Läsarfråga: 58 år gammal, 50 000 kr på ett ISK-konto, pengarna ska användas om 6 år
Sök:

Läsarfråga: 58 år gammal, 50 000 kr på ett ISK-konto, pengarna ska användas om 6 år

Den här artikeln publicerades 2014-12-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Dagens läsarfråga från en läsare:

Har läst din blogg den har inspirerat mig till att starta ett konto på Avanza, för att få en del av mina besparingar att börja arbeta och förhoppningsvis växa till sig. Är en 58-årig kvinna som satsar 50.000 på ett isk konto. Min önskan och förhoppning är att de ska växa tills jag går i pension om ca.6 år. Nu till min fråga, har du några goda råd till mig, vad jag ska köpa och vad jag bör tänka på så här i början. Väldigt tacksam om du kan vägleda mig lite…-:))

Det här är en ganska vanlig fråga, men som tyvärr är väldigt svår att svara på. Anledningen är nämligen att tiden är väldigt kort och att där inte finns någon information om hur resten av ekonomin ser ut. När det gäller pengamaskinen är nämligen tiden avgörande eftersom lång tid minskar risken. Jag brukar säga minst 5 – 10 år, i det här fallet är 6 år i kortaste laget.

Det som jag skulle säga rent generellt är att först se till att ha ett buffertkonto för oförutsedda utgifter enligt den här artikeln. Om där redan finns ett buffertkonto, så skulle jag nog överväga ett bankkonto såsom t.ex. Akelius Spar som kan ge upp emot 5 % på 5 år med lägre risk än aktier. Fler alternativ har jag beskrivit här.

Om man ändå vill köra aktier i form av indexfonder så skulle jag säga att gå på regeln om en fördelning mellan aktier och räntor på:

Andel räntor i procent = ålder, i det här fallet 58 år

Andel aktie i procent = 100 – ålder, i det här fallet 42 % aktier.

Sedan skulle jag faktiskt fokusera på att försöka förbättra ekonomin enligt den här artikeln:


Den här artikeln publicerades 2014-12-12 klockan 06:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.