Jag har vänt blad i livet...
Sök:

Jag har vänt blad i livet…

Före genombrott kommer sammanbrott

Jag har vänt blad i livet…
Den här artikeln publicerades 2009-03-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Senaste tiden har jag haft många sammanbrott. Först nu känner jag att genombrottet har kommit på allvar, och jag kan börja skriva på ett nytt kapitel i mitt liv. Det har varit mycket besvikelse, sorg och ledsamhet. De senaste dagarna har det bytts ut till glädje, inspiration, äventyrslystnad och optimism inför framtiden. Jag har fått fantastiska insikter och resultat som jag bara känner att jag vill dela med mig av! :-)

De senaste 3 åren har jag lagt ner mycket tid på företaget som jag startade tillsammans med  min mentor. Det har gått ganska bra och vi har utvecklat en bra produkt, som vi har satt på marknaden och fått företaget att växa. På sistone har jag mer och mer börjat känna att företaget och jag inte riktigt ligger i integritet med varandra. Vi är inte på väg åt samma håll. Efter en kanske, onödigt smärtsam process, för både företaget och mig själv har jag/vi mer eller mindre insett att det är dags för oss att gå skiljda vägar.

Rädslan – vad ska andra tycka?

Det har varit ett oerhört svårt beslut att ta. Ungefär som att göra slut, eller att skiljas. Alla rädslorna, befogade och obefogade kommer upp till ytan.

 • Hur ska det gå nu?
 • Hur ska jag försörja mig?
 • Kommer jag och min fru att klara oss?
 • Hur ska det gå med lånen?
 • Hur kommer vårt liv att förändras?fear-turtle
 • Vad ska andra tycka?
 • Ska jag söka jobb, starta ett nytt företag?
 • Kommer jag någonsin att få ett jobb, eller är det kört för mig?
 • Hur kan man sluta på sitt eget företag?
 • Hur kommer det att gå för företaget utan mig?

Den tuffaste invändningen har varit rädslan för hur framtiden kommer att se ut och vad andra ska tycka. Jag insåg först nu, när jag tagit steget, att jag också hamnat i trygghetsfällan, med att lönen betalas ut den 24:e varje månad. Även om lönen har varit bra, så har jag känt att något väsentligt har fattats. Jag har målet att bli ekonomiskt oberoende och att få lön den 24:e varje månad är inte ett steg mot det målet.

Det som jag känner som väldigt positivt är att första gången på länge är jag på väg MOT något, änatt vara på väg FRÅN något. Man kan likna det med en bil, där jag som chaufför har suttit och tittat i backspegeln och hoppats  på att  jag kommer fram till destinationen ekonomisk frihet, istället för att titta framåt och se till att följa skyltarna mot det. Risken är ju väldigt stor att man hamnar i diket, när man kör och bara tittar i backspegeln (eller bara fokuserar på motorhuven)

Samtidigt har det har varit viktigare för mig att ”inte misslyckas” än att lyckas. Först nu fattar jag floskeln:

What you persist, resist…

Min rädsla för att misslyckas gör att jag misslyckas med att nå mitt mål om ekonomisk frihet. Min rädsla för vad andra ska tycka, hindrar mig från att leva det extraordinära liv som jag vill leva.  Det är ungefär som att säga:

Jag kan inte vara kär i dig, för att jag måste hitta någon att bli kär i

Det vill säga att min ursäkt – jag har inte ”råd” att sluta på företaget för att bli ekonomiskt oberoende, och det är precis det som har hindrat mig. Tror jag idag iaf.

Genombrottet – att boka en resa till inkaledens Peru

Det stora genombrottet kom i helgen när jag och fem av mina vänner var på Christopher Howards seminarie ”Breaktrough to Success” i London. Ett helt fantastiskt seminarium som jag kommer att återkomma mycket till här på bloggen den närmsta tiden. Under en intensiv helg fick jag jobba med mina rädslor, mina mål och mina känslor på ett helt nytt sätt och ur ett helt nytt perspektiv som gjorde att boxen jag lever i utökades väsentligt.

Jag har suttit fast i ”HUR”. Hur ska det gå till? Bara jag visste vad jag skulle göra så skulle jag gjort det direkt. Problemet är att när man sitter i situationen så är det väldigt verkligt. Mitt problem att jag inte har pengar är ju sant. Det är min verklighet. Det är bara att titta på mitt bankutdrag. Där finns inte pengar till en resa till Peru för att vandra Inkaleden. Det står ju till och med i tidningarna, hörs på radio och man kan se det i tidningarna, att det är dåliga ekonomiska tider.

Problemet har varit att alla mina vänner har köpt in på den omständigheten, till och med jag själv, trots att jag hjälper andra att se omständigheter. För mig har det inte ens varit en omständighet, den har varit så vattentät att den har varit en realitet. En god vän, Lennart, påpekade detta för mig för två veckor sedan men jag fattade inte förrän nu i helgen. Tack Lennart – och då var det bara att göra – och nu har jag och min fru bokat resan till Peru, till nästa år. Under 12 dagar ska vi vandra inkaleden upp till Machu Pichu, tillsammans med en lokal guide och suga i oss den fantastiska omgivningen.

Resan kostar 75.000 SEK och det är inte några pengar vi har avsatta till det  just nu. Jag ingen aning hur vi ska få ihop pengarna – MEN både jag och min fru är committade till det och då kommer det att lösa sig. När du vet VAD och VARFÖR – då löser sig HUR av sig självt.

Redan idag ”hittade” vi 16.800 SEK som vi har satt av till resan. På två dagar! För mig gäller det att sätta upp målet, och trots att det känns i magen, våga göra det, committa sig och bränna alla broar. Som Chris Howard säger det:

To decide, is to say that there is no other way.

Att säga att ”jag har inte råd”, är bara något som jag har hittat på för att slippa ta itu med rädslan att misslyckas. Rädslan av vad andra ska tycka. Rädslan för att bli lämnad ensam och inte älskad om jag inte lyckas. Rädslan av att inte räcka till. Det är bara omständigheter, ursäkter och limiting beliefs.

Modet att våga ta steget

Motivationen och modet till att ta de olika stegen hittade jag i följande tre områden:

Vad kommer det att kosta mig resten av livet att inte göra det, vad jag vet att jag borde göra? (boka resan till Peru)

Svaret på ovanstående fråga var för mig extremt jobbig. Det jag ser framför är tragik och desperation – att leva ett liv där jag kommer att ångra mig, som kommer att leda till bitterhet. Det leder till att jag inte lever det extraordinära liv jag vill leva, att jag inte kommer att kunna besöka de platser jag vill besöka, eller ge min fru det jag vill ge henne. Känslomässigt är det ett liv utan lycka, självförverkligande och värde. :-(

Vad kan det få för framtida möjligheter om jag vågar ta steget?

Om jag gör det och klarar av det, så är det bevis på att verkligen allt är möjligt, samtidigt som jag får en fantastisk resa i historiens vingslag, till en kontinent där jag aldrig varit. Om jag kan göra det, vad annat kan jag göra? Det kommer att göra mig lycklig, stolt och inspirerad. Något helt fantastiskt! :-)

Courage is not the absence of fear. Courage is just a realisation that something else is more important.

Detta var ett av de citaten av Chris Howard som gjorde mest intryck på mig under seminariet. När man blir rädd är det ofta ett tecken på att man är på rätt väg – SAMTIDIGT som det är ett ypperligt tillfälle att vara modig. Här måste jag även erkänna min vän Fjodor, som också var med i London, och som direkt på måndag morgon gick in till chefen och sa upp sig. Cudos! Det är ännu ett steg längre än vad jag har vågat gå hittills, jag har ändå safeat och nästan tvingats till att sluta av min mentor. Jag tror inte han inser hur stor hjälp han gjorde mig i den situationen och framförallt har jag inte insett det heller förrän ganska nu.

Vad är möjligt nu?

Allt. :-) Jag har många bra idéer och dessa behöver landa, men jag är på väg att vända blad och jag ville bara dela med mig av min inspiration, ge en uppdatering och  berätta att jag inte trillat av pinnen även om det gått mer än 30 dagar sedan senaste inlägget. :-)

TACK FÖR ALLT STÖD och alla fina mejl, gästboksinlägg på Facebook etc. Det har varit en jobbig tid, men jag  känner att nu är jag på väg uppför upploppet.

Väl mött snart igen… :-)


Den här artikeln publicerades 2009-03-25 klockan 00:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

22 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag är glad för dig Jan.
  Riktigt kul att läsa. Jag var med en liknande händelse. En otroligt hissnande men befriande känsla.
  Grattis till din frihet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roger
 2. Vit pil

  Detta fixar du lätt, önskar dig all the best.
  Om du bara visste under vilka kraschar och på vilka lösa grunder jag fått bygga upp mina mål- inte många förstår men jag Vet att man fixar allt bara man tar för sig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
 3. Vit pil

  ”När du vet VAD och VARFÖR – då löser sig HUR av sig självt.”

  Jag går efter filosofin:

  VAD
  VEM
  NÄR
  HUR

  VAD kommer först, sedan VEM, sedan NÄR och sist HUR. Min syn är väl att just du har naturlig fallenhet att fokusera på en fråga som kommer sist i frågeledet. Du får gärna maila mig angående vad jag menar:). Personligen har jag en fallenhet att fråga mig själv VAD. Kan bero på att jag är en av de där virrpannorna i samhället som hittar på saker hela tiden fastän att tajmingen sällan är rätt för dem:).

  ”Att säga att “jag har inte råd”, är bara något som jag har hittat på för att slippa ta itu med rädslan att misslyckas. Rädslan av vad
  andra ska tycka. Rädslan för att bli lämnad ensam och inte älskad om jag inte lyckas. Rädslan av att inte räcka till. Det är bara
  omständigheter, ursäkter och limiting beliefs.”

  Precis. Det är ju väldigt inrutat i svenskar att det finns ett rätt svar för allting. Ett rätt svar för hur man tjänar pengar, ett rätt svar för hur man beter sig i sociala sammanhang, ett rätt svar för hur man driver bolag etc. Inte konstigt då att man blir helt låst och rädd för allt som rör sig. Ganska naturligt faktiskt att det blir så att man blir konservativ lite mot sin vilja.

  Angående rädsla i övrigt. Ett liv utan känsla av adrenalin då och då är ett liv som är för säkert. Du gör rätt, hoppa av. Äger du aktier i bolaget, varför då inte casha ut:)? Lev på den 40% bufferten ett tag, skatta 30%, investera resterande 30% i ett nytt startup bolag
  som drivs av en smart styrelse. Why not:)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 4. Vit pil

  Jan, jag vill erkänna dig för att du fortsätter att gå fullt ut även i motgång, när du förvärvat förmågan att klara av ”endarkment” kommer du närmare ”enlightment”.

  Här kommer en aktuellt resultat som jag är stolt för och som jag inte förän igår förstod vidden av. Kolla in vad som verkligen är viktigt vad vi kallar att skaffa sig ett större problem. Nu behöver inte du och jag skaffa det det finns redan och du tänker jag på klimatfrågan.

  Ledarskapet är avgörande i dessa allvarliga frågor.
  läs mer http://lecknepartners.wordpress.com/2009/04/02/varldsmasterskap-i-ledarskap-eller-sa-dor-vi/ så ny vänder jag också blad:)
  /Olle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olle Leckne
 5. Vit pil

  Om du gör det du alltid har gjort kommer du alltid att få samma resultat. Om och om igen.

  Härligt att se att man vågar satsa på något man tror på, att gå efter sin egen övertygelse.

  Jag är övertygad om att du kommer lyckas mycket bra med allt du företar dig.

  Misslyckande finns inte. Det är helt enkelt bara lärdomar om vad som inte lyckades.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  bli Ekonomiskt Fri
 6. Vit pil

  För att ge dig lite feedback. För att bli en duktig investerare och entreprenör så är rådet från min sida att först av allt gräva där man står. Fastigheter i andra Turkiet, trädplantering i afrika mm mm. Kan säkerligen vara lyckade projekt finansiellt om man har lite tur MEN som investerare och entreprenör gäller det först och främst att ha kontroll. Kontroll har du med något som är nära dig i din vardag. En fastighet skall man kunna åka till, man skall känna grannar och medinvesterare man skall engegera sig i lokala nätverk (speciellt affärsängelnätverk) och investera i lokala företag där du verkligne i vardagen kan se deras arbete.

  Vi går alla in i väggen med jämna mellanrum det handlar om att plåstra om sig och resa sig igen. Men man skall ALDRIG offra den där allra minsta grundtryggheten utan den obelånad så kan man inte investera klokt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Berra
  1. Vit pil

   Hej Berra,

   Tack för mycket kloka ord.

   Jag delar din uppfattning – jag har gjort mycket ”fel”, men jag ser det som nödvändiga erfarenheter som jag även nu i efterhand inte hade velat vara utan.

   Det jag mer och mer upptäcker är att ha ”kontroll” som du skriver, är egentligen att lita på sin egen förmåga att klara sig, kreativiteten att komma upp igen omplåstrad och redo för nästa rond. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan
 7. Vit pil

  Jag har precis börjat följa din blogg och tycker den är super! Du är en inspirationskälla!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rick
 8. Vit pil

  Bra skrivet Jan!
  Nu är det viktigt att komma ihåg ”I, act” och vidareutveklingen ”I, finish”. Jag känner på mig att både din och min resa har börjat på allvar nu. För att citera Mel Gibson ”Freeeeedom!” :).

  /Fjodor

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fjodor
 9. Vit pil

  Nice !! Jan, jag blir glad när jag läser vad du skriver här !! fantastiskt att du har en sådan vilja att förändra ditt liv !! Det andra är att du envis (positivt) och inte ge upp så lätt :)

  Håller tummarna för dig :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tony Antoon
 10. Vit pil

  Underbar läsning! Välkommen ut ur ditt ekorrhjul! :)

  Det blir oerhört spännande att se vad du hittar på härnäst…!

  Kram!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
  1. Vit pil

   Ibland undrar jag om man inte är fel ute om
   drivkraften är att tjäna pengar. Jag säger
   som Alexander bard. ”Det är bara idioter som drivs av pengar”

   //Danne

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Danne
   1. Vit pil

    Hej Danne!

    Tack för din kommentar. Jag delar din uppfattning, pengar är inget egensyfte. Däremot är syftet den friheten som pengar ger, som gör att man helt och fullt kan ägna sig åt det man älskar och leva det liv man önskar. :)

    //jan

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan
 11. Vit pil

  Härligt! jag brukar fråga mina coachklienter hur glädje ser ut och hur andra kan se att personen i glädje. och det låter som du, jag tom kan se ditt leende mellan raderna. Bra jobbat Jan, det är du värd.
  När var du lycklig senast? :) /Pia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pia
 12. Vit pil

  Hej,
  Vilken stark berättelse. Jag fick bilder när jag läste dina ord och jag önskar dig all lycka på vägen till resan och ditt livs möjlighet.
  Tack för att du delar med dig.
  Men värme,
  Maria

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria på MIKU
 13. Vit pil

  Hej!

  Kul att läsa denna artikel, jag kunde inte hjälpa att tänka ”precis så är det” jag har tidigare i mitt liv lämnat ett fast jobb för att gå en bibelskola och allmänt tvinga mig själv att leva ett annat liv än det jag hade. Och det är ju bara så, man måste tro på det man gör och börja ta steg framåt, mot målet.
  För övrigt så var jag och min fru i Inkastaden för två år sedan. Det är den bästa resan vi har gjort, att vara däruppe nära bergskjedjorna ger definitivt nytt perspektiv på livet.
  Lycka till!
  /Enrique

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Enrique
 14. Vit pil

  Hej Jan och ett jätte grattis till dig & dina nya insikter och att du vågat ta steget! Det är stoooooooort.
  Jag har också vågat ta det steget och det är en underbar känsla!
  Jag har saknat dina inlägg och är glad att du e BACK!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 15. Vit pil

  Hej Jan!

  Måste först börja med att gratulera dig, det är nästan så man har kunnat ta på din frustration senaste tiden när man har läst på FB och annat. Nu har du tagit steget, klivit ut i det okända och det är säkert med skräckblandad förtjusning jag vet jag gjorde det själv för ett tag sedan. Jag har sedan dess levt med höga berg och djupa dalar, ibland har jag tänkt: Vad håller du på med Peter? skärp dig fall tillbaka in i ledet som alla andra. För att sedan knyta näven och säga till mig själv: – Du vet vad du vill bara för att det är lite besvärligt kan du inte ge upp kämpa på.

  Som sagt det är mycket känslor men jag kan verkligen känna din glädje yra. :)

  Underbart inlägg

  Go Jan Go ! :)
  Peter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Hill
 16. Vit pil

  You go Jan!! Blir inspirerad av det du skriver, speciellt det om rädsla, att när man blir rädd så är det ett tecken på att man är på rätt väg. Så har jag aldrig sett på det förut och nu känner jag att det stämmer mer och mer :) Tack för att du är den du är! Kram

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anneli
 17. Vit pil

  Gött :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.