Investeringsklockan
Sök:

Investeringsklockan

Fantastisk illustration över konjunkturcyklarnas gång

Investeringsklockan
Den här artikeln publicerades 2009-02-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag satt och slösurfade på andra ekonomibloggar och hamnade  av en händelse hos Finansmamman, som hade publicerat ovanstående investeringsklocka. Den publicerades redan första gången 1937 i tidningen The Evening Standard.

Helt fantastisk – att något som är så svårt somde olika konjunkturcyklarnas vandring kan göras så enkelt med en bild. Däremot är jag inte riktigt säker på att vi är vid 8:an riktigt än. Jag tror att det kommer att komma en riktig smäll till framåt sommaren.

Det är också anledningen till att jag för närvarande inte ligger i marknaden. Mitt antagande grundar jag i att just nu kommer bolagens rapporter som fortfarande är ganska bra – för de föregående 3 av fyra kvartalen var under högkonjunktur.

De extremt stora förändringarna i orderläge har inte märkts än, t.ex. att Volvos lastbilsförsäljning har sjunkit till några hundra, från nivåer över 10.000. Jag har hört inofficiella siffror från andra lastbilstillverkare här hemma i Sverige som sålt mindre än 10 lastbilar, trots att alla kostnader för alla anställda finns kvar.

På samma sätt skriver tidningen Affärsvärlden ”Om det tysta hotet” där varslen hopar sig i den avancerade tjänstesektorn, vilket är betydligt allvarligare än varslen i industrin. På samma sätt har många i den amerikanska ekonomin, inte börjat betala av på sina lån (många lån var räntefria och amorteringsfria i x antal månader).

Jag tror vi har passerat den stora puckeln, men vi är inte på långa vägar klara än. Tyvärr.


Den här artikeln publicerades 2009-02-03 klockan 12:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Det kan väl vara en poäng att skilja mellan orderingång och försäljning. Det som oftast nämns i t ex media är väl just nedgång i antal ordrar för volvo, det kan ju ändå innebära att de säljer bilar som de har stående direkt s a s och tömmer sina lager. Visst är det ett tecken på en svag marknad, men det är trots allt en viss skillnad på ordrar och faktiskt försäljning. Den dag lagren har rensats kan ju en ökning av ordrar komma snabbt. Men visst ska vi längre ner, ett steg upp och två tillbaka tror jag gäller för ett tag framöver. När uppgången väl kommer så tror jag det blir en långsam uppgång under relativt lång tid, kommer alltså att finnas tid att hinna med det sk tåget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tribeca
 2. Vit pil

  Kloka ord – det som saknas är ledare som har en fot i verkligheten. Frågan vi alla måste ställa oss är om vi kan göra en skillnad och om vi har en fri vilja eller bara är offer för omständigheterna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl-Johan

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.