Kinesisk jättefond laddad för bolagsköp

Med närmare 1300 miljarder kronor ur valutareserven samlade i en ny jättefond laddar Kina för fler investeringar i världen. Samtidigt har kinesiska företag och banker allt mer börjat pröva köpa minoritetsandelar i utländska bolag och finans- företag. Därmed breddar Kina steg för steg sin investeringsstrategi och sin marsch ut i världen.

Källa: http://www.e24.se/dynamiskt/Utrikes/did_17455616.asp

Om inte annat så ser jag detta som en möjlighet – den kinesiska staten säger att de är ute efter:

Målet för Kinas nya investeringsbolag är att ”maximera långsiktig avkastning på investeringar med en acceptabel risk”, har CIC:s högste chef Lou Jiwei sagt tidigare i höst. Igår trädde den biträdande finansministern Li Yong fram och klargjorde för första gången hur jättefonden ska agera. Av fondens 200 miljarder dollar (närmare 1300 miljarder kronor) ska en tredjedel användas för investeringar utomlands – men inte i känsliga utländska branscher som olja, flyg eller teletjänster. Kinesiska staten ska inte ut och storhandla europeiska eller amerikanska bolag, betonade viceminister Li.

Det kan alltså vara en strategi att försöka köpa aktier i de bolag som CIC (China Investment Corporation). Mer information om CIC finns på:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök