Jag överlevde överlevnadskursen... :-)
Sök:

Jag överlevde överlevnadskursen… :-)

Hemma igen efter en 3-dagars kurs i Bushcraft i Karlsborg

Jag överlevde överlevnadskursen… :-)
Den här artikeln publicerades 2015-06-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag har fått en hel del uppmuntrande tillrop och frågor hur det gick för mig i helgen. Här är en liten off-topic sammanfattning innan vi återgår till ordinarie sändning med artiklar om privatekonomi.

Det första jag måste säga är att det var en häftig upplevelse. Inte riktigt som jag hade tänkt mig det men väldigt roligt i alla fall. Det började i fredags morgon med en liten fika – trots att jag redan hade proppat i mig mat redan för säkerhets skull – jag trodde att hunger inte var min grej. Därefter höll instruktören Ingvar Krancher en kort föreläsning om kroppen och hur den fungerar i olika utsatta situationer.

Instruktören – grundaren till Försvarsmaktens överlevnadsskola

Vi pratade om t.ex. hur viktigt det är att inte drabbas av panik i en nödsituation om att stanna upp, tänka genom sin situation, orientera sig och planera. Om 3-regeln som säger att man kan vara utan syre i 3 minuter, i kyla i 3 timmar, utan vatten i 3 dagar och utan mat i 3 veckor. Att nästan 80 % av grejen i en överlevnadssituation handlar om det psykologiska (kunskap, hålla sig lugn, acceptera sin situation och så vidare).

Jag måste göra en utvikning på instruktören också. Ingvar som jag skulle säga närmar sig 80 år, blev fallskärmsjägare på tidiga femtiotalet och var sedan anställd inom Försvarsmakten i flera decennier där han tillsammans med mer publikt kände Lars Fälth startade och drev Försvarsmaktens överlevnadsskola. Enligt hans egen utsago har han över 10 000 nätter utomhus (nästan 27 år(!)) varav nästan 300 i bivack nedgrävd i snö.

Det gjorde att min upplevelse var att mycket av undervisningen och råden som vi tre deltagare fick, var baserade på egna upplevelser. Som när han berättade om att han varit ute under 31 dagar och börjat få tandlossning för att han bara hade druckit vätska och hur de därefter började införa att man skulle göra tandpetare för att massera tandköttet. Eller en annan historia där han under 60-talet hade en 14-dagars övning i norra Sverige där deras pulkor med utrustning gick genom isen, och hur de var tvungna att överleva på riktigt i 7 dagar innan de blev hittade. Han hade då tydligen värnpliktiga som ville sätta sig i snön och somna och hur han fick få igång dem genom att smälla till dem så hårt att staven gick av och hur de sedan gjorde för att klara sig.

Den teoretiska utbildningen

I alla fall vi avslutade teorin med lite mer konkret kunskap såsom:

 • Vi består av 70 % vatten, redan 2 % vätskebrist ger koncentrationssvårigheter (märktes i verkligheten dag 2)
 • Vid sårbehandling behöver man koka vatten 20 minuter, annars 1-5 minuter för att dricka det
 • Viktigt att spara vatten konstant genom att regelera temperaturen (ej svettas och inte frysa)
 • Det tar ca 2 timmar att återhämta sig efter att man har kräkts eller är utmattad (en av deltagarna prövade det här dag 2)
 • Det tar ca 10 dagar att återhämta sig från magsjuka
 • Är det kallt får man inte dricka varmt, kan i värsta fall ge att tänderna spricker, i bästa fall att man blir magsjuk
 • Se upp med döda djur i vattendrag
 • Man kan klara sig och fungera i princip som vanligt på 500 kcal om dagen om man samtidigt dricker 3 liter vatten (fick vi pröva på)
 • Man ska alltid stå på något även med kängor då det isolerar ytterligare
 • Kängor ska torkas 1 meter vid sidan av elden och 1 meter ovanför med tårna mot elden och sulan uttagen
 • Komforttemperatur på sovsäckar anges till den temperatur där en naken kropp mår bra ca 27-28 grader
 • Tumhandskar bör användas vid lägre temperaturer än -15 grader
 • Vid kyla är det viktigaste att skydda njurarna
 • 80 % av värmeförlusten går via huvudet, fryser man om fötterna är det många gånger bättre att ta en mössa än något annat
 • Astraldukar (aluminium-filtar) har visat sig ge köldskador
 • Att man ska koka all mat (både äta maten och dricka buljonen, för att ta hand om 100 % av energin)

och lite annat smått och gått. Jag fattar att mycket av det här är t.ex. saker många har lärt sig under sin värnplikt, men jag som 80-talist tillhör ju den där generation som skulle gör lumpen runt 2000 där vi inte var särskilt önskade av försvarsmakten. Jag kan tänka mig att det här var lite en light-version av det. Särskilt där vi blev kallade för ”patrull” och när Ingvar inte hade mobiltäckning vid ett tillfälle så hette det tydligen att man inte hade samband. :-)

Den praktiska utbildningen

Därefter var det dags för att ge sig ut i skogen. Jag vill egentligen inte berätta för mycket för att inte förstöra för dig om du avser att göra en liknande kurs – som jag varmt rekommenderar. Halva grejen är ju nämligen lite ovissheten. Det som jag däremot kan säga är att där var en del saker som jag hade med mig som man inte fick ha med sig ut, t.ex. mobiltelefon och annan utrustning. Det var i princip bara kläderna man hade på och med sig som var ok. Den andra utrustningen blev tilldelad.

Jag kan säga så här – tält, ryggsäck, sovsäck, eget liggunderlag, egen kniv, mobiltelefon, kompass, tändstickor etc var saker vi inte hade med oss ut. Efter att vi hade fått vår utrustning och samlat ihop den bäst vi kunde var det dags att ge sig ut. Det var inte fokus på några längre marscher, utan fokus låg på att gå genom alla de växter som vi såg längsvägen. Jag har under helgen fått identifiera och smaka på bland annat:

 • Kirs
 • Maskrosblad
 • Maskrosblomma
 • Ängsyra
 • Harsyra
 • Myror
 • Tuschlav
 • Björkblad
 • Granskott
 • Tallbarr
 • Kaveldun
 • Vass
 • Brännässlor
 • m.fl.

Det var oerhört mycket praktiskt också som att:

 • tillverka sitt eget vattenfilter av vitmossa, torv, kolbitar och blåbärskvistar,
 • tillverka fiskeredskap
 • bygga olika typer skydd för natten
 • göra upp eld med eldstål
 • identifiera vädersträck
 • uppskatta, mäta och stega upp avstånd
 • gå rakt i skogen eller i mörker
 • skicka nödsignaler
 • kommunicera med helikopter

och en hel del annat som jag inte vill avslöja här för dig som ska göra kursen.

Sammanfattning

Om jag ska försöka mig på att sammanfatta det så var det en stor upplevelse. Där är många småsaker som jag uppskattar betydligt mer just nu. Det är många småsaker jag uppskattar numer – såsom att kunna sova en hel natt utan att behöva gå upp 02:00 i ösregn för att samla ved (=dålig förberedelse) för att hålla elden igång, kunna dricka rent vatten och äta annat tallbarrste med granskott.

Det var utmanande under perioder, men det var verkligen inte ”plågeri”. Som Ingvar själv sa – poängen är inte att göra det så miserabelt som möjligt för då lär man sig inget, man är inte särskilt nöjd och dessutom är det dåligt för affärerna för man kommer inte tillbaka. Det märktes lite hos honom vid ett tillfälle då en av oss tre dag 2 mådde dåligt och kräktes och ville bryta. Ingvar var lite försiktig och sa ungefär: ”Ja, jag kan ju få igång dig om du vill, jag har ju fått igång många genom åren, men du är ju civilist och har betalt för kursen så du få bestämma själv.” Vi påbörjade och avslutade kursen tillsammans alla tre.

Jag kan så här i efterhand se att jag lärde mig sjukt mycket, mycket, mycket mer än man kan ge bort ovan. Vi gjorde moment i princip hela tiden och jag tror faktiskt inte vi gick några enorma avstånd. Enligt min stegräknare låg vi på ungefär 10 000 steg om dagen vilket motsvarar ca 13 km totalt – det inkl. rörelse vid lägerplats.

Jag ska dock inte sticka under stol med att jag var hungrig både dag 1 och dag 2. Dock var jag förvånansvärt lite hungrig dag 3. Jag hade nytta av att jag under perioder kört 5:2-dieten så jag kände igen hungern. Jag är dock förvånad över att man fungerar så pass väl på att dricka tallbarrsté och äta växter. Det hindrade dock inte matfantasierna som kom som ett brev på posten. Det första jag gjorde när jag var tillbaka i Malmö var att käka en 350 g köttbit på Jensens med familjen.

En annan lite rolig reflektion var att många av de sakerna som vi hittade och åt gratis i skogen (granskott, ängssyra, myror) är mat som jag betalat tusentals kronor för att få äta på världskända restauranger såsom Noma i Köpenhamn, Daniel Berlin på Österlen eller Frantzén i Stockholm.

Den sista insikten som jag tar med mig är det som Ingvar tjatade om är att det inte handlar om utrustning utan kunskap och attityd i en nödsituation. Han hade inte mycket till övers för det ”pill” som såldes idag som ”överlevnadsutrustning” eller ”bushcraft”-utrustning. Jag inser att det är ju sådant som kommer av år ute i naturen. Jag själv blev t.ex. förvånad över hur mycket man kan göra med en svart sopsäck, en presenning och lite snöre.

Den sista reflektionen handlade mycket om attityd. Jag är väl inte ett manligt praktexemplar men jag är inte heller otränad och jag hade från tid till annan svårt att hänga med Ingvar, som dessutom haltade till följd av en stroke för några år sedan. Jag bestämde mig innan utbildningen att jag inte skulle klaga eller föra klagomålskonversationer utan försöka applicera lätthet (motsatsen till ”det borde vara annorlunda”). Jag tror nämligen det spelar en väldigt stor roll både för en själv och andra. Tack Nicola för tipset att tänka positiva tankar och ta en timme i taget.

Ingvar och företaget har tyvärr ingen riktigt utvecklad hemsida än, men är du intresserad så kan du mejla Mikael Darheden på info@kavelbronevent.se, hälsa gärna från mig.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2015-06-17 klockan 07:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Skyking! Vilket bra och utförligt svar! Tack så mycket!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan dahl
 2. Vit pil

  Tja skyking! Tack så mycket för svaret! Kanske missförstod jag men….,
  Nybörjarportföljen 60/40 aktier ränte obligationer! Vilket jag har! Närmar sig 200 000 där!
  Rika tillsammans 25/25/25/25 andra typer av tillgångar läggs till som jag inte haft tidigare!
  Ska jag lägga till dessa vid 200000 som en del av portföljen eller sälja av och skapa en ny som ser ut så från början! Jan ser du detta får gärna du svara också :) det praktiska raka…. Hur göra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan dahl
  1. Vit pil

   Du har alltså typ 120tkr i aktiefonder och 80tkr i räntor (säg jag antar att 40tkr är i korta och 40tkr i obligationer). Efter ombalansering skall du ha 50tkr i aktiefonder (du har 70tkr för mycket), 50tkr i kortränte (du har 10tkr för lite), 50tkr i obligationer (10tkr för lite) och 50tkr i råvaror (du har 50tkr för lite).

   Gör du ombalanseringen i ett steg så säljer du aktiefonder för 70tkr, köper korträntefonder för 10tkr, obligationer för 10tkr och råvaror för 50tkr.

   Vill du däremot sätta ett tak på att du inte flyttar mer än 10% av portföljen vid ombalansering så kommer du i första ombalanseringen bara sälja aktiefonder för 20tkr vilka du kan köpa råvaror för, nästa gång blir likadant. Tredje gången när du har du 40-20-20-20-fördelning och då kan du sälja aktiefonder för 20tkr och köpa lika mycket i de övriga tillgångsslagen.

   Du kan också vid utspridande fördela inköpen proportionerligt, du skulle köpt och sålt enligt första stycket, men taket sätter gräns så att du bara tar 2/7 av beloppen (2/7 av 70tkr är taket på 20tkr). Då köper du alltså råvaror för 14tkr (2/7 av 50tkr) och kortränte respektive obligationer för 3tkr (2/7 av 10tkr) vardera. Nästa gång ligger du 50tkr över på aktiefonderna, men taket sänker transaktionerna till 2/5 aav vad de skulle varit ifall du valt att balansera i ett steg.

   Jag har väl inte så mycket hårda fakta som talar för att dela upp affärerna över tid innebär mindre risk, men man kanske kan gå lite på magkänsla? Säger din magkänsla att det är för mycket att sälja aktiefonder för 70tkr vid ett tillfälle så är det kanske bäst att dela upp det vid flera tillfällen – samma sak gäller inköpen, säger din magkänsla att det är för mycket att köpa råvaror för 50tkr vid ett tillfälle så dela upp det på flera tillfällen. Du bör kanske dock utifrån denna upprätta regler för hur du gör vid ombalanseringar så att du inte låter dig utlämnas till godtycke vid ombalanseringar.

   Dock så är det vid normala omfördelningar så att det inte är så stora andelar av portföljen som flyttas. Om du behöver sälja aktier för mer än 10% av portföljens värde så innebär det att aktierna har ökat med 40% relativt resten av portföljen (och det är ganska mycket för att vara på ett år).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
 3. Vit pil

  Vad roligt att ha det gjort eller hur?!

  Jag minns själv att det var en av delarna i militären som lärde mig mest om mina egna begränsningar och tankar:)

  Kul att läsa om din upplevelse?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nikola Tramontana
 4. Vit pil

  Att ta sig utanför sin komfortzon och att bara tillgå det absolut nödvändiga är en fantastisk upplevelse. Självklart vill man inte hamna i en riktig nödsituation, men en enkel skogsvandring utan fluff fluff är verkligen av(ned)kopplande.

  Själv har jag också gjort några flerdagarsturer på cykel utrustad med enkel mat, vatten, tält och några få verktyg. Något jag starkt rekommenderar, gärna på mindre asfaltsvägar med skogen tätt inpå. Skulle något gå fel är man inte längre bort än en taxiresa bort.

  Det jag brukar reflektera över då är hur många problem och saker att oroa oss för vi egentligen skapar för oss själva annars i vardagen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 5. Vit pil

  Hej Janne!
  Först och främst grattis till överlevnadskursen. Du Överlevde:)
  Otroligt bra och informationsrik blogg du har. Nu över till frågan.

  Nybörjaportföljen: När man har ett kapital över 200 000 kr i den, bör man enligt dig då omstrukturera den och göra om den till rika tillsammans porföljen? Hur gör man rent praktiskt då i såna fall? Säljer av allting och bygger en ny portfölj eller?

  Skulle vara tacksam för svar!
  Grymt inspirerande blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jan
  1. Vit pil

   Det finns lite olika teorier om ifall det är bäst att göra ombalansering i ett steg eller sprida ut det över en tidsperiod. Jan skrev ett inlägg om det för en tid sedan, men jag tycker nog att han missade halva frågeställningen då han bara fokuserade på avkastningen och inte tog höjd för risken – och risken är uppenbarligen viktig då du vill byta till lägre risk på bekostnad av avkastning. Risken att byta i ett steg är att man riskerar få dålig tajming, mot detta skall vägas risken att sitta kvar med en sammansättning som innebär högre risk.

   När det gäller det praktiska så är det inte frågan om att man skall behöva sälja allt och bygga ny portfölj från grunden. Du behöver bara sälja de innehav som du har överskott och komplettera de du har för lite av. Exempelvis så bör du ha aktier för 120tkr, men de skall bara ha för 50tkr i den nya sammansättningen (sälj aktier för 70tkr mao), samtidigt saknar du råvaror för 50tkr (köp råvaror för 50tkr mao).

   Tycker du däremot att du vill sprida ut affärerna över tid så kan du göra det genom att sälja en mindre del av aktierna och använda pengarna för att köpa av de tillgångsslag som är underrepresenterade i portföljen.

   I vilket fall som helst så skulle jag vilja påstå att förfarandet är detsamma som när du gör ordinarie ombalansering av portföljen. Väljer du att göra det över en tidsperiod så vill du nog också sätta en tak för hur stor del av portföljen som säljs av vid en ombalansering. Dvs se det som att du har en rika-tillsammans-portfölj och nästa gång det är dags att balansera om så märker du att den är rätt obalanserad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.