Låna för livet
Sök:

Låna för livet

Första delen i ett nytt TV-program på UR som handlar om privatekonomi

Jag såg igår den första delen i TV-serien ”Låna för livet” i Utbildningsradion. Lite annorlunda perspektiv från Lyxfällan även om båda jobbar med att höja den ekonomiska kompetensen hos vanliga privatpersoner.

Den här gången handlade om att utsätta ett antal vanliga familjer för ett privatekonomiskt experiment där man höjda räntan med 2 %, införde ett amorteringskrav och bostadspriserna föll. Det är en serie i åtta delar varav bara den första har publicerats än så länge.

Min bedömning är att familjerna är ganska vanliga och eftersom vi inte har någon finansiell fortbildning i det här landet, är det inte så konstigt att den privatekonomiska kompetensen inte är så hög.

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Riktigt skojigt program och se hur lite marginaler folk faktiskt har.

  Hoppas att dom kör en avslutande månad med där en person blir sjukskriven och den andra blir arbetslös.

  När man frågar folk om hur dom skulle hantera det säger dom ofta, men det får ju inte hända. Däremot kan dom gå med på att det skulle kunna hända paradoxalt nog.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Såg delar av programmet och blev jag också chockad av deras höga matkostnader.

  kan det vara så att man med ”matkostnad” räknar allt som handlats med t.ex. ICA-kort? Då kan ju en hel del skräp smyga sig in där.

  Vi är tre i familjen, två vuxna och barn på 4 år. Matkostnad mellan ca 3-4000 kr/månad beroende på om vi har mycket gäster eller inte den månaden. Äter två lagade mål mat om dagen, köper bröd av bagaren direkt, aldrig halvfabrikat, allting lagas från grunden. Färsk fisk minst en gång i veckan. Mycket asiatisk mat med högrev, fläsk filé och färska skaldjur. Hur går det till?

  * Handlar alltid när vi har rabatter, t.ex. scanningsrabatter, 10% här och där. Växlar mataffärer efter kampanjer och vad vi ska ha.
  * matlådor till lunch
  * Lagar egna köttbullar, pytt i panna osv. Extremt sällan dyra halvfabrikat.
  * Mycket grönsaker
  * Var nog 10 år sen nån av oss drack läsk eller mineralvatten till lunch/middag. Vanligt vatten, mjölk eller på helgen en flaska gott vin.
  * Extremt sällan att vi köper godis och chips och annat sånt. Brukar få lite chokladkartonger och liknande vid födelsedagar och jul. De räcker långt, och mindre snask sparar tänderna. Den lille gillar inte ens godis (har inget sötsug som man ser hos många barn, och vill ha vatten till maten).
  * Köper en hel del frukt, det funkar bra som godis.
  * Skriver inköpslistor och håller oss till dem. Blir lätt annars att man ”plockar på sig” en massa, speciellt vid kassorna.
  * Passar på när det är kampanjer på olika varor.

  Jag tror att många är väldigt ”lata” när det kommer till maten, det blir mycket hämtmat, mycket onyttigt, halvfabrikat, man missar erbjudanden eller bryr sig inte, kanske äter mer än man borde osv. Det blir en hel del pengar utslaget på ett år som man kan ha roligare för om man lägger en kvart extra varje vecka på att planera inköpen. Och detta utan att tumma på råvarornas kvalitet.

  /H

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 3. Vit pil

  såg programmet och blev helt chockad av familjen som hade tänkt låna 300.000 till en resa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   De hade en matkostnad på 12k i månaden. Oxfilé alla dagar i veckan? Eller vad är det frågan om?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Civ.ing

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.