Kolla vad grannarna på din gata tjänar, har i lån och har för fritidsintresse
Sök:

Kolla vad grannarna på din gata tjänar, har i lån och har för fritidsintresse

Hitta.se lanserar en ny tjänst där de integrerar livsstilsinformation med sina kartor

Kolla vad grannarna på din gata tjänar, har i lån och har för fritidsintresse
Den här artikeln publicerades 2015-05-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Såg precis via bloggrannen Cornucopia att Hitta.se har lanserat en ny tjänst på sin hemsida som ger aggregerad information om dina grannar och deras livsstil – inkl. genomsnittslön, genomsnittsskuldsättning och politiska åsikter.

Ganska intressant och efter några stickprov så känns det som att det stämmer rätt väl – i alla fall för de områden som jag känner till lokalt och nationellt. Bilden ovan ger hur det ser ut för mitt eget närområde kring Möllevångstorget i Malmö. Vissa saker stämmer ju klockrent även in på mig själv – det där med genomsnitt verkar ju fungera… I och för sig känner jag att jag politiskt sett drar mig mer och mer åt vänster ju äldre jag blir, så känner jag att jag har en bit kvar till (v) och (fi). Även om (tyvärr) Jonas Sjöstedt var bäst i partiledardebatten i söndags.

Är du nyfiken på att kolla själv:

 1. Gå till hitta.se
 2. Zooma in på kartan till du får upp livsstils-ikonen nere till vänster
 3. Klicka på den

Det är dock lite skrämmande att all den här informationen finns publikt tillgänglig utifrån ett integritetsperspektiv. När vi ändå är på ämnet så vill jag tipsa om dokumentären ”Citizen Four” om Edward Snowden som går på SVT Play ytterligare ett par dagar (till den 27:e maj). Mycket, mycket sevärd!

 


Den här artikeln publicerades 2015-05-12 klockan 15:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Data, statistik och historiska kurser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Noterar dock att uppgifterna är inte bara baserade på de som bor i röda cirkelskivan – jag såg att de hade en medelinkomst på 35tkr ute på en åker (varför bor man där om man tjänar så bra?).

  Inkomst (den som man erkänt för SKV dvs) är offentlig uppgift. Den övriga informationen lär de väl ha kommit över med hjälp av enkätundersökningar (på offentliga uppgifter kan du ju bara få reda på hur folk röstat per vallokal, och banksekretessen borde hindra dem från att kolla hur stora lån folk har) – så endel information bör man nog ta med en nypa salt.

  Tjuvar har nog redan bra koll på vilka områden som är välbärgade och vilka som är mindre välbärgade. Det som förvånar mig lite är att endel tjuvar verkar inrikta sig mot mindre välbärgade områden – kanske är det jobbigt att pendla till ”jobbet” så man väljer att ”jobba” närmare bostaden kanske?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  skyking
  1. Vit pil

   Det är lite mer förklarat här: http://www.hitta.se/livsstil

   Bland annat som jag befarat:

   ”Ingen information som visas i Livsstilskartan är individinformation utan bygger på statistiska schablonfördelningar på geografiska områden om 100×100 meter eller mer. Viktigt att tänka på är att dessa områden inte alltid sammanfaller med den illustrerande cirkeln i kartan, utan hämtar data från närmsta beräkningsyta. Av integritetsskäl visas ej beräkningsytan på kartan. För att säkerställa att tjänsten inte röjer personuppgifter tillämpas dessutom fördelningen från en grövre geografisk nivå om för få individer bor i ett enskilt område. Därmed har exempelvis inzoomning på ett enskilt hus ingen praktisk betydelse, då det är data från närmsta beräkningsyta som visas. ”

   Källorna är SCB, SKV, Transportstyrelsen och Valmyndigheten. Valmyndigheten vet bara valutfallet och vi har hemliga val så det betyder att den informationen borde vara baserad på vallokalsresultatet. SKV vet bara vad folk har för beskattningsbar inkomst och transportstyrelsen vet bara vad folk har för fordon. Resten av uppgifterna kommer från SCB och deras källor är till stor del enkätundersökningar (vad folk är intresserade av blir ju endast känt i den mån man frågar dem).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
  2. Vit pil

   Tillägg: SKV ansvarar för folkbokföringen också och vet alltså var du bor och hur gammal du är (eller rättare sagt ditt personnummer), jag tror de vet ifall man är gift också – så den informationen kommer nog från SKV också…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
  3. Vit pil

   Snyggt jobbat att kolla upp vart informationen hämtas ifrån.

   Hur jag tänkte mig att en inbrottstjuv skulle använda det var att t.ex. kolla igenom en by utanför stan och se om det fanns någon med mycket högre inkomst än övriga, för det mesta vill inte personer sticka ut så har inte grannarna larm så skaffar man det inte själv heller.

   Ang. att göra inbrott hos medelinkomsttagare beror det nog på att sa sakerna dels är lätta att sälja, dels för att det är lättare att göra själva inbrottet, i sverige är det ju för ofta inte svårare än att sparka in en källarruta sedan är man inne.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
 2. Vit pil

  Tack för en bra blogg! Har läst ett tag men inte fått tummen ur att ge credd. Nu när jag såg att vi också är grannar då var jag tvungen att få tummen ur. Mvh Ystadsgatan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Haha. Tack så mycket! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  ”Den som inte är röd när han är ung har inget hjärta. Den som inte är blå när han är gammal har ingen hjärna.” =)
  – Winston Churchill

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie
 4. Vit pil

  Håller dels med om att det är ganska skrämmande, fast antar att det är publika uppgifter. Men det gör det onekligen lättare för tjuvar att välja område, hittade ganska snabbt ett område på 5st hus där någon tjänade 80’+ per månad.
  Samtidigt kollade jag upp det lokala slumområdet där främst flyktingar bor och det verkar som 230-430′ vara snittet på belåning där, jag har lite svårt att se att det kan stämma.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.