Lär dig räkna på investeringar - övningsuppgift 2 - Hyresfastighet till salu
Sök:

Lär dig räkna på investeringar – övningsuppgift 2 – Hyresfastighet till salu

Den här artikeln publicerades 2008-03-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

I denna övningsuppgiften kan du lära dig att räkna på fastighetsaffärer med hjälp av samma principer som i övningsuppgift 1 – automatiserad biltvätt till salu. Syftet med uppgiften är visa likheterna mellan olika investeringar – kapitalet flödar och fungerar likadant och det är samma faktorer man som investerare måste ta hänsyn till – oavsett om vi investerar i fastigheter, företag eller värdepapper.

Medan den första uppgiften mer är framtagen för att räkna på handlar denna uppgiften mer om förståelse och kunna tolka de resultat som excel-kalkylen visar oss.

För att förtydliga:

Syftet med denna uppgift och kalkyl är att på ett enkelt, snabbt och smidigt sätt kunna avgöra huruvida det ens är lönt att lägga ner mer tid på olika fastighetsobjekt. Använd kalkylen för att få mer information och för att kunna ställa rätt frågor – sedan behöver man naturligtvis göra en bra due diligence på objektet man avser investera i.


Den här artikeln publicerades 2008-03-15 klockan 19:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej. I kalkylbladet så är ackumulerad vinst/förlust och betalnettot exakt samma. Bör verkligen amorteringarna vara med i Vinst/förlust det är ju ingen kostnad. Om de är med så borde nettot efter försäljning vara försäljningspris – (köpeskilling-amortering).

  Får inte ihop det annars.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 2. Vit pil

  Har ni fler tips var man kan lära sig mer om fastigheter? Böcker andra siter mm

  Hälsningar Supersonic

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Supersonic
 3. Vit pil

  Madwax, enda sättet att nå fram är genom att ta stegen som leder till kassaflöde och mer förmögenhet. Dessvärre är inte alla framgångsprogrammerade. Vissa har inte det som krävs, sedan kan de babbla om att de ska bli så framgångsrika. Jag har stött på tusentals människor vid det här laget som bara snackar en massa.

  Mycket snack, ingen verkstad. ”Så blir inga barn gjorda” eller vad man nu säger:).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 4. Vit pil

  Jag håller med Mathias – det går inte att bli rik på att göra som alla andra…

  (iof. förutsatte jag nu att alla andra inte var rika) :D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 5. Vit pil

  David, håller med dig. De bästa affärerna jag gjort har jag funnit i skymundan. Med skymundan menar jag på platser som vänner refererat mig till. Oftast utomlands, men även i Sverige.

  Jag fick i dagarna kontakt med en amerikansk kvinna som dessvärre konkursat ett agrikulturellt projekt hon hade i Afrika. Men hon hade så bra idéer inom agrikultur och hon har utbildning och erfarenhet inom just detta ämne, att jag bad henne att teama ihop med mig och tillsammans kunde vi kanske bygga upp något gemensamt (jag ger kreativ input och hon tillför kunskapen). Tanken är att bygga ett bolag med ordentlig ledning, ordentlig marknadsplan etc. Sedan att sälja det hela till investerare som vill ha månatligt kassaflöde (vid tiden då investerare kontaktas ska bolaget redan tjäna pengar). Madwax’s Google grupp har visat ett intresse redan för sådana här möjligheter så det kommer bli lite ”pitchande” där.

  Så leta på ställen som ingen annan vill röra sig på. Investerare, som RichDad sa, ”letar efter trubbel”. Trubbel är vad de flesta flyr från, därför går de till mäklare där allt är prima men lågavkastande. Bli experter på att hantera risk (risk/reward).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 6. Vit pil

  Hej David,

  Det hade varit väldigt intressant att få reda på vilka concerns du har över mina kalkyler – särskilt för att se om det är något jag har förbisett.

  När det gäller hyresfastigheterna, så med dagens marknadssituation så håller jag helt och hållet med dig. Ã… andra sidan var ju inte heller syftet med detta inlägget att rekommendera fastigheten utan att lära sig att räkna och tolka informationen. Det skadar inte att ha processen färdig när väl situationen i framtiden kommer – eller hur? :)

  Tack för din kommentar,
  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 7. Vit pil

  Jag får dels ta och önska dig lycka till, men jag har väl en del concerns över dina kalkyler, helt klart.

  Apropå hyresfastigheter. Ifall man vill ge sig in i den branschen, finns det oftast ingen anledning att kolla efter bostäder som annonseras ut av mäklare. Dessa objekt går det knappt att tjäna pengar på, i regel.

  Mvh David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.