Läsarfråga: 58 år gammal, 50 000 kr på ett ISK-konto, pengarna ska användas om 6 år

Dagens läsarfråga från en läsare:

Har läst din blogg den har inspirerat mig till att starta ett konto på Avanza, för att få en del av mina besparingar att börja arbeta och förhoppningsvis växa till sig. Är en 58-årig kvinna som satsar 50.000 på ett isk konto. Min önskan och förhoppning är att de ska växa tills jag går i pension om ca.6 år. Nu till min fråga, har du några goda råd till mig, vad jag ska köpa och vad jag bör tänka på så här i början. Väldigt tacksam om du kan vägleda mig lite…-:))

Det här är en ganska vanlig fråga, men som tyvärr är väldigt svår att svara på. Anledningen är nämligen att tiden är väldigt kort och att där inte finns någon information om hur resten av ekonomin ser ut. När det gäller pengamaskinen är nämligen tiden avgörande eftersom lång tid minskar risken. Jag brukar säga minst 5 – 10 år, i det här fallet är 6 år i kortaste laget.

Det som jag skulle säga rent generellt är att först se till att ha ett buffertkonto för oförutsedda utgifter enligt den här artikeln. Om där redan finns ett buffertkonto, så skulle jag nog överväga ett bankkonto såsom t.ex. Akelius Spar som kan ge upp emot 5 % på 5 år med lägre risk än aktier. Fler alternativ har jag beskrivit här.

Om man ändå vill köra aktier i form av indexfonder så skulle jag säga att gå på regeln om en fördelning mellan aktier och räntor på:

Andel räntor i procent = ålder, i det här fallet 58 år

Andel aktie i procent = 100 – ålder, i det här fallet 42 % aktier.

Sedan skulle jag faktiskt fokusera på att försöka förbättra ekonomin enligt den här artikeln:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök