Kan du hjälpa mig? Ang. kritiken på Preem-artikeln

Replik på kommenterarna för reklaminslaget med Preem...

Den här artikeln är mina lösa tankar efter att ha läst kommentarerna till den publicerade reklam-artikeln från Preem igår. Jag skulle verkligen behöva din hjälp med tankar och förslag på hur vi kan göra istället?

Först och främst, tack för allt engagemang och inte minst feedback på den sponsrade reklamartikeln igår om Preem. Jag känner mig genuint rörd av omtanken som feedbacken och kritiken visar om både mig och Caroline, bloggen och den communityn som vi har tillsammans. Det är verkligen inget som jag tar för givet och uppskattar enormt.

Låt mig då få återkomma och be genuint om hjälp. Jag har under alla åren trott på transparens och tydlig kommunikation med er läsare och jag tänker att vi kan hjälpas åt tillsammans även den här gången. Jag är just nu i Prag på svensexa med min bror, därför blir det ingen video eller poddavsnitt på det här, utan bara text. Hoppas det är okej.

Det ekonomiska nuläget väldigt grovt

Så här ser den andra sidan av bilden ut. Jag önskar också att jag kunde slippa samarbeten eller reklam, men jag har en ekonomisk realitet att ta hänsyn till också. Låt oss titta på det som man normalt brukar kalla för ”fasta kostnader”. Jag betalar idag per månad:

  • 800 kr per månad för serverhyra.
  • 500 kr/mån för drift av servern (tekniker)
  • 1 500 kr/mån för programlicenser (t.ex. SoundCloud, Adobe, Buffer + diverse andra verktyg etc)

Det är en summa på 33 600 (=9 600 + 6000 + 18 000) per år. Sedan tillkommer produktionskostnader för ETT blogg/poddavsnitt eftersom de ofta uppgår uppemot 1 timme eller mer eller uppemot 15 A4-sidor text:

  • 500 kr/avsnitt – Tillgång (leasing) till studio med utrustning
  • 2 000 kr/avsnitt – Ljudtekniker som fixar ljudet till video + podd
  • 1 500 kr/avsnitt – Videotekniker som fixar klippning, färgkorrigering och slides
  • 2 000 kr/avsnitt – Transkribering av avsnittet för er som inte lyssnar/tittar

Då pratar vi en summa på ca 6 000 kr PER AVSNITT. Det ger att månadsutgifterna för.poddar och vloggar är ca 25 000 kr (=4 x 6 000 kr) per månad.

Där är vi uppe i en årskostnad bara här på 300 000 kr + 33 600 = 350 000 kr. Då har vi inte ens börjat titta på det som egentligen kostar pengar i Sverige – lön eller min och Carolines tid.

En veckas avsnitt brukar i genomsnitt ta:

  • 2 timmar research
  • 2 timmar att spela in
  • 1 timmes efterbearbetning
  • 1 timmes projektledning av alla parter
  • 3 timmar skrivtid och finputsning
  • 1 timme i kommentarerna och frågorna den efterföljande veckan

Summa ca 10 timmar (det är därför vi inte kan med mer än ett avsnitt i veckan). 10 timmar i veckan blir ca 25 procent. Säg att jag skulle räkna en vanlig månadslön på mig själv som är i genomsnitt i Sverige på 29 000 kr innan skatt, så blir det 7 250 kr bruttolön, med arbetsgivaravgifter och dylikt blir det 9 500 kr per månad. Utslaget på ett år blir det 113 100 kr.

Lägger vi ihop allt det här så har vi:

  • Produktionskostnader 300 000 kr
  • Overhead-kostnader 34 00 + 30 000 kr (redovisning, inköp. etc)
  • Lönekostnader 113 000 kr

Det ger en totalsumma på 477 000 kr i kostnader för att hålla bloggen flytande på den nivån det är nu. Det som började som ett kul projekt har nu blivit en hel liten verksamhet och då behöver jag pengar in, där reklam hittills har varit den enda inkomstkällan för mig.

Vad ger det i intäkter? Preem gav 11 280 kr

Låt oss kolla på det här Preem-caset. Det är inte ovanligt att going-rate för en sådan här artikel ligger på ca 25 000 kr exkl. moms. För den här artikeln från Preem fick jag 18 800 kr exkl. moms eftersom de levererade allt material.

Av det här går först och främst 40 % till företaget som har sålt in annonsen eftersom det är inget som jag själv gör på grund av att jag intehinner. Jag skriver hellre än säljer annonser. Det betyder att intäkten till mig ligger rätt på 11 280 kr exkl moms till företaget. Skulle jag ta ut det privat blir det mindre än 6 000 kr.

Det är bara att göra matten själv och räkna hur många sådana här annonser jag har på bloggen och hur många jag behöver, för att gå runt. Jag skulle behöva en sådan i veckan för att gå runt på den typen. Det är ju därför Aftonbladet ser ut som Aftonbladet gör. Tro mig när jag dessutom säger att jag tackar nej till fler annonser än jag publicerar. Preem är ändå ett kort jag genuint använder (om ej delbetalning som någon kommenterade). Tänk då hur det är kring kryptovalutor, emissioner eller casino- och bettingreklam (hur stora budgetar har de företagen!?)

Nu kommer säkert vän av ordning att berätta att RikaTillsammans AB förra året omsatte 493 000 och att det mesta var redovisat som vinst. Det stämmer, men då betalade mina andra företag för alla kostnader. Med ovanstående beräkning, och som årets resultat kommer att visa så är det här en +/- 0 verksamhet för mig. Tvärtom hade jag förmodligen tjänat mer pengar på att inte göra RikaTillsammans eftersom jag då hade kunnat ägna mer tid åt andra projekt. Så nej, livet som ”influencer” är inte fett, även om det är en oerhörd ynnest och givande att få hänga mer er läsare, tittar och lyssnare.

Du som läsare bestämmer – hur gör vi istället?

Så till syvende och sist så kommer det ner till dig som läsare. Hur vill du ha det? Jag och Caroline är ganska fria i åsikter kring lösningar. Jag gör det här för att jag älskar att hjälpa andra och bidra där jag kan. Feedback de senaste 10 åren har gett att jag verkar ha börjat lista ut något kring att förklara ekonomiska koncept för andra ekonomiintresserade och att det behövs en röst som investerar sina egna pengar på ett hyfsat transparent sätt.

Jag har också förstått att reklam som Preem inte verkar särskilt uppskattad – tro mig, jag tycker inte heller det är fantastiskt – men, då är frågan: Vad gör vi tillsammans istället?

Jag kan inte skippa reklamen och hålla samma kvalitet som innan. Då blir det antingen färre artiklar, inga poddar eller vloggar, eller poddar utan transkriberingar eller någon annan kombination. Men allvarligt talat så tror jag inte på en lösning i livet (oavsett område) är att ”skruva ner volymen”, ”göra mindre” eller ”tacka nej”. Tricket är att alltid istället försöka titta utifrån perspektivet ”vad kan jag addera som skulle göra det möjligt?” vad är den smarta frågan som gör ett ”men” till ett ”och”.

Om det inte ska vara reklam som med Preem igår och vi inte ska skruva ner och göra mindre, vad kan vi göra istället?

Även om jag och Caroline har tänkt på det här en del så har vi ingen fantastisk lösning. Premium-abonnemang är en väg att gå, men jag ogillar att exkludera de som inte har råd, då det ofta är de som behöver hjälpen mest. Förvalta pengar i en RikaTillsammans Fond har slagit mig, men hur motiverar jag en avgift när jag i 10 år har kritiserat höga fondavgifter och så vidare. Konsulttimmar får jag inte sälja på grund av den finansiella lagstiftningen och lägger jag 10 timmar på en klient så är det 10 timmar som kunde gått till en artikel som når 1000 gånger fler personer – bokstavligt talat.

Så, det är därför jag ber dig om hjälp. Låt oss hjälpas åt tillsammans, hur skulle vi kunna göra. För det handlar inte om att tjäna pengar och göra vinst på bloggen, det handlar mest om att skapa en hållbarhet där intäkter och kostnader möts på en sådan nivå att RikaTillsammans blir uthålligt på längre sikt. Det tror jag att vi alla tjänar på.

Tack än en gång för din hjälp, ditt förtroende och din feedback.
Jan (och Caroline)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök