Kan du svara rätt på Finansinspektionens räknefrågor?
Sök:

Kan du svara rätt på Finansinspektionens räknefrågor?

Varannan svensk kan inte svara på grundläggande privatekonomiska frågor...

Den här artikeln publicerades 2015-05-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Bara hälften av svenskarna svarar rätt på enkla finansiella frågor och räkneexempel, enligt en undersökning från Finansinspektionen. Testa själv och se hur många frågor du klarar!

För några dagar sedan släppte Finansinspektionen den årliga konsumentrapporten och det är ingen rolig läsning för oss som försöker jobba med finansiell folkbildning. Författaren Therese Wieselqvist Ekman inleder muntert:

Varannan konsument klarar inte att svara på tre frågor om ränta, inflation samt finansiell risk. Detta enligt en färsk studie där forskare belyser olika aspekter på konsumenternas finansiella förmåga.

Finansinspektionen (FI) ser med oro på utfallet av undersökningen. Låg räknefärdighet och kunskapsbrister om grundläggande finansiella begrepp och sammanhang leder till problem och risker när många svenska konsumenter tar sig an sin vardagsekonomi.

Det här är inget unikt för Sverige, utan internationellt sett ser det nästan likadant ut. Trots att bara 52 % av alla svenskarna svarade rätt på alla tre frågorna, så lyckade vi knipa en andra plats av sju deltagande länder. Flest antal rätta svar uppnåddes i Tyskland (57 %) medan Japan visade upp den sämsta noteringen – bara 27 % av de tillfrågade japanerna svarade rätt. (Så mycket för att det asiatiska skolväsendet skulle vara överlägset)

Där finns mycket att kommentera i undersökningen, men mer om det senare. Jag har sammanställt en sida med 16 st frågor, både från forskarnas undersökning men även lagt till några egna frågor. Testa gärna hur många rätt du får:

Externa källor:

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2015-05-23 klockan 00:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Data, statistik och historiska kurser, Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.