Inledning – anledningen till varför jag tycker det är viktigt med en god privatekonomi
Sök:

Inledning – anledningen till varför jag tycker det är viktigt med en god privatekonomi

Inledning – anledningen till varför jag tycker det är viktigt med en god privatekonomi
Den här artikeln publicerades 2008-11-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett par år sedan började jag på en fantastisk resa. Den började med ett frö om att jag inte ville gå i mina föräldrars fotspår. De flyttade från f.d. Tjeckoslovakien till Sverige i början av 80-talet och skapade sig ett gott liv. Jag och min bror led ingen brist när vi växte upp, vi hade det bra samtidigt som diskussioner vid matbordet liknade många av mina kompisars och deras föräldrars. Dessa diskussioner präglades av en viss oro för framtiden och en sorts brist när det gällde tid och pengar. Även om det inte gick nöd på oss, hade vi inte de pengar eller den tid vi hade velat ha, om vi hade fått önska fritt.

I skrivande stund, december 2008, pågår finanskrisen för fullt och ämnet ekonomi är mer aktuellt än någonsin. Vid många middagsbord diskuteras återigen ekonomi och framtiden, ofta med ett inslag av oro och rädsla – vad händer om jag blir uppsagd? kommer vi att ha råd med boendet? vad kan vi spara in på? hur kommer det att gå? hur ska vi kunna betala våra räkningar? kommer vi att kunna hitta ett nytt jobb?

Vi svenskar vi älskar vår trygghet och i den snabbt ändrande världen som vi lever i gäller inte längre samma regler som förut. Som alla föräldrar ville mina att jag skulle få ett bra liv, deras lösning på problemet – likt många andra svenskars, inkl. våra regeringars (oavsett socialdemokrater eller moderater) är utbildning. Resonemanget bygger på ett tänk som var aktuellt i mitten av förra seklet(!).

I korthet går det ut på:

 1. var duktig på högstadiet så att du får ett bra betyg,
 2. har du ett bra betyg från högstadiet, kommer du in på en bra gymnasieskola,
 3. var duktig på gymnasiet så att du får ett bra betyg, för
 4. har du ett bra betyg från gymnasiet så kommer du in på en bra universitetsutbildning,
 5. var duktig på universitetet så att du får ett bra betyg, för
 6. har du en bra universitetsutbildning så kommer du att få ett bra jobb, för
 7. om du har ett bra jobb så kan du leva ett gott liv.

I kapitlet om myter kommer jag visa att vi idag lever i en värld där detta resonemang inte längre stämmer. Det mest intressanta med resonemanget ovan är att fråga sig vad som ligger bakom det. Varför resonerar de flesta, särskilt i Sverige, som ovan? Vad är det vi vill uppnå?

I några enstaka fall är det en passion för ett yrke. I den absoluta majoriteten av fall, är det inte den där fantastiska tjänsten vi är ute efter. Jag påstår att det snarare är trygghet vi är ute efter. Vi svenskar älskar trygghet över nästan allt annat. Det är olika för olika människor, det kan vara trygghet att kunna betala sina räkningar, trygghet att bli omhändertagen om man förlorar jobbet, trygghet inte vara sjuk, trygghet att inte behöva vara ensam etc.

För mina föräldrar handlade det mycket om trygghet att inte ha några skulder, trygghet att kunna ge oss barn en bra uppväxt och trygghet att ha ett jobb. Min far arbetade mycket, stressade och dog i förtid av hjärtinfarkt året efter att han fyllt 50. Jag var helt inne på samma spår – jag var duktig i grundskolan, gick ut med bäst betyg i klassen, kom in i en elitklass på gymnasiet och sökte sedan efter en lämplig universitetsutbildning. De flesta sa att civilingenjörsutbildningen med inriktning på Teknisk Fysik var den svåraste utbildningen – naturligtvis var det den jag valde.

Någonstans längs vägen frågade jag mig själv – är detta verkligen vägen att gå? Vill jag leva det livet som majoriteten av svenskar lever? Mitt svar blev efter 6 månaders funderande ett nej. Jag ville pröva något annat – i värsta fall kunde jag alltid gå tillbaka till det livet. Jag försökte att se på det som att låna någons glasögon och se på världen genom dem ett tag, passade de inte kunde jag lämna tillbaka dem. Det är också det förhållningssättet jag vill bjuda in dig till att ha när du läser denna bloggen.

Min resa började som nästan enbart en ekonomisk resa. Jag satte upp målet att jag ville bli så rik att jag inte behövde oroa mig för pengar – det som jag idag kallar ekonomisk frihet. Idag är det ett underordnat mål. Ekonomin är snarare det som ska göra det möjligt för mig att leva det livet jag vill. Ett liv där jag lever i min vision om att hjälpa andra att växa, vara generös och lämna jorden som en betydligt bättre plats än den var när jag kom dit.

Idag vill jag hjälpa människor att ta sig till ställen dit de inte hade tagit sig utan min hjälp. En god ekonomi är för mig frihet – frihet att inte behöva arbeta för pengar, utan arbeta för att bidra, bygga relationer och skapa värde som blir beständigt. Jag tror även att det är den ultimata tryggheten – friheten att inte vara beroende av någon annan. Att inte behöva oroa sig för om nästa kvartalsrapport kommer innebära varsel eller inte. Friheten att välja vad man vill arbeta med, friheten och möjligheten att vara närvarande när barnen växer upp, friheten att inte behöva oroa sig för pensionen.

Med frihet menar jag även de två andra friheterna såsom kroppslig frihet och andlig frihet. [1] Kroppslig frihet handlar om att ha en frisk kropp, inte vara sjuk och ha möjlighet att fysiskt göra det man önskar. Andlig frihet handlar om att vara fri i tanken, ha åsikter, känslor och välbefinnande.

Min passion ligger i den ekonomiska friheten, av flera anledningar. Den första och förmodligen den största anledningen är att det är ett område jag förstår mig på, samtidigt som den passar min logiska personlighet (sedan ska man inte underskatta 5 år på teknisk högskola, är det något man lär sig där så är det att räkna) samtidigt som det är väldigt lätt att mäta resultat i pengar.

Resonemanget bakom de tre friheterna är att om får ett genombrott i det ena, kommer med största sannolikhet även ett genombrott i de andra områdena. Du kan jämföra detta med om du t.ex. varit riktigt kär – helt plötsligt ter sig alla andra problem krympa i storlek. Jag tror att nyckeln till framgång i de olika områdena i livet handlar om att få ett stort genombrott i något av det. Denna bloggen handlar om konkreta verktyg och stöd med målet att skapa genombrott i omårdet ekonomi.

Dessutom anser jag att livet är alldeles för kort för att vi inte ska kunna leva vår dröm – utan begränsande tankar om att vi inte har råd, inte har tid eller möjlighet. Jag vet att det dessutom är möjligt. Jag är inte framme vid resans slut, men jag har träffat många som lever fantastiska liv. Dessutom har jag haft förmånen att vissa av dem har tagit mig under sina vingar, vilket gör att jag på nära håll haft möjligheten och förmånen att lära av dem. Idag lever jag i mångt och mycket ett fantastiskt liv och jag önskar dig det samma. Denna bloggen innehåller många av guldkornen från min resa än så länge, och jag hoppas att du också kan få samma användning av dem som jag har fått!

Referenser:
[1] Charlie Söderberg, ”Ett Rikare Liv”, Forum


Den här artikeln publicerades 2008-11-29 klockan 00:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack Emelie!

  Vad var det som du tyckte stack ut mest för dig?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Intressant inlägg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
 3. Vit pil

  Bra text! Tycker om tonen och innehållet. Jag undrar förstås om det du beskriver som svenskt verkligen är det, jag tycker det låter som en ganska global kultur… Vilket inte gör det mindre spännande – tvärtom!

  Tja, en arbetstitel kan du ju ha. Den slutgiltiga titeln kommer att uppenbara sig först när boken är nästan färdig tror jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
 4. Vit pil

  Hej!

  Titeln kommer – är inte helt klar på den än. Har ni förslag så tar jag mycket tacksamt emot dem… :)

  Tanken är att boken ska vara färdigskriven till sommaren, så all feedback tar jag också gärna emot.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 5. Vit pil

  Jag vill oxå ha en titel.
  Läsning som denna passar mig väldigt bra och jag skulle gärna vilja ta del av den här boken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
 6. Vit pil

  Det låter mycket bra och intressant! Men vlket är namnet på boken? jag ser ingen titel…

  Mvh Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.