Krönika på företagande.se: Spara inte för mycket till barnen!

Vår uppgift som föräldrar är att underlätta steget in i vuxenvärlden, inte lösa det...

För ett par dagar sedan skrev jag en gästkrönika på Företagande.se med titeln ”Spara till barnen, men spara inte för mycket!”. Artikeln baserar sig på tankarna från boken Gör ditt barn rikt som jag skrev under förra året.

Även om jag själv gick ut hårt med att min dotter skulle bli miljonär när hon var 18 så ändrade jag under bokskrivandets gång uppfattning. Här är ursprungsartikeln:

Anledningen att jag ändrade åsikt var att jag insåg att när hon var fem år gammal och hade ett par hundratusen i eget kapital så var jag på väg att göra henne en björntjänst. Alla barn är ju stolta när de klarar saker själva och det är ju det som är min uppgift. Ge henne förutsättningarna, inte att curla och lösa problemen åt henne. Läs hela artikeln hos företagande.se

Lämplig summa att spara till barnen?

När jag skrev boken konstaterade vi att när man fyller 18 inträffar några av de största ekonomiska utmaningarna i livet samtidigt. Man ska många gånger både skaffa sig ett första eget boende, man ska stå på egna ben och sköta sin egen ekonomi och ofta sammanfaller det med första jobbet eller studierna. I intervjuer med olika experter kom vi fram till att en summa på ungefär 200 000 kr som slutmål vid 20 års åldern är lämplig.

Det tänker vi också ger ett riktmärke att räkna på hur mycket man ska spara till barnen. Det motsvarar ca 400 kr i månaden under en 18 års period till börsens genomsnittsavkastning. Börjar man spara senare kan man behöva öka sparandet till barnen.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök