Kapitalförsäkring eller vanlig depå - det är frågan...
Sök:

Kapitalförsäkring eller vanlig depå – det är frågan…

Kapitalförsäkring eller vanlig depå – det är frågan…
Den här artikeln publicerades 2011-02-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Satt igårkväll och funderade på hur jag bäst skulle lägga upp min 14-dagar gamla dotter Frejas sparande. Vi har en ambition att lägga hela hennes barnbidrag i ett långsiktigt sparande och då dök frågan upp – ska det läggas i en kapitalförsäkring eller i en vanlig depå.

Googlar man på det, så är det långt ifrån självklart, men hittills har jag inte sett någon som räknat på det. Medan Caroline har Freja i knät och vi kollar på filmen True Grit, beslöt jag mig för att göra en modell som räknar ut skillnaden i konkreta pengar och i detta inlägget reda ut fördelarna och nackdelarna för mig själv.

Nackdelar med en kapitalförsäkring

 • Man kan inte kvitta förluster mot vinster
 • Man betalar skatt oavsett resultat för året, även om det är negativt vilket medför att du inte kan kvitta vinster mot förluster.
 • Man kan inte handla med vissa derivat.
 • Man kan inte ägarregistreras inför en bolagsstämma och därmed t.ex. inte rösta.
 • Man kan inte flytta in värdepapper in i en försäkring.
 • De flesta försäkringsbolag tar betalt för ”försäkringen” med en årliga avgifter, insättnings- och uttagsavgifter.
 • Inget investerarskydd – en kapitalförsäkring ”ägs” av försäkringsbolaget och omfattas inte av lagstiftningen som säger att en sparares tillgångar skall hållas skiljda från försäkringsbolagets. Det är alltså en större risk om du inte är hos en ”systemkritisk” storbank.
 • Uttag, s.k. återköp är ofta begränsade på olika sätt
 • För att ta ut pengar från din försäkring måste du skriva ut, fylla i och skicka in en blakett.

En passus om det här med avgifter

För någon vecka sedan skrev jag detta inlägget om hur mycket avgifter faktiskt spelar roll och hur stor del av kapitalet som det äter upp. När det gäller kapitalförsäkringar så blir detta extra intressant – särskilt om man tittar på de två storbankerna SEB och Swedbank.

Enligt SEB, så har de följande avgiftsstruktur för en kapitalförsäkring:

 • Årlig administrationsavgift: 0.69 % på hela värdet + 279 SEK
 • Uttagsavgift: 2 % de första fem åren

Swedbank har följande avgiftstruktur (jag jämförde barn, eftersom det var den som är mest intressant för mig just nu)

 • Årlig administrationsavgift: 0.75 % på hela värdet + 120 SEK

Fördelar med en kapitalförsäkring

 • Man slipper deklarera affärerna (vilket gör att det lämpar sig synnerligen väl för depåer med hög omsättning).
 • Man betalar skatt på hela kapitalet som är på ca 1 %. För 2010 kommer den förmodligen att hamna på ca 0.86 %. Korrekt definition är: Eller rättare sagt 27 % av föregående års genomsnittliga statslåneränta.
 • Du behöver inte betala skatt på aktieutdelningar.
 • Du betalar ingen skatt på vinster och du kan därför byta fonder och aktier utan skattekostnad

När lönar sig en kapitalförsäkring i förhållande till en vanlig depå?

Detta är den springande frågan och den beror naturligtvis på en mängd faktorer, främst:

 • Försäkringsbolagets avgifter
 • Avkastningsskatten
 • Den genomsnittliga avkastningen

Nedanstående tabell visar uträkningar som jag har gjort, tack vare modellen som du kan pröva själv här med numerisk lösning. Break-even avkastningen berättar den minsta avkastningen som du behöver ha i en kapitalförsäkring, jämfört med en vanlig depå för att det ska löna sig. Antagandet är enligt tabell och 25 års perspektiv.

Tolkning – t.ex. på rad 1 i tabellen nedan. Om avkastningsskatten är 0.80 % så är en kapitalförsäkring mer lönsam än en vanlig depå om din avkastning är 3.35 % eller mer. under den avkastningen, så skulle det vara bättre med en vanlig depå för dig.

Scenariot bygger på en buy-and-hold-strategi, det vill säga att man köper på sig aktier och sedan håller dem över flera år.

Avgifter för KF Avkastningsskatt Break-even avkastning
0 % per år + 0 SEK per år 0.80 % 3.35 %
0 % per år + 0 SEK per år 0.86 % 3.68 %
0 % per år + 0 SEK per år 0.90 % 3.92 %
0 % per år + 0 SEK per år 0.95 % 4.22 %
0 % per år + 0 SEK per år 1.00 % 4.55 %
0 % per år + 0 SEK per år 1.10 % 5.26 %

om man då sätter in avgifterna för t.ex. SEB på 0,69 % per år så blir motsvarande avkastning som du behöver få per år för att nå break-even:

Avgifter för KF Avkastningsskatt Break-even avkastning
0.69 % per år 0.80 % 9.63 %
0.75 % per år 0.80 % 11.38 %
0.69 % per år 0.90 % 12.15 %
0.75 % per år 0.90 % 15.00 %

För att få lönsamhet i dessa försäkringar i förhållande till en vanlig depå behöver du alltså upp i väldigt höga avkastningar i genomsnitt. Då har vi dessutom inte ens räknat med de årliga avgifterna. Räkna själv på skillnaden, med min beräkningsmodell här.

Här kan du se resultatet i grafer med och utan en årlig administrationsavgift på 0.75 % samt en årlig avkastningsskatt på 1.00%:

Årlig avkastning Utan avgift Med avgift
3 %
10 %
15 %

För marknadsnoterade aktier i en vanlig depå, finns också en schablonregel för reavinsten. Man kan sätta inköpskostnaden till 20% av försäljningsvärdet, och alltså betala 30% i skatt på 80% av värdet, eller 24% av hela värdet. Vid stora vinster på över 400% så blir alltså skatten lägre än 30%.

Vad blev beslutet?

Efter att ha räknat genom det, övervägt för- och nackdelar har jag och Caroline bestämt oss för att öppna en ”Kapitalförsäkring Barn” som finns hos Avanza (annonslänk). Anledningen är att den är fri från alla avgifter (kunde valt Nordnet också) och jag har som mål att åtminstone göra 8 % per år i den.

Jag måste också kommentera att jag blev väldigt negativt överraskad över hur mycket som måste till för att få lönsamhet i en kapitalförsäkring hos en gammelbank i förhållande till en vanlig depå. Helt sjukt, faktiskt…

Övriga slutsatser

Utifrån detta kan man dra några generella slutsatser som bör vara av intresse:

 • I en långsiktig buy-and-hold-strategi så är en kapitalförsäkring utan avgifter marginellt bättre än en vanlig depå.
 • I en långsiktig strategi med årlig omplacering, elleri  en tradingportfölj, är kapitalförsäkring extremt mycket bättre än en vanlig depå – nästan att det borde vara obligatoriskt. Läs mer hos Cornucopia om det.
 • Undvik bankernas kapitalförsäkringar med årliga administrationsavgifter som pesten. Det finns gratis-alternativ hos både Nordnet och Avanza.
 • Vid höga avkastningar är kapitalförsäkringen oftast bättre än en vanlig depå.

Den här artikeln publicerades 2011-02-27 klockan 10:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Har du inte räknat med någon aktieutdelning? Med en direktavkastning på 3% blir det i en vanlig depå en skatt på 0,9% per år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Jag hänger tyvärr inte med. Kan du förklara närmare?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Jag måste bara tacka för din artikel! Jag har försökt göra samma jämförelse som du men inte lyckats komma fram till något bra resultat – förrän idag när jag läste din artikel med beräkningar i! Fakta, inte bara tyckanden, har verkligen saknats tidigare. Så hatten av för dig och hoppas att det har gått bra med placeringarna!

  /Susanne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne
 3. Vit pil

  Spontant känns ju 0,69% som ingenting, skrämmande hur mycket det äter upp… Dags för mej att börja räkna på avgifter med andra ord.

  En fördel till för kapitalförsäkring när det gäller sparande till barn och barnbarn, man kan styra bättre när pengarna blir tillgängliga för mottagaren. Vanlig depå eller bankkonto blir ju 100% tillgängligt på 18-årsdagen och kan mycket väl bli en festsommar i Ibiza istället för den där lägenheten som var tanken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 4. Vit pil

  Hej Kent,

  Tack för din kommentar! :)

  Jag tror inte att någon riktigt vet hur det kommer att bli. Jag läste om det i Aktiespararna och de var inte särskilt imponerade och det verkar inte som någon annan blir det heller. Dessutom verkar det dessutom vara väldigt komplext att räkna ut skatten eftersom den ska tas som en genomgsnittlig mätpunkt vid fyra tillfällen per år.

  Så vi får se, men som sagt så verkar det inte alls vara lika förmånligt som det är nu.

  Tack för länken, förresten!
  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej.
  Fantastikt bra sida du har, just hittat hit och slukat mycket intressant!

  Om regeringen höjer avkastningsskatten med 0,75(?) procentenheter för kapitalförsäkringar pga nya förslaget om ninvesteringssparkonto så innebär väl det att avkastn.skatten hamnar på ca 1,5%(!) och då hamnar man på en break-evenavkastning på närmare 10%, jämfört med en vanlig depå enligt din tabell?
  Vad än höjningen blir så tror jag det inte lönar sig ha en kapitalförsäkring för sparande på sikt, ung. 10 år, eftersom man knappast går så mycket plus per år, kanske kan räkna med 5-6%/år om man har tur plus är lite kunnig.
  Jag har 8% årlig ökning på ppm’en sedan start år 2000 och är jättenöjd men att snitta det kräver tidsvis hög risk!

  Jag har precis öppnat min 2:a kapitalförsäkring hos nätmäklare men inte satt in pengarna än pga förslaget om nya inv.kontot.
  Känns inte roligt nu att sätta in pengarna på kap.föräkringen och låsa dom ett år om det blir en höjning på avkastn.skatten i år.
  Jag har 200 kkr som skall placeras på sikt, ingen trading alltså.
  Har inte bestämt mig om det blir vanlig depå eller kap.försäkring.

  Någon som vet mer om hur långt man kommit med förslaget om nya sparkontot, om man kommit närmare ett förslag om hur hög avkast.skatt, e.d?

  Min sifra på 0,75%-enhetshöjning hittade jag i en arikel i morningstar av Jonas Lindmark
  http://morningstar.st.nu/Articles/Chronicle.aspx?title=regeringen-vill-inte-sparande-nya-kontot

  Tack för en bra site.

  Mvh

  Kent

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kent
 6. Vit pil

  Hej Anna,

  Tack för din kommentar.

  Ja, du har helt rätt, men vad jag vet så är det inte spikat än hur mycket det blir. Ska bli spännande att se, för de flesta remissinstanser är negativa till förslaget så som det ligger.

  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Bra jämförelse men Alliansen höjer ju skatten på kapitalförsäkringar/investeringssparkonto nästa år.
  Kommande ränte/skattehöjningar gör att kapitalförsäkringar blir ointressant för långsiktigt ägande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.