Kommentar på råd från en bank
Sök:

Kommentar på råd från en bank

Resonemang kring guld, obligationer, reala tillgångar, hedgefonder och valutor

Den här artikeln publicerades 2016-02-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Häromdagen fick jag ett spännande mejl från en läsare som hade träffat en privat banking-avdelning och resonerat kring guld, krockkuddar och obligationer. Nedan följer mina tankar på bankens förslag och syn.

Skulle vara intressant att få reda på vad du kom fram till när det gäller förvaring av fysiskt guld i bankfack. Är det tillåtet? Kan man försäkra guldet?

Den här frågan valde jag att svara på separat i artikeln nedan:

I korthet, ja det är tillåtet i alla fall på Swedbank. Hur det försäkras beror lite på bolag till bolag.

Jag träffade en bank och deras private banking-avdelning. I korthet var de klart negativa till långa obligationer pga de låga räntorna. Låga räntor innebär ju att priset på obligationerna är högt (och dagens extremt låga räntor innebär att priset på obligationerna är extremt högt).

Ja. Jag håller med och det är många som påstår att vi har en obligationsbubbla. Problemet är dock att man kan agera på den här informationen lite olika beroende på vilken kompetens, intresse, strategi eller tidsperspektiv man har. Det som jag brukar rekommendera här på bloggen är att man ska spara långsiktigt och löpande. För en person som mig som vill ha en bra avkastning över lång tid (>10 år) utan att hålla på att följa marknaden eller försöka förutsäga framtiden (som ändå inte går) så bortser jag från timing-faktorn. Det vill säga att jag gör samma sak oavsett hur marknaden ser ut.

Det är halva grejen bakom de två portföljer jag brukar skriva om här på bloggen:

Problemet med att försöka förutsäga framtiden är också att man kan ha rätt i sak men fel i timing. Har man fel i timing så spelar det inte någon roll att man har ”rätt i sak” för man kommer ändå ha fel. Jag själv har ju råkat ut för det mer än en gång i samband med mina åsikter kring bostadsrätter och den svenska bostadsbubblan.

Deras rekommendation om man vill skydda sig mot lokala (= svenska) kollapser såsom en bristande bostadsbubbla med åtföljande svensk finanskris var i stället att diversifiera till andra valutor. De exemplifierade med Island: de som klarade sig bäst där när finanssystemet kraschade var de som hade tillgångar i andra valutor än isländska kronor, inte de som hade isländska statsobligationer.

Jag håller helt och hållet med. Där finns en klassisk mental fallgrop som gör att man tror att det egna landet är bättre eller annorlunda än det egentligen är. Det är något som ofta syns hos betting-företag där många fans alltid satsar pengar på att det egna landet kommer att vinna mästerskapet i en betydligt högre utsträckning än vad andra gör. I det här fallet behöver man inse att den svenska valutan eller den svenska börsen bokstavligt är en piss i Mississippi.

Jag har inte skrivit så mycket om det här på bloggen men jag tror absolut på att man inte ska ha alla tillgångar i en enda valuta – särskilt inte en så liten som en svenk valuta. Det är också en av fördelarna med BullionVault som jag skrev om i den första delen av den här frågan.

De gick dock inte så långt som att säga att rekommenderade att man inte har något alls i långa obligationer. De tyckte man kunde ha en liten del (5-10%) som visst skydd mot globala kollapser.

Ja, jag delar den uppfattningen till viss del. Den är sund och går i linje med det som jag också brukar prata om att inte lägga mer än 5 – 10 % i en enskild investering. Tittar jag på t.ex. RikaTillsammans-portföljen så ligger jag där på 25 %, mer än rekommendationen men ändå motiverbart.

De tyckte att en större del av krockkudden skulle utgöras av korta räntor, hedgefonder och fasta tillgångar som tomt- och skogsmark. Hedgefonder är dyra och det finns många dåliga sådana, men demenade att de bra hedgefonderna är riktigt bra på att vara stötdämpare för en portfölj. Man kan t.ex. titta på hur Brummer Multi-Strategy klarade finanskrisen 2008.

Jag skulle också kunna vara beredd att hålla med om det här. Problemet är att jag påstår att 98 % av alla hedgefonder är skit. De är dåliga och dyra. Frågan är hur hittar man de bra? Brummer har absolut varit bra, men t.ex. deras Lynx hade ganska dåligt resultat under de senaste åren. Multi-Strategy-fonden är bra eftersom den sprider riskerna i deras andra fonder men det är ändå ganska dyrt. Jag kan väl sträcka mig till att den fonden är undantaet som bekräftar regeln. Jag har själv haft den från tid till annan i mina egna portföljer.

Jag håller helt och hållet med honom att man ska äga korta räntor också och reala tillgångar såsom mark. Utmaningen är dock att det är ganska höga trösklar till dessa reala tillgångar. Jag själv gillar ju skog, men problemet är att t.ex. i Skåne där jag bor kostar det i runda tal 100 000 kr per hektar och 20 hektar anses vara ganska litet och det kräver minst 500 000 kr i egen insats. Det är för de flesta ganska mycket pengar.

De var också som väntat negativa till guld. Detta av två orsaker: För det första att ingen begriper vad som bestämmer värdet på guld vid en given tidpunkt och de vill bara investera i tillgångar som de begriper. Det andra var att guld har extremt hög volatilitet.

Sedan får jag en liten ond aning när de refererar till vad de ”begriper”. Jag fattar på ett sätt, men å andra sidan ser jag en fallgrop i att tro att man kan begripa marknaden. Jag tror nämligen inte att man kan göra det. Men det är min personliga åsikt.

Ingen av dessa två invändningar mot guld är ju egentligen relevanta för en allvädersportfölj. De hade däremot en annan intressant kommentar om guld: Vid en någon form av rejäl finanskollaps kommer guld-ETF:er inte att bete sig som fysiskt guld, utan mer som ett finansinstrument (vilket det ju är).

Jag håller helt och hållet med och jag har skrivit mer än en gång om det som jag kallar för pappersguld som jag inte är särskilt glad för. Mer om det i artikeln:

Vilket leder fram till frågan om bankfack.

Det har jag svarat på i artikeln:


Den här artikeln publicerades 2016-02-19 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Investera i guld och silver, Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!
  Ska sätta in en större summa i globala indexfonder. Jag undrar om jag ska dela upp summan på två, tre eller fyra fonder. Jag väljer mellan DNB global index. SPP global index, Läsförsäkringar global indexvärdet och Danske invest global inders.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kinna
  1. Vit pil

   Det skadar inte tänker jag om du kan vara med den lite ökade administrationen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej!
    Jag förstår inte svaret. Var det något som föll bort när du svarade?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kinna
 2. Vit pil

  Hej och tack för en fantastisk hemsida/blogg. Vill börja med och säga att jag i princip kopierat ditt upplägg av nybörjarportföljen. Jag har däremot en fråga till dig ang. en strategi jag tänker på. Jag är 27år, har 20 000kr i portföljen med uppdelningen 27 procent obligationer/värdepapper och 63 procent aktier och utländsfonder. Jag har valt att köpa aktier (mest investmentbolag) istället för svenska fonder och har en något större andel svenska bolag än din nybörjarportfölj. Hur som helst, vad tror du om denna strategi?

  -Investera 10% i mini future short OMXS30 med låg hävstång (runt 2), vilket innebär inbyggd stop loss runt 1900 nivån.
  -Utfall 1: Ligger kvar i dessa tills stoploss nås, exempelvis 1900, eftersom om börsen skulle nå 1900 så har jag nått en god avkastning då 2/3 av min portfölj är i aktier/fonder. (antar att svenska börsen utvecklar sig likt övriga aktie&fond-innehav)
  -Utfall 2: Utökar mina innehav i aktier/fonder med den vinst jag får vid börsnedgång. Exempelvis en nedgång på 10% ger mig en avkastning på 20%, vilket är 400kr som det köps aktier/fonder för.

  Givetvist är det svårt att avgöra när jag skulle ta vinsten i utfall 2 och återinvestera i aktier/fonder. Borde inte denna taktik ge mindre volatilitet i min portfölj eftersom mini shorten OMXS30 i princip har -1 i korrelationen mot mina svenska innehav? Hjag stött på någon tankevurpa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor EM
 3. Vit pil

  Gällande hedge-fonder, jag har haft gladiator några år och är inte besviken, varför nämndes denna inte? Ansågs denna tillhöra de 98% som är skit?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 4. Vit pil

  Hej jan jag behöver råd från dig jag 600’000:- som jag behöver inte använda dem närmast 10 åren hur ska jag plassera dessa pengar till att maxi mera mina pengar

  Mvh
  Fanny

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fanney Hauksdottir
 5. Vit pil

  Jag gjorde nyligen en liten undersökning av vilka tillgångsslag som förväntas ge högst avkastning i framtiden. Tillväxtmarknader sticker ut bland tillgångsslagen just nu. Obligationer kommer med största sannolikhet att ge betydligt bättre avkastning än aktier OM det faller 20-30 % till från nuvarande nivåer. Korta räntefonder har dock en negativ förväntad avkastning i Sverige nu och är inget jag skulle rekommendera på sikt. Guld kan mycket väl prestera bra om den amerikanska dollarn byter riktning. Jag har skrivit en hel del tankar om detta här:

  https://thoughtsbymrp.wordpress.com/2016/02/24/investera-har-om-du-soker-hog-avkastning/

  https://thoughtsbymrp.wordpress.com/2015/08/05/langsiktig-botten-for-guldaktier/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 6. Vit pil

  Hur går processen till att investera i t ex skog? Vart finns det en avkastning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Pettersson
 7. Vit pil

  Det står att video på är privat för mig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
  1. Vit pil

   Samma här…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.