Krypto-valutor och mina tankar om dem

Läsafråga kring kryptovalutor som koncept och investering

Läsarfråga: Har du tittat på Bitcoin eller andra cryptovalutor? Jag har en del av portfolion och det går jättebra, speciellt den senaste året. Vore kanon att läsa dina tankar kring det.

Ja, jag har kollat en hel på kryptovalutor eftersom jag tycker det är spännande från flera perspektiv – inte minst det filosofiska och tekniska. Men jag har inte en enda krona investerat i det, för som investeringsform tror jag inte på det och risken för mig är alldeles, alldeles för hög. Det är bara att kolla på volatiliteten i BitCoin för att se vad jag menar. Jag är ju ganska konservativ av mig så jag tackar nej.

En ännu större anledning att tacka nej är ju till alla andra varianter såsom Ethereum etc, sedan finns det även många rena scams tyvärr. Det finns just nu flera hundra krypto-valutor som alla tävlar om att bli ”the one”. Jag påstår att det är omöjligt att idag förutse vilken det är som kommer att slå. Tills det blir klart och tydligt sitter jag på läktaren och gör andra saker med mina pengar.

Ur det filosofiska perspektivet är det intressant eftersom de hotar bankernas existensberättigande. Banker är ju traditionellt bokhållare. Jag känner inte dig så jag vill inte låna ut mina pengar till dig, men jag kan låna ut dem till banken som jag litar på. Banken litar på dig och lånar ut dem till dig och ger mig säkerhet. På det sättet kan man egentligen förenkla en bank till att vara en enda stor bokhållare av ett register kring vem som har lånat vilka pengar. I en kryptovaluta så decentraliserar man det här och säger egentligen att man inte behöver banken som mellanhand. Superspännande.

Ur ett tekniskt perspektiv är det också spännande med hur man hanterar ovanstående koncept kring blockchains. Problemet är att det är få utvecklare som driver det och sist jag hörde så var de i luven på varandra vilket hindrade vidare utveckling i t.ex. BitCoin.

Jag personligen tror på kryptovalutor och det kommer att komma, det är bara en tidsfråga. Men det lär vara någon gigant (tror jag) som kommer göra en standard. Skulle inte bli förvånad om det blev Google, Microsoft, Apple eller någon liknande. Skulle jag sätta mina pengar på någon, så skulle jag sätta dem på Apple. Avundas inte styrelser i banker just nu. :-)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

50 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Uppdatering: Idag finns det inte bara hundratals utan 2,000 olika kryptovalutor enligt den här sidan: https://cryptorunner.com/sv/kopa-kryptovaluta/ Jag håller med om att det finns många scams med Ethereum och Litecoin är populära. Tror du inte det kommer finnas utrymme för flera kryptovalutor på marknaden? Eller kommer det tillslut bara vara kvar ”the one”?

  Gravatar för användaren
  Anton
 2. Jättestort TACK för denna info!
  Höll på att starta upp en investering, men nu avstår jag!
  Vad anser du om LYSA Bank?

  Gravatar för användaren
  Pia-Mona Vannesjö
 3. Tack för en bra blogg. Alltid intressant att läsa andras tankar kring kryptovalutor.

  Gravatar för användaren
  Krypto
 4. Hej!
  Tur att jag inte lyssnat på dig då Etherum XBT som jag investerat i gått upp 282,70 % på 3 månader.
  Har gjort mer pengar där på 3 månader än vad jag skulle gjort på aktier i många många år .

  Gravatar för användaren
  Per
 5. Hej, så du investerar inte i några kryptovalutor? Jag har läst om både Bitcoin och Ethereum och har dock förstått att det är en hel del skillnader. Det förklaras ganska bra här http://www.köpaethereum.se/ethereum-bitcoin/ att bitcoin är en renodlad kryptovaluta, medan Ethereum även är en plattform där man kan skapa applikationer som inte går att stoppa. Med tanke på de stora tekniska möjligheterna med Ethereum, är det ändå inget du skulle kunna tänka dig att investera i?

  Gravatar för användaren
  Alex
  1. Well, jag har själv fått upp ögonen för IOTA som till skillnad från Ethereum och Bitcoin har löst skalning i att det helt saknar miners. Alla som vill göra en transaktion verifierarar två tidigare transaktioner i en så kallad Directed Acyclical Graph. Helt genialt. Är tänkt att vara ett ramverk för Internet of Things, har redan byggts en marketplace för data i samarbete med Microsoft, Fujitsu och Bosch.

   Finns nyheter på förstasidan på CNBC idag, vill man veta mer kan man söka på ”everything Tangle” på Youtube.

   Gravatar för användaren
   cryptodad_swe
 6. Jag håller med till en viss del. Att något tech-bolag kommer ut med egna valutor har vi redan börjat sätt men det fungerar mer som tokens istället för en global valuta. Apple som du säger kommer säkert bli ledande på denna front med Apple Pay. Det kommer gå snabbare än alla tror med kryptovalutor. Här kan alla läsa om fördelarna med bitcoin och kryptovalutor istället för vanliga valutor: https://cryptorunner.com/sv/varfor-anvanda-bitcoin/

  Bra blogg Jan!

  Gravatar för användaren
  Nils
  1. Ledsen Nils, men den här bloggen är oerhört daterad i sin information om Bitcoin. Bitcoin är inte snabbare eller har lägre transaktionsavgifter än VISA/Mastercard just nu. Överföringen kostar ca 4 USD. Hu!
   Vidare är inte Bitcoin särskilt anonymt jämfört med ZCash eller Verge.

   Apple Pay har inte det minsta med kryptovaluta att göra, det är bara ett overlay på alla betalkort (t.ex VISA) som är registrerade hos Apple.

   När det är sagt: Decentralisering är jättestort, och att valutan inte är säkrad mot en regerings möjlighet att utkräva skatt och utställa stadsskulder. Stadsskuldapparaten är helt knasigt konstruerad när man synar den i sömmarna, och när det börjar svaja kommer det gå jättefort med kryptovaluta.

   Själv följer jag IOTA med stort intresse, som verkar vara den enda som kan skala oändligt utan problem.

   Gravatar för användaren
   cryptodad_swe
 7. Hej! Jag tänkte köpa eth. Kan någon rekommendera en säker sida som jag kan handla på? Tack på förhand!

  Gravatar för användaren
  sophia
  1. För de allra flesta i Sverige är det enklast att skaffa ett konto på Coinbase, Bitfinex eller liknande. Om du tänkte investera en större summa bör du inte köpa via VISA eller Mastercard då det tillkommer en avgift på 4%. Jag köpte via coinbase och var nöjd. Coinbase har haft lite kapacitetsproblem pga tillströmningen, vilket innebär att tjänsten ibland varit otillgänglig. Jag utgår från att du har en långsiktig plan, och då borde det inte vara ett problem.

   Gravatar för användaren
   cryptodadswe
 8. Jag kommenterar mycket sällan på artiklar jag läser på nätet, men denna är den värsta jag läst på länge! Författaren har bevisligen ingen teknisk kunskap alls om hur kryptovalutor fungerar. Att han dessutom särskilt understryker hur värdelös Ethereum är bevisar hans okunnighet. Ethereum är ingen valuta, det är en platform för smarta kontrakt. En plattform som bla. företag som Intel, Microsoft och J.P Morgan utvecklar applikationer till just nu! Den värdetoken som används för att driva Ethereumplattformen kallas Ether. Jag antar att det är den token som författaren försöker skitkasta i artikeln som en speciellt dålig investering. Vet han ens om att Ether ökat 1879 % i värde det senaste året?

  Jag kan inget om bilar, så jag sätter mig inte framför datorn och försöker berätta för läsare på nätet om vilka bildar som är bäst och inte. Denna författaren bör hålla sig till sina Ericsson- och Nordeaaktier! Vi andra som inte vill bli rika tillsammans – utan på egen hand – kommer investera i Ethereumplattformen.

  Gravatar för användaren
  xionkid
 9. Nanoclub är förmodligen en rejäl scam. Ett flertal namnbyten på kort tid, söker man på namn i ledningen dyker det upp bedrägerier, kanske inte den kryptovaluta man bör investera i.

  Gravatar för användaren
  Greger Sellberg
 10. Det har dykt upp en ny aktör bland kryptovalutorna, Nanoclub(?). Söker man på nätet så förutom deras egna sidor, hittar man ganska mycket ”scam” förknippat med Nanoclub. Vet du något om dom?

  Gravatar för användaren
  Hasse
 11. Den kanske viktigaste aspekten med Bitcoin är att DU äger dina pengar (så länge du inte ger ut din privata nyckel till någon annan såklart). Eftersom ingen central organisation eller myndighet har kontroll över dina bitcoin, är du därför immun mot bankkrascher och konfiskering av dina pengar, som t ex Greklands invånare fick uppleva förra året.

  Så även om prissvängningarna i bitcoin kan vara stora, ser jag mina bitcoin mer som ett digitalt guld som inte kan konfiskeras, och saknar korrelation till övriga marknader.

  Gravatar för användaren
  Calle
  1. Det finns säkra metoder att förvara sina bitcoins, som hardware wallets (trezor, ledger) eller att helt enkelt skriva ut nyckeln på papper (paper wallet). Dock är det ett problem att det inte finns tillräckligt med superenkla förvaringsmetoder – än. Utvecklingen går framåt även på den fronten dock!

   Gravatar för användaren
   Calle
  2. Hur kan du betrakta dina Bitcoin som digitalt guld? En Bitcoin har inget inneboende värde som riktigt fysiskt guld. Bitcoin kan till skillnad från guld skapas och är därmed ett offer för inflation. Bitcoin har endast ett värde eftersom de kan växlas mot fiat som i sin tur endast har ett värde för att staten med sitt våldsmonopol tvingar folk o företag att handla med fiat.

   Gravatar för användaren
   Johan
   1. Guld har heller inget inneboende värde – dess värde ligger främst i att det finns i begränsad mängd. Samma med bitcoin (kommer aldrig finnas mer än 21 miljoner bitcoin).

    0
    Gravatar för användaren
    Calle
  3. Guld och silver har, till skillnad från Bitcoin, ett inneboende värde.

   Låt oss fundera över vilka egenskaper som är lämpliga för pengar. De bör vara:
   1) Hållbara – Ej förstöras vid slitage, brand eller genom mänskliga faktorer.
   2) Portabla – Kunna flyttas med enkelhet.
   3) Delningsbara – Kunna delas i olika enheter eller kombineras till större enheter.
   4) Homogena – Vara av samma värde som andra pengar av samma vikt/omfattning.
   5) Ha ett inneboende värde – Genom att pengar är användbara för andra syfte än monetärt samt finns tillgängliga i begränsad omfattning har de ett inneboende värde.

   Bitcoin kan manipuleras genom hackning mm. Vi har sett flera exempel på detta. Bitcoin kommer aldrig slå igenom. Lägg dina pengar på annat om du vill ha en långsiktig avkastning.

   Gravatar för användaren
   Johan
   1. Bitcoin har aldrig hackats – trots idoga försök. Exchanges har hackats, vilket är en helt annan sak. Bitcoins inneboende värde ligger i att energi används av miners för att skapa en transaktionshistorik som inte går att skriva om. Det är alltså kanske den säkraste placering man kan göra. Ur spekulationssynpunkt, dock väldigt osäker;)

    1
    Gravatar för användaren
    Calle
  4. Hur många (till och med extremt lokala som att betala sin granne) transaktioner med Bitcoin kan man göra om internet av någon anledning skulle ligga nere? Dvs inte fungera i den form vi har nu.

   Gravatar för användaren
   Johan
   1. Ja du… Fungerar inte Internet har nog samhället många problem som är lika stora som att inte kunna skicka betalningar – men visst skulle det också vara ett problem.

    Viktigt att tillägga: många har nog märkt vad det innebär att swish eller deras internetbank ligger nere, och då gäller det bara ett företag/hemsida. Bitcoin kräver bara en sporadisk uppkoppling för att skicka en transaktion, och kan teoretiskt funka över tv-nätet, kortvågssändare…

    1
    Gravatar för användaren
    Calle
  5. Herregud…

   Gravatar för användaren
   Johan
 12. Jag har satt en del utav mina investeringar i Bitcoin. Kan dock inte påstå att jag kunnat fixa ”rätt” häst utan mina vänner som jobbar med programmering. Det är inte som att köpa Avanza Zero precis…men kul som krydda i portföljen när man ser svängningar både upp och ner i rasande fart!

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 13. Nån som är duktig på matte som kan ge mig formeln för att räkna ut en mer avancerad form av sparkalkylator? T.ex. att man idag sparar 8000 kr per månad och önskar sig en avkastning på 8 % per år i 30 år, men där sparande ökar med en viss procentsats varje år, lika stor som ens löneökning.

  Tack på förhand!

  Gravatar för användaren
  Stefan
  1. Sök på Google, rikatillsammans kalkylator.

   Gravatar för användaren
   Johan
  2. Stefan – tror att den funktionen du søker finns hær på Jans hemsida

   Gravatar för användaren
   Pontus
 14. Bitcoin har inte hackats, däremot har online-plånböcker blivit hackade och det kan vara svårt att skydda sina bitcoins om man inte är påläst. Men då själva standarden bygger på extremt stark kryptering har det stått emot alla attacker hittils och är enligt mig ohackbart. Den som påstår annorlunda får gärna visa källa. Jag tror att fördelen och delvis värdet med bitcoin är att det inte styrs av ett företag/nation och kan därför inte manipuleras av en enskild part. Många jämför standarden med internet självt. Protokollet är öppet för alla att använda.

  Gravatar för användaren
  Oskar
  1. Dagens stöld av hundratals miljoner kr är enligt mig värre än riksbankernas stöld genom inflation på ett antal procent, 1-15 % beroende på hur man räknar. Riksbankernas stöld är ändå något som vi alla tyst accepterar eftersom jag inte har sett någon ute för att demonstrera emot gällande politik och finansmetoder i sverige. Bitcoin är en fluga som många kriminella nyttjar utan reglering, staten försöker iaf komma åt kriminella som handlar med fiat. Du vet inte ens vem som har grundat Bitcoin, sannolikt kriminella som vill genomföra transaktioner. Om Bitcoin, mot förmodan, blir väletablerat så kommer ändå stater göra allt för att reglera sönder bitcoinsystemet. Stater kommer aldrig ge ifrån sig dess största verktyg att kontrollera samhället på, nämligen pengar. Om stater tar över Bitcoin kommer systemet att bli som dagens fiatsystem, dagens pengar är ju redan bara en massa digitala siffror utan inneboende värde. Varför använda Bitcoin om man inte har behov av att dölja sina transaktioner?

   Gravatar för användaren
   Johan
  2. Johan, själv har jag använt bitcoin för att överföra pengar till bankkonto i USA vilket blev betydligt billigare och snabbare än gamla wire-metoden (jag har inte hittat någon bättre variant). Just att det är ett globalt sätt att utbyta ”pengar” ger ett värde för mig och många andra. Inom Sverige har vi det bra med Swish och liknande men det ser tyvärr inte likadant ut i de flesta andra länder. Dagens stöld var ett intrång i en plånboksförvaltare – det går alldeles utmärkt att skydda sina tillgångar utanför dessa men det är i dagsläget för krångligt för gemene man. Jo visst används bitcoin av kriminella, precis som vanliga kontanter. Det är dock spårbart (mer så än kontanter), så man bör inte känna sig säker med bitcoin som kriminell! Du skriver att stater kanske kommer ta över eller reglera sönder bitcoin. Men det blir nog svårt – bitcoin är ett öppet protokoll såsom e-mail. För att stoppa det måste i princip internet stängas av.

   Gravatar för användaren
   Oskar
  3. Tror du verkligen att staten skulle strunta helt i Bitcoin om det blev väletablerat som valuta och skulle används dagligen ? Vad tror du skulle hända med statens förmåga att beskatta folket och företag? Skulle vi ha kvar någon välfärd? Bitcoin kommer att få det svårt. Över en natt kan svenska staten göra innehav av Bitcoin olagliga. Precis som de gjorde med guldinnehav i USA en gång i tiden. Tror du då att seriösa företag, om nu Bitcoin blir väletablerat, skulle betala ut löner till anställda i Bitcoin om det var olagligt? Tror du att seriösa företag skulle ta emot betalningar i form av Bitcoin om det vore olagligt? Staten kommer aldrig ge Bitcoin möjligheten att expandera eftersom pengar och skatt går hand i hand och utgör det viktigaste verktyget när det kommer till kontroll av samhället.

   Gravatar för användaren
   Johan
  4. @Oskar
   Skandiabanken tar 0kr för bankkontoöverföringar till de flesta länder och det är gratis med bankkonto och internetbank hos dem. Hur blev överföring via Bitcoin billigare än 0kr?

   Gravatar för användaren
   Stefan H
 15. Hej Jan, som någon relativt påläst om hur kryptovalutor fungerar rent tekniskt skulle jag villja ge mina 5 cent. Full disclosure: Jag har investerat en del i denna värld, men rekommenderar ingen annan att göra så utan att läsa på om det hela i samma detalj som jag själv gjort.

  Det är bra att du addresserar volatiliteten i kryptovalutor, som du sägar är den väldigt hög. Något som repeteras väldigt ofta i bitcoin-communityn är att man ska aldrig investera mer än man är redo att förlora. Att tacka nej som du gjort är ett väldigt förståerligt beslut. Själv kan jag acceptera en hög risk för en liten summa, och bestämde mig som sagt för att investera bara efter att jag läst på om hur det hela fungerar.

  Jag ber dig att editera ditt svar vad gäller OneCoin, detta är INTE en kryptovaluta. Det är både frustrerande och sorgligt att de fått så stor uppmärksamhet, för det tar inte mer än ett par minuter research för att förstå att de driver en 100% scam. Snälla ge dem inte mer trovärdighet genom att nämna dem i samma mening som en riktig kryptovaluta så som Bitcoin! Ett bättra exempel vore Ethereum, som nu är den näst största (riktiga) kryptovalutan på marknaden.

  Vidare vill jag påpeka att det handlar inte om att bli ”the one”, det finns gott om plats för flera kryptovalutor, alla med deras egen niche. Ethereum tex löser helt andra problem än de Bitcoin försöker lösa. Bitcoin idag har problem med att bestämma sig över om deras niche ska vara elektronisk cash eller settlement. Vad de än bestämmer sig över så är det fullt möjligt att de en dag kan ut-manövereras av en ny valuta i dess niche, men det betyder inte att alla dessa hundra-tals valutor tävlar med varandra. Ofta är det väldigt tydligt vilken som är ”vinnaren” innom en viss niche. Tex Litecoin är i samma kategori som Bitcoin, men det är högst osannolikt att Litecoin kommer ta över den marknaden. Om något så är det Bitcoins ”styrelse”-modell, som du mycket riktigt nämnde som ett problem, som skulle få folk att tappa förtroende för Bitcoin.

  Slutligen vill jag säga något om din sista kommentar där. Du hintar lite mot en centralt styrd kryptovaluta. Det kanske inte var vad du menade, men jag vill ändå att folk förstår att en centralt styrd kryptovaluta är lite av en antites. Fundamentalt skulle det inte vara någon skillnad på det och något som Apple Pay. Sådana system är absolut värdefulla i sig, och en blockchain kan möjligen göra dem nytta, men det är ortogonalt från tex Bitcoin, vars mål och värde ligger i att de är så decentraliserade som möjligt. Frågan är då om tex Google skulle ha något intresse av att innovera i ett system som de ”at the end of the day” inte själva äger.

  Gravatar för användaren
  Mathias
 16. Vad backar upp alla dessa digitala valutor? Dess värde baseras endast på förtroende, precis som övriga valutor (SEK, dollar, euro) men med den stora skillnaden att bitcoin inte backas upp med våldmonopol i form av polis och militär. Det är en fluga och de giriga bankirerna kommer göra allt för att döda marknaden för bitcoin mfl. Investera era pengar i bättre o stabilare tillgångsslag.

  Gravatar för användaren
  Johan
  1. Ytterligare ett bevis. Hundratals miljoner kr har stulits efter att bitcoin hackats. Om detta rapportera flera internationella medier.

   Gravatar för användaren
   Johan
 17. Hej Jan,
  För det första tack för en bra blogg, jag brukar ofta vara inne och läs dina inlägg, alltid lika intressanta och välskrivna.
  Detta är min första kommentar som jag bara måste skriva för att varna andra läsare här på bloggen, angående Onecoin som du nämner i detta inlägg.

  Efter timtal av forskning överallt på internet så vill jag dela med mej varningens tecken mot onecoin, det är verkligen ingen kryptovaluta utan det är en scam, det går inte ihop och allt de promotar med är i princip lögner. Det är ett pyramidspel.
  Så till Er och alla Era läsare håll er borta från onecoin!

  Gravatar för användaren
  Richard

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök