Läsarfråga: Gå all-in med sina pengar eller sprida ut dem över tid? (forts.)
Sök:

Läsarfråga: Gå all-in med sina pengar eller sprida ut dem över tid? (forts.)

En medelväg med det bästa från båda världar. Del 3 av 3.

Läsarfråga: Gå all-in med sina pengar eller sprida ut dem över tid? (forts.)

För ett par dagar sedan påbörjade jag en artikel i tre delar kring frågan om man ska investera alla sina pengar vid ett engångstillfälle (”gå all-in”) eller om man ska sprida ut det över en längre period.

Det finns en nyare version av den här artikeln här: Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid? - Sprida ut pengarna över tid betyder att du skjuter upp risken till senare men kan ändå vara lämpligt...

Som jag visade i den första  artikeln (del 1 av 3) så finns det några uppenbara fördelar genom att sprida ut det över tid. I den andra delen visade forskningen att det inte riktigt var sant, utan att statistiskt sett skjöt man bara upp risken på framtiden genom att sprida ut pengarna över tid, men att där fanns psykologiska fördelar. I den här avslutande delen tittar jag på ett sätt att kombinera det bästa från båda världar.

När det amerikanska finansbolaget Gerstein-Fischer gjorde sina undersökningar lade de till ett tredje alternativ som de kallade för ”Momentum Dollar-Cost Averaging”. Momentum DCA går i korthet ut på att man använder marknadens momentum (läs: rörelse) tillsammans med den vanliga DCA-strategin. Man investerar mer pengar en månad efter att börsen har gått upp och man investerar mindre en månad efter att börsen har gått ner.

Ökningen eller minskningen månaden efter bestämdes av en så kallad variansfaktor – en förbestämd procentsats som anpassade beloppet. I deras studie använde de 20 %. Det betyder att om vi skulle investera 12.000 kr på 12 månader med 1/12 per månad så skulle det bli 1.000 kr per månad i vanlig DCA-strategi. Med variansfaktorn skulle det istället bli:

 • Efter en månad med positiv utveckling: 1.000 + 20 % x 1.000 = 1.200 kr.
 • Efter en månad med negativ utveckling: 1.000 – 20 % x 1.000 = 800 kr

Naturligtvis innebär den här förändringen att även tidsperioden förändras – det vill säga att det är ju inte längre säkert att det tar exakt 12 månader att investera hela beloppet. Kortaste tiden för att få in hela investeringen skulle vara 10 månader (=12.000 / 1.200) och den längsta skulle vara ca 15 månader (=12.000 / 800).

När man körde den här strategin på historiska data för den amerikanska börsen (S&P 500) under rullande 20-års perioder mellan 1926 till 2010 visade det sig att momentum-DCA slog den vanliga DCA-strategin i 425 fall av 780. Det betyder att i 54 % av fallen gav strategin ett bättre utfall än en vanlig DCA. Skillnaden i genomsnitt var ungefär 2 % avkastning.

Tittar man på det utifrån perspektivet i den förra artikeln så är det inte heller så konstigt eftersom momentum-DCA får in pengarna på marknaden snabbare än en DCA men inte lika fort som en engångsinvestering. En engångsinvestering är således fortfarande bättre rent statistiskt än momentum-DCA, men har nackdelarna som diskuterades tidigare.

Slutsatsen man alltså kan dra är att momentum-DCA strategin, som mer eller mindre bygger på den vanliga DCA tanken har de psykologiska fördelarna samtidigt som den har en liten twist som gör att den förväntade avkastningen blir lite högre. Även om det avkastningsmässigt inte är optimalt så är det ändå ett steg på vägen att kombinera rationella investeringsprinciper med vårt irrationella beteende som investerare/människor.

Relaterade inlägg


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Tack för svaret senast!! Skulle vilja använda mig av ovanstående metod men har en fråga kring det, och som sagt är jag en riktig nybörjare så ber om ursäkt för en eventuell dum fråga/or..
  Vilken börs är det man ska kolla på? Någon slags världs-börs eller kanske ett svenskt index? och var kan man se dessa?
  Utifrån att man investerar som din nybörjarportfölj då.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
 2. Vit pil

  I det här fallet ökar man ju insättning vid en positiv utveckling. Men det går inte det tvärs emot resonemanget i RikaTillsammans-portföljen där man vid omfördelningen där alla delar ska vara lika, tvärtemot ökar i de tillgångarna som sjunkit i värde och minskar i de tillgångar som har en positiv trend?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Paulsson
  1. Vit pil

   Njae… hur du sätter in pengarna kan du ju fördela själv. Eller missförstår jag något?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tjena! Jäkligt bra läsning det här!

  Jag har precis fyllt 18 och fick i present en summa som mina föräldrar sparat ihop till mig under åren. Då jag vill investera dom har jag därför läst det som skrivits i den här serien och har bara en fråga nu. Var tycker du att pengarna ska ligga innan dom blir investerade. Har öppnat ett konto hos Avanza.
  Ledsen om jag inte skrev allt som behövdes för att svara. Jag är total nybörjare…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
  1. Vit pil

   Innan de blir investerade – lägg dem på ett konto med fria uttag och en ränta högre än 0. Kul att du är intresserad redan nu!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej!

  Kanske en dum fråga men

  -Om man vänder på det och ökar beloppet efter en månad med negativ utveckling och tvärtom när det det varit en månad av positiv utveckling, jag menar då köper man väl fonden till ett billigare pris eftersom man tänker i ett långsiktigt perpektiv?? eftersom i långa loppet menar du att portföljen ökar med ca 8% per år.

  Eller tänker jag fel?

  Tack för mycket inspirerande läsning från en som haft pengar i madrassen alldeles för länge ;-) hehe

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nybörjaren..
  1. Vit pil

   Jag hänger med på hur du tänker, men om jag minns rätt så hade de testat det i rapporten och då kommit fram till att sannolikheten att börsen sjunker efter en negativ månad är större än att den går upp. Därför tror jag att det inte var en så god idé (tyvärr).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.