Köpa, sälja eller behålla? Den vanligaste frågan jag får…

Titta in min portfölj när du vill via Nordnets nya funktion Shareville

Ska jag sälja, köpa, vänta eller behålla investering X med tanke på faktor Y. Det är den absolut vanligaste frågan jag får via mejl just nu. Sedan har Y varierat de senaste veckorna från oljepriset, valet i Sverige, krisen i Mellanöstern, ubåtsjakten i skärgården, bostadsbubblan, börsuppgången, guldpriset eller valfri annan sak.

Poängen är att jag har ingen aning, men till skillnad från de flesta experter så erkänner jag – framförallt för mig själv att jag inte har en susning. Saken är att vi människor vi vill så gärna hitta samband mellan olika faktorer att vi lurar oss själva. Vi har väldigt svårt för att förutsäga framtiden. Särskilt i så komplexa system som börsmarknaderna, ekonomin eller för all del den irrationella människan. Lägg dessutom till de skeenden som brukar benämnas för svarta svanar och sannolikheten för att kunna bedömma framtiden är 0.

Nobelpristagaren Eugene Fama visade i sin berömda forskning att de flesta som hade lyckats förutse framtiden en gång inte kunde göra det på konstant basis och därmed skilde det sig utfallet inte från slumpen överhuvudtaget. Det vill säga de som lyckas pricka in ett skeende (t.ex. finanskrisen 2008) hade i princip bara tur.

Det andra problemet med att försöka förutsäga framtiden är att man kan ha rätt om scenariot, men kan ha fel om timingen. Jag är t.ex. ganska säker på att vi har en bostadsbubbla i Sverige och därför valde jag att bo i en hyresrätt. Problemet är att jag har trott det sedan 2006… Det vill säga att jag har än så länge haft väldigt mycket fel och har missat en ordentlig uppgång. Det vill säga att jag kan ha rätt i sak men jag har ingen aning om när det kommer att inträffa. Att stå utanför ett skeende kan således bli väldigt kostsamt.

Det tredje problemet med att försöka förutsäga framtiden är att du behöver ha rätt flera gånger. Säg att jag vill spekulera i att börsen kommer att rasa – då måste jag ha rätt när jag går ut ur marknaden och sedan behöver jag dessutom ha rätt när jag går in i marknaden. Det behöver dessutom ske på ett sådant sätt att transaktionerna inte utlöser kostnader som är högre än den potentiella vinsten. Att göra det här är väldigt, väldigt svårt.

Jag känner många som ”förutsåg” kraschen 2010 och sedan gick det inte in igen. Jag som varken gick ut eller in, var ganska snabbt tillbaka på plus medan de som hade gått ut fortfarande stod utanför eftersom de fortfarande skulle förutse framtiden…

Så om man inte kan förutsäga framtiden, vad ska man göra då?

Jag anser att skillnaden mellan spekulation och en investering är att vid en investering så vet man med stor sannolikhet vad utfallet ska bli, medan i en spekulation så hoppas man. Jag gillar inte att hoppas. Därför försöker jag utforma och följa en strategi där jag inte behöver förutse framtiden, inte behöver ta svåra beslut (som sannolikt ändå blir fel), utan jag kan utnyttja tiden – den viktigaste faktorn till min fördel.

Genom att kontinuerligt investera över tid, välja en väg och hålla mig till den så slipper man hela känslospelet, försöken att förutse framtiden och en hel mängd risker och kostnader. Det är enkelt men det är inte lätt. Det är enkelt för att strategin som jag beskriver i nybörjarportföljen är enkel att begripa, men det är inte lätt att följa den för den kräver att man gör tvärtemot känslorna som dyker upp när man är otränad.

Följ min nybörjarportfölj på Shareville

För att bevisa min poäng så har jag med hjälp av Nordnets nya funktion ”Shareville” gjort så att min ena portfölj är publik. Det vill säga att du som läsare kan följa alla de transaktioner som jag gör i portföljen (vilket är inga, förutom de månatliga köpen). Det visar att jag gör som jag säger och bara gör samma sak, om och om och om igen.

Portföljen bygger på min artikel om nybörjarportföljen som du finner här:

fordelning

Innehållsmässigt ser portföljen ut så här i skrivande stund:

tabell

De enda planerade transaktionerna är ett månadssparande som ser ut som följer enligt artikeln ”En del av det som du tjänar är ditt att behålla”:

manadsspar

Det coola är alltså att du – när som helst – kan se vilka transaktioner som jag har gjort eller inte har gjort i portföljen via nedanstående länk:

Eventuellt behöver du registrera dig som kund hos Shareville eller Nordnet (vilket dock är gratis). Där kan du se att jag inte gör andra saker än det som jag skriver om på bloggen – för det känns ibland som att folk tror det. Typ i kommentarer såsom: ”Ja, jag förstår att det är en nybörjarportföljen men vad ska jag göra med mina pengar?” Min åsikt är att det svåra är att hålla det enkelt, förståeligt och sedan att underordna sig den strukturen som det kräver för att följa en plan oavsett vad som händer runt om.

Statistiskt sätt ska den här portföljen leverera en väl riskjusterad avkastning i närheten av det globala världsindexet på ca 6-8 % per år över en period om 5-10 år. För en mer ingående analys, läs artikeln: ”Analys av nybörjarportföljen”.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök