Lag 1/21 - Lagen om orsak och verkan
Sök:

Lag 1/21 – Lagen om orsak och verkan

Den här artikeln publicerades 2008-06-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den första lagen i Brian Tracys serie om de 21 absolut obrytbara lagarna kring pengar är lagen om orsak och verkan.

Denna lagen baseras sig på Newtons lag om orsak och verkan – allt som sker har en orsak. Detta innebär även att ingenting sker av en slump. Den säger alltså att vi lever i en värld som lyder under lagar och inte slumpen även det ibland kan te sig vara slumpen då vi inte känner till den direkta eller indirekta orsaken.

Med vårt ekonomiska perspektiv säger den alltså, något som i mångas öron är kontroversiellt – den säger att vår ekonomiska situation, lycka eller olycka, rikedom eller fattigdom är ett direkt resultat av de handlingar vi har gjort eller inte har gjort – oavsett vad vi tycker om det eller ej.

Det innebär också att om du vill uppnå ett mål och du sedan börjar göra saker, säga saker och tänka saker som tar dig mot detta mål så kommer du att förr eller senare också nå detta mål. Det första steget är alltså att bestämma sig och vara, göra, tänka och säga.

Om vi alltså utgår från att ekonomisk frihet, ekonomiskt oberoende eller rikdom är en effekt/verkan av vissa människors göranden, varanden, säganden och tänkanden så är det för dig att bara kopiera dessa och du kommer att uppnå samma resultat som dessa människorna har uppnått. Orsak leder till verkan.

Den andra viktiga följden av denna lagen är att dina tankar är orsaker och dina handlingar är effekterna av ditt tänkande. Din tanke är det viktigaste verktyget du har eftersom det är den som är kreativ och skapar dina resultat. Alla resultat du har i ditt liv, alla saker, alla relationer och alla dina åstadkommanden är direkta effekter av ditt tänkande eller attraktionen av ditt tänkande.

Den dagen du börjar ändra ditt tänkande kommer du också få helt nya effekter och resultat – och det bästa av allt är att ditt tänkande kan du ändra från en sekund till en annan. Detta är också det grunden


Den här artikeln publicerades 2008-06-24 klockan 00:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Klokt sagt. Jag brukar säga att det snarare handlar om ”varför” än ”hur”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Jag tror att det osynliga, tillsynes slumpmassiga eller det vi kallar tur eller otur. Handlar om passion, langtan och onskan. Har man det, det kommer fran hjartat, da gor man vad som kravs for att lyckas. Har man det inte forsoker man sno nagon annans recept pa framgang och tror att det bara handlar om teknik, men det ar en kombination. Passionen ser till att man lar sig tekniken. Men vi tror for mycket pa teknik och glommer passionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  malin frandfors
 3. Vit pil

  Kort och gott kan man säga: Lär dig samla ihop resurser;)? Var en dealmaker kort och gott och se hur du kan få ihop person A’s kunnande, person B’s pengar, person C’s kändisskap och person D’s nätverk och med dessa 4 instanser skapa en magi som inte går att skapa på egen hand.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 4. Vit pil

  Hej!

  Jag är inte riktigt med på din utläggning – i början skriver du att det handlar mer om slump, men i slutet så är det inte det… *förvirrad* :)

  Jag håller dock med dig i komplexiteten när man börjar titta djupare på saker.

  Min poäng i inlägget var att i det stora hela så är människors framgång inte slump. För att även om det är som du skriver att vissa människor drabbas av otur så ser dessa det som ett lärotillfälle, vilket gör att de lyckas bättre nästa gång.

  Hälsningar,
  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 5. Vit pil

  Här var det inte lätt att få igång en diskussion?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Miljardären
 6. Vit pil

  Nu verkar det som om det är en fysikbok. Det är det inte, Talebs bakgrund är analys av derivat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Miljardären
 7. Vit pil

  Eller också är det så att allting styr av en mycket högre grad av slump än du tror. Jag rekommenderar boken ”The black swan” av N. Taleb som beskriver en helt annan världsbild än den du målar upp. Tex tror jag att många av de människor och företag som nått stor framgång (räknat i pengar) har gjort det genom att ta stora risker – och lyckats genom hårt arbete OCH tur. Sedan finns det många som tagit stora risker och gjort det mesta rätt men misslyckats pga ”otur”. Man kan alltid diskutera tur och otur för precis som du skriver är det inte mycket som sker av ren slump, men för en observatör spelar det inte så stor roll om det är ren slump eller någonting man inte kan se så orsakar en händelse.
  Ett exempel från boken på att inte ens det ”enkla” newtonska universumet är så enkelt, är att beräkna banorna för biljardbollar på ett biljardbord. Att beräkna banorna verkar vid första anblicken vara ren gymnasiematte. En noggrannare analys visar dock att efter några stötar (en boll kolliderar med en annan som kolliderar med en tredje osv) måste man ta hänsyn till världen utanför biljardbordet. Tex påverkar gravitationen från spelarna. För att korrekt kunna beräkna banan efter den tionde kollisionen måste man ta hänsyn till alla partiklar i universum. Det är inte slump, men i praktiken kommer det att verka så.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Miljardären

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.