Krav på formell utbildning för att starta/driva företag - en utdrag ur diskussionen i vårt forum...
Sök:

Krav på formell utbildning för att starta/driva företag – en utdrag ur diskussionen i vårt forum…

Den här artikeln publicerades 2008-05-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett par dagar sedan kom följande fråga in i forumet som jag själv tycker att den är så intressant att jag har valt att återpublicera delar av diskussionen här:

Jag tänkte höra med er här inne om vilka akademiska utbildningar som ni tycker är bra om man vill äga/driva/starta företag? Eller om ni ens tycker det är bra/nödvändigt med utbildning?

Mitt första svar på frågan:

Jag är civilingenjör – dock anser jag att det är dumt att lägga 250.000 för att konstatera att det inte behövdes. När det gäller följande personer – vad tror du att de har gemensamt?

Ted Turner – CNN,
Michael Dell – Dell,
Richard Virgin – Virgin
Steve Jobs – Apple
Bill Gates – Microsoft
Larry Paige – Google

Just det – ingen av dem har gjort färdigt sin utbildning. Tvärtom tror jag att den många gånger är mer hindrande än bidragande eftersom utbildningarna ofta är mer till för att du ska bli en kugge i ett maskineri istället för att bli entreprenör.

Det är viktigare att börja än att vänta på en utbildning – det du behöver kunna för att driva företag kommer du lära dig under tiden. Mitt tips är, som tidigare, försök hitta en mentor som driver ett framgångsrikt företag professionellt.

Hoppas det var lite tankar på vägen…

Svar nummer 2:

Jag har visserligen inget företag än men… jag är utbildad civilekonom. Jag kan tyvärr instämma med Jan, att rent kunskapsmässigt var det pengar i sjön. Jag valde dock att läsa in ett år (istället för att jobba extra som många gör). Det som inte var förgäves är att en utbildning ger en signal till en arbetsgivare att personen klarar av vissa saker (att ta sig igenom en utbildning osv). Men jag hade till och med problem att få ett ekonomiassistentjobb till en början. Varför då? Jo för att jag var överkvalificerad akademiskt och för att jag saknade erfarenhet praktiskt (det är väl konstigt att ekonomiutbildningen fullständigt saknar praktik och man fortfarande använder T-konton istället för ekonomisystem)

Till dig som vill bli företagare finns ingen arbetsgivare som ska göra en bedömning av din kompetens utifrån ett papper. Satsa istället på att läsa bra böcker, gå med i nätverk, skaffa dig en mentor… Du har visserligen inget att falla tillbaka på om du misslyckats förutom just erfarenheten att misslyckas (som konstigt nog inte värderas högt bland arbetsgivare).

//maFIA

Fler svar:

Det är inte nödvändigt med utbildning för själva företagandets skull.

Det man behöver lära sig kan man läsa sig till efter hand, eller gå en kurs. Men ofta kan man ju grunda företaget runt någon form av kompetens, om man råkar ha skaffat sig en utbildning (t ex läkarpraktik, jurist, målare, konsult osv.).

Själv är jag civilingenjör. Jag har haft stor nytta av min utbildning, men mest indirekt t ex att man blir bra på att lära sig nya saker. (I mitt ordinarie jobb är en akademisk utbildning däremot ett absolut krav.)

//Feelantropia

Mitt andra svar:

jag kan vara lite raljant ibland, om man ska strukturera upp det i fördelar och nackdelar så ser min lista ut som följer:

Fördelar:

 • Där är inget jag är rädd för. Klarar man vissa av fysiktentorna som jag har gjort klarar man fan allt… :)
 • Man lär sig att tänka på ett visst sätt
 • Man blir sjukt duktig på att lösa problem
 • Man blir duktig på att sätta sig in i mycket material på kort tid och prioritera
 • Man lär sig att arbeta enligt frihet under ansvar
 • CSN är den bästa riskkapitalisten som finns – kräver inga andelar i företaget, del i vinst eller motsvarande. Bara att man tar 26p/år
 • Där finns mycket stöd för entrpeprenörer (inkubatorer), du kan få poäng för entreprenörskurser
 • Du får respekt av folk du förhandlar med för du har en titel
 • Stor frihet att disponera din egen tid

Nackdelar:

 • Man får en studieskuld
 • Du blir fyrkantig för du utbildas till att bli en kugge istället för att se helheten
 • Alla ska bli likadana
 • Väldigt konservativ miljö, vilket kan vara skadligt för entreprenörsutvecklingen
 • Du blir av med tid som kanske kunde användas till annat
 • Du får kunskaper som är tillämpbara i storföretag men inte i små tillväxtföretag.

Avslutande svar:

Jag låter Will Hunting i filmen ”Good Will Hunting” sammanfatta vad jag anser:

”See, the sad thing about a guy like you is in 50 years you’re gonna start doin some thinkin on your own and you’re gonna come up with the fact that there are two certaintees in life. One, don’t do that. And Two, you dropped a hundred and fifty grand on a fuckin education you coulda got for a dollah fifty in late charges at the public library ”

//Mathias


Den här artikeln publicerades 2008-05-01 klockan 11:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

5 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Om man ser att utbildningen har potential för att bli en lukrativ verksamhet, så är det bara plugga. Att starta upp ett företag under studietiden är fint, då har man iallafall en liten inkomst genom CSN, samtidigt som man kan börja i liten skala…

  Att plugga till civilekonom är inte nödvändigt för att just satsa på företagande, då största delen läggs på nationalekonomi. Det finns en mängd kurser i redovisning, företagsekonomi, olika webbkurser, utveckling av affärsidér, affärplaner etc etc. Dock tycker jag att man på högskolan fokuserar alldeles för mkt på teori, t.o.m på ”entreprenörskurserna” är det ren teori. Visst blir man bättre på att tänka kritiskt, men vissa menar att ju mer du läser – desto mer dödas din kreativitet?!

  Slutligen tror jag att alla som brinner för en idé bara behöver få tummen ur. Allt går inte förutspå – så man får lägga kraft på att hitta lösningar för dem problem som uppstår under resans gång. Ett bra tips är att inte tro man blir rik snabbt, tvärtom. Ofta går saker inte som man tänkt – och då får man anpassa sin plånbok till existenminimum:)Börja med kunderna och sedan med verksamheten. Utan kunder – ingen intäkt. (Många börjar med att skaffa sig ett fett kontor, utrustning och allt runtomkring, vilket bara resulterar i skulder om det går illa).

  På många platser finns organisationer som hjälper till vid starten. De kan tillhandahålla lokaler, datorer och en massa råd, men viktigast av allt, ett nätverk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Hej Civilekonomen,

  såg att jag skrivit fel i mitt inlägg – menade att den genomsnittlige miljnären varit pank 1-5 gånger – inte 15. Det var lite fel… :P

  Jag håller absolut med dig i påståendet att man blir miljonär genom at att kunskap inte våghalsiga stunts.

  Tyvärr är det så som du skriver också – i Sverige belönas inte företagsamhet eller entreprenörskap på det sätt som det borde eller görs i andra länder vilket är väldigt, väldigt synd och något som jag tror vi bittert kommer att ångra i framtiden.

  Hur kommer det sig att du inte driver något företag nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  Tjaba madmax,

  Tack för din respons,

  Jag kommenterade lite av allt eftersom det satt ”ihop” :) Precis…. dessa 15 personer representerar en mycket större grupp bankrutta människor med förstörd framtid, där möjligheten till skuldsanering är obefintlig. Det är denna typ av människor som du tycker ska ”lära sig på vägen” ”Den genomsnittliga miljonären har varit pank 15 ggr om”. Ok… i vilket land då? Du kan inte starta upp ett företag i Sverige om du är på obestånd, så enkelt är det (basta). För att sammanfatta vad jag menade; Det är idiotiskt att starta ett företag i Sverige utan någon kunskap. Att man kan komma på några miljardärer som har lyckats i världen, ställer jag emot de 15 personer med förstörd framtid, som jag personligen känner till. Kanske du är med på noterna nu?

  Jag har ägt och drivit flera framgångsrika företag utomlands och jag har även varit delägare i ett svenskt företag, men driver inte något i dagsläget. Jag är tveksam till att starta ett nytt företag i Sverige, om det inte vore något extra ordinärt. Har varit inne lite på fastigheter, men det är inte köpläge just nu. Jag kan lova dig att jag är miljonär tack vare bra kunskap och inte våghalsiga stunts. Kamikaze-företagare får andra leka…. Poäng på högskolan motsvarar dessvärre inte ett IQ  och ambitioner, vilket du har alldeles rätt om. Man kan jobba sig rik med hjälp av hjärnan och inte händerna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen
 4. Vit pil

  Civilekonomen – jag förstår inte riktigt vad du är ute efter i din kommentar?

  Jag själv har långt över 200p högskolepoäng, min sambo lika så, så jag känner att jag verkligen kan uttala mig om vikten av utbildning. Som du ser ovan är detta också en diskussion med många olika svar från många olika personer.

  Att du känner 15 personer är väl inte särskilt representativt? Titta på den genomsnittlige miljonären så har han varit pank 15 gånger, det är inget konstigt och riktiga entreprenörer ser inte det som ett misslyckande. Tvärtom. Det handlar om att man har lärt sig något och att man ska göra det på ett annorlunda sätt i framtiden.

  Att våga misslyckas och misslyckas är en förutsättning för att lyckas. Min viktigaste poäng är att utbildningen inte är det viktigaste – det är tvärtom den brinnande viljan, intresset och motivationen som är viktigast. Dessa kan man inte lära sig i skolan. Den kunskapen man behöver för att driva företag lär man sig längs vägen.

  Btw. driver du själv företag? :)

  Hälsningar,
  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 5. Vit pil

  Will är en totalt misslyckad person. Han super konstant, inget ansvar, dömd för flera brott (även om han lyckats komma undan vissa), trycker ner andra människor och gör allt på fel sätt. När studenten i fråga säger till Will att han troligtvis hamnar på McDonald’s, så blir responsen att han troligtvis gör det, men att han fortfarande kommer att vara originell. – Lycka till på McDonald’s Will och alla andra som är inne på hans spår, bara ni är coola så blir allt bra (eller?)!

  Det är på akademisk nivå som man lär sig att tänka på ett kritiskt sätt. Även om alla kalkyler och modeller inte är speciellt viktiga, så är lär man sig att ta in en stor mängd information för att senare filtrerar den på rätt sätt. Du som tar upp några mycket framgångsrika entreprenörer vet inte vad du snackar om; Jag kan ge dig exempel på 15 person som jag personligen känner till, som sitter med skulder på över 1 miljon hos kronofogden. Dessa personer bor i en liten stad och skulderna hade med stor sannolikhet kunnat undvikas med rätt kunskap. Över 50% av alla nystartade företag går i konkurs inom 2 år. Varför tror du? Tror du att det var otur? Woops… det var otur… eller kanske inte?

  För att lyckas och bli entrprenör-miljardär, så ska du komma med något mycket unikt i kombination med en viljekraft som gudarna sällan har skådat. Jag lovar dig att det finns många fler miljardärer som har en riktig utbildning. Flera av de entreprenörer är högt utbildade by the way… om de fattas några poäng till ett examensbetyg är ganska oväsentligt…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.