Komikern John Oliver om indexfonder och avgifter
Sök:

Komikern John Oliver om indexfonder och avgifter

Fantastiskt videoklipp på sådant som jag brukar prata om här på bloggen...

Den här artikeln publicerades 2016-06-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag fick tips av en läsare (tack Anders!) om ett fantastiskt videoklipp med den brittiske komikern John Oliver och hans TV-program Last Week Tonight, där han går genom sparande, avgifter, aktiva och passiva fonder, rådgivning och allt annat jag brukar prata om här på bloggen. Se och njut!

Jag hade verkligen inte kunnat göra det här bättre själv. Han tar och verkligen trashar allt det som är så korrupt med finansbranschen. Han får med:

 • Aktiva vs passiva fonder
 • Att bästa alternativet är indexfonder
 • fondbolaget Vanguard som är bäst i världen på många sätt
 • vikten av låga avgifter
 • hur förvaltare inte lyckas slå index
 • dolda avgifter
 • vikten av att investera tidigt
 • hur rådgivare får provisioner
 • hur många rådgivare inte har betalt för att hjälpa dig
 • etc.

Jag älskar även hans avslutande råd:

 1. Börja spara idag, helst 10 år sedan
 2. Investera i indexfonder med låga avgifter
 3. Logga in på ditt konto lika ofta som du googlar om Gene Hackman lever – mindre än en gång per år!
 4. Undvik finansiella rådgivare!
 5. Håll avgifterna på samma nivå som du håller fetthalten i din mjölk – under 1 %
 6. Öka andelen räntefonder varje gång de byter ut James Bond

Känns det igen?

Relaterade artiklar

Om jag skulle ta relaterade artiklar till det här videoklippet så är det i princip hela bloggen. Men är du ny så skulle jag säga att du får börja i kategorin ”Så blir du rik”. Där får du med i princip allting i lugn och ro.


Den här artikeln publicerades 2016-06-14 klockan 00:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jättebra video och väldigt rolig dessutom. Funderar lite på det här med att öka andelen räntefonder med åldern. Har tänkt börja spara i globala barnportföljen, är snart 30 år och ska använda pengarna om 20+ år. Borde jag ha en högre andel räntefonder då, jämfört med om man börjar spara när ens barn föds eller handlar det mer om hur många år det är kvar tills man ska använda pengarna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
  1. Vit pil

   Om du avser att spara i 20+ år, då är det det bästa 90 procent aktier och 10 procent ränte- och obligationsfonder som man gör om till fler aktiefonder vid nedgångar i marknaden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej Intressant sida! Sparar också i Akelius och 4 spar funderare på Upplands spar vet du något dom har silver fr UC Med vänlig hälsning,Vera (sätt inte ut efternamnet)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mariann Stjärnäng
  1. Vit pil

   Känner tyvärr inte till det. Sorry.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tack för video ! Det var jättebra sammanfattning. Skrattade mycket.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Artjom
 4. Vit pil

  Tack för bra tipsen! Bra med sådana råd bland alla ekonomibloggar där folk förespråkar enskilda aktier. De behövs väl också, men nybörjare gör bäst i att vara försiktiga. Vansinnigt kul film för övrigt! Briljant!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
  1. Vit pil

   Tack för feedbacken! :-) håller helt med om att han är briljant!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Tack för bra tipsen! Bra med sådana råd bland alla ekonomibloggar där folk förespråkar enskilda aktier. De behövs väl också, men nybörjare gör bäst i att vara försiktiga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.