Krönika på företagande.se: Spara inte för mycket till barnen!

Vår uppgift som föräldrar är att underlätta steget in i vuxenvärlden, inte lösa det...

För ett par dagar sedan skrev jag en gästkrönika på Företagande.se med titeln ”Spara till barnen, men spara inte för mycket!”. Artikeln baserar sig på tankarna från boken Gör ditt barn rikt som jag skrev under förra året.

Även om jag själv gick ut hårt med att min dotter skulle bli miljonär när hon var 18 så ändrade jag under bokskrivandets gång uppfattning. Här är ursprungsartikeln:

Anledningen att jag ändrade åsikt var att jag insåg att när hon var fem år gammal och hade ett par hundratusen i eget kapital så var jag på väg att göra henne en björntjänst. Alla barn är ju stolta när de klarar saker själva och det är ju det som är min uppgift. Ge henne förutsättningarna, inte att curla och lösa problemen åt henne. Läs hela artikeln hos företagande.se

Lämplig summa att spara till barnen?

När jag skrev boken konstaterade vi att när man fyller 18 inträffar några av de största ekonomiska utmaningarna i livet samtidigt. Man ska många gånger både skaffa sig ett första eget boende, man ska stå på egna ben och sköta sin egen ekonomi och ofta sammanfaller det med första jobbet eller studierna. I intervjuer med olika experter kom vi fram till att en summa på ungefär 200 000 kr som slutmål vid 20 års åldern är lämplig.

Det tänker vi också ger ett riktmärke att räkna på hur mycket man ska spara till barnen. Det motsvarar ca 400 kr i månaden under en 18 års period till börsens genomsnittsavkastning. Börjar man spara senare kan man behöva öka sparandet till barnen.

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan!

  En fråga angående Avanzas kapitalförsäkring barn. Vi tänkte spara i denna form jag och min sambo, men i och med att jag öppnar kontot i mitt namn så står hon inte med. Har pratat med avanza och jag kunde fylla i en form av fullmakt som finns på deras hemsida men den är bara till för att sambon ska kunna logga in och ändra fonder och överföringar hon med. Kontot står fortf på mig, vi tänkte i fall det händer något, man delar på sig mm så är det fortf mitt konto. Vill att båda ska stå som ägare.

  Hur kan man göra? Vet att det är mer en juridisk fråga men har du några förslag.

  Mvh
  Solve

  Gravatar för användaren
  Solve
 2. @Tomi: Om du sparar till dina barn i en kapitalförsäkring skriven på dig, men med barnen som förmånstagare, kan ingen komma åt deras pengar om du och den andre föräldern skulle förolyckas. Ur ett ev. dödsbo betalas skulder av och vill det sig illa finns inga eller lite pengar kvar till barnen. Detta gäller såklart inte alla, jag ville bara ge en anledning till att ett dedikerat barnsparande kan vara bra.

  Gravatar för användaren
  Palle
 3. Jag håller för det mesta med dig till 100%, men på den här punkten tvekar jag. Jag fick själv ca 1,5 miljoner på kring 18 års ålder men har hela livet haft ett mycket starkt driv. Drivet kommer från uppfostran (och kanske gener?) men inte från hur mycket pengar jag har på bankkontot. För mig var känslan snarare att när jag en gång upplevt att ha en ekonomisk fallskärm, och senare delvis förlorat den, så blev det högsta prioritet för mig att ”återställa” situationen. Dock är ju mitt enskilda fall anekdotiskt.

  Gravatar för användaren
  Mikael
 4. När barn blir aktuellt för min del kommer jag att lägga undan hela barnbidraget då detta är något jag ser som en bonus. För att man ska skaffa barn till en början så anser jag att man bör ha en ekonomi som klarar av detta. Att man sedan får bidrag från staten tycker jag helt klart att man kan lägga undan åt dem.

  Gravatar för användaren
  Tomi
 5. Det jag aldrig har förstått är varför man över huvud taget ska spara separat till sina barn. Varför inte bara spara till sig själv/sin familj och när barnen är tillräckligt gamla och kanske eventuellt behöver ekonomisk hjälp till något vettigt så hjälper man till? Det är lite samma sak som de som väljer ha en massa olika konton för att spara till olika saker. Lägg allt i samma och plocka därifrån när det behövs istället!

  Gravatar för användaren
  Joppadino
 6. jag kommer spara till mitt barn ändå, så det finns en summa att tillgå om det händer mitt barn nåt, även om jag inte ger allt när barnet fyller 18. Han kan få klara sig själv men jag vill ha en backup om nåt händer honom. Det skulle underlätta för honom om han tex inte skulle kunna arbeta och få ihop egna pengar. Tex om han skulle skada sig under uppväxten/ nån gång i vuxenlivet. då finns det pengar som tryggar honom utöver försäkringspengar.

  Gravatar för användaren
  Emma
 7. Hej! Jag har öppnat ett ISK hos Avanza åt min dotter och kommer göra en insättning på ca. 2000 kr, därefter vill jag fortsätta med ett månadssparande på ca 2-300/mån kommande året (då vi väntar ett syskon och kommer vara föräldralediga) tanken är att höja summan i månadssparande därefter.

  Tips på hur jag kan tänka med de första 2000 som ska placeras och därefter månadssparandet? Vad placera i samt i en eller två aktiefonder? Vår dotter är 2,5 och jag vill ha ett långsiktigt sparande på 15-20 år. Tacksam för tips på vägen! /Linnea

  Gravatar för användaren
  Linnea
 8. Jag skulle säga: ”Spara i ett dedikerat sparande till ditt barn (skrivet på dig!), men ge inte barnet för mycket (eller något alls) bara för att barnet har lyckats med bedriften ”överlev i 18 år”.

  Jag är nämligen rädd att ”spara till barn” kan vara den disciplin som krävs av många för att spara något alls på lång sikt och inte frestas ta av pengarna till kortsiktiga mål. Då vore det illa om man inte har de där två miljonerna tillgängliga på 18-årsdan, bara för att man tänkte 18 år tidigare att det var dåligt.

  Sen kan det visa sig att barnet i fråga inte alls mår bäst av att få pengarna (eller en viss del av dem) just då. Det är ju en utvärdering som måste göras då. Det viktiga här är att inte spara i barnets namn, för då får barnet pengarna oavsett.

  Gravatar för användaren
  Per Wiklander

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök