktiemarknaden är volatil som tusan. -10% ena dagen +10 nästa dag. Omöjligt att tima. Till och med Guld går ned. Ryktas om att stora bolag blankat guld och håller ned kurserna. Spiltan räntefond låste möjligheten för uttag i fredags. (XXtkr sitter fast där). Återupptas när det går att värdera rätt igen.”
Caroline: Jag minns när det var -30% och vi tänkte att det kanske fortsätter ner till -50%. Jag frågade från när man räknade och du sa 19:e februari.
”Media är mycket dystra i sina prognoser om ekonomin. Ryktas om depression. Våra portföljer har tappat 11% (60/40) och 19% (85/15). Känns bra att ligga bättre än index. Ingen ångest alls trots att förmögenheten minskat med XXtkr. Från och med nu frångår vi vår ursprungsplan för att kunna nyttja krisen. Lite motigt och läskigt när det väl ska göras.
Inspirerande när vi skapade planen. Lägger ihop portföljerna för att kunna nyttja portföljbelåning fullt ut. Ökar utrymme till XXtkr. Säljer av alla räntepapper nu. Tänker initiera steg 1 i Corona strategin och köpa aktier för ca XXtkr till idag. Räntepapper+belåning. Lite läskigt men känns ändå ok i magen. Läste en blogg om att det kan bli mycket värre och fick lite panik.”
Jan: Han skriver alltså att det var väldigt volatilt, det vill säga att det svängde mycket där i mars. Plus +10 ena dagen och -10 en annan dag. Allt gick ner. Till och med guldet som skulle skydda i sådana tider. När det blir panik på marknaden så säljs allt, oavsett vad. Spiltan Räntefond låste sig och det var någonting som varken vi eller någon annan på marknaden förutsåg. Det inträffar alltid grejer som ingen har tänkt på. Men det fick följdeffekter som att Avanza Auto och Lysa drabbades, för alla som ägde Spiltan Räntefond kunde inte prissätta korrekt.
Bra med en extra strategi för när börsen kraschar
Jan: Det andra som jag tar med mig är att Mattias här har haft en strategi och sedan hade han en extra strategi för vad som skulle hände i en börskrasch. Då har man verkligen levlat. De flesta har ingen strategi i vanliga fall och att dessutom ha en strategi för vad man ska göra i en börskrasch det är guldstjärna i kanten. Särskilt när det är en strategi som går ut på att bli mer aggressiv när alla andra blir defensiva. T.ex. Warren Buffet, världens rikaste man, har säger att man ska vara girig när andra rädda och var rädd när andra är giriga.
Sedan är det också roligt för jag tolkar utifrån det han säger här att han har tänkt ut den här strategin i början. Han skrev att det var ”Inspirerande när vi skapade planen”, men han skapade nog inte den planen den 21:a mars. Planen här var att sälja räntepapper, öka belåningen så man kunde låna pengar och vi har ett helt avsnitt som handlar om att amortera, investera eller belåna. Om man vet vad man håller på med och har en strategi så är belåning absolut ett verktyg att kunna utnyttja. Nya investerare som är oroliga ska inte belåna, medans vi själva använder belåning från tid till annan.
Sedan har jag faktiskt roat mig med att plocka upp en gammal graf, som vi hade framme 21:a mars. Den visar fördelningen på USA:s S&P500, den amerikanska börsen med de 500 största bolagen. Den 21:a och 22:a mars så var 156 av 500 minus mer än 40%. 86 företag hade backat med mer än 50% och 40 företag, alltså nästan 10%, var minus 70% eller mer. Bara 21 företag eller 4% av alla bolag på amerikanska börsen var på plus. Det betyder alltså att nio av 10 företag var mer än -10% back.
Detta kan då jämföras med 9:e juni, alltså för typ en vecka sedan, när vi spelar in i dag. Nu är 80% av alla företag 10% plus eller mer. 183 av de här 500 bolagen är på plus. 21:a mars var det 86 företag som var minus 50% – som hade halverat sin aktiekurs – och idag 9:e juni så är det bara fem. Det intressanta är att om man hade varit på en Robinsson-ö i sex månader detta året och sedan loggar man in på sitt Nordnet-konto och såg detta så skulle man säga att 2020 har varit ett ganska trist börsår.
Så länge man inte tittade på hur graferna såg ut i mars. Om man bara tittar på siffrorna nu så är det inget som antyder den bergochdalbana som har pågått. Det visar på de här stora svängningarna.
Mattias investeringsdagbok 25 mars
”Gick inte in med XXtkr (blev bara hälften) på söndagen. Måndag gick det ned med 7% till. Köpte XXtkr Walt Disney dock och XXtkr latour i dippen. Sen kom ytterligare ett räddningspaket som gjorde att det gick upp 11% på tis. Samma dag som det gick upp så gick jag in med XXtkr . Missade en del av tappet pga. Min obeslutsamhet.
Det är sjukt svårt att tima marknaden. Särskilt med fonder. Orsaken till att vi ej gick in med hela det planerade beloppet var att vi väntar på ökning av godkänt bolån. Nu vabbar bankkvinnan tyvärr och vi får inget besked nu heller. Just nu har vi XX tkr i obligationer som är låsta (spiltan). Dem hade vi velat omvandla. XX tkr i guld men dessa ska vara kvar till -50% på S&P 500. Just nu har guldet ökat med 5%. Så äntligen kommer guldet loss.”
Jan: Vad tänker du? Jag tycker detta är jättespännande.
Caroline: Ja, det är jättespännande för det är ganska detaljerat ändå. Man ser precis hur man gör och tänker.
Jan: Ja, precis. Det jag kan ha åsikt om är att investera i enskilda aktier. Det hade jag undvikit. Sedan kan man också säga att det är jättespännande att höra hur man har försökt ta bolån och sedan blir man frustrerad. För det är alltid på sådana idiot detaljer som vissa saker kan falla. Som bankkvinnan vabbar. Det kan utan problem ha kostat 25 000 kronor.
Jag brukar ibland prata om att man ska vara ombytt till matchen; att ibland kan det vara värt att ha en optionskostnad, att ha lån och pengar på banken. Då kan man säga att det inte är optimalt att ha både och för det kostar dig 2 000 kronor. Men då är det bättre att ha den här möjligheten, än att bankkvinnan vabbar och jag missar 25 000 kronor. Då hade jag kunnat betala optionskostnad i 12 år. Jag känner så igen det där och det är så sjukt frustrerande.
Caroline: Det hade varit roligt, måste jag säga, att få veta varför de köpte de enskilda aktierna. Mattias får gärna återkomma med det.
Mattias investeringsdagbok 26 mars
”Börsen har gått upp rejält de närmaste dagarna. Lite jobbigt att det går upp, hade velat handla mer innan. Men det ligger fortfarande ca -25% från toppen. Handlar iallafall för XXtkr till. (Portföljbelåning+ månadsspar). Stor Risk att inte lyckas fånga nedgången på ett bra sätt. Sjukt svårt att tima marknaden. Går inte. Några ”experter” säger att det är läge att handla mer nu. Några säger att det kan rasa 20-30% till. Extremt svårt att försöka hitta ett bra läge för köp.”
Caroline: Men är det inte så att man bara ska handla då genom hela krisen?
Jan: Ja, man ska handla hela tiden och ha en strategisk plan. Inte försöka tajma det. Sedan är det så roligt, det här som vi alltid pratar om, att börsen är ångerns tempel. Man ångrar sig alltid. Man har köpt för mycket, för lite, för tidigt, för sent, osv. Det går inte, liksom. Man måste ha en strategi och de har en strategi, men man märker också en slitning kring strategin.
Jag tycker det beskriver den där kampen väldigt väl, mellan att följa sin strategi och känslomässigt leta efter andra lösningar. Det är också svårt när man börjar lyssna på experter. Under kriser som dessa så märker man att det drar åt alla håll och det värsta är att när man lyssnar på de här experterna så är de duktiga, för de har ofta argument för både och.
Caroline: Ja, det gör också att det blir error i hjärnan på mig, faktiskt.
Jan: Ja och där har jag dragit slutsatsen att jag är väldigt noga. Jag tror t.ex. inte att jag kan investera bättre än andra och jag lyssnar sällan på vissa typer av råd. Jag tycker att man ska ha rådgivare, vi har ju t.ex. vår kompis (Per / Pär anm. namn), som vi ska ha med i podden vid tillfälle, som jag brukar bolla investeringar med. Men jag lyssnar aldrig på en rådgivare om hur marknaden ska gå i framtiden.
Däremot kan jag lyssna på råd som står i förhållande till mina mål eller min tidshorisont. Den typen av råd ska man ta, men inte att Latour kommer gå bättre än Disney under de kommande två veckorna eller något sådant. Det säger t.o.m. de professionella fondförvaltarna Andreas och Henrik som förvaltar Coeli Global, att det är svårt att göra bättre analys än någon annan. När en massa smarta människor försöker lösa samma problem så tenderar lösningen att bli samma.
Mattias investeringsdagbok 7 april
”Positiva tongångar på börsen som gått upp flera dagar i rad. 7% igår. FOMO. Nu har guldet kommit loss också pga. Alla stimulanser ute i världen. Högsta nivån på guldet sedan 2012. Känns fortfarande bra i magen. Länder börjar lätta på restriktioner och det ser ut att minska i smittspridning. Vi får se om detta stämmer eller om det kommer fler setbacks. Ligger kvar fullinvesterad och tittar på showen.”
Jan: Jag älskar det. Jag tror det är bloggrannen Cornucopia som brukar säga: ta fram popcornen och bara titta. Jag älskar det. Man kan bara vara en åskådare.
Caroline: Ja, men då måste man också mentalt distansera sig från det och då har man kanske ett annat perspektiv. Det är superbra, Mattias.
Jan: Jag gillar det som han skriver om fear of missing out, att det gick upp 7% och då fan skulle man ha varit med. Även om man har en strategi så kommer känslorna var där och dra i en. Tricket är att man behöver inte tro på allt hjärnan känner, säger, tänker eller tycker.
Sedan gillar jag också det att han hade förmodligen i sin strategi, som vi också brukar säga, att i kristider tenderar guldet att gå upp. Det gör inte det direkt och inte alla dagar, men det tenderar att hålla. Här har han i sin strategi gjort ett bet på att guldet kommer gå upp över tid i en kris, vilket det också gjorde. Så han fick inte panik och sålde, utan han höll sig till sin strategi. På kort sikt är marknaden irrationell, men över tid så brukar de stora dragen gälla.
Mattias investeringsdagbok 11 april
”Börsen har rusat 12% denna veckan. Fler och fler ”experter” uttalar sig positivt. Samtidigt som vissa pratar om björnfällor och nya kriser. OMXHPI ligger -30% fortfarande och nasdaq ligger fortfarande -20% under högsta toppen. Totalt var nasdaq ned -35%. (Obs. Krävs mycket mer för att återhämta ett tapp så börsen är upp mer än 20% från lägsta nivån idag).
Vår sammanlagda portfölj ligger på -20% dvs. Samma som nasdaq. Guldet har lossnat och ligger +13,5% detta året. (Vi har 15% i portföljen idag) Hittills har vi investerat extra under krisen. Omvandlat XXtkr i räntefonder till aktier. Belånat portföljen med XXtkr (köpt XXtkr guld och XXtkr aktier) Månadssparat XXtkr Omvandlat XXtkr eget kapital till aktier. Totalt. XXtkr.”
Jan: Jag tycker det är jättekul att se. När börsen börjat gå upp då kommer fler och fler experter säga att nu kommer det gå bra. Och när börsen går dåligt då säger de att det kommer gå dåligt. Sedan försöker de som haft fel säga att nu är det dags för en tjurfälla och det är nu de sista spararna kommer gå åt skogen. Jag har lite förakt för det där. Det hänger ihop med forskningen som visar att det är bättre att singla slant än att lyssna på en experts förutsägelse om framtiden. Experterna har ju mindre än 50% rätt. Det hugger tag i mig.
Jag är inte mycket på Twitter, jag tycker att det är ett lite avskrädesställe, men ibland så är jag ändå där och tittar. Jag ska inte säga avskrädesställe, men jag upplever sällan att jag mår bättre när jag har lämnat det än när jag har kommit dit. Men jag går dit ändå ibland, det är väl en sjuk fascination. Då kommer jag ihåg när vi publicerade den 12:e mars så fick jag kommentarer att hur kan du vara så dum i huvudet och rekommendera att man ska köpa nu när det kommer gå ner.
Sedan tänker jag att nu ligger vi väl plus 30% från det och den primala delen i mig vill bara skryta och säga vad var det jag sa. Jag upplever att Twitter tar fram det sämsta i mig och därför är jag inte där särskilt mycket.
Caroline: Jag ska också bara säga att vi vill ju prata om krisen när den pågår och då blir det lätt att man kollar på nyheterna, lyssnar på experter, pratar med grannarna eller kollegorna, för vi har ett behov av att prata om det som sker. Men där kan man också luta sig tillbaka och titta på sitt eget behov. Kan man distansera sig där så är det också en show liksom.
Jan: Ja, Twitter är nog ett ställe där man ska ha popcorn. Nu var det ju det här med Alexander Bard och Bianca Ingrosso. Det är någon Twitterfejd. Jag har inte ens tagit fram popcorn.
Mattias investeringsdagbok 11 april, fortsättning
”Allt känns fortfarande bra i magen. Belånar inget mer i dagsläget men fortsätter månadsspara. Känns som om nya tillfällen skulle kunna uppstå längre fram om smittan får fart igen eller den ekonomiska krisen spiller över till andra branscher. Just nu är restaurang, hotell och resor drabbade värst. Om jag kommer ihåg rätt så hade vi investeringar på (XXtkr ) innan krisen. Nu har vi XXtkr eget kapital. Således –XXtkr från toppen men ingen förlust av insatt kapital.
Funderar mycket över hur världen kommer se ut om några år. Risker när det pumpas in så gigantiska belopp som det görs nu från alla riksbanker. Vissa tror på nya kriser om några år. Behöver bestämma när vi ska återgå till de vanliga 4-hinkars strategin. Vi ska i alla fall byta ut vår tidigare 60/40 portfölj mot en ”all väders portfölj som ligger +6% hittills enligt rika tillsammans.”
Jan: Det som kan vara värt att säga är att vi ligger så mycket pengar back, men det är inte eget kapital. Då är det ofta en vinst som man ligger back. Där kunde man önska att han redan hade definierat det i förväg i sin strategi, när man ska återgå. Annars är det väl egentligen inte så mycket att säga.
Nu blir det ett lite sidospår: men det är många som spekulerar kring det här att nu trycks det jättemycket pengar och det kommer bli inflation och så. Men jag har pratat med ganska många i finansbranschen och de tror inte på en inflation. De säger att inflationen sker i tillgångarna, men eftersom Bolidenaktien inte är med i hur man räknar inflation så kommer inte inflationen drabba den vanliga ekonomin. Så länge pengarna är kvar på aktiemarknaden så spelar det ingen roll att vi får en tillgångsinflation.
Problemet skulle bli om pengarna plötsligt skulle gå från aktiemarknaden till den vanliga ekonomin. Men det märker ju du och jag att vårt liv förändras inte huruvida vi har mycket eller lite pengar på vårt aktiekonto, i stora drag. På sin höjd blir det kanske att vi om något år med några års mellanrum köper ny bil, men det är inte mer än så.
Caroline: Men du, apropå det med att lägga in i sin strategi när man ska gå tillbaka till normalläget, vad tänker du kring det? Vad skulle man kunna gjort då?
Jan: Jag försöker hålla samma strategi, men det är väl kanske att man slutar belåna och sedan kanske man börjar rulla tillbaka belåningen över en tidsperiod på kanske två år, skulle jag gissa.
Mattias investeringsdagbok 16 april
”Börsen ligger -13 (s&p500) och -16 (omxphi) Vår portfölj ligger -9%. Känns bra i magen.”
Jan: Där är det jätteintressant att han jämför sig med index och det är helt rätt. Det gör det mycket enklare och det känns bra i magen att man jämför sig med index. Det är detta jag alltid tjatar om, att om du har räntefonder så kommer du i en nedåtgående marknad ligga bättre än index, men i en uppåtgående marknad kommer du ligga sämre än index. Det är kostnaden.
Men eftersom vi känslomässigt värderar en förlust mycket värre än en vinst, så gör det inte lika mycket känslomässigt om man t.ex. ligger 110 kronor plus när man hade kunnat ligga 120 kronor plus. Det viktigare att känna sig som vinnare när det går ner än att känna sig som vinnare när det går upp.
”De senaste veckornas uppgångar har känns hoppfulla. Guld +16%. AUAG+ 26% på en vecka. Galet…… Ena dagen går börsen upp 3% nästa dag ned 3%. Kursrörelser som tidigare varit mycket ovanliga är vanliga. Nu väntar q1 rapporterna runt omkring i världen. Vi får se hur detta tas emot.
Länder som USA, Danmark och Tyskland pratar om att lätta upp restriktioner. Kina verkar vara igång igen. Sveriges kurva är flack på viruset. Tidningarna präglas av ömsom hopp ömsom katastrofläge. Några pratar om världens rally som ska hända, andra om den största recensionen sedan 1930 talets krasch. Mycket svårt att gissa vart detta tar vägen. Bara hålla linjen som tidigare är bestämd.”
Jan: Coolt. Inte så mycket att kommentera. Men återigen; sluta läsa nyheter. Det skulle vara mitt tips här. Man får ändå inte ut något värdefullt av det.
Mattias investeringsdagbok 21 april
”Q1 rapporterna börjar strömma in och de ser inte vackra ut. I natt nådde oljan nya historiskt låga rekordnivåer. Satte hela marknaden i nya gungningar. -3% på Stockholmsbörsen och amerikanska börsen. Rätt dyster nyhetsrapportering.
Jag började fundera kring att sälja av lite och minska belåning. Men det är fortfarande extremt svårt att tima. Jag påverkas av allt som skrivs och riskerna med en kommande ny krasch. Bestämmer mig för att ligga kvar och inte göra något alls trots att det känns lite märkligt i magen.”
Jan: Jack Boggle, indexfondernas fader, säger att man ska sitta där och inte göra någonting. Återigen, sluta följ nyhetsrapporteringen. Man kommer inte få ut någonting av det. En annan grej här, som många nybörjare inte förstår med börsen, är att man säger att rapporterna blir skitdåliga eller man lämnar en skitbrarapport och så går börsen ner ändå.
Börsen ligger alltid sex till 12 månader före marknaden i förväntningar, etc. Om alla visste att Q1-rapporterna skulle vara dåliga så kommer det ändå inte att förändra företagens kurser. Alla vet redan att rapporterna kommer vara dåliga. Det man tittar på nu i mitten av juni är Q1-rapporterna för kanske nästa år. Att det är de som är intressanta. För alla fattar att det här året kommer vara värdelöst.
Mer från Mattias investeringsdagbok
”Funderar på att betala av lånet på XXtkr istället för nya investeringar. Vet inte om det är rätt beslut. Sjukt svårt att tima iallafall. Känns bra att bli av med lån nu när börsen ändå gått upp med 20%. Hela portföljen ligger plus detta året.” 26 april
”Samtal med frun. Hon är tveksam till att betala av lånen. Håll kvar i strategin säger hon. Vi gör så och fortsätter månadsspara.” 27 april
Jan: Ja, heja frun! Och vikten av att inte sitta själv med sina hjärnspöken. Har man valt en strategi så är det svårt att hålla fast vi den, men man har ju tagit fram den för att den ska vara bra. Så grattis till att ni gör detta tillsammans. Sjukt coolt.
”USA anklagar kina för att dem tillverkat viruset i labb. Börsen responderar negativt såklart, ca -5% på ökad oro för handelskrig. Denna veckan har jag inte velat öppna Nordnet. Får man inte se förlusten så finns den ej. Känns faktiskt rätt okej ändå i magen. Inga panikkänslor här inte.” 6 maj
”Börsen ligger och pendlar fram och tillbaka men varken upp eller ner sedan sist jag skrev. Deltog i börsnotering av pexip. Fantastiskt start och sålde 2poster med 40% vinst (8000krvinst). Kul att det fortfarande funkar med IPOs i dåligt börsväder. Media är fortfarande både och. Alla spelulerar. Är botten nådd eller kommer ett ras till. Ingen vet. Portföljen ligger på -9.82 enligt shareville i år men eftersom vi köpte rätt mycket på botten säger avanza att vi är +XXtkr. +pexip ipo om 8000kr. Visar på vikten att våga köpa när det rasar. Fortfarande funderingar om man ska betala av krediten eller månadsspara. Svårt val. Oavsett. Lite trist att det bara pendlar men samtidigt positivt eftersom man kan månadsspara mer.” 15 maj
”Makalös vecka. S&P500 upp 5%. OMXHPI upp 5.5%. Förra veckan var riktigt bra också. Tekniktunga nasdaq är +9% detta året. Glädjefyllt att se hur portföljen återhämtar sig. Vi ligger en bra bit över 5.5% plus på hela portföljen detta året tack vare aggressiva köp när allt såg mörkt ut. Börsen verkar helt bortse från allt negativt just nu.” 5 juni
Vissa saker som aldrig förändras för småsparare
Jan: Jag hoppas att det är andra som uppskattar den här dagboken. Jag känner som om jag har varit med där och lyssnat. Jag tycker det är sjukt bra jobbat och det är jättespännande att kunna gå tillbaka också. Om vi skulle sammanfatta detta så skulle jag säga att vissa saker kommer alltid vara sig lika.
Som ny sparare kommer man överskatta sin riskvillighet eller risktolerans i goda tider och sedan kommer man freaka ut när det går ner. Vi kommer hela tiden ha den här känslomässiga stormen – ska jag göra det eller det? Man blir girig och rädd. Det är inget konstigt. Aktiehandel kommer att ge kickar. Det är samma kick i hjärnan som lotteri. Jag läste någon artikel, jag tror det var i New York Times, att eftersom all sport har legat nere så är det många som har flyttat sig från betting till börsen.
Sedan kommer det också vara perioder då människor utan kunskap eller färdighet också kommer tjäna pengar. Om man vänder på det så kommer också alla förlora pengar någon gång. Det är viktigt att säga när någon kommer med ett råd eller en affär om det var tur eller om det var skicklighet. Det som vi har pratat om i alla avsnitt om forskningen, att det är en av forskningens största frågor när det gäller investeringar. Var det tur, går det att återupprepa, finns det persistence eller var det bara tur?
Och det är också så att man pratar om dumma och smarta pengar i sparande. Smarta pengar efter rika hedgefonder och dumma pengar efter småspararna. Det finns situationer när ”dumma pengar” tjänar mer än ”smarta pengar”. Men tricket är inte att vinna slaget, utan att vinna kriget.
Varning: dras inte med i dramatiken på börsen
Jan: Att man också kommer ihåg att ingen har rätt alltid. Alla strategier kommer med tvivel, förluster i periodvis, etc. På engelska brukar man skoja att ”nothing beats hindsight capital”. När man alltid berättar hur det gått i efterhand. Sedan tror jag också att ha en plan är A och O.
Det som ställer till det – något som jag personligen tycker är väldigt jobbigt – är att ha oinvesterade pengar som jag inte har en plan för. Det kan skapa hjärnspöken och stress på riktigt. Men det kan också vara ok att ha pengar på kontot. I RikaTillsammans-portföljen har man nästan 25% av pengarna på konto. Det ger möjlighetskapital, att man kan göra grejer, månadsspara eller belåna mer.
Jag brukar ibland skoja att livet vore mycket enklare om det var på börsen som det är i verkligheten, att hårt arbete lönar sig i form av ett bättre resultat, eller ju smartare man är och ju bättre utbildning man har, så garanterar det en överavkastning mot index.
Eller som man brukar säga, att det vore bättre om fundamentala faktorer – som vad företaget tjänar och vad det gör – påverkade. Att marknaden var logisk. Men så är det inte på börsen, vilket är det som är så himla spännande. Tvärtom vet vi att den som är passiv slår den som är aktiv, t.ex. Det som är enkelt är många gånger bättre än det som är komplext.
Den finansiella rådgivaren Henrik Tell brukar säga att det är mycket bättre att ha en okomplett plan som man följer än den perfekta planen man inte följer. Jag skulle t.ex. med säga att temperament är viktigare än intelligens. De här punkterna kommer från bloggen ”A Wealth of Common Sense” och han skriver också att ibland är det helt enkelt så att marknaden är ologisk och irrationell. En klassiker i finanssammanhang är att marknaden kan vara irrationell långt mycket längre än vad jag har råd att hänga kvar.
Jag tänkte bara ta ett exempel på den här irrationella grejen, som jag vill varna lite för. Vad som har hänt nu, att erfarna investerare tittar och kliar sig i huvudet. Kommer du ihåg att MQ gick i konkurs? Men två dagar innan de gick i konkurs så steg aktiekursen med +66% och +35% vilket är helt ologiskt. Småsparare spekulerade i det och det var lite lotteri. Först hade det fallit med 90% och då tänkte de att nu kan det bara gå upp.
Där brukar bloggrannen Cornucopia vara rolig. Han säger att oavsett vilken en aktie är på så finns det alltid 100% nedsida. Jag tar upp det här exemplet för det har hänt med Hertz i USA och en massa andra bolag. Bottenfiska inte den här skiten, liksom. Man märker det nu när vi kommer att se mer konkurser på börsen. Det är irrationellt, men det här är väl ett misstag man inte behöver göra. Men folk gillar stora rörelser. Det skapar mycket spänning, det ger dopaminkick och folk tänker att man kan tjäna pengar. Detta såg vi också när vi gjorde avsnittet om vad äger män och kvinnor, vilka typer av aktier och vad är det som går positivt. Vad tog du med dig från dagens avsnitt?
Kolla in vår community på Patreon för mer
Caroline: Det kanske ändå var många män som förlorade på sina MQ-aktier. Förlåt, det var väldigt skadeglatt. Men du pratade om att män och kvinnor har olika sorters aktier i sina depåer och då tänkte jag att det kanske var många män som köpte de här MQ-aktierna för att det var stora rörelser och mycket dopamin och testosteronet kom in och blandade sig in i det där. Då blev jag lite skadeglad, men det ska man inte vara. Det är fruktansvärt.
Jag erkänner att jag är det ibland. Men jag upplever att jag har blivit skriven på näsan av män i aktiesammanhang tidigare, så då känner jag liksom ”där fick du!”. Helt random, vem fick? Någon fick i alla fall. Jag är ärlig med mina mörka sidor. Vad tog du med dig?
Jan: Jag tog med mig att det här med dagbok är en sådan fantastisk idé. Jag har gjort det tidigare men jag gjorde det inte nu under Coronagrejen. Kudos till Mattias som gjorde det. Det kommer att vara en fantastisk grej, särskilt att kunna gå tillbaka och ha det som referens när nästa kris kommer. Sedan tänker jag också på att man ska ha empati med misstag. Vi har alla gjort misstag och ju fler misstag du har desto fler lärotillfällen får du, vilket leder till mer erfarenheter och mer pengar över tid.
Caroline: Det som jag också tycker är bra med Mattias dagbok är att han också skrev hur det kändes, inte bara vad han gjorde. Det är också en godbit med dagboken.
Jan: Jag tänkte också tipsa om Patreon, som är vår RikaTillsammans-community där vi har digitala träffar, vi delar med oss av tips som Pexit-tipset som Mattias nämnde. Det är en community för dig som vill ha mer och vårt mål, som vi har lyckats med i hästlängder, är att de pengarna som du lägger där som du väljer själv ska du tjäna mer på genom de unika tipsen du får där. Det är ganska mycket exklusivt material. Det är därför jag också ibland svarar på fler kommentarer på Patreon än vad jag svarar på bloggen.
Stort tack för den här veckan så ses vi nästa söndag igen.
— SLUT TRANSKRIBERING—
Få våra bästa artiklar till din mejl
En gång i månaden skickar vi ut en sammanställning av bloggen bästa artiklar och tips. Dessutom får du i våra välkomstmejl de bästa tipsen från 10 års bloggande. Självklart är det kostnadsfritt. ?