Läsarfråga: hur kan man investera 2 miljoner?
Sök:

Läsarfråga: hur kan man investera 2 miljoner?

Läsarfråga: hur kan man investera 2 miljoner?

En rätt vanlig läsarfråga jag får är hur man ska investera ett större belopp pengar. Det senaste mejlet kom nu bara för någon dag sedan från läsaren Åsa:

Mitt namn är Åsa och jag har läst din blogg nu ett tag och jag tycker att den är jättebra men den speglar inte riktigt min situation så därför tänkte jag be dig om ett råd.

Jag har precis sålt mitt företag som jag drivit i ca 20 år och helt plötsligt sitter jag här med ca 2 miljoner utan att riktigt veta hur eller var jag ska placera mina pengar.

Aktier,fonder? Mitt mål är att se det långsiktigt men att ändå kunna plocka ut en liten summa årligen(40-50 tusen)men att ändå få det till att växa.

MvH Åsa

Först och främst vill jag verkligen säga grattis Åsa till din försäljning, ditt entreprenörskap och för att ha en god ekonomisk situation. Hur man placerar ett belopp handlar naturligtvis om vilka mål som man har och framförallt hur ens livssituation ser ut. I mitt resonemang nedan utgår jag från att du har en ordnad ekonomi och din löpande privatekonomi går ihop från månad till månad. Det vill säga att pengarna är ”bonus”-pengar som inte behövs i det vardagliga. Jag vet inte heller något om din ålder, men jag utgår från att du är runt 45-50 år.

Alt. #1 – Riskfritt bankkonto. Ger ca 50 000 kr/år

Att få en avkastning om 40-50.000 kr per år på ett belopp på 2.000.000 kr är relativt enkelt (även i lågräntetider som idag) eftersom det bara motsvarar ca 2.50 % avkastning.

Där skulle mitt bästa tips helt enkelt vara att sätta in pengarna på ett låst bankkonto under t.ex. 5 år och på så sätt till och med vara garanterad 2.75 % i ränta – då dessutom med insättningsgaranti. Ett exempel på bank som ger den här räntan är Ikanobank. Alternativt skulle man kunna använda GE Money Bank eller Svea Direkt som ger 2.35 % med insättningsgaranti och ingen bindningstid.

Jag skulle även passa på och sätta 50 000 kr hos Akelius Spar. Det är fastighetsbolaget som har en inlåning om 5 % som de använder som handpenning vid köp av egna hyres- och kontorsfastigheter. Jag gillar ju Akelius och har investerat en del i deras preferensaktier som jag skrev om här och här. Där finns ingen insättningsgaranti men de har ett 30 årigt track record och jag bedömmer bolaget som oerhört stabilt.

Alt. #2 – En långsiktig portfölj på 5 till 10 år (ca 6.50 %/år)

Om jag inte behövde pengarna inom en period på 5 till 10 år så skulle jag göra en variant på nybörjarportföljen som jag beskriver i min artikelserie ”Så blir du rik”. Jag skulle investerat i samma fonder bortsett från månadssparandet. Den naturliga följdfrågan som dyker upp då är om man ska investera allt på samma gång eller inte. Det statistiskt sätt korrekta svaret är att ju längre tid pengarna är i marknaden desto bättre avkastning får du vilket antyder att man bör investera allt på en gång. Det här känns dock för de flesta av oss känslomässigt jobbigt.

Jag har skrivit en hel artikelserie ”Gå all-in med sina pengar eller sprida ut dem över tid?” där jag diskuterar just det här ämnet. En variant är att sprida ut det över ett tag med ökande insättningar efter en månad där börsen ökat i värde. En sådan portfölj baserat på indexfonder bör ge en genomsnittlig avkastning på ungefär 8 % per år med en rimlig risk, vilket på 2.000.000 kr bör motsvara ungefär 160.000 kr per år i genomsnitt.

Om man däremot kompletterar enligt nedan så minskar man avkastningen med ca 1.50 % per år, men å andra sidan minskar man risken eftersom man får en större diversifiering framförallt mot guld och silver, som jag tror kan vara en bra försäkring i dessa turbulenta tider.

Komplettering med reala tillgångar såsom guld och silver

Eftersom det ändå rör sig om en hel del pengar så skulle jag faktiskt göra en komplettering och inte lägga allt i indexfonderna. Jag hade faktiskt tagit ca 10 – 15 % och investerat i fysiskt guld (eller silver) som en försäkring i dessa oroliga tider. Inte i några guldfonder, etf:er eller andra pappersvarianter utan riktiga guld- och silvertackor. Anledningen är att guld och silver trivs ganska väl i både ett scenario där inflationen eller deflationen ökar. Mer om det i ett inlägg till helgen.

Jag själv lägger den här mängden guld och silver i min egen portfölj. Jag själv köper guld och silver från en estländsk leverantör som heter Liberty Silver (annonslänk). Jag rekommenderar mina två artiklar på ämnet ”Mina erfarenheter av olika sätt att köpa och investera i guld och silver” och ”Allt guld och silver är inte skapat lika…”.

För övrigt har ju guldet i år utklassat alla andra tillgångsslag och ligger ungefär +10 % mot börsindex. Guldet för mig är inte en investering utan snarare en försäkring genom att man köper en riskfri tillgång. Det som jag skulle köpt är rena investeringsmynt eller tackor s.k. bullion. T.ex. Sydafrikanska Krügerrand, amerikanska Gold Eagles eller Silver Eagles alternativt österrikiska philharmoniker.

Komplettering med fastigheter / fastighetsbolag

Det andra som man kan komplettera med i portföljen är fastigheter – det finns lite olika sätt att göra det på och jag har faktiskt ingen riktig erfarenhet av att ha gjort det själv. De alternativ som ligger mig närmast är t.ex.

 • Svenska bostadsfonden som är en svensk lösning där du kan äga hyresfastigheter utan alla de praktiska bestyren.
 • En amerikansk böshandlad REIT fond (REIT = Real Estate Investment Trust) – t.ex. Vanguard REIT Indexfund
 • Alternativt några svenska fastighetsbolag – såsom Akelius, Wallenstam, Balder, Kungsleden etc.

Många strategier som baserar sig på tillgångsallokering rekommenderar en liten del (ca 5 %) exponering mot fastigheter så det är därifrån jag kommer.

Komplettering med hjärtat – Better Globe

Den sista kompletteringen är att jag hade investerat en andel i portföljen i Better Globe. Better Globe är projektet som ligger mig nära om hjärtat där man investerar i skog som planteras nere i östra Afrika där man ger människor möjlighet till jobb, mikrolån, barn möjlighet att gå i skolan samtidigt som man bidrar till att förbättra vår miljö. Samtidigt som man får en genomsnittlig avkastning om 15 % på sina pengar.

Samtidigt ligger ju risken i en helt annan liga än de andra investeringsalternativen som är relativt låg. I Better Globe är bolagsrisken den stora risken – en risk som i stora drag är eliminerad i de andra indexliknande tillgångarna. Å andra sidan är Better Globe en tillgång som är helt okorrelerad alla andra investeringar. Träden växer oavsett hur ekonomin ser ut i Sverige, Grekland eller något annat land.

Sammanfattning

Så om jag ska sammanfatta hur jag hade placerat de två miljoner kronor som Åsa har – utifrån min ekonomiska situation där den löpande ekonomi går ihop av sig själv, jag är 33 år gammal – så hade jag gjort som följer.

portfolj-fordelning

I tabellform ser fördelningen enligt ovan ut som följer:

Investering Tillgångstyp Investering Avkastning (%) Avkastning (SEK) Andel i portfölj
Akelius Spar Kontanter 50 000 kr 5,00% 2 500 kr 2,50%
Ikanobank Kontanter 135 000 kr 2,50% 3 375 kr 6,75%
SPP Obligationsfond Obligationer 162 500 kr 4,90% 7 963 kr 8,13%
Spiltan räntefond Obligationer 162 500 kr 2,60% 4 225 kr 8,13%
Vanguard Total Intl. Bond (BNDX) Obligationer 162 500 kr 4,00% 6 500 kr 8,13%
Avanza Zero Aktier 162 500 kr 8,00% 13 000 kr 8,13%
Spiltan Investmentbolag Aktier 162 500 kr 12,00% 19 500 kr 8,13%
DNB Global Indeks Aktier 162 500 kr 8,00% 13 000 kr 8,13%
AMF Aktiefond Europa Aktier 162 500 kr 8,00% 13 000 kr 8,13%
SPP Aktiefond USA Aktier 162 500 kr 8,00% 13 000 kr 8,13%
Swedbank Indexfond Asien Aktier 162 500 kr 8,00% 13 000 kr 8,13%
Guld (fysiskt) Råvaror 120 500 kr 2,00% 2 410 kr 6,03%
Silver (fysiskt) Råvaror 80 000 kr 2,00% 1 600 kr 4,00%
Better Globe Råvaror 50 000 kr 15,00% 7 500 kr 2,50%
Svenska bostadsfonden Fastigheter 52 000 kr 9,00% 4 680 kr 2,60%
Vanguard REIT Index ETF Fastigheter 50 000 kr 9,00% 4 500 kr 2,50%
Summa   2 000 000 6,49% 130 628 kr 100%

Fördelningen är inte perfekt på procentenheter men i stora drag gillar jag den. Den genomsnittliga förväntade avkastningen ligger på ca 6.5 % per år och då har vi i princip säkrat upp 500 000 kr i mer eller mindre lågrisk placeringar såsom kontanter och obligationer. Det ger också en frihet att agera om tillfälle ges för andra investeringar. De flesta ovanstående investeringar skulle jag också placerat i ett investeringssparkonto (ISK) av skatteskäl.

Notera också att det här är en långsiktig portfölj där jag förutsätter att pengarna får jobba helt ostört i en period om minst 5 – 10 år. Det är en portfölj som man endast rör en gång per år då man ombalanserar den för att återgå tilld en ursprungliga fördelningen mellan de olika tillgångarna. T.ex. om aktierna ökar med 30 % så betyder det att de helt plötsligt tar mer plats procentuellt än de ursprungliga 53 % och då minskar man ner den nivån tillbaka till 53 % genom att köpa mer av de andra tillgångarna.

Det är alltså inte en tradingportfölj som bygger på att man ska läsa på, följa nyheterna eller försöka tima eller förutse framtiden. Som jag har skrivit så många gånger förr, på kort sikt är marknaden slumpmässig. Det är först på längre perioder som man har sannolikheterna på sin sida. Jag har skrivit mycket om det i min artikel ”Undvik singla slant och tjäna mer pengar än proffsen” som visar på att på perioder runt 10 år så är du nästan garanterad ett positivt utfall.

Avslutningsvis vill jag också understryka att det här är enligt mig en ganska defensiv och försiktig portfölj. Där finns många sätt som man skulle kunna göra för att ta mer risk och öka avkastningen – t.ex. en mindre belåning, preferensaktier eller alternativa investeringar. Men eftersom jag är en ganska stor fegis så är det förmodligen så här jag hade gjort idagsläget. Min egen totala portfölj liknar väldigt mycket den här, förutom att jag har extremt mycket mer risk i och med mina investeringar i onoterade bolag – något jag inte riktigt rekommenderar. Så det här är mer en ”målportfölj” utifrån mina egna ögon.

Räknar man på 6.50 % avkastning över 10 år, utan något nysparande och att man återinvesterar avkastningen, ger ränta-på-ränta kalkylatorn ett resultat på ca 3.400.000 kr. Ganska najs! :-)

Hoppas att du gillade tankarna Åsa, och jag hoppas att du återkommer med dina tankar.

Relaterade inlägg

För mer information om:

Vad tycker du om fördelningen?

 

 


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

19 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Det skulle vara intressant med en nyare artikel. Hur hade du placerat samma summa för 2018.
  Sedan är jag nyfiken på hur du tänker gällande Tessin och liknande bolag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
  1. Vit pil

   Jag hade resonerat i stora drag som i den här artikeln:

   Tessin och liknande bolag hamnar i min värld antingen i den aktiva hinken, kanske med lite nöd även i ”passiva hinken”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej, intressant läsning. Jag driver själv två företag och har en ganska bekväm situation. Verksamheterna flyter på fint, jag jobbar nästan ingenting i själva driften, endast då ny personal behöver utbildas och om någon blir sjuk eller liknande. Jag närmar mig 40 , tar inte ut jättehög lön men ca 20-25K netto. Hade jag jobbat mer i driften så hade jag såklart kunnat plocka ut mer men jag har värderat att äga min tid så mycket som möjligt då jag har småbarn och familj. Jag är också ganska trött på jobbet i driften och trivs bra utanför med övervakande funktion.

  Nu har jag gått i säljartankar ett tag och söker nu lite tips och info om det är rätt eller ej ”det kan såklart bara jag själv avgöra” men några råd på vägen skulle uppskattas.

  Jag borde vid försäljning kunna få mellan 2-3 miljoner, jag kommer inte kunna bygga upp värdet mycket mer utan det är förmodligen vad det är värt om 5-10 år också.

  Jag leker med tanken på vad de pengarna kan göra på börsen såklart. Jag kommer aldrig kunna höja min lön avsevärt och kan på den lönen inte spara undan så jättemycket pengar, det skulle ta väldigt många år att bygga upp en aktieportfölj värd 2-3 miljoner.

  Att rivstarta en aktieportfölj med de summorna skulle vara mycket trevligt och mindre ansvar än vad mitt arbete idag innebär= mindre gråa hår.

  Hur hade ni gjort i min situation? Är jag dum som säljer av en verksamhet som driver in pengar till mig samt väldigt mycket ledig tid år ut och år in?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 3. Vit pil

  Mycket bra blogg dock.,,jag är 77 och sålt fritidshuset och har 2000000 på banken. Varje år måste vi komplettera våra pensioner med 100000 totalt. Hur kan din modell passa idag dec 2017 för
  Oss?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  thomas sky (@lightroom03)
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och fråga, jag skulle rekommendera att ställa den i ”Frågor och svar”-delen på bloggen, då det är fler som ser den där och kan hjälpa dig till klokare och bättre svar. Tack än en gång för att du läser bloggen!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag bor och jobbar i London. Har precis fått tillgång till mina fonder som jag planera att antingen köpa en lägenhet för i Stockholm och använda pengarna för att betala min hyr i England. Har du några andra tips där jag skulle kunna tjäna en avkastning hög nog för att betala en eventuell hyra?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom
 5. Vit pil

  Wow – tack för ett fantastiskt inlägg! Detta kommer att vara till stor hjälp när jag nu tar mitt beslut vad jag ska göra med finfina vinsten efter en bostadsrättsförsäljning :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fia
 6. Vit pil

  Hej
  Den aktuella portföljen har ju nu ett par år på nacken. Hur skulle du investerat idag?

  Samma belopp 2 miljoner,

  Jag har tagit ut 4 milj från Brummer och behöver lite råd. Är 65 år med fattig pension.

  Inga barn vill spendera allt inom min livstid hur lång den nu kan bli. Men vill inte äta upp mitt sparkapital men gärna avkastningen.

  Tacksam för all hjäp

  sparsammae Knut

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Knut
  1. Vit pil

   Jag skulle säga att det är klurigt eftersom tidsperspektivet i ditt fall är kortare än för säg en 20-åring. Frågan är ens om du behöver investera pengarna utan bara kan fördela pengarna på säg 30 år. Jag skulle i ditt fall (kommande från mitt perspektiv) inte tagit någon större risk med pengarna eftersom bevarandet av värdet är viktigare än att summan växer tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej

    Klurigt är ordet.

    Inte investera. fördela 2 milj under resterande livstid? Kan ju vara OK om jag dör vid 70 år. Trots medicinsk examen har jag knappt garantipension pg av arbetsskada. Hade inte räntan varit negativ så kunde min avkastning varit OK. Skandiabanken gav 10% inlåningsränta 1994.

    Bortsett från ovanstående gnäll så tolkar jag ditt svar att inom vad jag anser vara min återstående livsperiod säg 20 år så skall jag inte investera mina pengar.

    mvh

    0
    Gravatar ikon för användaren
    knut
 7. Vit pil

  Hej,

  Väldigt intressant artikel då jag kommer få en vinst på lägenheten jag säljer nu på ca 2 milj innan skatt och vill investera dessa 10 år.
  Jag har konto hos Avanza från tidigare månadsspar och tänkte öppna nytt ISK konto för detta ändamål. Men jag undrar lite hur och vart köper man fysiskt guld och silver? Samt vart jag köper Svenska bostadsfonden, Vanguard Total Intl. Bond (BNDX) och Vanguard REIT Index ETF dessa hittar jag inte på Avanza.

  Tacksam för hjälp
  mvh
  Jonas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 8. Vit pil

  Hej !
  Rekommendera du fortfarande samma upplägg och den procentuella fördelningen?
  Fundera på om obligationer i nuläget ska bestå av 18%?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Ja, jag undra detsamma!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Baha
 9. Vit pil

  Hej Hur mycket avgifter får du betala för ett sånt upplägg som du föreslår till Åsa?
  Jag är private banking kund på Swedbank o betalar runt 1.8% i förvalningsavgift, skulle va intressant att veta.
  Tack för bra tips o sida

  Mvh Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 10. Vit pil

  Det finns dock ett 3:e alternativ. Uthyrda fastigheter. Nu vet jag inte hur mycket man själv måste slanta upp per lån, men säkert finns det folk som är på jakt efter en bostad, och har pengarna tillgängliga. Istället för att du pungar ut för amorteringarna per månad så har du folk som bor i dina fastigheter, och betalar amorteringen åt dig. Säg att du har 5 fastigheter med 5 familjer som hyr dem. de betalar 8000 per månad och fastighet. Du drar på ett år in 480 000 Kr. Nu tycker jag inte du ska börja med 5 fastigheter, utan bara med en till att börja med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Brodd
  1. Vit pil

   Absolut. Har en kompis som gör så. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Tack för ditt svar! Mycket intressant och lärorik läsning.
  Det är mycket att sätta sig in i men samtidigt väldigt roligt! Din åldersgissning var bra, jag är 45 år och har bra ekonomi så detta är rena bonuspengar.

  Jag har gjort såhär:
  Jag öppnade ett Kapitalförsäkringskonto så jag slipper skatta för vinsten.
  Sen skaffade jag mig en bred aktieportfölj med Investmentbolag, främst Investor och andra bolag (tex H&M, Skandia och några andra små uppstickare)
  Har valt dessa främst för att jag tycker att deras aktieutdelning är positiv.
  Har fortfarande en liten slant över som jag ska placera. Får fundera lite till hur jag ska placera dem.

  Mvh Åsa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Åsa

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.