Känd hedgefond-förvaltare rekommenderar indexfonder

Joel Greenblatt i intervju om att de flesta bör välja ett passivt sparande

Joel Greenblatt, författaren till en av de bästa böckerna om sparande i aktier intervjuas av CNBC och pratar om att bland det bästa de flesta sparare kan göra är att spara i passiva indexfonder.

Väldigt sevärd video nedan. Det som jag tycker är extra spännande att det är just han som uttalar sig. Han har skrivit en fantastiskt bok som heter ”Magic Formula Investing” som för många investerare är som en bibel. Själv är han dessutom förvaltare på en hedgefond i USA. Jag gillar verkligen hur han pratar sakligt om det och dessutom ser sin roll som att utbilda sina investerare, något som många fonder och banker i Sverige inte ens har förstått att de borde göra.

Hans poäng är att de flesta av oss inte bör spara i enskilda aktier eftersom vi varken har tiden, kompetensen eller intresset att genomföra korrekta bolagsvärderingar. Det i sig är mer än ett heltidsjobb.

Vill man inte chansa och köpa aktier på ren förhoppning, är det enda reella alternativet att välja fonder. Eftersom bankerna är notoriskt usla på att rekommendera det som är bäst för oss och inte det som de själva tjänar mest pengar på, behöver man lista ut vilka fondförvaltare som är bra. Det í sin tur handlar om att förstå förvaltaren och fondens investeringsfilosofi eller snarare investeringsprocess – något de flesta av oss inte heller är kvalificerade att göra.

Det sista alternativet, som dessutom är det historiskt bästa för majoriteten av oss, är att investera i passiva indexfonder med låga avgifter. Att fonderna är passiva betyder att de saknar en förvaltare som aktivt försöker förutsäga framtiden, utan de följer genomsnittet för hur det går på en viss marknad.

Det här är precis det som jag rekommenderar i mina förslag till sparande.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök