Karl på Nordnet kastar in handduken och köper en indexfond istället…

Jag brukar numer fråga folk som investerar på börsen av vilken anledning de gör det. Investerar det för att få spänning, känna sig duktiga, ha roligt, få uppleva spänning eller gör de det för att tjäna pengar? Strategierna är nämligen väldigt olika beroende på vad ditt egentliga syfte är.

Jag påstår nämligen att de flesta som handlar med aktier inte gör det för att primärt tjäna pengar (även om de kan påstå det) utan för att få uppleva spänning, få vara duktiga eller få ägna sig åt en hobby. Det är dock oftast inte samma sak som att man över tid kommer att tjäna pengar.

Ska man tjäna pengar över tid är det nämligen svårt att slå en indexfond. Något som Karl Oscar Strøm, investeringsekonom på Nordnet också konstaterade idag när han sålde sin nischfond och köpte en indexfond istället i sin Shareville-portfölj.

Jeg har lenge hatt det relativt smale (20 aksjer) amerikanske fondet Morningstar Wide Moat ETF som en hjørnesten i min portefølje. Det har gitt stabil og god avkastning. Men alle innehav må vurderes mot alternativet, og for dette fondet er det selve S&P 500 indeksen som er benchmark.

Når man regner på det over tid er det i realiteten svært få fond som systematisk slår S&P 500 over tid, dersom man regner ”total return” fra SP500-fondene, dvs inkluderer og re-investerer utbytter.

Jeg er en finans-nerd, og liker nisjefond. Men jeg er også realist. Nisjefondene vekker gjerne oppmerksomhet når de tilsynelatende gjør det bedre enn indeks en periode, men etter at de vokser i kapital er det ferre som gjør det bedre. Likviditeten (spread mellom kjøper og selgerkurs) er alltid dårligere, og kostnadene høyere enn det rene indeksalternativet.

Derfor selger jeg MOAT i dag og re-investerer i SPDR S&P 500 ETF. Dette er verdens eldste og største ETF. Hard to beat!

Jag håller helt med! Även om jag själv mer gillar Vanguard-fonderna bättre. :-)

Läs mer:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök