Köpa, sälja eller behålla? Den vanligaste frågan jag får...
Sök:

Köpa, sälja eller behålla? Den vanligaste frågan jag får…

Titta in min portfölj när du vill via Nordnets nya funktion Shareville

Den här artikeln publicerades 2014-10-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Ska jag sälja, köpa, vänta eller behålla investering X med tanke på faktor Y. Det är den absolut vanligaste frågan jag får via mejl just nu. Sedan har Y varierat de senaste veckorna från oljepriset, valet i Sverige, krisen i Mellanöstern, ubåtsjakten i skärgården, bostadsbubblan, börsuppgången, guldpriset eller valfri annan sak.

Poängen är att jag har ingen aning, men till skillnad från de flesta experter så erkänner jag – framförallt för mig själv att jag inte har en susning. Saken är att vi människor vi vill så gärna hitta samband mellan olika faktorer att vi lurar oss själva. Vi har väldigt svårt för att förutsäga framtiden. Särskilt i så komplexa system som börsmarknaderna, ekonomin eller för all del den irrationella människan. Lägg dessutom till de skeenden som brukar benämnas för svarta svanar och sannolikheten för att kunna bedömma framtiden är 0.

Nobelpristagaren Eugene Fama visade i sin berömda forskning att de flesta som hade lyckats förutse framtiden en gång inte kunde göra det på konstant basis och därmed skilde det sig utfallet inte från slumpen överhuvudtaget. Det vill säga de som lyckas pricka in ett skeende (t.ex. finanskrisen 2008) hade i princip bara tur.

Det andra problemet med att försöka förutsäga framtiden är att man kan ha rätt om scenariot, men kan ha fel om timingen. Jag är t.ex. ganska säker på att vi har en bostadsbubbla i Sverige och därför valde jag att bo i en hyresrätt. Problemet är att jag har trott det sedan 2006… Det vill säga att jag har än så länge haft väldigt mycket fel och har missat en ordentlig uppgång. Det vill säga att jag kan ha rätt i sak men jag har ingen aning om när det kommer att inträffa. Att stå utanför ett skeende kan således bli väldigt kostsamt.

Det tredje problemet med att försöka förutsäga framtiden är att du behöver ha rätt flera gånger. Säg att jag vill spekulera i att börsen kommer att rasa – då måste jag ha rätt när jag går ut ur marknaden och sedan behöver jag dessutom ha rätt när jag går in i marknaden. Det behöver dessutom ske på ett sådant sätt att transaktionerna inte utlöser kostnader som är högre än den potentiella vinsten. Att göra det här är väldigt, väldigt svårt.

Jag känner många som ”förutsåg” kraschen 2010 och sedan gick det inte in igen. Jag som varken gick ut eller in, var ganska snabbt tillbaka på plus medan de som hade gått ut fortfarande stod utanför eftersom de fortfarande skulle förutse framtiden…

Så om man inte kan förutsäga framtiden, vad ska man göra då?

Jag anser att skillnaden mellan spekulation och en investering är att vid en investering så vet man med stor sannolikhet vad utfallet ska bli, medan i en spekulation så hoppas man. Jag gillar inte att hoppas. Därför försöker jag utforma och följa en strategi där jag inte behöver förutse framtiden, inte behöver ta svåra beslut (som sannolikt ändå blir fel), utan jag kan utnyttja tiden – den viktigaste faktorn till min fördel.

Genom att kontinuerligt investera över tid, välja en väg och hålla mig till den så slipper man hela känslospelet, försöken att förutse framtiden och en hel mängd risker och kostnader. Det är enkelt men det är inte lätt. Det är enkelt för att strategin som jag beskriver i nybörjarportföljen är enkel att begripa, men det är inte lätt att följa den för den kräver att man gör tvärtemot känslorna som dyker upp när man är otränad.

Följ min nybörjarportfölj på Shareville

För att bevisa min poäng så har jag med hjälp av Nordnets nya funktion ”Shareville” gjort så att min ena portfölj är publik. Det vill säga att du som läsare kan följa alla de transaktioner som jag gör i portföljen (vilket är inga, förutom de månatliga köpen). Det visar att jag gör som jag säger och bara gör samma sak, om och om och om igen.

Portföljen bygger på min artikel om nybörjarportföljen som du finner här:

fordelning

Innehållsmässigt ser portföljen ut så här i skrivande stund:

tabell

De enda planerade transaktionerna är ett månadssparande som ser ut som följer enligt artikeln ”En del av det som du tjänar är ditt att behålla”:

manadsspar

Det coola är alltså att du – när som helst – kan se vilka transaktioner som jag har gjort eller inte har gjort i portföljen via nedanstående länk:

Eventuellt behöver du registrera dig som kund hos Shareville eller Nordnet (vilket dock är gratis). Där kan du se att jag inte gör andra saker än det som jag skriver om på bloggen – för det känns ibland som att folk tror det. Typ i kommentarer såsom: ”Ja, jag förstår att det är en nybörjarportföljen men vad ska jag göra med mina pengar?” Min åsikt är att det svåra är att hålla det enkelt, förståeligt och sedan att underordna sig den strukturen som det kräver för att följa en plan oavsett vad som händer runt om.

Statistiskt sätt ska den här portföljen leverera en väl riskjusterad avkastning i närheten av det globala världsindexet på ca 6-8 % per år över en period om 5-10 år. För en mer ingående analys, läs artikeln: ”Analys av nybörjarportföljen”.


Den här artikeln publicerades 2014-10-24 klockan 19:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Investera i guld och silver, Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan! Jag, precis som många andra gillar den långsiktiga aspekten i vårat ägande, tex har jag ägt axfood en längre tid och vill vara en långsiktig ägare. Dock så har deras kurs rusat ganska bra på sistone vilket har fått mig att vilja sälja av lite. Känns verkligen att girigheten tar över min långsiktiga plan.

  Hur ser du på att man har koll på vissa kurser i sin långsiktiga portfölj och kanske säljer av de som gått bra och investera i andra prospekt?
  Känner mig som en ”svikare” som säljer av mina fina aktier :/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 2. Vit pil

  Hejsan Jan!
  Tack för många intressanta poster, ovärderlig hjälp om man vill starta upp ett fond sparande! Jag ser här att en del av de fonder som du ursprungligen rekommenderade för nybörjarportföljen inte finns listade här, dvs Avanza Zero och DNB Global Indeks. Här du sålt av dem och flyttat till andra fonder istället … I så fall tror du inte längre på dessa två … ? Jag undrar eftersom jag just tänkta lägga in pengar enl de fonder du rekommenderade i den ursprungliga artikeln.
  Hälsningar
  Christer W

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christer
  1. Vit pil

   Nej, jag har dem fortfarande (och rekommenderar dem också). Jag har bara flyttat en del sparande till Nordnet för att kunna köra via Shareville och där finns inte Avanza Zero, men då har jag bytt ut den mot den motsvarande fonden Nordnet Superfonden Sverige.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan, tack för en mycket bra blogg, gillar pengamaskinen skarpt.
  Vad tror du om att lägga till SPP Japan fond till maskinen då Japan är världens 3:e största ekonomi?
  Den har inte utvecklats så bra som mycket annat som har sin topp just nu samt att den går lite annorlunda än tex Swe/Usa som går ganska lika.
  Vi ses i Göteborg på Onsdag på föredraget,
  Mvh Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Tack för tipset! Ska kolla upp det. Kommer tyvärr inte närvara på onsdag men jag är helt säker på att du kommer att ha en fantastisk kväll. Väljer du att gå vidare till kickoffen så ses vi där, eftersom den håller jag. :-)

   Däremot får du gärna återkomma oavsett med vad du fick ut från föreläsningen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  De 50% som går till ”kontanter” i ditt nordnetsparande, är det pengar som du har på ett sparkonto där? Eller är det till om det dyker upp intressanta saker att investera i?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas
  1. Vit pil

   Ja, det är min lilla spekulation i timing att kunna köpa på mig mer vid större nedgångar (tycker att det är värt risken i dagsläget) eftersom det mesta är rätt högt värderat just nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.