Läsarfråga: Gå all-in med sina pengar eller sprida ut dem över tid?
Sök:

Läsarfråga: Gå all-in med sina pengar eller sprida ut dem över tid?

Hur känslan och logiken leder oss på villovägar... Del 1 av 3.

Läsarfråga: Gå all-in med sina pengar eller sprida ut dem över tid?

Ska man investera hela sitt kapital på en och samma gång (gå all-in) eller ska man sprida ut investeringen över tid, ungefär som ett månadssparande? Det är en rätt vanlig fråga som jag brukar få via mejl och på mina föreläsningar. Fram till för en tid sedan var jag bombsäker på svaret. Nu när jag räknat på det är jag inte lika säker längre…

Det finns en nyare version av den här artikeln här: Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid? - Sprida ut pengarna över tid betyder att du skjuter upp risken till senare men kan ändå vara lämpligt...

Bakgrundsscenariot brukar vara ungefär samma (även för mig), under en tid så har man lyckats spara ihop en del pengar på ett konto. Någonstans innerst inne fattar man att ha pengarna stående på ett bankkonto med 0 % ränta är ingen vidare idé. Sedan hör man från andra, läser i böcker och på bloggar eller hör på föreläsningar att man bör investera dem. Man bestämmer sig för att göra det och precis när man ska göra det så slår rädslan till. Vad ska jag köpa? Ska jag köpa för hela beloppet? Tänk om jag förlorar…

Jag tänker att det är helt naturligt – vi hamnar där alla från tid till annan och jag har varit där fler gånger än jag kan räkna. Det viktigaste är att ha en strategi och en plan som man kan hänga upp det på. Om vi tar den första frågan så har jag skrivit om det många gånger här på bloggen – jag gillar en strategi som är passiv och bygger mer på att man styr mot en tillgångsfördelning än att man ska välja vinnaraktier eller vinnarfonder, eftersom det har gång på gång bevisats vara statistiskt sätt nästan omöjligt. Läs mer här.

Det är den andra frågan som jag tänkte fördjupa mig i, i den här artikeln.

Ska man investera hela beloppet på samma gång, eller ska man sprida ut köpen över en tid?

Fördelar med att sprida ut investeringen över tid

Att sprida ut investeringen över tid låter förnuftigt och ”känns rätt”. Det är också anledningen till att många finansiella rådgivare rekommenderar strategin. Inte minst utifrån ett perspektiv där börsen har kraschat tre gånger de senaste 15 åren. På engelska heter uttrycket att sprida ut investeringen över tid ”dollar cost averaging”.

Det går ut på att om man har t.ex. 120.000 kr så köper man för 10.000 kr en gång i månaden (eller annan tidsperiod) istället för att investera alla 120.000 kr vid ett tillfälle. Fritt översatt definierar Wikipedia det som:

Dollar cost averaging är en investeringsstrategi för att minska volatilitetens påverkan på ett stort köp av tillgångar såsom t.ex. aktier eller fonder. Genom att dela upp summan som ska investerar i marknaden i lika stora delar och investera dessa med regelbundna intervall, minskar DCA risken för att att råka ut för en substantiell förlust genom att man investerar hela beloppet innan en nedgång på marknaden.Wikipedia – Dollar-Cost Averaging.

Bakgrunden till namnet är att vid ett fall så hjälper strategin till att minska den genomsnittliga kostnaden för den köpta tillgången. Det medför också att vid ett prisfall på marknaden så är inte hela beloppet exponerat utan bara en mindre del. Den andra fördelen blir att strategin hjälper till att du får fler aktier när aktierna har sjunkit i pris och du får färre när de har ökat i pris, vilket innebär just att du får ett genomsnitt.

Räkneexempel på dollar cost averaging

Du har 4.000 kr att investera. Du väljer att fördela dessa på 1.000 kr per månad i 4 månader.

Pris/andel Månadens köp Totalt innehav Genomsnittligt pris
Månad 1:  330 kr 3 st 3 st 330 kr
Månad 2: 250 kr 4 st 7 st 281 kr
Månad 3: 200 kr 5 st 12 st 250 kr
Månad 4: 500 kr 2 st 14 st 286 kr

Det betyder att efter 4 månader äger vi 14 st aktier till ett genomsnittligt inköpspris om 286 kr (=4000/14). Hade vi köpt allting månad 1 så skulle vi bara äga 12 st aktier (=4000/330).

I tabellen kan man tydligt se hur:

  • Du får fler andelar när priset är lågt och färre när priset är högt.
  • Hur det genomsnittliga priset varierar med de olika inköpen

Hela poängen med den här investeringsstrategin är att man hävdar:

Strategin minskar risken genom att låta en investerare komma in på marknaden över tid.

Sprida ut det över tid är därmed bra… eller?

Ovanstående resonemang låter bra…. men vad händer när man omsätter det i praktiken?

→ Läs fortsättningen av artikeln i del 2 

Relaterade inlägg


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.