Kan du svara rätt på Finansinspektionens räknefrågor?

Varannan svensk kan inte svara på grundläggande privatekonomiska frågor...

Bara hälften av svenskarna svarar rätt på enkla finansiella frågor och räkneexempel, enligt en undersökning från Finansinspektionen. Testa själv och se hur många frågor du klarar!

För några dagar sedan släppte Finansinspektionen den årliga konsumentrapporten och det är ingen rolig läsning för oss som försöker jobba med finansiell folkbildning. Författaren Therese Wieselqvist Ekman inleder muntert:

Varannan konsument klarar inte att svara på tre frågor om ränta, inflation samt finansiell risk. Detta enligt en färsk studie där forskare belyser olika aspekter på konsumenternas finansiella förmåga.

Finansinspektionen (FI) ser med oro på utfallet av undersökningen. Låg räknefärdighet och kunskapsbrister om grundläggande finansiella begrepp och sammanhang leder till problem och risker när många svenska konsumenter tar sig an sin vardagsekonomi.

Det här är inget unikt för Sverige, utan internationellt sett ser det nästan likadant ut. Trots att bara 52 % av alla svenskarna svarade rätt på alla tre frågorna, så lyckade vi knipa en andra plats av sju deltagande länder. Flest antal rätta svar uppnåddes i Tyskland (57 %) medan Japan visade upp den sämsta noteringen – bara 27 % av de tillfrågade japanerna svarade rätt. (Så mycket för att det asiatiska skolväsendet skulle vara överlägset)

Där finns mycket att kommentera i undersökningen, men mer om det senare. Jag har sammanställt en sida med 16 st frågor, både från forskarnas undersökning men även lagt till några egna frågor. Testa gärna hur många rätt du får:

Externa källor:

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök