Känd hedgefond-förvaltare rekommenderar indexfonder
Sök:

Känd hedgefond-förvaltare rekommenderar indexfonder

Joel Greenblatt i intervju om att de flesta bör välja ett passivt sparande

Den här artikeln publicerades 2016-06-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Joel Greenblatt, författaren till en av de bästa böckerna om sparande i aktier intervjuas av CNBC och pratar om att bland det bästa de flesta sparare kan göra är att spara i passiva indexfonder.

Väldigt sevärd video nedan. Det som jag tycker är extra spännande att det är just han som uttalar sig. Han har skrivit en fantastiskt bok som heter ”Magic Formula Investing” som för många investerare är som en bibel. Själv är han dessutom förvaltare på en hedgefond i USA. Jag gillar verkligen hur han pratar sakligt om det och dessutom ser sin roll som att utbilda sina investerare, något som många fonder och banker i Sverige inte ens har förstått att de borde göra.

Hans poäng är att de flesta av oss inte bör spara i enskilda aktier eftersom vi varken har tiden, kompetensen eller intresset att genomföra korrekta bolagsvärderingar. Det i sig är mer än ett heltidsjobb.

Vill man inte chansa och köpa aktier på ren förhoppning, är det enda reella alternativet att välja fonder. Eftersom bankerna är notoriskt usla på att rekommendera det som är bäst för oss och inte det som de själva tjänar mest pengar på, behöver man lista ut vilka fondförvaltare som är bra. Det í sin tur handlar om att förstå förvaltaren och fondens investeringsfilosofi eller snarare investeringsprocess – något de flesta av oss inte heller är kvalificerade att göra.

Det sista alternativet, som dessutom är det historiskt bästa för majoriteten av oss, är att investera i passiva indexfonder med låga avgifter. Att fonderna är passiva betyder att de saknar en förvaltare som aktivt försöker förutsäga framtiden, utan de följer genomsnittet för hur det går på en viss marknad.

Det här är precis det som jag rekommenderar i mina förslag till sparande.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-06-06 klockan 12:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

10 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan och tack för en bra blogg!
  Läste nyligen Greenblatts bok och undrar om du har någon erfarenhet av Magic Formula? I mina ögon låter det som ett mycket bra ”mellanläga” där man får lite mer aktivitet än att vara helt passiv, och samtidigt ökar sina chanser för högre avkastning till låg risk. Tycker du att det stämmer, eller har du andra invändningar mot den metoden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom
 2. Vit pil

  Hej jan,
  har du några bra tips när det kommer till att investera i vatten tex. vattenrening, distrubition osv.? Har hört att vatten ska vara en säker långsiktig investering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ted
  1. Vit pil

   Nej, tyvärr. Har hört att där ska finnas någon fond som bara investerar i det, men vet inte vilken det är. Sorry.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej,

  Tack för en bra blogg och en bra artikel. Skulle vilja ställa en fråga som om du har tid gärna får hjälpa mig att svara på. Just nu så sparar jag hos min bank i något de kallar Nordea Stratega 70 (http://morningstar.gp.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00000H3U&programid=0000000000) jag har egentligen inga synpunkter med det och tycker att det fungerat rätt bra. Men viill såklart optimera mitt sparande om det går. Vore det kanske bättre att lyfta ut mina pengar från Nordea och spara i motsvarande nybörjarportföljen i avanzabank motsvarande eller går det lika bra att spara så som jag gör hos Nordea? Är det stora för och nackdelar?

  Vänligen,

  Kalle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl Rongert
  1. Vit pil

   Svårt att säga något konkret då jag inte känner till den fonden i detalj. Normalt sett brukar jag rekommendera en flytt eftersom man på Avanza / Nordnet får ett större utbud och frihet. Många av de bästa fonderna finns inte ens hos Nordea och de andra storbankerna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Stora invändningen torde vara avgiften. Det finns gott om fonder med bra mycket lägre avgifter, att betala mer än en procentenhet bara för att de skall balansera om din ”nybörjarportfölj” låter hutlöst: jag tror inte de gör så bra jobb så det motiverar…

   Jag har en känsla av att notera bara låter dig välja fonder som nordea tjänar bra på, glöm inte att en procentenhet gör mycket i slutändan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 4. Vit pil

  Bra påminnelse om att indexfonder är bäst för de flesta! Jag har läst andra inlägg som du har skrivit tidigare om att indexfonder är bättre än aktier, och det har varit lärorikt. Jag återkommer hit när jag blir lite sugen på att prova att köpa lite aktier – för att bli påmind om att jag borde hålla mig till fonder…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
  1. Vit pil

   Ja, eller hur. Jag trillar också dit från tid till annan. Numer försöker jag dämpa den lusten genom att ha en liten ”lek”-portfölj medan majoriteten av pengarna ligger i andra portföljer. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Bra inlägg och bra video. Kan också rekommendera en annan video som kom nyligen med Ray Dalio, en av världens bästa hedgefondförvaltare. Där påpekar han också om vikten att diversifiera och investera i flera olika tillgångar, mycket lik din RikaTillsammans-portfölj, men samtidigt vara passiv i sin allokering. Här är videon och han pratar om det efter ca 10 min in i den: http://www.bloomberg.com/news/videos/2016-03-03/bridgewater-s-ray-dalio-on-economy-investing-success

  Sen måste jag nämna att jag själv följer Greenblatts principer och har läst otroligt mycket om det. Är man införstådd och har disciplinen att följa de strategier han förespråkar har man historiskt sett fått bättre avkastning än index. Däremot är det få personer med intresset eller tålamodet att göra det. Det är oftast två kategorier: antingen har man inte tid och intresse eller så har man för mycket tid och intresse. De som hör till de första är för oinsatta för att följa strategin, de som tillhör den andra kategorin är för insatta och tror att de kan slå strategin. Oftast går det dåligt för båda i slutändan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henning
  1. Vit pil

   Håller helt och hållet med! Jag får många gånger själv anstränga mig för att inte trilla i fällan om både en tro på en högre förmåga än jag egentligen har eller köpa på ren tro för att andra – särskilt på Twitter – säger att det är bra. Klurigt och väldigt roligt. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.