Investeringsklockan

Fantastisk illustration över konjunkturcyklarnas gång

Investeringsklockan

Jag satt och slösurfade på andra ekonomibloggar och hamnade  av en händelse hos Finansmamman, som hade publicerat ovanstående investeringsklocka. Den publicerades redan första gången 1937 i tidningen The Evening Standard.

Helt fantastisk – att något som är så svårt somde olika konjunkturcyklarnas vandring kan göras så enkelt med en bild. Däremot är jag inte riktigt säker på att vi är vid 8:an riktigt än. Jag tror att det kommer att komma en riktig smäll till framåt sommaren.

Det är också anledningen till att jag för närvarande inte ligger i marknaden. Mitt antagande grundar jag i att just nu kommer bolagens rapporter som fortfarande är ganska bra – för de föregående 3 av fyra kvartalen var under högkonjunktur.

De extremt stora förändringarna i orderläge har inte märkts än, t.ex. att Volvos lastbilsförsäljning har sjunkit till några hundra, från nivåer över 10.000. Jag har hört inofficiella siffror från andra lastbilstillverkare här hemma i Sverige som sålt mindre än 10 lastbilar, trots att alla kostnader för alla anställda finns kvar.

På samma sätt skriver tidningen Affärsvärlden ”Om det tysta hotet” där varslen hopar sig i den avancerade tjänstesektorn, vilket är betydligt allvarligare än varslen i industrin. På samma sätt har många i den amerikanska ekonomin, inte börjat betala av på sina lån (många lån var räntefria och amorteringsfria i x antal månader).

Jag tror vi har passerat den stora puckeln, men vi är inte på långa vägar klara än. Tyvärr.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök