Rådgivare stjäl 20 % av kapitalet på 5 år mha avgifter

Bra inslag i SVT Aktuellt 170712 om rådgivaren iZave och vikten av låga avgifter...

SVT gör en jättebra granskning av fondbranschen och idag iZave. I det här inslaget om riktiga skitfonder och dyra lösningar som tar i princip hela avkastningen och mer därtill. Jag önskar bara att de berättade om vad man ska göra istället.

Jag skulle egentligen jobba med annat igår kväll, men fick tips om ett inslag i SVT Aktuellt om fondbolaget iZave (f.d Cerberus). Jag kunde inte låta bli att kommentera inslaget. Jag brukar inte kritisera företag eller personer, då jag anser att man bör ha lika mycket på fötterna när man kritiserar som när man rekommenderar något. Men det här med fonder med höga avgifter är enligt mig helt crazy. Det är helt sjukt och jag blir förbannad på att det får pågå. Mycket kredd till SVT som tar upp ämnet från tid till annan, med Allra för några månader sedan och med iZave nu.

Jag anser ju personligen att det inte är något annat än ren stöld. Precis som Jakob König, säger ca 2:37 in i intervjun så skapar ingen ett sådant mervärde att det motiverar en sådan extrem avgift på uppemot 4 till 5 procent. Jag påstår att redan medelavgiften för svenska fonder på 1.4 procent är högst diskutabelt om det skapar värde.

Forskningen är mer eller mindre entydig – de flesta fonder underpresterar mot marknaden i genomsnitt – just på grund av avgifterna. Att då påstå att man är konkurrenskraftig på 4 procent är ju bara en ren lögn och utnyttjande av andra som inte kan eller förstår bättre. Vill man vara på den säkra sidan bör man aldrig ha mer än 0.4 procent i avgift.

Trick som finanssäljare använder för att lura kunder

De använder ju också i princip vartenda trick i boken om man vill lura någon:

  • Starta en ny fond som inte är betygssatt än av Morningstar
  • Utnyttja egna depålösningar och ta betalt för insättning, uttag och förvaring
  • Hitta på egna namn på fonderna så att de inte kopplas till varumärket
  • Utnyttja fancy lokaler, event och personliga möten och få kunderna känna sig speciella
  • Jämför inte med index utan egna jämförelsetal
  • Prata om avkastning relativt insatt krona och inte index
  • Välj ut specifika fördelaktiga tidsperioder där utvecklingen gått bra
  • Gör metaforer som folk känner igen – t.ex. personlig tränare
  • Skräm upp kunden med hjälp av t.ex. brist på ränta på vanligt bankkonto
  • Utnyttja kundens dåliga samvete för att de har låg kunskap och känsla av att de ”borde göra något”
  • Utnyttja sense-of-urgency och peka på uppgång och att man behöver vara med på nästa sak
  • Utnyttja ”fear-of-loss” – t.ex. att alla tjänar pengar och man borde vara med på tåget nu när det går upp
  • Undvik berätta om statistiska sannolikheter för nedgång
  • etc

Det här är verkligen en av de största anledningarna till att jag bloggar, gör intervjuer och tjatar om låga avgifter, långsiktigt sparande och tillgångsspridning på riktigt. Jakob sätter tyvärr ord på det det bra:

Det är lite vilda västern som drar till sig väldigt många oseriösa aktörer eftersom det är relativt enkelt att tjäna stora pengar på att utge sig för att vara rådgivare när man egentligen är säljare. Det är något som kunderna får betala för i form av att deras pension gröps ur eller deras ekonomiska buffert försvinner. Jakob König på Sveriges konsumenter.

Nej, du behöver ingen ”finansiell personlig tränare”

En sak som jag verkligen vill ge bort till dig som läsare – gå inte på metaforen om personlig tränare och att man behöver hjälp. De använder till och med det på sin hemsida:

– Det är som en personlig tränare, kunden tar tag i något som annars känns jobbigt och svårt. Samtidigt undviker man skador, tränar bättre och mer när man vägleds av någon än om man gör det på egen hand. Rådgivning är till för dem som inte har kunskap, tid eller energi att förvalta sitt eget kapital och det har visat sig ge bättre avkastning.

Det som skiljer sparande från i princip ALLA andra situationer är att i alla områden i livet så behöver man träna mycket och få mycket hjälp för att ens nå en genomsnittlig nivå. Om jag ska börja spela tennis och aldrig har spelat tennis, då kommer det ta många år innan jag blir en genomsnittlig tennisspelare. Eller hur?

Men när det gäller sparande, så kan vem som helst bli genomsnittlig inom 2 timmar. Det enda man behöver göra är att öppna ett konto på Avanza (annonslänk) eller Nordnet, (annonslänk) och sedan börja spara sina pengar i globala indexfonder med låga avgifter enligt någon av mina portföljer eller fonder som jag rekommenderar.

Då blir du en genomsnittlig sparare som över tid kommer att få samma avkastning som marknaden i genomsnitt (minus 0.2 procent i avgift) och bättre avkastningen än den absoluta majoriteten av alla sparare. De flesta misslyckas nämligen med att ens nå den genomsnittliga avkastningen som marknaden ger. Du behöver alltså INTE en personlig tränare i området sparande i fonder. Det är en lögn och ett påhitt.

Problemet är bara att vi inte är vana vid det här och tror att även sparande är ett område där den som gör mest, kan mest, vet mest och engagerar sig mest får bäst resultat. Så är inte fallet. Det finns inget bevis i forskningen på det och det är definitivt inte sant för fonder eller företag som har avgifter på över 2 procent för sina fonder. Det är en i princip statistisk omöjlighet. Punkt. (det var mitt lilla brandtal! :-) )

Just nu är jag i slutredigeringsfasen på en artikel som jag kommer publicera till helgen som kan hjälpa till att undvika just sådana här riktigt usla fonder på ett enkelt sätt. Återkommer om det. ;-)

Tills dess kan du kolla dessa fonderna som är jättebra och har låga avgifter:

  • Bästa fonderna 2021 - De bästa indexfonderna, hållbara fonderna, räntefonderna och övriga fonderna för ditt sparande och din portfölj 2021

Tips! Spela in dina möten med din telefon

Ett tips som jag själv brukar använda. Spela in dina möten med din iPhone eller Android. Det finns många bra inspelningsappar. Jag själv använder appen ”Röde Rec” som är relativt dyr (och har fått en del dåliga reviews) men som för mig fungerar bra. Idag är det ju inget konstigt att ha sin telefon på bordet under ett möte och du kan sätta på inspelningen.

Det är enligt svensk lag tillåtet att spela in ett samtal så länge en av parterna är medveten om det. Det räcker alltså att du är medveten om att du spelar in så är det okej. Du behöver inte berätta det för den andra personen. Det tar typ ingen plats på telefonen och är en bra försäkring i en framtida konflikt.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök