Koll på pengarna – nya goda råd
Sök:

Koll på pengarna – nya goda råd

Koll på pengarna – nya goda råd
Den här artikeln publicerades 2009-02-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

DN.se läste jag precis att Konsumentverket har släppt den nya uppdaterade versionen för 2009 av sitt informationsblad – ”Koll på pengarna”.

Jag brukar läsa den  och kan verkligen rekommendera den – om inte annat för att få ett ”index” att mäta sina egna utgifter mot. Beräkningarna i broschyren är nämligen gjorda på vad det kan kosta att leva med en standard som varken innebär lyx eller lägsta levnadsstandard.

Koll på pengarna innehåller också goda råd och tips om mat, bostad, bil, försäkringar, lån med mera. Till exempel jämförs vad det kan kosta att bo hemma hos sina föräldrar med att bo själv. Även kostnader för olika slags krediter nämns. Bland annat för så kallade sms-lån som ska betalas på mycket kort tid och kan ha en effektiv ränta på över 700 procent.

Några av skillnaderna mellan 2008 och 2009:

  • Summa kostnader exklusive livsmedel har ökat med i genomsnitt ca 100 SEK per månad
  • Vi har blivit ca 100 kWh sämre på att hushålla med energi
  • Bor man hemma bör man betala ca 100 SEK mer per månad
  • I övrigt har utgifterna ökat med ca 4%
  • Konsumentverket har sänkt prognosen för kostnaden för en ny lägenhet med nästan 27.000 SEK(!) som motsvarar ca 50%

Klicka här för att ladda ner pdf:n ”Koll på Pengarna 2009” [2.5Mb]


Den här artikeln publicerades 2009-02-11 klockan 08:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.