Kan du hjälpa mig? Ang. kritiken på Preem-artikeln
Sök:

Kan du hjälpa mig? Ang. kritiken på Preem-artikeln

Replik på kommenterarna för reklaminslaget med Preem...

Den här artikeln är mina lösa tankar efter att ha läst kommentarerna till den publicerade reklam-artikeln från Preem igår. Jag skulle verkligen behöva din hjälp med tankar och förslag på hur vi kan göra istället?

Först och främst, tack för allt engagemang och inte minst feedback på den sponsrade reklamartikeln igår om Preem. Jag känner mig genuint rörd av omtanken som feedbacken och kritiken visar om både mig och Caroline, bloggen och den communityn som vi har tillsammans. Det är verkligen inget som jag tar för givet och uppskattar enormt.

Låt mig då få återkomma och be genuint om hjälp. Jag har under alla åren trott på transparens och tydlig kommunikation med er läsare och jag tänker att vi kan hjälpas åt tillsammans även den här gången. Jag är just nu i Prag på svensexa med min bror, därför blir det ingen video eller poddavsnitt på det här, utan bara text. Hoppas det är okej.

Det ekonomiska nuläget väldigt grovt

Så här ser den andra sidan av bilden ut. Jag önskar också att jag kunde slippa samarbeten eller reklam, men jag har en ekonomisk realitet att ta hänsyn till också. Låt oss titta på det som man normalt brukar kalla för ”fasta kostnader”. Jag betalar idag per månad:

 • 800 kr per månad för serverhyra.
 • 500 kr/mån för drift av servern (tekniker)
 • 1 500 kr/mån för programlicenser (t.ex. SoundCloud, Adobe, Buffer + diverse andra verktyg etc)

Det är en summa på 33 600 (=9 600 + 6000 + 18 000) per år. Sedan tillkommer produktionskostnader för ETT blogg/poddavsnitt eftersom de ofta uppgår uppemot 1 timme eller mer eller uppemot 15 A4-sidor text:

 • 500 kr/avsnitt – Tillgång (leasing) till studio med utrustning
 • 2 000 kr/avsnitt – Ljudtekniker som fixar ljudet till video + podd
 • 1 500 kr/avsnitt – Videotekniker som fixar klippning, färgkorrigering och slides
 • 2 000 kr/avsnitt – Transkribering av avsnittet för er som inte lyssnar/tittar

Då pratar vi en summa på ca 6 000 kr PER AVSNITT. Det ger att månadsutgifterna för.poddar och vloggar är ca 25 000 kr (=4 x 6 000 kr) per månad.

Där är vi uppe i en årskostnad bara här på 300 000 kr + 33 600 = 350 000 kr. Då har vi inte ens börjat titta på det som egentligen kostar pengar i Sverige – lön eller min och Carolines tid.

En veckas avsnitt brukar i genomsnitt ta:

 • 2 timmar research
 • 2 timmar att spela in
 • 1 timmes efterbearbetning
 • 1 timmes projektledning av alla parter
 • 3 timmar skrivtid och finputsning
 • 1 timme i kommentarerna och frågorna den efterföljande veckan

Summa ca 10 timmar (det är därför vi inte kan med mer än ett avsnitt i veckan). 10 timmar i veckan blir ca 25 procent. Säg att jag skulle räkna en vanlig månadslön på mig själv som är i genomsnitt i Sverige på 29 000 kr innan skatt, så blir det 7 250 kr bruttolön, med arbetsgivaravgifter och dylikt blir det 9 500 kr per månad. Utslaget på ett år blir det 113 100 kr.

Lägger vi ihop allt det här så har vi:

 • Produktionskostnader 300 000 kr
 • Overhead-kostnader 34 00 + 30 000 kr (redovisning, inköp. etc)
 • Lönekostnader 113 000 kr

Det ger en totalsumma på 477 000 kr i kostnader för att hålla bloggen flytande på den nivån det är nu. Det som började som ett kul projekt har nu blivit en hel liten verksamhet och då behöver jag pengar in, där reklam hittills har varit den enda inkomstkällan för mig.

Vad ger det i intäkter? Preem gav 11 280 kr

Låt oss kolla på det här Preem-caset. Det är inte ovanligt att going-rate för en sådan här artikel ligger på ca 25 000 kr exkl. moms. För den här artikeln från Preem fick jag 18 800 kr exkl. moms eftersom de levererade allt material.

Av det här går först och främst 40 % till företaget som har sålt in annonsen eftersom det är inget som jag själv gör på grund av att jag intehinner. Jag skriver hellre än säljer annonser. Det betyder att intäkten till mig ligger rätt på 11 280 kr exkl moms till företaget. Skulle jag ta ut det privat blir det mindre än 6 000 kr.

Det är bara att göra matten själv och räkna hur många sådana här annonser jag har på bloggen och hur många jag behöver, för att gå runt. Jag skulle behöva en sådan i veckan för att gå runt på den typen. Det är ju därför Aftonbladet ser ut som Aftonbladet gör. Tro mig när jag dessutom säger att jag tackar nej till fler annonser än jag publicerar. Preem är ändå ett kort jag genuint använder (om ej delbetalning som någon kommenterade). Tänk då hur det är kring kryptovalutor, emissioner eller casino- och bettingreklam (hur stora budgetar har de företagen!?)

Nu kommer säkert vän av ordning att berätta att RikaTillsammans AB förra året omsatte 493 000 och att det mesta var redovisat som vinst. Det stämmer, men då betalade mina andra företag för alla kostnader. Med ovanstående beräkning, och som årets resultat kommer att visa så är det här en +/- 0 verksamhet för mig. Tvärtom hade jag förmodligen tjänat mer pengar på att inte göra RikaTillsammans eftersom jag då hade kunnat ägna mer tid åt andra projekt. Så nej, livet som ”influencer” är inte fett, även om det är en oerhörd ynnest och givande att få hänga mer er läsare, tittar och lyssnare.

Du som läsare bestämmer – hur gör vi istället?

Så till syvende och sist så kommer det ner till dig som läsare. Hur vill du ha det? Jag och Caroline är ganska fria i åsikter kring lösningar. Jag gör det här för att jag älskar att hjälpa andra och bidra där jag kan. Feedback de senaste 10 åren har gett att jag verkar ha börjat lista ut något kring att förklara ekonomiska koncept för andra ekonomiintresserade och att det behövs en röst som investerar sina egna pengar på ett hyfsat transparent sätt.

Jag har också förstått att reklam som Preem inte verkar särskilt uppskattad – tro mig, jag tycker inte heller det är fantastiskt – men, då är frågan: Vad gör vi tillsammans istället?

Jag kan inte skippa reklamen och hålla samma kvalitet som innan. Då blir det antingen färre artiklar, inga poddar eller vloggar, eller poddar utan transkriberingar eller någon annan kombination. Men allvarligt talat så tror jag inte på en lösning i livet (oavsett område) är att ”skruva ner volymen”, ”göra mindre” eller ”tacka nej”. Tricket är att alltid istället försöka titta utifrån perspektivet ”vad kan jag addera som skulle göra det möjligt?” vad är den smarta frågan som gör ett ”men” till ett ”och”.

Om det inte ska vara reklam som med Preem igår och vi inte ska skruva ner och göra mindre, vad kan vi göra istället?

Även om jag och Caroline har tänkt på det här en del så har vi ingen fantastisk lösning. Premium-abonnemang är en väg att gå, men jag ogillar att exkludera de som inte har råd, då det ofta är de som behöver hjälpen mest. Förvalta pengar i en RikaTillsammans Fond har slagit mig, men hur motiverar jag en avgift när jag i 10 år har kritiserat höga fondavgifter och så vidare. Konsulttimmar får jag inte sälja på grund av den finansiella lagstiftningen och lägger jag 10 timmar på en klient så är det 10 timmar som kunde gått till en artikel som når 1000 gånger fler personer – bokstavligt talat.

Så, det är därför jag ber dig om hjälp. Låt oss hjälpas åt tillsammans, hur skulle vi kunna göra. För det handlar inte om att tjäna pengar och göra vinst på bloggen, det handlar mest om att skapa en hållbarhet där intäkter och kostnader möts på en sådan nivå att RikaTillsammans blir uthålligt på längre sikt. Det tror jag att vi alla tjänar på.

Tack än en gång för din hjälp, ditt förtroende och din feedback.
Jan (och Caroline)


Den här artikeln publicerades 2018-05-05 klockan 11:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

127 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag tycker det är helt ok att ha med reklam. Definitivt från de saker du rekommenderar. Det förstår väl de flesta att det kostar pengar att driva en blogg. Jag är tacksam att du hjälper mig i denna djungel av information och att du lägger tiden på research ( för den har inte jag ).

  Jag har fullt förtroende för att du inte tar in reklam som är opassande. Så snälla Jan, gör det som är bäst för dig för att du ska kunna fortsätta. De som har något emot det behöver ju inte gå in på din sida utan kan söka information någon annanstans isåfall. Det är ett fritt val.

  Hoppas på att få läsa dina inlägg mm i många år framöver.

  Katarina Åhs

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina Åhs
  1. Vit pil

   ja, faktiskt. Vi håller på med ett Patreon-förslag. Tack för tipset! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Du kanske skulle ordna en omröstning där läsarna får rösta vilken reklam som ”önskas” mest?

  Tycker Preem-reklamen är opassande här. Det hade varit annorlunda om dom marknadsförde högre sparränta eller liknande.
  Men! Det är absolut inte hela världen men ett snedsteg ibland, inget att göra någon större grej av helt enkelt..

  Du kör den här grymma bloggen och har säkerligen hjälpt tusentals människor oavlönat vid det här laget.
  Tack för Sveriges bästa ekonomiblogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Jan har tidigare skrivit om de bästa kreditkortet och hur man använder dom till sin fördel.

   Preem var ett av dessa kort och jag använder det idag och sparar kanske 600kr per år jämfört med att inte använda det.
   Med tanke på det så tycker jag att det absolut är rimligt att göra reklam för preem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 3. Vit pil

  Jag tycker det ni gör är fantastiskt!

  Jag har inte direkt följt bloggen men jag tittar in ibland och scrollar igenom för sånt jag tycker är intressant.

  Just nu investerar jag inte på Börsen men jag känner en trygghet i att du finns här när jag har det behovet, både på bloggen och på shareville.

  Vloggen är ett bra sätt för mig att involvera min sambo som aldrig hade tagit sig tid att läsa.

  Jag tycker absolut att det finns all anledning att fortsätta utvecklas, för det är vad ni har gjort, ni har gjort detta tillgängligt för så många som möjligt och det är stort och generöst av er!

  Vad jag kan ha åsikter om är kostnaderna kring Vlog avsnitten. Att synka audio och video och klippa några få ggr som ni gör i era videos ska inte behöva kosta så mycket.

  Det krävs inte att era videos är perfekta, visst det finns audiofiler som kommer klaga men som tex podden med Annika om hyresfastigheter där du ursäktade dig över den dåliga kvaliteten på ljudet, den lyssnade jag med glädje på för att innehållet intresserade mig.

  Jag lärde mig själv att använda ”final cut pro” genom lite youtube research och det är en struntsak att klippa och klistra era videos för en novis med acceptabel kvalitet så om du inte känner för att investera lite tid i dig själv och spara dom slantarna så tycker jag att du kan anlita en ung kille eller tjej i 15-20 år åldern som har kunskapen att klippa och klistra med audio och video i 20 min och ge dom möjligheten att tjäna lite extra pengar.

  Studio kan kanske vara bra om du inte vill klä lägenheten i äggkartonger :D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Rudenå
 4. Vit pil

  ”The art of asking” – fler är villiga att betala frivilligt, men det behöver finnas ett sätt att kunna betala frivilligt!

  https://www.ted.com/talks/amanda_palmer_the_art_of_asking/transcript

  För de som kan tänka sig att betala behöver det finnas ett sätt att göra så, ett Swish-nr. hade varit toppen! Om alla betalade så litet som en krona per avsnitt/inlägg så hade det löst allt! Dock tar Swish 2kr/swishning för företag.

  Tack för ett fantastiskt jobb!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecca
 5. Vit pil

  Hej!
  Bara fortsätt som ni gjort hittills,ni gör ett fantastiskt osjälviskt arbete för oss(mej som varken har kunskapen och orken till allt ni lär ut och tipsar om). Stort TACK till er båda.
  Mvh/Ann

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ann
  1. Vit pil

   Tack Ann för din fina kommentar. Vi kommer att fortsätta, helt säkert. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Jag tycker såhär: Det skall inte behöva kosta så mycket att driva den här bloggen.

  Om vi backar lite, ett antal år tillbaka, så var det du Jan och dina blogginlägg. Det var inte så avancerat, utan det handlade om att du skrev om dina erfarenheter, åsikter och utforskningar. Det var högintressant innehåll och inte en massa kostsam paketering av poddar etc.

  Nu för tiden har du börjat med poddar som uppenbarligen kostar multum att producera, och till vilken nytta? Du får intervjuer gjorda på ett kanske bättre sätt, men jag vet inte om poddformatet är värt det för att vara ärlig. De hade kunnat skrivas i text istället, alternativt bara köras som ljud och skippa videon, det hade blivit något billigare.

  Det är dina blogginlägg som är intressanta i min mening, så jag tycker det hade funkat utmärkt om du tar bort videoinnehållet och fokuserar mer på basics som tidigare.

  Sen undrar jag ang. servern, du har en blogg, det skall inte krävas en server för 800 kr per månad för att driva det. Men det är ju småpengar i sammanhanget.

  Back to basics!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Leo
  1. Vit pil

   Tack Leo för din kommentar. Jag vet att det är fler än du som tycker lite back to basics och jag vill verkligen uppskatta dig och andra som varit med från starten. Jag har dock inte hjärta att lägga ner poddavsnitten – vi har ändå över 40 000 personer som lyssnar på dem per månad, mer än 1 000 personer om dagen. Majoriteten av dessa följer inte bloggen i textform.

   Youtube är inte lika många, men det är ändå flera tusen som se de videoavsnitten också. Det betyder att det är många – framförallt yngre – som då missar grejen.

   Angående server – jag kör DigitalOcean – 40 USD i månaden för en egen virtuell server och sedan har jag ett serviceavtal med en egen tekniker på 50 USD i månaden som håller den i drift. Det var för många begränsningar att ha den hostad på ett webbhotell. Särskilt med det som jag håller på med i bakgrunden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Åh, ta inte bort transkriberingen som många föreslår! För mig med nedsatt hörsel är det fantastiskt att få läsa vad som sägs i avsnitten, hör inte annars,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tanja
  1. Vit pil

   Jag kan lova att vi inte kommer att ta bort transkriberingen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej och tack för en fantastisk blogg/podd!

  Det är självklart helt i sin ordning med reklam på sajten! KÖR PÅ! Vi kan hantera det.

  /PP

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PP
  1. Vit pil

   Tack för förtroendet och de fina orden. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Ni är en jättestor inspiration. Hur ni finansierar bloggen är er ensak.

  Bloggen har bidragit till så mycket kunskap för mig. Vill ni köra reklam så kör reklam.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecka
  1. Vit pil

   Tack för att du är så generös. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Först vill jag bara säga.
  Följ din egen vision, gör det du själv tror på, gör din egen grej.
  Droppar folk av så droppar dom av.

  Sen vill jag säga.
  Behåll all reklam och spons och samarbeten och vad du nu har som vanligt MEN lägg även upp en patreon så folk kan donera.
  Får du in 40 000kr i månaden så lova att skrota allt vad reklam och vad övrig finansiering heter och var inte girig.
  Går det så går det… Låt oss se om folket kan leverera.

  Tyvärr är det så att reklamen skitar ner ditt varumärke och din trovärdighet något enormt, men jag har ändå förståelse för den och jag accepterar den.
  Har du jobbat i 10 år med bloggen så är det väl inte mer än rätt att du ska kunna leva på den.

  https://www.patreon.com/amkmorgon
  AMK Morgon är en av mina favoritpodcasts och vi är 1612st som tillsammans ger Martin Soneby $8,085 per månad (ca $5/person/månad)

  Sen mitt lite mer utflippade förslag, mest på skoj.
  Men inled samarbete med någon bank och starta upp en fond. Du har ju strategin färdig. RikaTillsammansfonden för alla ekonomiska klimat, med låg avgift så klart.

  Jag skulle garanterat spara i en rikatillsammansfond där vi verkligen blir rika tillsammans!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Namn
 11. Vit pil

  Som jag förstår om ni kör som nu / status quo måste ta in mer intensiv reklam för att finansera med resulterande överkomercialisering av sajten– priset blir mindre trovärdighet, kanske minskad antal läsare.

  BEGRANSA ER TILL BLOG OCH POD. Transkriberingen and vloge skippar ni helt.

  Gor inspelningar själva i akustiskt berett rum hemma med iagom -ej värsting- utrustning och software som ni engångs köper och utnyttjar gratis program DÅ SLIPPER NI betala halva productions kostnaden med minimal minskning av det upplevda värdet.

  Ni fortsätter att omhulda bloggen och podden som fortsätter styrka sitt brand name med rimlig reklam om det behövs.
  gratis blog och podcast med en rimlig kostnadad skapar namn och goodwill som comercielt kan utnyttias för böcker, möten, workshops, artiklar.

  Det förtroende kapital i bloggen får vårdas ömt även om den gär lite back. Den år språnglbräda till andra välbetaida job !

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  josef makower
  1. Vit pil

   Jag tycker starkt tvärtom – transkriberingen är ett måste för att man inte skall skippa poddarna helt. Jag tillhör de som inte har någon större möjlighet att sitta och *lyssna* igenom en podd, det är helt enkelt för mycket tid och för mycket ”noise” i den (alltså prat som inte är relevant). Med transkriberingen däremot kan jag mycket enkelt skumma igenom texten och läsa de intressanta bitarna. Detta är extremt användbart. Hade inte transkriberingen gjorts hade jag inte tagit del av poddarnas innehåll alls :/

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Leo
  2. Vit pil

   Haha, förlåt att jag skrattar, men ni kastar båda ljus på just det som är min problematik. Att vi människor gillar att ta in information på olika sätt. Jag är en person som hatar att ta in information via öronen, jag lyssnar inte på andra poddar (inte ens min egen) och jag tycker att videor tar för lång tid och är svåra att ”skumma”. Däremot läser jag dubbelt så fort som de flesta och älskar text.

   ”Problemet” är att många är precis tvärtom. De dör när de ser 1 000 ord i en artikel, men däremot älskar de att lyssna på ett poddavsnitt och sedan har har vi hela youtube-generationen. Youtube är idag världens näst största sökmotor efter google.

   Idag är vi så vana att få innehållet på vårt eget sätt, vilket skapar utmaningar för mig som kreatör, som behöver tillfredsställa alla dessa målgrupper om jag vill ha en stor påverkan. Att sedan många i kommentarerna inte röstar på video, beror ju på att de inte ens hänger på bloggen. De kommentar ju på videoklippen där…

   Ja, ni ser själva. Inte helt lätt det här.

   ————
   Sidenote – angående att tjäna pengar på böcker. Det är en sjuuukt dålig affär. Jag har ju skrivit en bok ”Gör ditt barn rikt” och för den får jag 14 kronor per såld bok. Jag har fortfarande inte ens räknat hem tiden jag lade ner på boken om jag räknar på en rimlig timpeng. Dessutom har den sålt i ca 6 000 exemplar. En veckas avsnitt (artikel + podd + video) når ut till 3-4 gånger så många.

   Sidenote 2 – utrustning – tyvärr är vi bortskämda med kvalitet idag. Jag har testat med dålig utrustning och jag fick väääääldigt mycket feedback från er läsare på det. Vi är vana att kolla på Netflix och lyssna på radio och vi accepterar ingen sämre kvalitet än det. Tyvärr. Det gör det också svårt för små skapare som oss att komma upp i nivå.

   Sidenote 2 – Licenser – tyvärr fungerar det dåligt. Jag har försökt med billiga programvaror, men insett att det är för dyrt, särskilt då man behöver hjälp eller ska ha ett rimligt arbetsflöde. Det är Adobes Creative Cloud som gäller och det ligger på ca 600 kr i månaden oavsett om man gillar det eller ej.

   Sidenote 2 – Möten – tyvärr är det extremt tidsineffektivt. Säg att jag tar 10 möten, vilket i bästa fall hjälper 20 människor och det tar minst 20 timmar. På 20 timmar kan jag göra en artikel som når 10 000+ människor. Dessutom får jag inte ta betalt för rådgivning, så det går bort.

   Workshops är däremot ett alternativ. Ett stort tack för er feedback i alla fall!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej Jan.
  Jag tycker att du gör ett fantastiskt jobb med den här sidan och hur du sprider dina kunskaper och klokheter till alla oss andra!! Å att du då behöver ha några sponsrade inlägg och annat för att få in lite pengar till detta är väl helt självklart! Särskilt som du ALLTID är supertydlig med hur det ligger till! Att folk har mage att kritisera vad och hur du gör är ju helt obegripligt och direkt oförskämt! Jag för min del är väldigt glad och tacksam för att det finns såna som du som väldigt osjälviskt försöker dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter, dessutom helt gratis!! Så STORT TACK till dig för det!! Jag hoppas att du kommer fortsätta som du gör och fortsätt vara övertydlig och transparent med allt (som den här artikeln är ett exempel på!) för det anser jag ger en OERHÖRT HÖG TROVÄRDIGHET!! Du/Ni är grymma så fortsätt precis som idag!!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Hej Peter. Jag tycker också att det ska vara sponsrade inlägg, jag skulle inte betala premium, och ibland så är sponsrade inlägg exact den produkten jag letar efter.

   Det är några inlägg som nämner det du gör. ”hur har folk mage att kritisera dig för att du gör reklam ”

   Men, tycker du alla sponsrade inlägg är bra? Penisförstoring, fettsugning och superpiller? Det är absolut ingen som kritiserar reklamen, det är reklamens typ.

   Att predika en sak, sedan nästa dag helt vända och gå emot sin annonspolicy till 100% ( att bara rekommendera sådant som är bra, han själv står för och har prövat själv). Inget av dessa tre stämmer på att dela upp betalningen med kreditkort. Det var denna ”sell out” läsare reagerade på.

   Självklart kan folk välja att inte läsa bloggen. Men eftersom dom gillar bloggen och vill läsa den påminner dom om annonspolicyn och påpekar att det inlägget passar inte in.

   Personligen hoppas jag på att inlägget om att dela upp betalningen tas bort. Det ser så dåligt ut i flödet och läsare i en dålig ekonomisk situation som läser bloggen för att komma in i bättre dagar kan tro att det är en bra idé att dela upp betalningen

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 13. Vit pil

  Hej Jan och Caroline,

  Jag tänker mig att ni kanske kan börja ge ut poddavsnitt på Spotify med lite reklam i början av avsnittet. Ni behöver inte lägga ut hela videos på avsnitten. Jag ser gärna att ni spelar in max 10 min video ifall ni intervjuar någon med något viktigt budskap. Se exempel för tex Framgångspodden. Om ni överarbetar ert material med podd, video, transkribering – där alla har samma budskap kommer det bara medföra fler utgifter. Det positiva med poddar är att man kan göra något annat samtidigt som man lyssnar på er.

  Vänligen
  Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel V
 14. Vit pil

  Hej igen, kom på en sak till. Skulle ni släppa Gör ditt barn rikt som pocket med därtill hörande pris om säg 60-70kr så skulle jag lätt köpa 5-10 stycken och ge bort i present till de jag känner som har barn. Vilken sjyst present att ge bort!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils Lif
 15. Vit pil

  Hej Jan och Caroline och tack för er blogg samt er öppenhet kring denna frågan. Har inte läst igenom alla kommentarer till denna artikeln så i den mån jag upprepar vad som tidigare sagts så innebär det ju i alla fall att fler tycker samma sak. Personligen så läser jag enbart text så en ide kan ju vara att lägga upp någon form av omröstning om det inte tekniskt går att avgöra hur många ni har på respektive medium (blogg, pod, vlogg etcetera). En intressant fråga i en omröstning skulle ju också vara ”om vloggen försvinner tappar vi er som följare då?”.

  Sen gillar jag iden med frivilliga donationer. Följer en kille (helt annat ämne) som skriver från Tyskland som är ansluten till något som heter Patreon som är ett system för att kunna ta emot frivilliga donationer och även månadsdonationer. Många bäckar små blir… Jag personligen skulle gärna på månatlig basis donera för att bidra till denna i mitt tycke suveräna blogg.

  Har inte läst preemtexten än så kan inte kommentera den, dock uppskattar jag sättet ni hanterar responsen ni fått vilket gör mig än mer övertygad om att någon form av system för frivilliga donationer skulle kunna vara ett sätt kombinerat med en analys av vilka medium som faktiskt används för att få ner kostnaderna.

  Det var allt för mig nu, ha en trevlig helg/ Nils

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nils Lif
 16. Vit pil

  Artiklar och podcast räcker för min del. Om du vill köra vidare med video skulle jag föreslå att utnyttja mediet bättre, t ex dela skärmen och gå igenom kurser, fonder, nyheter osv. Försök automatisera arbetet så mycket det går och hitta ett par fasta sponsorer i linje med ditt varumärke. Det kan vara någon minut reklam i början och slutet av podcasts samt i anknytning till artiklar.

  Övriga inkomstkällor:
  Patreon skulle kunna användas för att få hjälp att betala kostnader för specifika mål. Typ om vi når X kr så händer X. Amazon affiliate links är ett annat sätt att länka in böcker och produkter du rekommenderar.
  Teachable är ett verktyg för att skapa kurser online som folk betalar för.

  Underskatta inte varumärket du byggt upp samt exponeringen du har när du väl säljer kurser, böcker och pratar Better Globe.

  (Tips: kolla upp ”Ivan on Tech”, ett bra exempel hur man kan använda YouTube och Teachable.)

  Lycka till :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 17. Vit pil

  Jag har inte läst igenom alla andra kommentarer. Men jag tycker att ni enbart borde satsa på podd och blogg. För egen del känns det otänkbart att sitta och titta på video där några personer pratar. Även att sitta och läsa transkibering förstår jag inte meningen med. Men här måste ni ju ha bra indata gällande hur många som lyssnar kontra hur många som tittar.

  Jag skulle kunna hjälpa er gratis med ljudinspelningsrelaterade frågor. Är utbildad ljudingenjör och har lite egna hemmastudioprylar. Bara att höra av er!

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Grip
 18. Vit pil

  Vad jag kommer att tänka på angående frågan har redan nämnts i tidigare inlägg, men jag väljer att bygga på dem lite:

  Möjliggör och promota frivilligt månadsgivande eller engångsbidrag. Bloggen Lina använder som exempel i sitt inlägg 5 maj, 2018 kl. 13:30 har en vettig lösning (Patreon och swish), men vad jag kan se promotas inte möjligheten att bidra särskilt väl. Hur man kan bidra borde tydligt framgå tillsammans med en kort förklaring till varför det behövs. En längre förklaring borde finnas i en mer förklarande bloggpost liknande denna.

  Se över formatet och kostnader. Behovet av transkriptionen kan ifrågasättas. Till att börja med valde jag att läsa transkriptionen framför podden i tron om att det skulle gå snabbare, men som även andra nämnt är den ganska dryg att läsa. Insåg att det passade mig bättre att lyssna på podden och få något praktiskt gjort under tiden. Huruvida videon behövs är nog en avvägning mellan intäkter och kostnader. Videobeskrivningen skulle för övrigt vara en lämplig plats att promota möjligheten att bidra (bra exempel är Matgeek på youtube).

  Slutligen skulle jag avråda från att låsa bloggen för endast betalande prenumeranter (om det nu är någon som har föreslagit det). Konkurrensen på nätet är tuff och den stora massan är lättrörlig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PAMA
 19. Vit pil

  Håller med dem som som tycker att bloggen bör renodlas och att videoinnehåll inte tillför något. Podcastformatet är väldigt trevligt (lyssnar i princip bara på era intervjuer via Soundcloud) däremot och det får gärna vara kvar. Kostnaden är betydligt lägre där också. Transkriberingen är en ädel gest men helt överflödig i min värld.

  Reklam känns helt ok men, som så många redan skrivit, är den ringa ersättningen inte värd smällen trovärdigheten oundvikligen får ta om reklambudskapet inte rimmar med bloggens vision. I förlängningen kommer vi läsare vara mer vaksamma mot innehållet vilket i slutändan kan leda till att vi överger den.

  Just de mer ambitiösa projekten (främst videoproduktionen) känns mer som en rolig lekstuga för er och inget vi läsare vare sig frågat efter eller har någon större behållning av. Det är definitivt lite småkul att se er live men väljer tio gånger av tio hellre mer textbaserat innehåll än detta.

  I linje med detta vill jag ifrågasätta tanken om att hellre gasa/skruva upp volymen än att kostnadsbespara då volymen i detta fall mest känns som onödig lyx och återigen inte rimmar med sparsamhetsbudskapet på bloggen. :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andreasson
 20. Vit pil

  Hej!

  Jag har skumläst denna blogg då och då i flera år men det är först detta år när jag började lyssna på era poddar som jag på riktigt tagit steget att själva börja spara i ”era” portföljer och på riktigt intressera mig. Tror du når en liten annan målgrupp med poddarna så ta inte bort dem! Däremot behöver de inte vara i videoformat också, om nu det kostar extra?

  För min del får ni gärna ha reklam, ni är tydliga med att det är det. Såg inte denna Preemreklam förrän nu efter jag läst detta inlägg så har svårt att kommentera det men förstår kritiken lite kring att det inte passade in i bloggen just med fokuset på att vänta med att betala sina räkningar. Kika gärna på influecern Sandra Beijer, hon är otroligt duktig på att göra samarbeten och reklam som läsarna ändå uppskattar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda
 21. Vit pil

  Hej!
  Jag är precis ny på den här sidan. Och har inte hunnit sätta råden i verklighet. Men praktiskt så lyssnar jag på Podarna och vloggarna när jag kör bil så det vill jag ska vara kvar. Sen hur reklamen påverkar är för tidigt för mig att säga men jag vill gärna ha kvar möjligheten att fortsätta lyssna på er när mina öron är lediga.

  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Åberg
 22. Vit pil

  Efter att följt med debatten i både detta inlägg samt reklaminlägget gör jag bedömningen att ca 90-95% tycker det är sjukt rimligt med reklam. Det är bara några få % som hakat upp sig på detaljen om krediten på kortet. Hur som helst så kanske du överreagerar Jan. Lite samma känsla som det här med att det är mycket värre känslomässigt att förlora pengar än det är härligt att vinna pengar, alltså: en negativ kommentar om reklamen drar bort 50 kommentarer som rättfärdigar reklamen.
  Sveriges bästa blogg, överlägset. Hatten av

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 23. Vit pil

  Intressant utveckling på bloggen. Den har blivit så dyr att driva att du tvingas välja det minst dåliga av det dåliga. Nu frågar du publiken vad du ska göra. Rädd för att förlora vad du byggt upp? Vad vill du själv Jan? Tycker du själv att Preem inslaget var ett misstag? Använd ditt fantastiska egna sunda förnuft istället för att följa vinden.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Läsare sedan starten
 24. Vit pil

  Jag instämmer med många andra att det inte är några problem med reklam så länge det går i linje med vad som skrivs i övrigt på bloggen. Jag har själv varit nära på att skaffa Preem-kortet efter ha läst om de bästa kreditkorten 2017, men fokuset i reklaminlägget för Preem-kortet var tyvärr lagt på fel saker.

  För min del får ni gärna skippa vloggen och transkriberingen, artiklar och podd räcker gott och väl.

  Som komplement till finansieringen jag fick en idé som kanske är för galen för att genomföra, men jag kom och tänka på crowdfounding. Detta skulle ge oss läsare möjlighet till frivilliga donationer där vi också kan få påverka i större grad innehållet på bloggen. Om det fanns en lista på föreslagna ämnen att kunna bidra till så hade det ju blivit tydligt vad som är mest efterlängtat.
  Jag själv uppskattar extremt mycket de årliga artiklarna kring de bästa fonderna, för mig hade det varit värt en bra slant bara att få läsa dessa artiklar då de ligger till grund för mina ombalanseringar.

  Tack för en fantastisk blogg, ni har hjälpt mig och min familj extremt mycket i vår privatekonomi!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Arvid
 25. Vit pil

  Hej!
  Jag har följt er blogg i ett drygt år och haft enorm nytta av den. För min del tycker jag att all annonsering har skett på ett väldigt tydligt och fräscht sätt, särskilt i jämförelse med många andra bloggar. Jag håller med de som tyckt att videorna är överflödiga, texterna räcker gott.
  Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 26. Vit pil

  Hej Jan och Caroline!
  Ert varumärke bygger på trovärdighet och att ni själva lever som ni lär ut! Jag kan bara konstatera att ni är unika genom att så transparant dela med er av ekonomin kring detta och bjuder in för att öppet fråga oss följare om våra åsikter. Jag föredrar själv att läsa inläggen istället för att se inspelningarna men överlämnar till er att avgöra vilka aktiviteter som bör finansiera arbetet framgent! Så länge som de olika aktiviteterna för att få intäkter stämmer med era värderingar och principer har jag inget problem med det! Annars återkommer jag gärna när jag tycker annorlunda. Värderingar och principer behöver ju återkommande granskas och utvecklas!
  Låt oss fortsätta denna viktiga resa och bli fler! Och vem vet? Ur denna process kanske fler nya ideer kommer fram hur intäktssidan kan utvecklas?
  Jag bara inte läser, jag lär mig, jag ändrar och ser över min ekonomi i enligt med era värderingar och principer! Jag är med!
  Tack för ordet!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tom
 27. Vit pil

  Hej J&C.

  En sak jag reflekterade kring, redan innan den här diskussionen startade, är hur mycket er blogg vuxit på bredden på senare tid. Det är inte bara en nätblogg längre utan även pod, vlogg, transkribering, nyhetsbrev och (snart) webbkurser osv osv.

  Jag beundrar ert engagemang men ärligt talat – ni håller på bygga ett monster :) Ett fantastiskt monster men likväl ett monster. Det är såklart bra att så många människor i så många olika sammanhang kan ta del av det ni skriver men för mig som trogen bloggläsare så känns det lite överdrivet.

  Noterar att de stora kostnaderna är förknippade med pod och framförallt vlogg som ni börjat med på senare tid. Ganska rejäla kostnader dessutom med tekniker, utrustning och transkribering etc.

  Jag har alltid gillat er blogg – även när den inte hade alla finesser. Så mitt tips sammanfattningsvis. Back to basic :)

  Rika Tillsammans ”Premium” tror jag inte på. Målgruppen är helt fel. Det blir hopplöst att sälja på medlemsskap till oss sparnördar som hänger här. Få håller i pengarna lika hårt.

  Tack för er arbete!

  21+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
  1. Vit pil

   Håller med om att video och transkribering är helt onödigt för de allra flesta besökare. Dock tror jag podd är helt rätt. Jag går ganska sällan in på bloggen för att läsa artiklar, men podden lyssnar jag på varje vecka medan jag gör annat t ex motionerar. Podcast tilltalar nog dessutom unga lyssnare mer än artiklar. Podden kan man även hitta utan att känna till bloggen. I podden vore det optimalt om ni fick in sponsorer. Acast verkar ha bra samarbeten.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Gabriel
 28. Vit pil

  Hej Jan och Caroline,

  Jag kan inte tacka er nog för den insats ni gjort under dessa 10 åren. Har läst varenda artikel på er hemsida och har äntligen börjat tycka att privatekonomi är riktigt kul och peppande. Ni ger konkreta tips på hur man blir rik och framför allt: hur man börjar!

  Jag har inget emot reklam då och då, så länge man kan skilja på det från en vanlig artikel. Har tittat lite på kommentarerna och det har redan framkommit massa bra förslag. Mina spontana tankar:
  – Något sätt att donera pengar till er, där ni gärna får vara transparenta med hur mycket som kommit in, så vi vet när det ska fyllas på :-)
  – Jag lyssnar mest på podarna, då jag cyklar till jobbet. Ibland kompletterar jag med att titta på blogginlägget för att kunna se vilka grafer ni pratar om. Gillar detta konceptet skarpt. Transkriberingen är oftast överflödig för mig.
  – Då och då tittar jag på era videos. Trevligt att se er och den härliga dynamiken ni har. Den höga kvaliteten som du nämner är absolut inte viktig för min del, utan sitt hemma, med en kamera riktad mot er, där ni har en TV i bakgrunden för att visa grafer och dylikt. Innehållet är viktigast här! Tycker era äldre videoinlägg håller i princip samma kvalitet (kanske lite sämre ljud :-) )

  Slutligen, självklart ska kostnaderna täckas för bloggen. Behöver ni reklam för att få det att gå runt, gör så! Men kan man kapa transkribering och färgkorrigering för videos, så är det ca 3500 mindre per avsnitt, ca 175000:-/år. Det hade inte gjort min upplevelse av bloggen sämre. Det finns såklart ett mervärde att man kan få avsnittet summerat i text, men det behöver inte vara ord för ord, utan endast punkter, som jag tror att man kan få ut av den researchen som görs före programmen.

  Hoppas att det kan vara till någon hjälp! Tack för att ni fortsätter göra privatekonomi intressant och roligt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
 29. Vit pil

  Hej

  Jag gillar bloggen men det finns en ganska betydande del som jag inte tycker tillför något och det är alla videos.

  Om du vill ha lägre konstnader men bibehållen kvalitet så tycker jag att podd och textblogg är tillräckligt.

  Gällande reklam, självklart är det ok för mig att ni som ger mig så mycket information utan krav på motprestation kan ha reklam för att finansiera er verksamhet.

  13+
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 30. Vit pil

  Inga problem med reklam! Du är supertydlig med när ett inlägg är reklam. Självklart är det bara bra om du kan få lite kompensation för ditt arbete när du hjälper så många.

  Bara en personlig åsikt angående förslagen i artikeln: jag använder mig själv inte så mycket av transkriptionen till poddarna, så för min del kan du gärna skära ta bort dom. Om du nu skulle vilja skära ner på något arbete. Tack för allt jobb!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 31. Vit pil

  Jag ser inga konstigheter med att ni gör reklaminslag precis som vilken annan bloggare som helst. Däremot anar jag att ni får flertalet olika förslag till samarbeten, och där känner jag att ni har råd att vara lite kräsna. Att göra reklam för Preem MasterCard som har allt annat än bra inverkan på hushållens ekonomiska situation känns mindre trovärdigt. Jag talar av egen yrkesmässig erfarenhet när jag säger att denna sortens krediter sätter många med en ansträngd privatekonomi i den så kallade ”skiten”.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecka
 32. Vit pil

  Fortsätt med reklam som är väl märkt som reklam. Ser inga problem med det. Däremot skulle jag inte kunna betala en avgift för att komma åt bloggen då det skulle påverka min sparkvot negativt. Man måste tänka på sina kostnader.

  Vill du ha konkreta tips på att skära ner på era kostnader så skulle jag ta bort video-klippen. Intervjuerna gör sig lika bra i pod-format och er podcast är den bästa podden i sin genre.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 33. Vit pil

  Reklam i sig är helt okay och var i det här fallet föredömligt uppmärkt! Det gick inte att missa att det var ett reklaminlägg. Preem-kortet är dessutom något som ni själva och många läsare redan använder. Använt på rätt sätt är kortet genom cashback programmet en liten pusselbit för att få mer pengar över till investeringar eller till andra syften.

  Det som ställde till det tror jag var den fokus som reklamen hade på att dela upp betalningar. Det kände jag personligen går rakt emot grundtanken med Rika Tillsammans och lätt leder till en skuldfälla snarare än rikedom och en självgående pengamaskin.

  Om detta hade varit en reklamfinansierad artikel där ni med egna ord beskrev vilka fördelar ni ser med kortet, hur ni använder det och varför kortet är bra, då tror jag att responsen hade varit mycket bättre!

  Gällande finansiering så kan ni titta även på följande varianter:

  Reklam före och/eller efter pod-avsnitt. Gärna uppläst av värdarna själva på ett personligt sätt baserat på egna erfarenheter av produkterna och tjänsterna. Reklam som ni själva kan känna att ni kan stå för när ni läser upp reklamen och som känns bra att förklara på ert eget vis.

  Patreon eller annan typ av tjänst för frivillig support från lyssnare, t.ex. genom månadsdonationer liknande en frivillig prenumeration.
  Det kan både vara ett helt frivilligt element utan några fördelar, eller så kan man koppla vissa ”kosmetiska” fördelar till donationer utan att stänga någon ute från poddens innehåll. Exempel kan inkludera åtkomst i förväg till allt eller visst material, förtur till biljetter till föreläsningar och andra evenemang kopplade till era verksamheter eller särskilda special-podcasts eller material av någon typ som bara personer som donerar får tillgång till men som inte behöver beröra poddens kärnverksamhet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Petter Österlund
 34. Vit pil

  Som många andra skrivit tidigare är det nog främst att reklamen går emot bloggens huvudfilosofi. Hade det varit reklam för Compricer eller Kundkraft hade nog inte reaktionerna varit lika starka. Att det sedan är ett inlägg utan någon personlig input utan enbart en text författad av Preems reklamavdelning blir också konstigt bland de andra inläggen på bloggen.

  Om man ska försöka vara lite kreativ och leta bättre lösningar än ”Preemalternativet” tror jag att ett första steg är att separera reklam från rekommendationer. Nuvarande policy rörande annonsering fungerar jättebra för personliga rekommendationer men riskerar att skada bloggens förtroendet vid rena reklaminlägg då de blir svåra att skilja från rekommendationerna.

  Så förslag ett blir att skippa kravet på att Jan själv ska använda produkten när det gäller ren reklam, tycker det är helt rätt att avstå från gamling och liknande reklam men företag som Wix och Fortnox är företag som även om Jan inte använder dem ändå kan vara intressanta för en stor del av bloggens läsare.

  Tips två blir att skapa en tagline för just reklam, kanske något i stil med ”veckans sellout”. Då blir det en ännu tydligare distinktion mellan rekommendationerna och reklamen. Tror även det blir svårare som läsare att bli upprörd när reklamen blir så uppenbar.

  Sista tipset är att införa ett reklaminslag i videobloggen, typ ”dagens avsnitt sponsras av”.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 35. Vit pil

  Hej Jan (och Caroline)

  Jag kan förstå att man vill tjäna pengar på jobbet. Jag kan förstå att ni lägger ned mycket tid på bloggen. Jag tycker det är spännande att ni försöker utveckla bloggen genom att köra vlog och podd. Men.

  1) Helt i linje med tidigare kommentarer kring VALET av reklam, så tycker jag en artikel kring hur du med Preem kan få genväg till den onda skuldspiralen, är för låg. Går emot för mycket av vad ni står för. I mina ögon kan inga pengar göra en sådan reklam rimlig.

  2) Gör det som ni tycker om att göra, som ni tycker är roligast, så blir det nog bäst i längden. Personligen tyckte jag mycket mer om innehållet för 3-4 år sedan, men det kanske hänger ihop med att du (Jan) då LÄRDE mig ALLT jag vet om privatekonomi.

  3) Jag vet att du (Jan) drivs av rädslor bl.a. att dina pengar tar slut, men jag tycker det är synd att din blogg / ditt fritidsintresse har blivit vinstdrivande ”bara för att man kan”. Jag har alla dagar försökt klicka på länkar som skickar en slant till dig, men jag skulle önska mig tillbaka till när Rikatillsammans var ett fritidsintresse (som då i sin tur gav dig branding och möjlighet att göra annat som du tjänar pengar på).

  Du ska, som så många gångar förr ha ett stort tack för allt du gör för Sveriges privatekonomi – det är mycket värdefullt för många.
  Jag gillar väldigt väldigt mycket ditt sätt att ta emot kritiken, det får dig att växa mycket mer i mina ögon än Preemreklamen fick dig att falla

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Matias
 36. Vit pil

  Jag tror/tycker problemet är att detta utgör ett avsteg från din policy. Jag menar det inte verkar ligga i din linje att använda kreditkort för att låna pengar långsiktigt.

  Jag talar kanske inte för andra, men tycker nog att man bör acceptera att det förekommer reklam, men samtidigt bör man ju hålla på sina principer – det är ju dessa och hur man håller på dem som är en del av trovärdigheten.

  I detta fallet är det kanske inte produkten i sig som är förkastlig utan det användningssätt som förmedlas i annonsen. Du har ju själv när du postat undersökning av kreditkort påpekat att fakturan bör betalas till sin helhet varje månad och inte dela upp betalningen.

  Jag tycker nog de borde insett problemet med texten. Jag tycker du kunnat påpekat det för dem och uppmanat dem att formulera sig mer i linje med bloggens inriktning. Det skulle både du och din sponsor tjänat på. Trots allt så gick ju reklaminslaget hem hos läsarna. Jag tror inte de har fått bra valuta för pengarna med andra ord.

  En annan att överväga är att se till att själv kunna formulera inlägget.

  Jag berörde dina artiklar om att jämföra kreditkort och andra artiklar. Drar du inte in reklampengar på dem? Kanske finns det en möjlighet där (även om det kanske kan vara svårt att förhandla om priset om det inte skall påverka innehållet)

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
 37. Vit pil

  Dina kostnader för att producera podd är ju helt galna. Video och texttranskribering tillför väldigt lite värde sett till kostnaden. Satsa på ljud och vanliga skrivna blogginlägg. Spela in video i undantagsfall, och då endast kortare videoklipp på max 10-15 min som avhandlar specifika ämnen. Bara sådär har du mer än halverat produktionskostnaderna utan att göra avkall på särskilt mycket värde alls.

  Reklamen kan du ha kvar, tror de flesta förstår att den är ett nödvändigt ont.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
 38. Vit pil

  Hej och tack för fantastisk blogg!

  Jag tycker det är en fantastisk blogg för att du kommer med god råd och väcker nya tankar. Behåll denna kärna och skala av det som kostar.

  I praktiken:
  -skriv bra artiklar
  -gör en ljudpod ibland, tex 1/mån
  -sluta med video
  -fortsätt med reklam
  -man kan lägga till en ”donera-knapp” på sidan, så kan vi automatiskt betala X kr/mån.

  Det är ju Jans tankar, idéer och reflektioner vi vill läsa. Att även se dig och din fru diskutera vad ni tycker om si och så är ju trevligt ibland, att höra en intervju med nån finanaskille/tjej är inspirerande och övrigt extra som går utanför ditt kärnuppdrag är något som jag uppskattar emellanåt.

  Du skriver själv att kondesatet av 10 års feedback är att du är bra på:
  ”…att förklara ekonomiska koncept för andra ekonomiintresserade och

  att det behövs en röst som investerar sina egna pengar på ett hyfsat transparent sätt.”

  Så jag tycker att du ska gå tillbaka till kärnan eftersom det naturligvis är ohållbart att jobba gratis. Min bedömning är att de flesta följer din blogg av ovanstående två skäl, och det verkar ju också vara det som driver dig.

  Jag hoppas du fortsätter!
  Mvh
  Herr P

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Herr P
 39. Vit pil

  Ni är bäst Caroline, Jan och alla som svarar på alla frågor:)

  Ni har gjort så att livet känns mer värt att leva , Att gå till jobbet känns mycket bättre nu för jag förstår vikten av pengarna jag tjänar vad dom kan göra för min framtid. Ni är riktiga hjältar för oss småsparare. Ni är så generösa med alla era råd och bra svar här inne till alla här.

  Jag använder själv Preem kortet främst för rabatten på bensinen jag tankar blir lite rabatt på varje liter också i affären för man får rabatt där med . Men jag betalar varje månad hela summan vad jag har handlat för så ingen ränta . Förstår nu att det är svårt att få in pengar till det ni gör och jag litar på ert omdöme så kör på för det ni ger mig är guld värt ni har hjälpt mig jätte mycket.

  Jag är jättesugen på att få lära mig mer om ekonomi och investering så snälla bara fortsätt att göra detta ni är så bra på att göra.

  Jätte stort tack till er alla

  Olof

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Olof Tapper
 40. Vit pil

  Fortsätt med reklam. Du är ju också väldigt tydlig när det handlar om reklam.

  Tack för en bra blogg.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 41. Vit pil

  Fortsätt på samma sätt. Ta in den reklam du får.
  Jag startade ett lysasparande från din sida. Hoppas det hjälper något

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 42. Vit pil

  Jag hade iofs ingen större invändning mot Preem-reklamen, men för min del spelar det ingen roll om du drar ner på lite. Både text, video och ljud känns onödigt. Jag hade nöjd mig med bara ljud. Det ger inget mervärde för min del att se er på bild eller läsa en väääldigt lång text. Kanske varva ljud och text. Det som lämpar sig för ljud kan göras endast i ljud och det som lämpar sig för text kan göras endast i text.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Joppa
 43. Vit pil

  Hej,givetvis måste bloggen finansieras med viss reklam. Viktigt då att belysa flera åsikter så så att båda sidor på myntet synas. Kan va svår ballans men låt reklamen bli lite Robbin Hood finansierad.
  En annan synpunkt för hushållande med blogg pengen är att sträva efter korta inspelningar( inte så där äckligt effektivt men ändå en strävan).
  Tack för allt, ni gör livet lite roligare att investera!
  Mvh Tw

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torvald
 44. Vit pil

  Hej Jan!

  För det första, stort tack för allt som går att hitta på den här bloggen! Det har hjälpt mig få styr på min ekonomi och gör att jag kan se fram emot en betydligt spexigare framtid än vad som annars hade varit fallet. Om jag fick bestämma skulle du få någon form av tapperhetsmedalj för din insats.

  Vad gäller bloggen så har jag ett par olika perspektiv om det kan hjälpa.

  För det första så kanske det är så att en blogg som går back är förutsättningen för att det andra du gör faktiskt går bra? Utan den trovärdighet och stora publik bloggen innebär så kanske resten av din verksamhet hade varit betydligt mindre. Värt att beakta när det känns surt att summera intäkter och utgifter för just bloggen. Lite som att om man inte betalar skatt så finns det inget samhälle som gör att man faktiskt kan få några intäkter. Sedan kan man ju förstås ha olika synpunkter på hur stor skatten skall vara och vad den skall gå till, vilket raskt för mig in på nästa perspektiv.

  Vet du verkligen att någon efterfrågar extra allt i bloggen? Har du kunnat mäta positiva effekter efter varje uppgradering? Vet du att någon kommer utbrista ”Nä fy f*n, finns det ingen video!? Då avföljer jag!”? Själv lyssnar jag gärna på ljudfilen och läser dina sammanfattande tankar. Videon tittar jag ytterst sällan på då jag mest lyssnar på poddar när jag promenerar eller diskar. Transkriberingen har jag aldrig läst. Visst kan jag vara ett undantag, men det är därför jag undrar om du har några kvantitativa data. Kanske kan du köra en enkätundersökning för att se vilka delar av blogginläggen som verkligen efterfrågas?

  Det jag är ute efter här är att du kanske silar mygg och sväljer kameler. Om du tror att du måste ta in sponsring som riskerar att skada din viktigaste tillgång (ditt förtroendekapital) för att betala för saker som inte efterfrågas, så har ju det hela halkat lite snett.

  Återigen, stort tack för din gärning!

  /Kristoffer

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer Gramnaes
 45. Vit pil

  John!

  Alla vi lyssnare är väldigt tacksamma för allt det du gör.
  SJÄLVKLART kan du fortsätta göra reklam, på det ödmjuka sätt du gör, för att kunna finansiera dina produktionskostnader!!
  Av alla dessa 1000-tals lyssnare finns det alltid en lite klick som inte förstår att du, trotts god vilja, inte kan betala för att hjälpa andra!!

  Jag vill säga att du gör detta på ett umärkt sätt, Börspodden gör betydligt mer reklam än du, så du ligger helt rätt. Låt INTE detta hindra dig från att fortsätta!

  Om du ändå läser detta skulle jag gärna vilja ha svar på min fråga gällande omballansering eller inte under kopplat till detta avsnitt https://rikatillsammans.se/hellre-90-10-an-100-0/ (där du tog upp en spansk professor som sa ”take Buffet but with a twist”.

  Fortsätt som det är John!!
  Hälsningar
  Hans G

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Hans G
 46. Vit pil

  Hej! Jag störde mig inte alls på preemartikeln och har uppskattat de andra samarbeten jag sett här, eller åtminstone inte stört mig på dem. Däremot lyssnar jag aldrig på poden eller ser på voden. Jag läser i RSS. Så ni kanske skulle kunna göra en marknadsundersökning om ni inte redan har siffrorna på era användare och vad de gör? Så kommer åtminstone kostnaderna ner. Och annars så tror jag att ni bara får acceptera läget och köra på. Ni behöver cashen. Folk kommer gnälla lite. Men sen får livet vidare. Ta inte åt er för mycket och kör på, det är ert företag. Jag tror det är betydligt fler som förstår er situation och som kan se på motsvarande skribenter eller konkurrenter och se att det är så det är när man som läsare konsumerar gratis…

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 47. Vit pil

  Finns ingen anledning att lyssna på de missunnsamma och negativa personerna som kritiserar reklamen. Varför ska ni jobba gratis och dessutom betala för alla omkostnader för sidan? Jag kan garantera att du/ni kommer vara lika uppskattade och besökta även med reklam. Tack för en bra sida!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 48. Vit pil

  Hej, har följt rikatillsammans i flera år och ser inga problem i sponsrade inlägg och reklam. Driver videos så mycket tid och kostnader så fokusera hellre på formatet text och ljud. Om det underlättar förberedelse arbetet och klippning kan kortare videos eller poddar (utan transkribering) vara en fördel ca 30 min är en lagom längd i de flesta fall. Jag har stort förtroende för Jans åsikter och tycker bloggen behövs för att utbilda och inspirera kring investeringar och privatekonomi.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 49. Vit pil

  Jag har personligen inget emot reklamen, men jag blev väldigt paff över era utgifter för podcast-avsnitt. Jag vet inte om ni har förstått det, men folk som driver 1000 gånger mer populära podcasts lägger inte i närheten så här mycket pengar på det. För personer som är någorlunda teknikkunniga så låter konceptet att hyra en studio och anlita ljudtekniker för att göra en podcast nästan som ett skämt. För 20 år sedan kanske det hade krävts, men det är 2018 nu; ett år där det aldrig har varit enklare att spela in video & ljud hemma själv. Det är för mig lika knasigt som om jag skulle berätta för dig att jag har anställt en människa som går och sätter in kontanter på banken åt mig, för jag orkar inte lära mig hur man fyller i blanketterna.

  Med en överblick över hur youtube och ’content creators’ överlag har arbetat under de sista 10 åren, så märker man att den typ av kvalité du tror behövs på podcasten, är nåt som 99% av tittarna skiter totalt i. Folk bryr sig om innehållet, och ytterst lite om den tekniska kvalitén; hur tror du annars folk som riktar en telefonkamera på sig själva varje dag får miljoner av följare? Att betala 2000 för att någon transkriberar avsnitten, när det är nåt som nästan ingen kommer använda, är det verkligen smart? Vad behövs en ljudtekniker till egentligen? Koppla i micarna i en dator, ladda ner första bästa ljudinspelningsprogram, och tryck på spela in. Efter 30 minuters fipplande med inställningar så lovar jag att du inte kommer höra nån skillnad, och det kommer ingen annan heller. Samma sak när det kommer till Videotekniker: Du kan skippa klippningen, köra med en kamera som filmar båda av er i samma bild; 99% av tittarna kommer inte bry sig. När det kommer till kostnader för mjukvara så garanterar jag att du kan hitta gratisversioner till nästan alla program (eller åtminstone program som man betalar en gång för. Att skylla på okunskap och att ni inte hinner lära er köper jag inte. Det är inte så svårt som ni tror; det går att lära sig på några dagar om ni bara försöker.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  John
 50. Vit pil

  Hej Jan! Först ett stort tack för en bra och informativ blogg. Har följt Er i ett par år och jag förstår att det ligger mycket arbete bakom och att det måste finansieras. Jag gillar den reklam och inlägg ni gjort om exempelvis Lysa där ni bjuder in och intervjuar. Det ger verkligen trovärdighet och något jag uppskattar. För att ev. se över kostnaderna så personligen uppskattar jag podcasten och dina egna inlägg mest och kollar inte på vlog eller läser transkriberingen. Jag hade heller inte haft några problem med att betala några kronor för att stödja ert arbete.

  Keep up the good work !

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 51. Vit pil

  Hemsidan/bloggen/podden etc ger ett enormt mervärde. Då är det skrattretande att en kreditkortsreklam får denna effekten. Jag tror inte de som klagar över reklamen hade betalt för en reklamfri blogg. Jag tror de som klagar har en negativ association till kreditkort, möjligen har de hamnat snett just på grund av dessa. Reaktionerna är överdrivna och bör inte tas på allvar. Reaktionerna säger mer om de som klagar än om rikatillsammans. Tror vi är väldigt många som står på er sida i detta.

  13+
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 52. Vit pil

  Kör med reklam, klart ni ska få valuta för er tid, det är ni verkligen värda om du frågar mig. Kanon blogg!

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
 53. Vit pil

  Hej Jan och Caroline, Vill först tacka för en fantastisk blogg !! Ni har fått mig att börja spara inför framtiden. Tack vare er, så känns det både roligt att spara och ni förklarar på ett super bra sätt! Har följt er sedan några månader tillbaks och ser fram varje vecka till era videoklipp!! För min del så tycker jag att ni gärna får ha med reklam på er sida!! All tid ni lägger ner, ska ni också kunna tjäna en peng på, tänker jag. Så tusen tack för er fina och inspirerande blogg :)

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Rose-Marie
 54. Vit pil

  Det var så tydligt att det var reklam. Strunta i allt pipande! Kör på!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Per Penning
 55. Vit pil

  Tack för en bra blogg. Men tycker ditt omdöme brast i att göra reklam som inte går linje med de grundläggande värderingar rikatillsammans står för. För att konsumera på kredit lär inte vara ngt ni förespråkat under era år bloggande, snarare god ekonomisk planering.

  Argumentet för publicering av reklamen att bloggen kostar och att ni behöver intäkter för att finansera dessa kostnader är ngt pinsamt i det här sammanhanget. Ni får inte in så höga intäkter av reklamen medan ni devalverar ert varumärke genom att inte framstå som trovärdiga. Att ni trotts detta valt att publicera reklam som inte rimmar väl med de värderingar ni står för visar på bristande integritet.

  Publicera endast reklam ni 100 % står bakom i framtiden blir tippset.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 56. Vit pil

  Hej,

  Jag följer er blogg och läser det mesta ni publicerar med nöje, och det vore trist om ni skulle vara tvungna att dra ner på volymen. Jag är övertygad om att ni gör skillnad för fler människor i Sverige än de flesta andra.

  Däremot måsta jag ifrågasätta nyttan med att göra video och transkribera varje avsnitt. Jag brukar visserligen skumma igenom transkriberingen snarare än att kolla igenom videon, men det är mest för att det går snabbare. Men jag måste ändå säga en konversation inte gör sig särskilt bra som text. Hellre då att skriva en sammanfattande eller fördjupande artikel om samtalet och publicera efteråt, om ni anser att ämnet är så pass intressant och relevant för resten av bloggens läsare. All avsnitt lär inte behöva ett inlägg av detta slag, ex. vis. en helt ”vanlig” intervju.

  Här tycker jag att Daniel Richter och Styrkelabbet är en förebild, en intervju eller samtal med honom om detta ämne och hur han ser på det hela tror jag skulle vara väldigt intressant, både för er och mig. Hur ser han på uppdelningen blogg/podcast? Är det samma eller olika publik på de olika kanalerna? Är det vettigt att lägga massa pengar på att transkribera en podcast? Hur ser han på den ekonomiska biten? Reklam?

  Det finns miljoner andra frågor att diskutera, och jag vet att Daniel läser här ibland, så ni borde säkert kunna komma överens om någonting. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas E
 57. Vit pil

  Haters gonna hate Jan. Skit i de andra, kör på precis så som du vill fast se till att bibehålla din höga integritet i skrivandet! Förslag till dig på tjänster/produkter som borde kunna sponsra dig: Lysa, lendify(o liknande), Nordnet, Avanza, storbankerna, uppstickarkreditkort, boksäljare, amazon affiliate mfl.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max
 58. Vit pil

  För min del får ni göra precis som ni vill med reklaminslag på bloggen, så länge ni inte tummar en millimeter på den goda kvaliteten eller den stora trovärdigheten som ni har byggt upp. Man vill som läsare inte att det ska finnas någon dold agenda. Jag uppskattar verkligen er blogg, det känns som att ni på riktigt är på ”småspararnas” sida och det är det som gör bloggen unik.

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Linnéa
 59. Vit pil

  Mina 2 cent:

  – Bryr mig inte överhuvudtaget om sponsrade inlägg. Förekommer på flera bloggar jag läser, skippar dock dom sponsrade inläggen. Förstår att pengar behöver komma in. Lite samma melodi när jag ser på tv, trycker alltid ”mute” när det blir reklam så jag slipper höra skiten :)

  – Har lite tappat intresset för bloggen sen det blev mer och mer podcast över det hela, gillade det gamla upplägget med skrivna inlägg bättre.

  /Emil

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
 60. Vit pil

  Kör på med reklam i alla former! Riktade inlägg, affiliate-länkar, adsense o.s.v. ! Och gör som du säger; håll det till sånt som du verkligen tror på och tycker är bra, då behåller både du och bloggen sin trovärdighet. Sen kommer det alltid finns folk som inte delar din åsikt om ”bra”. T.ex. jag angående kreditkort.

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  0
  Gravatar ikon för användaren
  mrFIRE
 61. Vit pil

  Hej, som ej vidare kunnig inom området ekonomi samtidigt som tidsbristen är total för att själv sätta sig in i området så ger rikatillsammans bloggen en fantastisk genväg in på banan. Dessutom är det gratis för mig! Självklart är inte erat arbete som ni lägger ned gratis. Kan ni finansiera detta på något annat, t ex reklam, än att jag slipper betala är det ju en win win situation. Visar ju ytterliggare på att ni är rätt personer att ge en sådana som mig tips hur jag bör förvalta mitt sparande. Dessutom att lyckas genomföra ett reklam-samarbete kräver sina personer, det är inte vem som helst som får till det. Jag är bara imponerad.
  Mvh
  Fredrik

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Andersson
 62. Vit pil

  Patreon har jag hört gott saker om. Bryr mig faktiskt inte hur du/ni tjänar pengar, utan jag är otroligt tacksam för erat fantastiska jobb ni har gjort, och hur jag har börjat att bygga min egna pengamaskin, och hur smidigt det faktiskt är, och jag har sedan spridit ordet om eran blogg vidare på jobb t.ex, och fått andra intresserade, en passiv inkomst gillar alla, stor som liten.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Joel
 63. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har inget problem med reklam på din sida, så länge du väljer den med omsorg, vilket du säger att du gör. Hellre då att ni producerar kvalitet och med samma frekvens och tar in lite reklamuppdrag tycker jag. Jag väljer ju ändå själv om jag vill läsa reklamen eller ej! Lyssna inte på trollen.

  //Lina

  11+
  Gravatar ikon för användaren
  Lina
 64. Vit pil

  Hej,
  Jag började med fonder för c:a 1 år sedan och fick då tipset att kolla in Rika Tillsammans, det skulle jag nog säga är bland de bästa tipsen jag fått. Jag har väl egentligen länge funderat kring att gå in i aktie-/fond-marknaden men inte känt att jag velat lägga ner den tiden jag trodde att det krävdes för att ”förstå” hur jag skulle ens börja. Efter att ha läst er blogg så upptäckte jag till min förvåning att det var väldigt enkelt, och det har hela hjälpt mig oerhört mycket! När jag dessutom hörde att ni fanns som podd strecklyssnade jag på era avsnitt under en jobbvecka och blev besviken då det var slut (pga att det var så bra ska förtydligas), ville bara ha oändligt med sådana. Ni MÅSTE fortsätta! Dock så kan jag, om jag talar för mig själv, föreslå att ta bort videoklippen och transkriberingen, jag lyssnar endast på podden, främst för att jag ofta gör annat under tiden.
  Gällande reklam är det inget konstigt att ni använder er av det då vi läsare inte betalar er något, och pengar måste in. Det viktiga för mig är att ni, som ni redan gör, är tydliga med att det är reklam, då är det bara som läsare att ignorera, hoppa över eller läsa igenom den och sedan gå vidare. Jag ser inte vad problemet är för de som tydligen verkar klaga så högljutt.
  Lång text, men ni MÅSTE som sagt fortsätta!

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 65. Vit pil

  Lyssna inte på trollen som gömmer sig bakom en skärm och kritiserar hit och dit bara för att dom inte har något annat för sig. Ni gör ett fantastiskt jobb ! Jag tycker ni kan ha fler sponsrade inlägg/reklam, iaf så att ni kan gå +- 0. Känner man att det inte passar en så är det ju bara strunta i att läsa det. Sen håller jag med många talare innan mig att videoinlöggen och transkriberingen känns lite överflöd. Jag läser/ser aldrig på dessa. Tack för en av dom bästa bloggarna/poddarna.

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian Fredriksson
 66. Vit pil

  Hej, kreditkortsreklam med lån hör inte hemma här, det blir bara så fel och konstigt.

  För min egna del får ni gärna lägga ner vloggarna och transkiberingen då jag helst läser eller lyssnar, är dessa poppis om du får fram lite statistik?

  Andra alternativ vore patreon o liknande så vi kan skänka pengar. Använd fiverr, elance osv för att hitta billigare alternativ. Eller se om du kan få Ikanobanken eller några liknande att sponsra ett inlägg/vlogg? Behöver inte vara relaterat till inlägget utan nog många som vill synas här.

  Suveränt bra att du ovan visar på full transparens och förklarar verkligheten, den bästa bloggen blev nu än bättre!
  Klart du kan ha reklam på sidan, lite mer anpassad till ditt varumärke bara!

  Tack och låt inte det här sänka er på något sätt.

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 67. Vit pil

  FULL SUPPORT JAN!
  Lite tragiskt att folk som läser bloggen din, inte kan göra den enkla analys/vurdering om en smal sak som reklam, när dem dagarna i ända, analyserar minitiöst börser och aktier.

  Svensexa i Prag, det kan ju nte bli annat än sköj.
  ”Gutta på tur”

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Robban i Norge
 68. Vit pil

  Detta är väl ändå en storm i ett vattenglas. Har alla upprörda läsare som reagerat här, aldrig läst en dagstidning? Där kan man prata om annonser! Självklart måste Jan dra in pengar på något sätt.

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 69. Vit pil

  Kör på Jan, har alltid fascinerats av all den tid du lagt ner på bloggen. Årliga genomgången av kreditkort och fonder är ett exempel som måste vara oerhört tidskrävande. Du tar ofta fram egen statistik och postar bara genomarbetat material.

  För min del inga problem om du har sponsrade inlägg, reklam i video/poddar kan också funka.
  Patreon skulle ni kunna testa och ge early access till vissa populära inlägg som belöning för dom som backar dig.

  /en som följt dig i många år

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 70. Vit pil

  Podd är skitbra. Tror jag sett en youtube video med er. Den var nog bra men podden och bloggen/hemsidan är klart överlägsen. En tanke kan var en artikel ang just reklam och diverse ”finanslösningar”. Dvs hur fungerar tänket bakom tex Preem när dom väljer att föra ut sitt budskap ang avbetalning via er. Blir bara badwill vad jag kan se men dom har kanske data att backa upp sitt tänk med. Dom kanske ser ett tydligt uppsving på såna här saker , vi är trots allt inte helt logiska i många avseenden – särskilt gällande pengar. Och vad säger datan ang avbetalningar mm , dom tjänar uppenbarligen bra med pengar på att finnas. Är väl som börsen , måste finnas förlorare för att det ska finnas vinnare. / Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 71. Vit pil

  Jag föredrar att läsa dina inlägg.

  Videos känns överflödigt, svårt att söka i (ok, transkriberingen går att söka i men det presenteras inte lika väl som artikelskriven text) och verkar betydligt dyrare än vad det ger i mervärde. Jag hade gärna kunnat utesluta detta helt. Dock antar jag att alla andra inte är som jag.

  Med det sagt, ett förslag från mig är att lägga reklam i klippen och få dessa att finansiera sig själva, helt eller delvis.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Simon M
 72. Vit pil

  Jag följer en handfull ekonomibloggar/poddar och uppskattar verkligen det arbete som Jan och Caroline lägger ner. Men som flera redan nämnt i sina kommentarer så tycker jag videodelen och transkriberingen är överflödig och för mig personligen helt onödig. Jag lyssnar mycket på poddar när jag tex bilpendlar till mitt jobb eller medan jag gör något annat än att statiskt sitta stilla vid en skärm. Jag tycker transkriberingarna är ett jobbigt format eftersom de blir väldigt långrandiga och pratiga (så blir det ju med textversionen av ett samtal…). Man får liksom leta i en alldeles för lång textmassa efter essensen i den information samtalet gäller. Så summa sumarum tror jag du inte skulle förlora så mycket på att avstå från videoformatet (alternativt dra ner på antalet videoinlägg) utan istället satsa på rena poddar och välskrivna artiklar.

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 73. Vit pil

  Generellt så hatar jag reklam, byter alltid radiokanal och tv-kanal så fort det blir reklam. Lappen på brevlådan med ”Ej reklam” är självklar. Men så länge det är tydligt när reklamen börjar och det ”seriösa” tar slut så är det helt ok. Har ”knarkat” Rikatillsammans i 2 år och tycker absolut att det är ok med reklam om det krävs för att fortsätta ditt fantastiska arbete. Men det måste även fortsatt vara tydligt vad som är reklam och inte, helst ingen reklam mitt i en artikel eller intervju. Helst inte reklam för sådant du inte själv kan stå för eller rekommendera, då tappas trovärdigheten troligtvis. Personligen har jag inget behov av videobloggarna. Ljudpodd och artikel är fullt tillräckligt. Kvaliteten behöver heller inte vara tipp-topp, så länge man hör vad som sägs. Hoppas att du hittar den väg som känns rätt för dig själv och att vi får fortsätta ta del av dina kunskaper, det var detta som öppnade mina ögon för sparande och som gett mig en fantastisk pengamaskin och kunskaper som är ovärderliga.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 74. Vit pil

  För det första så handlar det inte om reklam. Det handlar om typen av reklam. Att ha reklam som går direkt emot bloggens innehåll och värderingar dödar det förtroende som ni byggt upp under dessa år. Om det t.ex. hade varit reklam för ett program som kan hjälpa dig att skapa och att hålla en månadsbudget hade ni knappt fått någon kritik.

  Sedan handlar det egentligen inte om att ni ska direkt tjäna pengar på bloggen. Bloggen är till för att bygga förtroende och bygga erat varumärke som ni sedan kan använda för att tjäna pengar på annat håll, t.ex. TV-intervjuer eller böcker.

  Jag köpte t.ex. själv ”Gör ditt barn rikt” just p.g.a. det förtroende ni fått av mig för informationen här på bloggen. Om ni hade haft liknande reklam på sidan hade jag inte skaffat boken från första början.

  Det känns konstigt att ni inte själva verkar granska annonserna när de kan vara så extremt skadliga för ert förtroende (som är det absolut viktigaste ni har). Om ni verkligen ska ha reklam så är det här det absoluta minimikravet.

  Era utgifter låter ju helt insane. Det kostar alltså mer att driva er blogg, även när man ignorerar spenderad tid, än vi har gemensamma utgifter för vårat hushåll med 3 personer.

  Ni har licenskostnader per månad när ni borde kunna hitta mjukvara med engångskostnader eller till och med gratis beroende på era krav. Serverhyra + tekniker låter även det i överkant, men det säger jag som mjukvaruutvecklare själv.

  Ni producerar video som jag personligen inte ser någon nytta med alls i ärlighetens namn. Varför hyra in er i en studio när man kan producera podcasts (även video, bara se på alla let’s plays på youtube) med hög kvalité med billiga medel hemifrån.

  Varför betala för en ljudtekniker när ni kan lära er att göra det själv? Om motargumentet är ”har inte tid” då borde ni rent ekonomiskt tjäna in de pengarna istället med den extra tid ni för över, vilket tar bort från kostnadsargumentet.

  När jag ändå är inne på ämnet podcasts så kan ni istället ha reklam i början och slutat av avsnittet, vilket i princip alla andra podcasts gör.

  För övrigt är jag inte speciellt förtjust i podcast och sedan transkribrera podcasten. Jag tror att jag lyssnat på ett avsnitt och inte läst igenom transkribreringen en enda gång… De inlägg på bloggen som är verkligt värdefulla för mig är genomgångar av portföljder, fonder och generellt djupare skriftliga inlägg.

  Det kommer inte göra någon skillnad för mig överhuvudtaget om ni helt skippar podcasts och bara fokuserar på skriftliga inlägg. Där tar ni dessutom bort en stor del av era utgifter.

  Ni kan också gå mittenvägen och göra en pod där ni intervjuar olika personer men som ni inte transkribrerar och fortsätter med vanliga blogginlägg. Där riskerar ni att de båda delarna blir lidande dock, men det kanske är en balansgång ni kan klara av.

  Avslutningsvis så såg jag fram emot ett inlägg om de bästa kreditkorten. Men efter en sån här Preem reklam så vet jag inte om jag gör det nå mer… När pengar kommer med i bilden så måste man ta alla rekommendationer med en stor nypa salt. Det är exakt samma anledning till att man inte kan lita på bankens fondrekommendationer.

  15+
  Gravatar ikon för användaren
  Marie
  1. Vit pil

   Mycket bra skrivet, Marie, ur ditt perspektiv. Det var mycket ”jag” i den kommentaren.
   Tror att Jan försöker se det hela i större perspektiv och hoppas han fortsätter göra bra innehåll, utan att skära ner överallt som vissa rekommenderar för att precis dem inte bryr sig om det andra.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Emil
 75. Vit pil

  Hej, personligen undviker jag vlog/poddar helt då läsning är snabbare och framförallt effektivare för att ta russinen ur kakan. Ta gärna bort dem så skulle jag bli nöjdare. Tack för en toppenblogg!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Karlsson
 76. Vit pil

  Hej!

  Känns lite som jantelag. Ni kan ju inte driva detta som någon pro-bono ”gratis för alla” aktivitet hur godhjärtade ni än är. 500 K känns väldigt i underkant. Dessutom är ni ju oerhört tydliga med vad som är reklam och inte, vad som ger er intäkter och inte.

  Själv känner jag att kontinuitet är viktigt och hoppas därför ni hittar en lösning. Mina förslag är:

  Annonser som en del av texten i era artiklar och på sajten. Detta är väldigt vanligt och det är tydligt vad är ert bidrag och vad som är reklam. Se tex SeekingAlpha.com. Visst, ni kontrollerar inte reklamen som går upp men ”that’s life”. Samtidigt är detta kanske att föredra istället för att skicka ut rena reklam mail.

  Kanske även reklam före, under och/eller efter podcasten/bloggen. Även detta oerhört vanligt på populärare Podcasts. Återigen så länge skaparen är tydlig med vad som är reklamen och inte, så är det inte ett problem.

  Att köra premium versionen tror jag inte är så bra eller ens passar med ”rika tillsammans” filosofin. Bättre då att jag som lyssnare/konsument får lyssna/läsa lite reklam (som om det var något nytt :) och då får upprätthållbart högkvalitativ information genoms att sponsorerna betalt för kostnaden. Känns helt rimligt!

  Med vänlig hälsning,
  Fredrik

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 77. Vit pil

  Jag hade önskat att det var din blogg man skulle gå in på för att få den bästa och mest genomgående jämförelsen av olika kreditkort. Du har verkligen kompetensen för att göra denna jämförelse men förtoendemässigt så går det inte att kombinera med den typen av Preem reklam. Ha gärna med reklam men inte sådant som gör att du tappar i förtroende för det kan det aldrig vara värt.

  Bra blogg för övrigt!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 78. Vit pil

  Fick precis en uppenbarelse.
  En sanning kom till mig:

  Hur kan man ens anse sig att ha mandat att kritisera hur Jan och Caroline sköter bloggen?!

  Lite som att sitta i en fåtölj och titta på när någon annan städar,och samtidigt ge direktiv om hur städningen bör utföras..

  Eller som dom som förlorade respekten för Jesus då det visade sig att han då och då drack vin..

  Liknelserna liksom bara kommer till mig:).

  Skön helg på er!

  Mvh Emanuel

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
 79. Vit pil

  Jag hade inte haft några som helst bekymmer med att betala en summa per månad för att bli prenumerant, en hundring eller två tänker jag. Så mycket rikedom som du och Caroline ger oss läsare möjligheten till på ett fantastiskt sätt – det är klart att er tid och ert engagemang ska ersättas i form av pengar. Jag betalar hellre en summa pengar varje månad för att främja oberoende än att ni ska känna er tvungna att ta in reklam för att få verksamheten att gå runt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline
  1. Vit pil

   100-200kr i månaden? Finns det folk som är beredda att betala det så kör @Jan ;)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lars
 80. Vit pil

  För mig som läs-människa är lösningen enkel; sluta med dyra videoinspelningar och publicera skrivna artiklar istället. Jag började följa bloggen för fem år sedan och trivdes bättre med den då, när texten inte påminde om ett google translate-utkast. Måhända är jag en bakåtsträvare :)

  24+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 81. Vit pil

  Jag har följt dig och dina inlägg, poddar och mail i strax över ett år. Jag medger att jag inte läser eller lyssnar på allt men detta var den första reklamen jag fick över mail. Det stod tydligt att det var reklam. Jag läste artikeln/reklamen och konstaterade att det inte var något för mig. Sen glömdes det bort.
  ETT mail med reklam på ett år stör absolut inte mig.
  När och om det blir för mycket för mig vet jag inte men då får jag ta det beslutet då.
  Fortsätt precis som du gör! Var tydlig och ärlig som alltid. Det är därför vi följer dig. /Anna

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 82. Vit pil

  Jag ser absolut hellre att det är lite reklam ibland än att betala någon form av medlemskap eller liknande. Det var ju dessutom supertydligt att det handlade om reklam. Dina/era artiklar och poddavsnitt är enastående, att se till att de förblir gratis att läsa tycker i alla fall jag bidrar till rika _tillsammans_.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna J
 83. Vit pil

  Låt Preem och andra bolag betala! Så länge du är tydlig med att det är ett sponsrar inlägg spelar det över huvud taget ingen roll för min del.
  Tack för fina artiklar!

  11+
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
 84. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för all kunskap och reflektioner du ger oss. Sluta för allt i världen inte att blogga pga den här kritiken. Bra att du upplyser om att du är sponsrad, det gäller långt ifrån allt man läser på webben.

  Förstår att du måste få din verksamhet att gå runt. Skulle du få betalt för Preem-annonsen om du kompletterade med hur du själv använder kortet och varna för ”felanvändning”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
 85. Vit pil

  Samuel och ni andra som tycker att Jan och Caroline ska jobba gratis!

  Visst har väl ni lön för det arbete ni utför?

  Mvh Emanuel

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
 86. Vit pil

  Ok med reklam så länge det inte går ut över innehållet. Dvs det stör mig inte det minsta. När mailet kom igår kollade jag , tänkte att det är inte för mig och gick vidare i livet. (Hajade dock att du skulle få skit för artikeln). Tummen upp från mig :)

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 87. Vit pil

  Att sveriges största blogg om privatekonomi förespråkar kreditkort känns fel då alla inte kan hantera dessa, även om ni pratar om riskerna. Det är klart att pengar ska in, men det blir ju som att ni helt plötsligt skulle förespråka dyra fonder för att ni har ett samarbete med bolaget som säljer fonderna. Jag ser då ingen skillnad på detta.

  6000 per avsnitt låter som att ni kan spara in på. Det finns enkla program och utrustning man skulle kunna betala 10.000 i engångskostnad, för att sedan lägga en halvtimme/timme att lära sig programmen från en youtubevideo. En podd behöver inte vara en tv-produktion tycker jag själv då det är ett medieformat man lyssnar på medan man gör något annat.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel
  1. Vit pil

   Jag håller med på alla punkter (speciellt det med fonder) och reagerade också på att det kändes dyrt med produktionen. Dagens iPhone med tillhörande headphone har en suverän kvalitet (jag har en Android :)) så jag fattar inte varför hyra in sig på en studio och betala transibering? Visst, tillgänglighet för alla är super men de flesta döva har som jag förstår en service där de kan få saker nedskrivet på statens bekostnad (inte fakta kollat).

   Jag är säker på att kritiken i grund och botten ligger i att folk följer och lyssnar på Jans kloka budskap och help plötsligt förmedlar han vad han står helt emot.

   Det gör det nästan lite värre att det bara var för 11000 kr. Jag trodde 6 siffrigt belopp, och ärligt talat, hade jag sagt nej till det? Jag tror iallafall inte det.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 88. Vit pil

  Har inte läst vad andrat klagat på, men jag tycker att de reklaminlägg/annonsinlägg som du gör inte stör nånting, speciellt då de hänger ihop med vad bloggen handlar om. Många har idag Preem-kortet som sitt huvudsakliga betalmedel, och det är också ett av de jag tycker fortfarande är mindre dåliga trots den lägre återbäringen (har inte hittat något bättre alternativ än, annat än Santander som jag också har som har sitt eget återbäringsnätverk med de dom samarbetar med)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  P-O
 89. Vit pil

  Instämmer tidigare skribent som förde resonemanget om exponering. Hög kvalité på bloggen har över tid gett läsare som nu bidrar med bra kommentarer och cirkeln är sluten. Reklamfinansierade inlägg skadar trovärdigheten och det är trovärdighet vi betalar dig med som sedan, som ett brev på posten, ger dig uppdrag som finansierar och vinstar. Hoppa över reklamen på bloggen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  N
 90. Vit pil

  Tack för en fantastisk blog.

  Med de 1000-tals inlägg som ni skapat så når ni en väldigt stor publik. Det är svårt för alla att tycka lika om allt och vara överens om allt. Bekymra er inte för mycket över detta utan kör på. Jag tror vi är många som är väldigt tacksamma för ert arbete (jag är en av dom).

  Jag tycker (en del av) kommentarerna tillför mycket till dina artiklar. Väldigt bra diskussion i samband med vissa artiklar, till exempel i fallet med 100/0 eller 90/10.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Hermansson
 91. Vit pil

  Jag tror du har fel syn på det hela. Podden/hemsida/portföljerna är det som ger dig exponering. Det är dom som givit dig den plats du idag har idag i privatekonomi-Sverige. Det är inte här du ska/kan tjäna pengar då du just blivit stor pga att varit helt gratis och transparent. Det ska/bör inte ändras på. Det du ska dra nytta av är det som den ökande exponeringen ger. Tv-intervjuer, böcker, hålla föredrag mm. Det är här su aka tjäna dina pengar. Dra nytta av det varumärke du byggt upp.
  Dra paralller med en artist. Dom tjänar idag inte pengar på att ha sin musik på en ”i princip” gratistjänst som Spotify. Det Spotify gör är att öka exponeringen så att en artist kan åka runt och tjäna pengar på spelningar. Det ena möjliggör det andra och ingen kan existera utan den andra. My 2 cents

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse
  1. Vit pil

   Jag har läst alla kommentarer och svar, mest för att jag är lite intresserad av hur folk reagerar då jag själv faktiskt blev rätt så besviken på att bli rekommenderad att dela upp betalningen.

   Jag tror verkligen du har helt rätt i ditt resonemang. Med den position som bloggen skapat reser han runt och föreläser,, säljer träd i Better Globe och skriver böcker.

   Bloggens varumärke är verkligen guld värt. Typ guld i bankfack. Det kostar pengar att ha det där, med det har ett värde som ökar med tiden..

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 92. Vit pil

  Hej på er båda!

  Det finns alltid grader i bastun och jag har inga problem med att ni finansierar bloggen så länge det känns rätt i magen för er.
  Man kan omöjligt tillfredsställa allas önskemål och jag uppfattar att erat uppsåt är av godo…

  Gör så att det känns rätt och riktigt för er så kommer det lösa sig av sig själv.

  //Tomas

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson
 93. Vit pil

  Som någon tipsat så kan ju patreon vara ett alternativ att få in lite/eller mycket pengar. Många som läser och finner värde i detta och säkert kan tänka sig att ge en slant för det. Många amerikanska bloggar och piffar använder sig av det har jag sätt. Det kan ju vara en del av lösningen iaf. Har inte något mot reklam men tykte som en del andra att inlägget om delbetalning gick mot de grundläggande värderingarna i bloggen vilket jag reagerade på. Tykte dock det var bra att det visades hur mycket effektiv ränta det faktiskt blev för olika alternativ även när det var ”räntefri” delbetalning.
  I övrigt vill jag säga att jag verkligen uppskattar din blogg mm och att det tillför mycket för mig i min privatekonomi och vet många andra som följer dina faktabaserade råd och därigenom vågat börja spara i fonder. Tack.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
 94. Vit pil

  Hej!
  Jag följer en annan blogg som har ett väldigt tydligt reklamkoncept och själv författar alla inläggen även de som innehåller reklam som jag tror ger väldigt hög trovärdighet. Du skulle kunna titta på det konceptet, ni verkar båda stå för öppenhet och hon har också skrivit om att det är viktigt att ta betalt för sitt arbete även om ni bloggar om helt olika områden, några av hennes sidor om detta:
  https://www.slowfashion.nu/reklamsamarbeten-och-pr/
  https://www.slowfashion.nu/blogg/reklamsamarbeten-pa-bloggen-hur-och-varfor-jag-gor-det
  https://www.slowfashion.nu/blogg/vad-jobbar-jag-med-och-hur-forsorjer-jag-mig

  Samma bloggar har också möjligheten att frivilligt vara månadsgivare eller ge ett bidrag, men hon har inte rapporterat något om hur det har gått med det. https://www.slowfashion.nu/blogg/nominerad-till-arets-rost-och-bli-garna-manadsgivare

  Hoppas det kan ge dig lite inspiration.

  Vänliga hälsningar!
  Lina

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Lina
  1. Vit pil

   Lina! Tusen tack för att du tipsade om hur jag gör – och blir så otroligt glad av att du verkar uppskatta min transparens!

   Ang Patreon och att jag inte skrivit någon om det är helt enkelt för att det inte tog fart, och har därför valt att avsluta det. Tror att man för bästa resultat där bör lägga mycket tid på att produceras särskilt innehåll till de som supportar där, och den tiden har jag inte. Så istället fokuserar jag ännu mer på att göra riktigt bra reklamsamarbeten istället – min utgångspunkt är att jag ser bloggen som en matchmaker: Där jag sammanför företag som gör jädrigt bra grejer med mina läsare som aktivt letar dessa produkter/tjänster (allt inom hållbart mode) Däremot får man supergärna supporta med swish (10-20 kr!) om man ex har blivit extra hjälpt av ett inlägg (ex mina materialguider)!

   <3
   Johanna

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johanna - Slowfashion.nu
 95. Vit pil

  Ett förslag/en fundering:

  Hur ser möjligheten ut att skaffa sponsorer/göra reklam för tjänster eller produkter som inte är kopplade till bloggens tema?!

  Vanliga konsumtionsvaror tex?!

  Då finns det ingen känslig koppling till det ni bloggar om.

  För övrigt så älskar jag det ni gör!

  Ni e’ så jä_la sköna:)!

  Mvh Emanuel

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
 96. Vit pil

  Inget emot reklam. Men kanske en premiumtjänst för betalande. Få tillgång till artiklar före alla andra och bara exklusiv reklam. (inte preem då som riktar sig till den vanliga massann- utan för målgruppen som kan betala för sig och uppskattar god journalistik).

  De andra får tillgång till artiklarna senare + att den är reklamfinansierad.

  Bra jobbat!
  Gnidna gnällisar kan leta gratis någon annan stans.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
 97. Vit pil

  Tack för en av bästa bloggar i Sverige. Det kommer alltid finns folk som har åsikter om allt. Om inte reklam eller ditt sätt hur du försörjer dig fungerar för dem så kan dem väl hitta en annan blogg.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 98. Vit pil

  Kör på som ni gör men ha lite kritisk eftertanke i de sponsrade inläggen som du brukar ha.

  Vlogginläggen är veckans höjdpunkt.
  Ha en skön helg med dina vänner.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
 99. Vit pil

  Hej Jan.
  Har blivit så uppmuntrad och hjälpt av dina artiklar och det är jag som läsare som väljer vad jag ska ta åt mig eller ej av. Du är ju öppen med när det är reklam och inte. Preem har du jämfört med andra kort också. Håller med flera kommentarer här att vi kan välja att skumma, radera eller applicera dina tips i vår ekonomi. Undra hur många av prenumeranter som istället för reklam skulle betala tex 200kr/mån för mail och pod. Hm. Jag är också imponerad av ert engagemang och verkligen intressanta tips i vardagen.
  Kanske Banner, sponsrade länkar/artiklar och någon form av abonnemang kan vara lösning.
  Tycker att vi som läsare inte alls har med din ekonomi på olika företag och projekt att göra, så länge som du så öppet redovisar när det är sponsor/reklam – och tar in det du själv prövat. Vi blir ju hjälpta gratis!
  Ha en bra helg i Prag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Småländsk sjukpensionär
 100. Vit pil

  Tyckte det syntes ganska direkt att det var reklam när jag öppnade mailet, vilket gjorde att jag bara skummade igenom och sen tog bort det. Var ju inget som intresserade mig då jag aldrig delar upp betalningar o.s.v.

  Tycker ni ska fortsätta som vanligt. Reklam eller ej. Man sållar ju ändå bland godbitarna som allt annat på internet. Är mkt tacksam över alla gratistips ni gett hittills. Sen att jag applicerar det på mitt eget sätt i min ekonomi är ju upp till mig.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Christopher
 101. Vit pil

  Inför en låg avgift från oss prenumeranter så får Jan betalt för väl utfört arbete,

  Och bortskämda surisar som klagar på val av reklam får en knäpp på nosen..

  Mvh Emanuel

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Du utgår från att de som reagerat negativt inte skulle betala ett abbonnemang… Tänk, jag tror att det är precis tvärtom.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Läsare sedan starten
 102. Vit pil

  Själv har jag absolut ingenting emot reklam, men hur skulle det se ut med reklam för godis på en Colgateförpackning?

  Öka gärna mängden av sponsrade artiklar där du intervjuar och recenserar produkten. Det tycker jag är jättebra, själv hade jag aldrig gått så djupt i Lysa research tillexempel. Ett reklaminlägg 100% skrivet av annonsören? Nej tack.

  Alternativ? Du kanske kan öppna en webbutik och sälja Rika Tillsammans pennor, kaffemuggar, t-shirts etc med tänkvärda citat from olika blogginlägg. Det ger också en exponering som kan skapa extra trafik till sidan.

  Din annonspolicy säger att du ska ha prövat produkten själv. Ja, du har ett preem kort, men annonsen handlade om att dela upp betalningen. Har du verkligen gjort det?

  Det är ett verkligt detaljerat svar på kritiken. Och snabbt dessutom. Det känns som om att du förväntade dig kritik och förberedde ett svar. Om så är fallet tycker jag du ska omvärdera vad du vill bloggen ska stå för.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 103. Vit pil

  Hej J & C, och tack för uppföljning och klargörande. Varför det nu skulle behövas egentligen. Alla vi som läser har väl en fri vilja att följa ifall vi vill använda det som reklamen avser? När det gäller huvudfrågan, har jag personligen absolut inte något emot att det dyker upp på det sätt det görs här. Jag bryr mig inte helt enkelt, känner mig inte kränkt, utan läser de artiklar som intresserar mig. 2 kriterier dock, som jag skulle önska att andra digitala forum funderar kring gäller inte här hittills, och jag hoppas det inte dyker upp heller får då blir det svårare att motivera fortsatt läsande. Det ena är popup reklam. Det andra är reklam som strider mot grundläggande värden, och alltså inte följer etiska riktlinjer. Menar olagligheter, vapen, pornografi och liknande. Har dock svårt att tro att jag nånsin behöver se sånt här. Ofta ser man de två kriterierna i förening, vilket jag anser vara riktigt tråkigt. I övrigt, finns få forum som jag personligen haft så mycket intresse och glädje av att läsa som vissa artiklar hos Rikatillsammans. Ser väldigt mycket fram emot att läsa fler. Alltså har jag ingen annan lösning än att det får dyka upp lite reklam. Premiumsida med abonnemang tror i alla fall inte jag på.
  mvh
  Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
 104. Vit pil

  Tycker inte reklam i sig är ett problem. Reklam behövs för att du ska kunna hålla bloggen levande.

  Problemet är sättet inlägget presenterades. Det lät som att du rekommenderar folk att ta på sig kreditkortsskuld och dessutom rekommenderar att inte betala fullt belopp, som för de flesta kommer få negativa konsekvenser.

  Du hade gärna kunnat ha Preem inlägget om du hade kommit överens med dem att du editerar texten och skriver tex ”Preem har ett jättebra kort som jag själv använder, de har även alternativet 4 betalfria månader, något jag inte rekommenderar då det riskerar problem framöver, men kan vara en lösning i vissa fall”.
  Typ nåt sånt hade varit helt ok, men inte som det såg ut nu, där du rekommenderar folk att inte betala sin skuld.

  Ta ett exempel med gambling reklam. Helt ok (ok, gränsfall) om du kör en banner med gambling reklam.

  Om du däremot hade skrivit ett inlägg ”har du svårt att betala räkningarna, köp en trisslott, plötsligt händer det, och alla problem är lösta!”.

  Det hade självklart inte varit ok.

  Ser du poängen i min jämförelse?

  Som sagt, reklamen är inte problemet i sig utan hur detta var skrivit.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Olle
  1. Vit pil

   Tack för bidraget och jag fattar vad du menar. Ska se hur jag kan göra nästa gång. Tyvärr är det enklare sagt än gjort av flera anledningar.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Tack för tipset, ska kolla in det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 105. Vit pil

  Eftersom bloggen är gratis att läsa men inte att driva så måste intäckter komma in från någonstans, undrar hur många här som gnäller över tydlig reklam, skulle ge en peng varje månad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Noname00
  1. Vit pil

   Utifrån Williams kommentar ovan så kanske det är värt ett test. Alla behöver ju inte ge, utan det kanske räcker med några som ser värdet för sig själv och andra. Tack än en gång för ditt bidrag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.