Kickoff med Caroline inför 2014

Bokslut och firande av coola resultat från året 2013 och skapande av nya mål inför 2014

Kickoff med Caroline inför 2014

Jag och min fru Caroline hade förmånen att i helgen besöka restaurangen Vrå i Göteborg för att fira 2013 och planera inför 2014. Det har verkligen varit ett fantastiskt år. Nu när vi kan börja stänga boken för 2013 är det också dags att definiera projekten för nästkommande år.

Att åka iväg på kickoff inför varje nytt år är en tradition som vi började för ett par år sedan. Faktiskt i samband med att jag började hålla kickoffer för Balansekonomi (annonslänk). Det är ett tillfälle att i lugn och ro och i en fin omgivning avsluta, sammanfatta och fira. Förra året var vi på Ängavallen som är en ekologisk herrgård i Skåne och den här gången passade vi på att besöka Göteborg.

Vi besökte restaurangen Vrå på Clarion Post som har ett fantastiskt koncept i form av japansk stil med svenska råvaror. Restaurangen förtjänar nästan ett inlägg själv, så bra var det. Men i korthet åt vi en 8-rätters avsmakningsmenyn med kulinariska höjdpunkter såsom en rå ryggbiff på en bädd av ris, pilgrimsmusslor i olika variationer, olika sorters svampar och naturligtvis sushi på svensk fisk. Det var så fantastiskt att många andra sushiställen i stan nu känns som ”fulsushi”. Ska bli enormt roligt att jämföra med Japan nästa år.

På kickoffen brukar vi gå genom de olika delarna i livet som vi definierar som projekt i vår vägkarta. Där naturligtvis vår relation ingår som en övegripande del. Vi har definierat den (och faktiskt hängt upp den på en tavla i köket) som:

I vår familj har vi ett celebrating förhållande, där vi väljer varandra varje dag. Vi skapar utifrån kärlek, kommunikation och stöd. Vi skapar tid för att gemensamt ge oss ut på äventyr. Vi njuter och tar vara på de små ögonblicken i livet. Tillsammans skapar vi en värld som är trygg, säker och rolig – till för oss och andra att utforska och avnjuta.

Vi bidrar till varandra med inspiration, ledarskap och egna resurser. Vi är lyckliga, generösa, självuttryckta och framgångsrika. Vårt hem är fyllt av kärlek och harmoni. Våra inkomster är geografiskt obundna och återkommande. Överraskande och oönskade resultat relaterar vi till med tacksamhet och nyfikenhet.

Jag och Caroline träffades 2003 och har därmed nu varit tillsammans i 10 år och gifta i fem år. Det känns faktiskt väldigt bra att kunna säga att vi är tillsammans för att vi vill och väljer varandra och inte för att vi har varit gifta eller för att vi har Freja tillsammans. Visionen hjälper oss också att definiera vilka vi vill vara, vad vi vill uppnå och hur vi vill ha det på vägen dit.

Förra året tog vi faktiskt bort målen kring att ha X kr på banken eftersom vi upptäckte att friheten är mycket viktigare och att pengarna faktiskt bara var ett verktyg för att nå dit. Vi är enormt tacksamma också för det livet som vi har nu som ligger väldigt nära hur vi vill ha det. Samtidigt som vi har jobbat hårt under flera år för att ha det som vi har det.

Några av höjdpunkterna för 2013

Nedan följer några av de resultat som jag är mest glad över för 2013.

 1. Bjudit familjen på resa till Japan – i år fyllde min mor 60 år och hon har länge haft en dröm att åka till Japan, men det har liksom inte tett sig som att det blir av. På förra kickoffen i januari bestämde jag och Caroline att vi under året skulle bjuda henne och min bror på en Japanresa. Nu är resan bokad och betald i vår bär det av.
 2. Jag har börjat blogga igen – du som har följt den här bloggen över tid har sett att där från tid till annan varit stora luckor då jag inte har skrivit något på uppemot ett halvår. Jag har verkligen konstaterat att bloggen ger mig energi särskilt i alla de små uppskattningar jag brukar få från dig som tar dig tid att läsa det som jag skriver. Tack till dig för det!
 3. Jag har gått ner 12 kg – jag har i flera år tyckt att jag väger lite för mycket (96 kg på 185 cm) men det har inte gjort tillräckligt ont att vara lite småfet och jag har inte haft något inspirerande mål som lockat. Med lite hjälp med hotivationen och ett bröllop i Italien där jag såg mig själv halvnaken på ett foto när jag skulle bada fick mig att tänka – ”nu får det fanimej vara nog” – och sedan juli har jag gått ner med över 12 kg och även hållt vikten i snart två månader på 83 kg.
 4. Omsättning på 1.2 miljoner i aktiebolaget – ett annat stort firande är faktiskt att jag i det egna aktiebolaget omsatte 1.2 miljoner kronor. Med tanke på att jag i princip inte har några inköpskostnader så visade det också på en vinstmarginal på nästan 50 %.
 5. Caroline har formulerat sina mission – sedan Caroline disputerade har hon funderat mycket på vad hon vill göra och skapa. Under hösten landade det i att kommunicera vetenskap och göra det tillgängligt. Samtidigt som hon hjälper till att sätta människor med pengar i kontakt med forskare och företag så att ett plus ett blir mer än två. Det innebär att Caroline också kommer att börja jobba i företaget från och med 2014 – vilket innebär ytterligare ett steg mot att kunna ha friheten att designa vårt liv själva.
 6. Invald i styrelsen för Malmö Montessoriskola  – jag tycker att det är viktigt att engagera sig och jag blev under året invald i styrelsen för friskolan där min dotter går på förskola. Särskilt med tanke kring alla skriverier kring skolan känns det jättebra att kunna göra skillnad och dra mitt strå till stacken.
 7. Frejas portfölj överstiger 250.000 – jag satte stretchmålet i början av året att Frejas egna kapital skulle överstiga 250.000 den 31:e december i år och det gör det faktiskt redan nu, tack vare en mycket stark utveckling under året. För att ligga enligt plan mot 2.000.000 kr på sin 18 års dag så behövde hon ”bara” ligga på 136.696 kr. Så hon ligger före med råge.
 8. Balansekonomi – är ju projektet jag sannolikt lägger mest tid på i mitt liv eftersom det är väldigt roligt, givande och utvecklande. Det som jag vill fira där är att vi verkligen går från klarhet till klarhet och ser fram emot att få hjälpa ännu fler människor att bygga sig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi under 2014.
 9. Passiva inkomsterna utöver lön uppgick till ca 200.000 kr – de passiva inkomsterna som kommer i form av avkastning, licenser, reklam och annat som inte är direkt kopplade till min tid uppgick under året till ca 200 tkr. Det innebär ungefär hälften av mina och Carolines årsutgifter.

Sedan är där ytterligare många mindre saker som vi firade, bland annat att vi besökt två fine dining restauranger i form av Vrå i Göteborg och Wollmers i Malmö. Jag har lärt mig fotografera professionellt och spelat in flera videoklipp till bloggen och andra hemsidor, något jag verkligen varit utmanad i. Vi har diversifierat vår portfölj till lågriskinvesteringar och fysiskt guld och silver.

Jag har hittat en god samarbetspartner i Bhaumik en programmerare från Indien som jag samarbetar med på daglig basis. Vi har rest på weekendresor till Göteborg och Stockholm. Vi har varit i Florens på bröllop. Vi har besökt ytterligare två bröllop hos nära vänner under året och mycket mycket mer.

Några av projekten och målen vi har planerat för 2014

Nedan följer några av projekten som vi har definierat och satt upp för 2014 i en första version.

 • Åka till Japan i 20 dagar med hela familjen.
 • Besöka restaurangen Jiro i Tokyo
 • Åka till Holland och nöjesparken Efteling med ett par goda vänner på deras 10 åriga bröllopsdag
 • Åka till Kenya och Uganda
 • Få igång ett ännu hemligt webbaserat projekt
 • Skriva en bok i området ekonomi/personlig utveckling
 • Påbörja en bok utifrån innehållet på bloggen
 • Öka den egna omsättningen i företaget till 1.5 miljoner
 • Ha en sittning på Noma i Köpenhamn med mellan 10 – 18 personer
 • Freja ska börja på ridskola
 • Frejas pengamaskin ska ha ökat till 400.000 kr
 • Jag skriva minst 100 st inlägg på bloggen under 2014
 • Planera in en resa till en skidort med vänner till början av 2015
 • Avsluta arbetet med testamente och andra viktiga papper
 • Göra aktiviteter med Freja med full närvaro

Deadline för dessa projekten ligger per den 31:e december 2014.

Nya formuleringar i vägkartan

Under kickoffen kom vi även fram till några nya formuleringar till vår vägkarta som jag tycker är väldigt coola. Framförallt definierade vi syftet för vårt gemensamma bolag till:

Företaget är vårt fordon för att skapa det livet och den livsstilen som vi vill ha. Företaget ska ha generösa och återkommande inkomster. Företaget bygger upp ett långsiktigt och bestående värde till sina ägare.

Sättet som företaget skall gör det på är:

Företaget skapa ett emotionellt och ekonomiskt värde för sina kunder och alltid sträva efter att överträffa deras förväntningar. Inkomster och utgifter skall vara optimerade ur skattemässig synpunkt men alltid göra rätt för sig i alla situationer. Fokuset ska ligga på att skapa ett långsiktigt, hållbart, generativt och återkommande värde.

Till min personliga bucket list lade jag till en punkt som jag blev inspirerad till för några veckor sedan:

Jag vill lägga grunden för ”generational wealth”.

Det vill säga en förmögenhet som kan gå i arv och finnas kvar långt efter att jag inte finns kvar längre.

Oönskade resultat som jag är tacksam för

Allt har ju naturligtvis inte gått som på räls och där är många resultat som inte heller har varit som vi har önskat. Men i linje med vår vägkarta har vi varit nyfikna på dem och undersökt dem för att se vad vi kan lära av dem. Samtidigt har vi också försökt skapa en struktur för att försöka minimera deras påverkan framgent.

Mål som jag inte har uppnått rör sig i flera områden såsom att jag inte har bloggat så mycket i år som jag hade sagt, jag har inte en bok färdig som jag också trodde i början av året, vi har inte haft kontinuerliga uppföljningsmöten på vår vägkarta som vi planerade, jag har inte gjort färdigt testamentet som jag haft som mål i 3 (!) år nu.

Ett annat stort mål som vi inte har nått är att vi har under flera år letat efter en mindre hyresfastighet som vi skulle kunna bo i och hyra ut, men det är inte heller något som har blivit av trots att jag kollar Hemnet i princip var och varannan dag. Här är jag fortfarande inte klar på om det är för att där inte finns objekt eller för att det inte är ett mål som går i linje med hela mig. Att det kanske inte är tillräckligt viktigt. Men jag vet inte.

Ett par dåliga investeringar och felaktiga beslut har jag också gjort. Jag har till exempel hållt kvar på Ratos alldeles för länge vilket gjort att jag har förlorat pengar två gånger – en gång på att aktien har gått ner och en gång till på att jag inte haft pengarna i en annan aktie där de faktiskt skulle kunna tjäna pengar.

Säkert en massa mer resultat som jag inte kommer på just nu.

Om jag får inspirera till att ha en egen kickoff

Om jag får inspirera dig till att ha en egen kickoff så kommer här några goda råd baserat på ett antal kickoffer som jag själv har haft:

 • Första rådet är naturligtvis – ha en kickoff! Bara att du väljer att ha en kickoff är ju 100 % skillnad mot att inte ha en kickoff.
 • Ha en kickoffen i en miljö som ger dig/er energi. Vi uppskattar fina miljöer och god mat så vi äter ofta en god middag på ett ställe med övernattning.
 • Fokusera på att fira och kasta ljus på stort som smått som du är stolt över. En bra fråga är: Vad har varit bra? Vad är jag stolt över från året 2013?
 • För det framåtriktade – skilj på vad du önskar och hur det ska gå till. På kickoffen är syftet att definiera VAD som ska uppnås. Det är inte en problemlösningsverkstad som ska svara på frågan hur det ska gå till. Det är ett separat möte som inte hör hemma på kickoffen.
 • Om du har barn som är tillräckligt stora – bjud med dem!
 • Fundera först vad du vill uppnå, låt din partner fundera på det också själv – lägg sedan ihop dessa och komplettera med gemensamma önskningar.

Lycka till och hör gärna av dig om du har en kickoff och hur det var! Tack.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök