Koll på pengarna – nya goda råd

Koll på pengarna – nya goda råd

DN.se läste jag precis att Konsumentverket har släppt den nya uppdaterade versionen för 2009 av sitt informationsblad – ”Koll på pengarna”.

Jag brukar läsa den  och kan verkligen rekommendera den – om inte annat för att få ett ”index” att mäta sina egna utgifter mot. Beräkningarna i broschyren är nämligen gjorda på vad det kan kosta att leva med en standard som varken innebär lyx eller lägsta levnadsstandard.

Koll på pengarna innehåller också goda råd och tips om mat, bostad, bil, försäkringar, lån med mera. Till exempel jämförs vad det kan kosta att bo hemma hos sina föräldrar med att bo själv. Även kostnader för olika slags krediter nämns. Bland annat för så kallade sms-lån som ska betalas på mycket kort tid och kan ha en effektiv ränta på över 700 procent.

Några av skillnaderna mellan 2008 och 2009:

  • Summa kostnader exklusive livsmedel har ökat med i genomsnitt ca 100 SEK per månad
  • Vi har blivit ca 100 kWh sämre på att hushålla med energi
  • Bor man hemma bör man betala ca 100 SEK mer per månad
  • I övrigt har utgifterna ökat med ca 4%
  • Konsumentverket har sänkt prognosen för kostnaden för en ny lägenhet med nästan 27.000 SEK(!) som motsvarar ca 50%

Klicka här för att ladda ner pdf:n ”Koll på Pengarna 2009” [2.5Mb]

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök