Lars Ohly vill höja skatten - 3 frågor att ställa sig...
Sök:

Lars Ohly vill höja skatten – 3 frågor att ställa sig…

Den här artikeln publicerades 2008-11-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Läste kort på SVT:s hemsida om att Vänsterpartiet och Lars Ohly vill höja skatten för 75%(!) av Sveriges befolkning. Han motiverar det med att han tror att de flesta är villiga att betala för högre välfärd. Föga förvånande tycker jag att han är helt ute och cyklar – denna gången mer än vanligt – särskilt för sitt eget bästa. Hur ska han gå till val på högre skatter för större delen av befolkningen?

Det intressanta i sammanhanget är att vända sig innåt och titta på det ur hans perspektiv – vad är det han ser som inte jag ser? Uppenbarligen så lever vi i samma land – ser ungefär samma saker och drar två helt olika slutsatser?

Jag förstår verkligen inte… däremot vill jag verkligen bjuda in till reflektion över följande tre frågor in innan beslut av ekonomisk karaktär:

 • Vad är jag ser som ingen annan ser? (vad är min ”orättvisa fördel” gentemot andra)
 • Vad är det andra ser som inte jag ser? (vad är det jag missar, eller vad är det som gör att andra säljer och jag köper (eller tvärtom))
 • Vad är det min hjärna gör just nu för att lura mig? (ofta använder vi känslor för att fatta beslut istället för att skapa oss en helhet i form av logik OCH känsla – dvs vilka försvarsmekanismer är det som är aktiverade just nu – t.ex. rädsla för skulder, rädsla för investera, behov av trygghet etc.)

Den här artikeln publicerades 2008-11-13 klockan 00:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag har inget emot att betala lite högre skatt för ett bättre välfärd och sjukvårdsystem. Går det att ha det på samma vis med lägre skatter så är det ju bara bonus. Men jag hade inget emot hur det var med Socialdemokraterna. Kommer alltid att rösta på det rödgröna blocket.

  Låt mig aldrig se Sverige förvandlas till ett USA.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  S
 2. Vit pil

  Så länge skattemedel går till att minska inflationen så är jag med på det under en viss period. Sedan får de sänka det igen och lära sig att investera skattemedlen utomlands och få lite ränta på medlen.

  Idag spenderas ju skattemedlen på saker och ting och när pengar fattas ”printar” man nytt (höjd inflation). Lösningen är alltid export och investering i andra länders statspapper. Hoppas Ohly har detta i tankarna, då är jag med på noterna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.