Tips om aktie-utbildningen ”Kavastus Trender” i höst

Tips för dig som är genuint aktie-intresserad om en av de bästa utbildningarna av Arne Talving

Tips om aktie-utbildningen ”Kavastus Trender” i höst
Reklam för Börsvärlden / Mediagruppen TopTraders i Sverige AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Även om jag inte är ett stort fan av aktiv förvaltning där man ska försöka förutsäga framtiden, så anser jag att man bör vara insatt i ”motståndarens” argument och tankesätt. Då får man nämligen båda sidor och kan fatta klokare beslut. Här är ett kort tips om en bra utbildning som jag tänkte gå om.

En av de investerare som är det bästa ”motbeviset” till min strategi om passiv förvaltning av sina pengar är Arne Talving, eller mer känd som ”Kavastu” på Twitter med sina snart 30 000 följare. Han är en av investerare som kan skryta med en av årlig avkastning om över 20 procent per år, vilket innebär att han dubblar pengarna i princip var 3,5 år. Jag har haft förmånen att träffa Arne vid ett par olika tillfällen och vi har haft våra duster kring olika förvaltningsstrategier, för vi är verkligen i varsin ände av skalan passiv vs aktiv förvaltning.

Min grundtes är ju att aktiv förvaltning inte fungerar över tid för den genomsnittlige investeraren och att man får ett bättre resultat av att köpa breda och billiga indexfonder. Arne sa det inte rakt ut, men jag gissar att han tyckte att det påstående var lite crazy. Varför nöja sig med 8 procent (och dubbla vart 9 år) när man kan ha 20+ procent per år? Hans tes är ju att alla kan göra det. Jag är inte lika säker.

Disclaimer för tydligheten och transparensen skull

Jag har träffat Arne och Daniel från Börsvärlden (som är arrangör) ett par gånger och vi har en överenskommelse kring att jag får en plats på utbildningen i Malmö utan kostnad eftersom jag var på utbildningen förra året, vi känner varandra och den här artikeln gör lite reklam för den. Jag skriver den här artikeln både för att jag genuint tror på det jag skriver, jag vet att det skapar värde för en del av mina läsare och kan jag hjälpa Arne och Daniel som jag gillar, så gör jag det. Däremot skulle jag aldrig skriva något inautentiskt bara för pengarnas skull. Hoppas det är OK med dig.

Investeringsstilen ”Marknadstradern”

Till syvende och sist så kommer det ner till vilken investeringsstrategi som man har. Man kan nämligen sammanfatta en investeringsstrategi i följande två frågor och det är här jag och Arne skiljer oss markant åt:

 • Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
 • Kan jag analysera och hitta undervärderade investeringar?

Beroende på hur man svarar på dessa två frågorna, så får man följande tabell:

Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
Ja Nej
Kan jag analysera och
hitta undervärderade
investeringar?
Ja Gurun Analytikern
Nej Marknadstradern Långsiktige investeraren

För mig är svaret på frågorna ”Nej” och ”Nej”, vilket gör att jag hamnar i facket ”Den långsiktige passive investeraren”. Arne brukar svara ”Ja”, ”Ja” eller ”Ja”, ”Delvis”. Det som jag tycker är intressant att han dessutom har data som backar upp hans påstående. Vill man således höra en ordentlig motargumentation mot mina teser och åsikter då är det få som framför dem bättre än Arne. Sedan två år tillbaka håller han sin utbildning ”Kavastus trender” där han just för fram ett ganska solitt case för sin strategi.

Det är min genuina uppfattning att han verkligen brinner för att lära andra. Vi har mer än en gång pratat om de många konstigheter som människor gör med sina pengar. Han berättade t.ex. en historia om hans föräldrar som hade en affär där de sålde Triss-lotter. Han berättade att de under åren sålde mer än 3 000 000 st Triss-lotter och den högsta vinsten var ett par hundratusen-kronor. Tänk om folk hade sparat de pengarna istället – särskilt med tanke på ränta-på-ränta-effekten.

Utbildningen ”Kavastus Trender 3.0”

Förra året deltog jag i hans utbildning ”Kavastus trender. Den gav mig väldigt mycket, framförallt en betydligt större i trygghet i att hålla mig till den strategi som jag själv har. Men där var även en hel del saker som jag själv inte hade reflekterat över. Jag skrev förra året en ganska ingående recension av utbildning. Min rekommendation då som nu är både ”Ja”:

Ja, om du har ett stort intresse för ekonomi, aktier och trender.

Men också nej:

Nej, om du bara vill ta kloka beslut i din ekonomi, spara långsiktigt och inte engagera dig i någon större utsträckning.

Jag gick den och kommer sannolikt att gå den även i år, om jag får ihop datumen, eftersom jag gillar Arne, jag gillar hans utbildning och höra hans argument. Dessutom måste jag säga att Arne är en av de bättre föreläsarna som jag har sett med tanke på att det inte är hans yrke. Läs hela min recension från förra året:

Innehållet i utbildningen

Det som jag gillar är att Arne är extremt data- och evidensdriven. Nedan följer sex av de foton som jag tog under utbildningen förra året:

Det är verkligen en bonanza i grafer och statistik. Så här skrev en läsare på mejl till mig när jag frågade om han skulle gå om den:

Sen kan man ju iofs tycka att bara hans sköna snack och hans toksköna bilder/slides är värda 4000 kr i sig :D De kommer jag helt klart sakna!

Perfekt för en nörd som mig, sedan gäller det också att dra rätt slutsats av dessa grafer och det är där t.ex. jag och Arne skiljer oss åt. Han pratar t.ex. om möjligheterna på de små börslistorna medan jag tänker 86 procents av bolagen som jag köper i en bred indexfond går med vinst.

Andra saker som Arne pratar om är (snott från Börsvärldens hemsida (annonslänk)):

 • Bakgrund till framgången
 • Lär dig utnyttja börsens mönster och trender
 • Säsongsmönster i olika situationer
 • Mitt tänk och placeringsfilosofi
 • Mätsystem och regelverk
 • Filosofi och erfarenheter
 • Bull- och Bear-trend med olika tankesätt
 • Unik resa i börsens vågsystem
 • Hur ska man vikta aktier/likviditet
 • Låg risk, god spridning, bättre än index år efter år
 • Enkel översiktsanalys av ett företag
 • Gallringsprocess för inköp av aktier
 • Hur man vaskar fram starka aktier
 • Lär dig tolka Börsdata
 • Lär dig tolka och utnyttja bolagens fundamentala trender
 • Utnyttja mentala fördelar
 • Säljbeslut för en aktie
 • Avkastningsdödare

Han pratade om många av dessa ämnena förra året och jag har kommit på mig själv att referera till flera av dem från tid till annan. Om än kanske på lite annat sätt än Arne nog hade tänkt sig. En intressant analys han hade gjort var just på sannolikheter för t.ex. uppgång/nedgång, huruvida en aktie som har ökat fortsätter att öka, långsiktiga trender och så vidare. Det har jag haft nytta av i min lekportfölj och skapat trygghet i min egen investeringsstil.

Slutsats – gå om du verkligen gillar aktier och har sparat mer än 100 000 kr, men inte annars…

Om jag skulle sammanfatta det, så skulle jag faktiskt säga så här. Om du har totalt investerat 100 000 kr eller mer och du gillar att spara i aktier. Då är det värt att lägga de 5 900 kr på utbildningen. Anledningen att jag säger 100 000 kr, är att jag anser att man alltid ska få en avkastning på sina pengar. Jag anser också att utbildningskostnaden inte ska vara en för stor procentuell andel av din portfölj och på 100 000 kr är det typ 6 procent. Handlar du med aktier så bör utbildningen hjälpa dig att tjäna in de procenten över tid. Det är jag övertygad om och det är ingen som representerar investeringsstilen ”Marknadstradern” så väl som Arne.

Om du däremot är som majoriteten av mina läsare, du är nöjd med att göra bra saker i din ekonomi i ditt långsiktiga sparande i någon av mina portföljer, då är det inte en utbildning för dig. Det enda som då skulle kunna motivera att lägga pengar på det är för att öka sina allmänbildning, se hur ”motståndarsidan gör” och dessutom få en inblick i hur mycket tid, energi, intresse och kompetens det krävs för att ens ha en chans att slå portföljerna som du sparar i för närvarande (som är en väldigt bra grej!).

Du kan boka din plats och läsa mer om den på Börstvärldens hemsida:

Jag är tyvärr lite sen på bollen, så vissa datum är redan tagna, men jag kommer sannolikt gå i Malmö den 11 november. Säg hej om du ser mig där! :-)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök