Vi föräldrar: korta tips om sparande till barn
Sök:

Vi föräldrar: korta tips om sparande till barn

Kommentarer till Vi föräldrars (aug, 2017) recension av boken “Gör ditt barn rikt”

Här följer mina kommentarer till artikeln om spartipsen i månadens tidning ”Vi föräldrar” där chefredaktören Sara Tuncel har delat med sig av sin behållning från min och Charlies bok ”Gör ditt barn rikt”

Den här veckan är lite stökig för mig tyvärr eftersom jag flänger fram och tillbaka mellan Malmö och Stockholm. Därför blir det bara en kort video idag med kommentarer till tipsen om sparande till barn som Vi föräldrar skrev om i augusti-numret som är ute just nu. Nedan följer möjlighet att lyssna på tipsen istället för att se youtube-videon.


Den här artikeln publicerades 2017-08-16 klockan 19:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Intervju i media, Spara till barn.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

12 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  I https://rikatillsammans.se/basta-fondrobotarna-2019/ jämför ni fond-robotar och rekomenderar ni Lysa medan i den här sidan rekomenderar ni att öppna konto avanza eller nordnet som använder sämsta respektive ingen robot.
  Vilken ska man tro? Nu är jag ännu mer förvirrad. (Försöker öppna ett spar konto för barnet)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sascha
  1. Vit pil

   Hej Sascha!

   Beror lite på om du vill att allt ska skötas automatiskt med t.ex ombalansering och val av fonder, då är Lysa det ultimata alternativet.

   Skulle du däremot vilja välja fonder själv och sköta ombalanseringen varje år så är Avanza eller Nordnet det bästa alternativet, detta för att portföljen du själv gör kan bli billigare än vad det kostar att placera hos Lysa och du kan då troligtvis tjäna mer pengar över lång sikt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 2. Vit pil

  Hej,

  Tack för det du delar med dig av erfarenheten och kunskap! Har verkligen varit en ögonöppnare för mig.

  Jag är lite nyfiken på jämförelsen du gör med om dinar föräldrar skulle sparat till dig och din bror i separata sparportföljer och att utfallet då skulle utfallet blivit så extremt olika (även om de satt av lika mycket i månaden och (jag antar) med samma strategi i båda fallen). Hur har du räknat för att komma fram till detta?

  Jag brottas själv med det här med hur jag ska förhålla mig till timeing när jag ska investera mina besparingar som hittills bara skräpat på ett bankkonto. Som jag förstår det är det bästa man kan göra att investera allt på en gång. Du pratar om att det är det bästa i 2/3 av fallen. Men hur ”dåligt” kan det bil i de resterande 1/3 av fallen.

  Jag förstår att man inte förrän i efterhand kan avgöra hur börsen var vid ett bestämt tillfälle, men nog måste det väl vara bättre att gå in och köpa när det pratas om att börsen gått ner, vilket jag tycker det gör med jämna mellanrum. Du nämner även själv i någon pod att svängningarna tenderar att bli tätare och större vill jag minnas. Jag förstår att börja ett månadssparande är bättre att bara komma igång med och då riskerar man ju heller inte så mycket pengar beroende på när man börjar, men större insättningar har jag svårt att förstå hur det bästa alternativet kan vara att sätta in allt på en gång.

  Det här är ett väldigt nytt område för mig och jag kanske gör någon stor tankevurpa här men för mig är det väldigt viktigt att förstå resonemanget för att kunna köpa det.

  Stort tack igen för en toppen blogg/podd!

  Vänliga Hälsningar
  /Rebecca

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecca
 3. Vit pil

  Vi har lagt upp en kapitalförsäkring med kapitalspar för barn via Swedbank, såg nu att de tar ut en rörlig avgift på 0,75% o en fast avgift på 120 kr /år. Känns som att vi gjort en dålig deal här eller?! Hur kan man lägga upp en kapitalförsäkring utan alla dessa dyra avgifter?..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 4. Vit pil

  Grymt bra ! :) Jag har fyra barn (15 – 11 – 4 – 2)
  Jag kör med medborgare lön till dom två stora. 100,- pr. månad är det i medborgare lön.
  Av denna lön skall dom betala sig själva först, minst 10% direkt in på ISK kontot. Här är dom med, och har översikt på hur pengna kan växa.
  15 åringen har gjort en egen klädbudget som har hamnat på 386,- Sek pr. månad för 2017.
  Denna revideras varje år.
  11 åringen samt dom små, handlar jag kläder till när det behövs eller när 11 åringen önskar något som är rimligt.
  Så snart han, 11 åringen, börjar få intresse av kläder, så kommer vi titta på samma uppställning som 15 åringen.

  Sedan har alla barn i familjen möjlighet till att utföra arbetsuppgifter. Dessa arbeta uppgifter kan vara slänga skräp, hänga tvätt, tömma diskmaskin, dammsuga store rummet osv.
  Varje uppgift har ett pris. Att slänga en soptunna är ex. 10,-.
  Dessa jobb ersättningar betalas ut i två steg. 50% direkt när uppgiften är gjort, som direkt belöning, och 50% i samband med månadspengen, medborgarelönen betalas ut. Det ger båda ”instant reward” samt uppskjuten reward.
  Utav denna lön som intjänas, så är det återigen att dom måste betala sig själva minst 10% först, in på ISK.. Just därför kan beloppen för ersättningen inte vara för små… 10,- är rimligt anser jag.
  Utöver detta finns barnbidrag som oavkortat åker in på ISK… Detta för att dom skall kunna kolla sina konton och bli inspirerade av att siffran faktisk stiger mycket om man betalar in mycket.. Jag tror det är en bra motivation, och resultatet är att 11 åringen faktisk spara uppemot 70% av sin lön pr. Månad.
  När det fylls år så får dom dyrare presenter, som PlayStation osv. Detta beror på att det skulle ta väldigt långt till att arbeta sig till ett PlayStation utifrån månads peng samt att slänga soppor. Däremot går det faktisk att spara sig till ett par jeans eller liknande ganska fort om man jobbar på lite.
  Samtidig måste man kanske ta i beaktning att jag ju är upplärt av Jan och Charlie i tanke mönster ;)
  Tack för en ypperlig POD.
  / Michael

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michael Petersen
 5. Vit pil

  Jag har två barn som är 6 och 4. Vi har testat veckopeng en kort period till det stora barnet men det rann ut i sanden, det kändes inte som att hon var så intresserad och att det mer blev så att vi mest stoppade en tia i hennes spargris varje vecka utan att hon ens tänkte på det. Vi funderar nu på att göra ett nytt försök i samband med att stora ska börja skolan, just för att det känns som en bra ingång till att lära sig om ekonomi. Men eftersom barnen inte är särskilt intresserade av prylar (de har tagit pengar ur spargrisen ibland för att handla på loppis men det är ju inte superofta eller så dyrt) tänker jag att risken är stor att vi bara matar deras spargrisar tills de blir fulla. Vad rekommenderar du att göra då? Komma överens med barnet att när spargrisen är full så sätts pengarna in på banken/investeras?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
  1. Vit pil

   Så är det för min dotter Freja från tid till annan också. Just nu är inte veckopengen särskilt intressant och då gör vi inget med det. Med barn så tror jag att det handlar om att utnyttja när lärotillfället kommer och vara redo. Jag tror nämligen att risken är att om man tjatar så blir det inte lustfyllt och då lär man sig inte heller lika bra. Det viktigaste är att man sår frön varje gång barnen vill ha något och inte alltid köpa allt som de vill ha. Lycka till Jenny!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Jag har två barn, 8 och 10år. Vad rekommenderar du. Skall de få veckopeng en i fysiska pengar eller går det bra med digitala skulder tex via veckopengen.se vilket är smidigare för mig, men kanske inte lika pedagogiskt för barnen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Har I nuvarande stund en flicka på en vecka som ligger bredvid mig så jag kan inte säga att jag har beprövade metoder på allt jag kommer påstå.
   Min mor svarade dock ”har du med dig dina plånbok då?” om jag ville ha något i ex matbutiken. Detta fungerade väldigt effektivt på mig och har bidragit till min sunda syn på ekonomi.

   Sedan kommer vi fundera fram ett incitamentprogram som innebär att de får mer ersättning om pengarna åker in på deras Kapitalförsäkring.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 7. Vit pil

  Hoppas du reser med BRA, de är BÄST :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nisse P

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.