Krav på formell utbildning för att starta/driva företag – en utdrag ur diskussionen i vårt forum…

För ett par dagar sedan kom följande fråga in i forumet som jag själv tycker att den är så intressant att jag har valt att återpublicera delar av diskussionen här:

Jag tänkte höra med er här inne om vilka akademiska utbildningar som ni tycker är bra om man vill äga/driva/starta företag? Eller om ni ens tycker det är bra/nödvändigt med utbildning?

Mitt första svar på frågan:

Jag är civilingenjör – dock anser jag att det är dumt att lägga 250.000 för att konstatera att det inte behövdes. När det gäller följande personer – vad tror du att de har gemensamt?

Ted Turner – CNN,
Michael Dell – Dell,
Richard Virgin – Virgin
Steve Jobs – Apple
Bill Gates – Microsoft
Larry Paige – Google

Just det – ingen av dem har gjort färdigt sin utbildning. Tvärtom tror jag att den många gånger är mer hindrande än bidragande eftersom utbildningarna ofta är mer till för att du ska bli en kugge i ett maskineri istället för att bli entreprenör.

Det är viktigare att börja än att vänta på en utbildning – det du behöver kunna för att driva företag kommer du lära dig under tiden. Mitt tips är, som tidigare, försök hitta en mentor som driver ett framgångsrikt företag professionellt.

Hoppas det var lite tankar på vägen…

Svar nummer 2:

Jag har visserligen inget företag än men… jag är utbildad civilekonom. Jag kan tyvärr instämma med Jan, att rent kunskapsmässigt var det pengar i sjön. Jag valde dock att läsa in ett år (istället för att jobba extra som många gör). Det som inte var förgäves är att en utbildning ger en signal till en arbetsgivare att personen klarar av vissa saker (att ta sig igenom en utbildning osv). Men jag hade till och med problem att få ett ekonomiassistentjobb till en början. Varför då? Jo för att jag var överkvalificerad akademiskt och för att jag saknade erfarenhet praktiskt (det är väl konstigt att ekonomiutbildningen fullständigt saknar praktik och man fortfarande använder T-konton istället för ekonomisystem)

Till dig som vill bli företagare finns ingen arbetsgivare som ska göra en bedömning av din kompetens utifrån ett papper. Satsa istället på att läsa bra böcker, gå med i nätverk, skaffa dig en mentor… Du har visserligen inget att falla tillbaka på om du misslyckats förutom just erfarenheten att misslyckas (som konstigt nog inte värderas högt bland arbetsgivare).

//maFIA

Fler svar:

Det är inte nödvändigt med utbildning för själva företagandets skull.

Det man behöver lära sig kan man läsa sig till efter hand, eller gå en kurs. Men ofta kan man ju grunda företaget runt någon form av kompetens, om man råkar ha skaffat sig en utbildning (t ex läkarpraktik, jurist, målare, konsult osv.).

Själv är jag civilingenjör. Jag har haft stor nytta av min utbildning, men mest indirekt t ex att man blir bra på att lära sig nya saker. (I mitt ordinarie jobb är en akademisk utbildning däremot ett absolut krav.)

//Feelantropia

Mitt andra svar:

jag kan vara lite raljant ibland, om man ska strukturera upp det i fördelar och nackdelar så ser min lista ut som följer:

Fördelar:

 • Där är inget jag är rädd för. Klarar man vissa av fysiktentorna som jag har gjort klarar man fan allt… :)
 • Man lär sig att tänka på ett visst sätt
 • Man blir sjukt duktig på att lösa problem
 • Man blir duktig på att sätta sig in i mycket material på kort tid och prioritera
 • Man lär sig att arbeta enligt frihet under ansvar
 • CSN är den bästa riskkapitalisten som finns – kräver inga andelar i företaget, del i vinst eller motsvarande. Bara att man tar 26p/år
 • Där finns mycket stöd för entrpeprenörer (inkubatorer), du kan få poäng för entreprenörskurser
 • Du får respekt av folk du förhandlar med för du har en titel
 • Stor frihet att disponera din egen tid

Nackdelar:

 • Man får en studieskuld
 • Du blir fyrkantig för du utbildas till att bli en kugge istället för att se helheten
 • Alla ska bli likadana
 • Väldigt konservativ miljö, vilket kan vara skadligt för entreprenörsutvecklingen
 • Du blir av med tid som kanske kunde användas till annat
 • Du får kunskaper som är tillämpbara i storföretag men inte i små tillväxtföretag.

Avslutande svar:

Jag låter Will Hunting i filmen ”Good Will Hunting” sammanfatta vad jag anser:

”See, the sad thing about a guy like you is in 50 years you’re gonna start doin some thinkin on your own and you’re gonna come up with the fact that there are two certaintees in life. One, don’t do that. And Two, you dropped a hundred and fifty grand on a fuckin education you coulda got for a dollah fifty in late charges at the public library ”

//Mathias

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök